Petice za navýšení rodičáku
Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????
Proč taková hysterie? Vždyť ještě není nic schválené.... zrovna koukám na CT24 a běži titulek, že Maláčová hledá cestu, aby navýšení bylo dle původního slibu...
...je pravda,ze se tu mame oproti jinym kralovsky.....doma muzeme byt az 4 roky a dostaneme to podle meho slusne zaplaceno...pokud samozrejme neni samozivitelka,tam uz je to o necem jinem..ale na druhou stranu musim souhlasit z
@alcar ..politici na sobe nijak nesetri....donedavna byli jedini,kteri byli na nemocenske za 100% od zacatku...zvysuji si platy a jeste placou jak je to malo..do "prace" taky chodi kdy se jim zachce a presto berou za to penize..slysela jsem,ze to chteji zmenit nebo uz mozna zmenili,nevim..jestli ne tak silne pochybuji,ze to projde..o kantyne ani nemluvim..mela jsem moznost nahlidnout do jejich ceniku a fakt se mi protaceli panenky....ano setrit se musi,ale nemelo by to jit jen z "dola", ale i z " vrchu"...preji to tem maminkam,kterym to vyjde a ty ostatni to proste musi brat tak jak to je.....kdyz si porizovali dite tak vedeli,ze budou mit 220 000 a sli do toho..a taky to preji duchodcum..pracovali casto cely zivot a kolikrat v tezkych podminkach,ktere se ted ve stari projevily na jejich zdravi a i oni si zaslouzi dustojne stari...
Přidala bych poměrnou části. Maximální rodičák je nějakých 42 měsíců. Jestli dobře počítám tak to je navýšení o cca 1700 Kč měsíčně. Tak prostě kolik každému zbývá měsíců do 4 let dítěte krát 1700 Kč a bude to fér.Když se zvedají platy nebo důchody, taky dostanou všichni a ne jen noví zaměstnanci. Podotýkám, že nikomu nic nezávidím.
@alcar Čus, tak se dostávám k odpovědi. Píšeš, že se pořád někde přidává, zvyšují se rozpočty. Ano, máš pravdu, ale zkus si uvědomit, za jakou cenu? Ten dluh, na který jedeme, se nesmaže, musí se platit a platí se i s poměrně drsnými úroky. A čím více se bude přidávat na různých sociálních dávkách a rozhazovat nekoncepčně jako uplácení voličů, tím více peněz budeš potřebovat a vzhledem k demografickému vývoji na jejich získání budeš mít méně lidí. Teď je to ještě dobrý, ale až půjdou Husákovy děti do důchodu, tak se výrazně změní rozložení sil. Takže se stane co? Budou se nejspíše zvedat daně z příjmu, případně se budou zavádět jiné daně, zvýší se odvody na sociální, případně se zvedne i hranice odchod do důchodu, aby měl ty důchodce kdo živit. A nejen důchodce samozřejmě. Máš v tom matky na PPM/RD, máš v tom veškeré sociální dávky a příspěvky, máš v tom refundace věcí "zdarma" pro (vyber jakoukoliv skupinu).
Mělo se to udělat úplně jinak, a to ti řekne každý ekonom, který není za ANO. Babiš měl k dispozici pět let hospodářského růstu, vlastně toho největšího v historii. A co s ním nejprve jako minfin, a poté i jako premiér, udělal? Úplně ho prošustroval blbinami typu vlaky pro důchodce zdarma. Podnikatelské prostředí, které bylo úplně nadržené na růst firem a stabilizaci, úplně rozbil tisíci různými zásahy, od EET, přes neustálé hýbání s paušály u OSVČ a malých firem, hlášením DPH a podobně... Investice do (čehokoliv) nula a výsledkem je rozpočet, který počítá se schodkem 40 mld, ale bude to asi i víc, protože německá ekonomika prudce zpomaluje a 30 % českého exportu jde právě tam. A právě proto, že zpomaluje, bude zpomalovat i ta naše, což bude znamenat zmrazení růstu mezd a prostě zas návrat do těžké reality, kdy se bude muset nejspíše i začít "tupě škrtat", jak se vyčítalo Kalouskovi. A bude to muset udělat buď současná vláda, které dojde, že něco dělat musí, nebo ten hořkej kalich dostane k vypití vláda příští a bude na tom strašně bita, i kdyby dělala to nejlepší, co lze.
A v téhle makro optice, v tom, že když se podíváš do dálky a uvidíš to, co přichází, mě neskutečně rozčiluje, když se tady můžou "mamynky" zbláznit z toho, že nedostanou uvažovaných 80 tisíc navíc. Nedostanou je právě proto, že Babiš, kterého si znovu úplně nepochopitelně zvolily, jim to možné zvýšení proházel oknem, když nebyl schopen hospodařit s přebytkem a teď se to musí hasit ostrými opatřeními.
Zamyslete se nad tím, dámy.
@sudylichozrout je to marný, je to marný, je to marný. Ona tam někde na předchozí straně napsala, že ji nezajímá, kde na to stát vezme. To je poznávací znamení těhle typů. Radši, než zvednout zadek a jít něco dělat, tak budou smolit petice s pravopisnejma hrubkama. Rozlobená maminka, no ty vado. Jak říkám, o 80000 zas až tak nestojím, protože umím něco, čím se dá vydělávat, ale ocenila bych, kdybysme v sudetech měli na stotisícový město víc než jedny jesličky a jednu školku, co bere děti mladší tří let.
Já se na celém tomto tématu hrozně bavím. Nechápu, že v dnešní době je pořád někdo tak naivní, že se spoléhá na příspěvky od státu a předtím, než si pořídí rodinu, se sám dostatečně nezajistí, případně si nespočítá, jestli na to má. Přečíst si příspěvek někde na Novinkách, že se bude navyšovat rodičák a věřit tomu natolik, že si podle toho naplánuje čerpání toho současného, může asi fakt jen.... no, nebudu to rozvádět. Jinak na margo příspěvků o pár stran zpět - já teda budu klidně pár let bez dovolené, ten současný trend za každou cenu někam tahat malé děti (ideálně už kojence) mi přijde trochu na hlavu. Jsem ráda za to, co mám a vím, že když se pak opět vrátím do práce, situace se zlepší. Určitě mě netrápí, že aktuálně nemám na rozhazování na blbosti, protože peníze nerozhazuji ani za běžných okolností.
já vůbec nechápu,proč se tady angažují ty,co ty peníze vlastně vůbec nepotřebují,většina už stejně dávky nepobírá a akorát provokují k hádkám..... kdo chce petici,podepíše petici a kdo ne,běžte tedy tak hrdě pracovat. Jsou tu matky samoživitelky,které z šesti tisíci těžko vyjdou,ne každá má rodiče v důchodu pro hlídání prcka,jsou tu čerstvě opuštěné,které musí narychlo shánět školky a protože těch je málo,tak z toho mála zaplatit soukromou,protože opět nemají hlídání.... Už si ty svoje názory nechte a žijte si tedy po svém. Já mám tu možnost pracovat při mateřské,nechci být závislá jen na chlapovi,ale jsou tu i jiné,které tu možnost nemají. A pokud paní Maláčová něco takového vypustila,tak snad se měla dopředu informovat,jak to finančně půjde či ne.
@petulejan a proc bychom si je mely nechat? Je to verejna debata, muzeme tu psat nazory, jake uzname za vhodne, pokud tedy neporusuji kodex Kone ci platnou legislativu.
To by se vam libilo, zive si to dovedu predstavit, kdybyste si tady jen mohly placat ramena a nikdo by nezpochybnoval vase rozhodnuti a konani... Ale tak to neni, smir se s tim, ze lidi maji ruzne nazory.
@sudylichozrout s tím smířená jsem samozřejmě,ale kvůli tomu tahle debata nevznikla že? Nepadl dotaz,napište své názory.... je to jen o petici těch,kterých se to týká.....
Jasně, však se klidně perte za těch 80 tisíc, ale to,že to stejně zaplatíme na něčem jiném, právě proto, aby na to ten stát měl, to už nevidíte, nebo možná vidět nechcete. Protože prostě 80 tisíc je 80 tisíc že. Jsem těhotná, porodím v roce 2019 a nikdy bych žádnou takovou petici nepodepsala, někdy se fakt stydím za to, co tady čtu. Takové zbytečné šílenství, opravdu bych ráda, aby mi i po porodu zůstal mozek tam, kde má být. Tím se nechci nikoho dotknout, ale jenom jsem musela uvažovat nahlas..
@petulejan Ale to je přeci úplně jedno, je to veřejně diskutované téma, které se dotkne nás všech. Proto i když tu nebyl přímý dotaz, ale link na petici, tak si můžeme dovolit o tom debatovat. Kdyby tady byly jen souhlasné komentáře, bylo by ti úplně jedno, že se vlastně nikdo na "nic neptal". Tak nedělej Donnu...
@sudylichozrout nedělám Donnu,ale ani tu nejchytřejší na světě 🙂
@petulejan To tě šlechtí 😉
Ja taky nerozumim tehle hysterii. A to by se me zvyseni pro všechny taky tykalo. Mame nejlepsi a nejstedrejsi rodicovskou snad na svete. Co byste chteli 🤷♀️ Hlavni podstatou rodicovskeho prispevku je, ze ma slouzit predevsim pro potreby toho ditete. A to sedm tisic mesicne po tri roky je vice nez stedre. A zenu ma zivit muz/otec ditete.. Kdyz si nekdo poridi dite s volem, co ani neplatí alimenty, tak to je jeho problem.. Mam znamou, ktera trvale zije na Strednim vychode. Zadna materska ani rodicovska tam neexistuje. Ani zadny narok na volno z prace. Ctyri mesice byla doma s miminkem zadarmo, kdy ji milostive drzeli puvodni misto, i kdyz by nemuseli. A od te doby se strida s manzelem na protismeny, aby pokryli hlidani. A tady se breci kvuli par tisicum😒
@petulejan a za to, že děti samoživitelek nemají otce, může stát? Radši ať se angažují v nějakých peticích za efektivnější vymáhání alimentů, případně svoji pozornost celkově zaměří preferenčně tímto směrem. Nevím proč by na důsledky chybných rozhodnutí některých jedinců měli doplácet daňoví poplatníci. Myslím, že bohatě stačí koncept solidárního zdravotnictví a fakt, že se skládají na léčbu třeba lidem, kteří si úmyslně poškozují zdraví (a x dalších příkladů, kdy pracující člověk odvádí daně, aby podporoval podobné zhovadilosti), než aby ještě vykrývali něčí neplněnou vyživovací povinnost.
@blackhole Počkej, teď se plánuje, že alíky za neplatiče bude posílat stát a pak si to po něm bude taky sám vymáhat... Třeba zabavením ŘP, exekučně atd. Docela dobrá "legrace".
@malanoha ano,i tak to je,můj bratranec žije ve Skotsku,půl roku doma s dítětem,pak tradá do práce. Kdyby to takhle bylo tady,tak se taky každý přizpůsobí,to je logické. Ale pokud mi někdo nabídne peníze navíc a umožní být s dítětem doma,tak si nebudu hrát na hrdinku a klidně po tom hrábnu. Nehledě na to,že tady do dvou let nikde dítě vzít do školek nechtějí a dívají se na ženskou jak na debila,i když by třeba pracovat šla.
@gnozka ty jo, to je přesně o té hranici, kdybych druhou dceru porodila poslední den v květnu, tak na tu první nedostanu už žádný rodičák a rovnou bych dostala rodičák na druhou, přitom jsem celý měsíc pečlivě obstarávala tu první, druhá byla v břiše a protože jsem měla obě dcery po sobě brzo, tak jsem dokonce nechala státu 60 000, které mi tím pádem už nevyplatili (jelikož v té době se nedalo s rodičákem nijak hnout), protože začal prostě druhý rodičák. Prostě někde hranice být musí a hold někdo bude mít smůlu a někdo štěstí. Tak to v životě chodí. Ještě jsem nezažila, aby to bylo jinak. Buďme rády, že jsme něco dostaly.
Jen takovy dotaz. Pokud by stat dal vyssi ulevu na dani za dite,tak ty chybejici korunkY vezme kde? Pokud by stat zridil dalsi skolky,tak na ne vezme kde? Mozna nekdo spocital, ze tohle je levnejsi reseni? Nevim to, jen polemizuji.
Jinak,ja jsem jedna z maminek,ktera se flaka na rodicaku. Hlidani nemame( to se to pak jinejm keca), dcerce nejsou ani dva roky. snazim se ted dostat ji do skolky od 2,5 roku a je to nadlidsky vykon. Pujdeme na tri zapisy,ale i tak to vypada blede. Dostat dve deti na jedno misto je fuska. Pry jedine s obalkou,pres zname a pod. Do skolky,kam chodi syn a spadame tam,mi malou pravdepodobne nevezmou (vedlejsi vesnice).do detske skupiny mi vezmou oba,ve meste . je to drahe a jeste posledni rok nastup do statni skolky. Tim padem kazde dite mit pak na jinem miste. jsou rozdilne stari. Nebo projit zkouskama. Syn nesnasi zmeny a nova mista. Nebo statni skolka ve meste, ale dostat tam deti..to bude vykon. Obvolavam zname,oni zname,reditelka pry rada fasuje obalky. s jakou castkou, nevim. Ale asi nad nase moznosti. Najit pani na hlidani je mozne,ale to uz do te prace nemusim chodit. Jen bych korunky premistila do jeji kapsy. Ja budu hledat novou praci,starou vykonavat nemohu z casoveho hlediska. Tedy ranni..opet bez znamosti utopie. Takovych praci je tu minimun. Zkraceny uvazek ci prace domu ? Hledala jsem a nic. Moznost delat s manzelem na protismeny? Nelze. Kazdy mesic dostava jiny novy rozvrh smen. Ma prumerny plat a diky bohu za to. Nic lepsiho jsme nenasli. Ma zdravotni omezeni a dela prakticky praci, ktera mu jeho stav zhorsuje. Ja tedy doma, staram se o deti,zahradu, pestuji,varim, pecu, zavaruji, setrim kde se da , obleceni siju..syn za zimu mel tri velikosti. Na prodej siju pelisky pro zviratka a prilepsim si tak max. par stovek. Kez by vic. Ted treva zkusim vystavu papilonu v praze, v sobotu, tak by mi prazaci mohli trosku rozpocet vylepsit? Musim doufat,ze se pelisky budou libit. Mate pocit, ze se snazime malo? S muzem jsme 13 let, nikdy zadna dovolena,vse jen v bydleni a ted v detech. Mit penize navic, mohl by treba syn chodit na krouzek, nebo bychom v praze mohli navstivit nejakou zabavu, kterou prazaci berou jako samozrejmost. Verim, ze bychom byli v divicich. I az ja pujdu do prace, musim pocitat s platem tak 16-18 000(na ranni ). V tomhle mi prijdou prazaci mimo,zijou v jinem svete,nez zbytek republiky. Ja priznavam,ze 80 tacu by se nam hodilo moc. Rozpocet statu by to zatizilo,to ano. At si pan babis odpusti dotace pro sve firmy a bude ty prachy mit hned. Nebo co statni zakazky a navysovani rozpoctu na ne? Co luxusni vybaveni pro vezne? Co socialni davky pro nemakacenka? Co platy nasich zakonodarcu? Co jejich kantyNy, nahrady, rady, cestovani? Co korunky v krabicich od vina ? 🙂. Co kdyby dalnice stala tolik jako jinde? Atd. ...... Pan babis je kripl a jeho pobocnici take. SnaD mu to trosku uskodi. Ale jak jsem psala jinde,muze jit o dobry politicky tah. Ted babis nastoupi, udela tytyty a zvrati nespravedlnost. Zvyseni dostanou vsichni a bude hrdina.
Jinak pred nastupem na materskou jsem pracovala 12 let,asi 8 let jsem mela jeste zivnostak na vedlejsi cinnost a mam vlastne stale. Budu pracovat jeste minimalne dalsich 30 let. Take jsem hlavne pro snizeni danove zateze , pro danove zvyhodneni na deti a pod. Ale to od babise cekat nemuzeme. Chce to volit jinou stranu , ano,komunisty a cssd, tim asi nemyslim.
@marketa11112 No, ono se od voleb 2013 nikomu do dalších slev na daních nechce, protože ten výpadek by samozřejmě znát byl a nebylo by na štědré sociální příspěvky. Ty štědré opravdu jsou, neboť zhruba 300 tisícům lidí se stále ještě nevyplatí pracovat. Navíc nezapomeň, že levice má skutečně úplně jinou voličskou základnu, těm jsou odpočty na dani pro pracující úplně u řiti, ty lze utáhnout právě na zvýšení podpor a příspěvků např. na bydlení, hmotnou nouzi, na kotlíkových dotacích, vlacích zdarma, zrušení regulačních poplatků, snížení DPH na spoustu věcí, daňovou progresi (čím víc bereš, tím víc platíš), aby bylo na všechno toto rozhazování a podobně.
Máš pravdu, že tady v Praze do jisté míry žijeme v bublině, ale ta bublina má i své stinné stránky. Když jsem ještě bydlela v centru, byl náš nájem ve výši mzdy tvého muže. Tady potřebuješ k normálnímu životu alespoň 70 tisíc měsíčně do domácnosti. A to je skoro minimum.
@sudylichozrout To jsi napsala naprosto výstižně,a já souhlasím👍
Já zareaguji na ty samoživitelky. To, že matka neudá otce, to je její problém. V dnešní době je to móda - otec s nimi žije ve společné domácnosti, přitom se chodí na sociálku pro dávky...
@magdalenax tak za samozivitelky jsou i ty,ktere otce v RD maji a otec jim plati alimenty..
@caverina To ano. Ale o těch, o kterých jsem psala já - takových znám minimálně osm
@sudylichozrout manzel v praze zil a pracoval 6 let. odesel sem za mnou. najemne mel v krasnych bytech cca 12-14 000. ale je to 13 let zpet. mel krasne penize, to ano. ale nebezpecnou praci. skoro rok jsem kvuli nemu nespala. pak se na to radeji vykaslal. urcite s e i v praze da zit levneji, jen holt nemuzes navstevovat to, co jsi zvykla. ani ja si ted nemohu dovolit to, co jsem mohla s praci a bez deti. vyziti ted nemame prakticky zadne, nechodim ke kadernikovi a pod. navrat do prace nam v tom troku vypomuze , ale vzdy budeme muset zit skromneji a zazitku budeme mit mene , nez proste vy v praze. tak to je. a je jasne, ze prave uprava dani nebo i ten navyseny rodicak by nam hodne pomohl (ikdyz rodicak jen na kratkou dobu)
jinak ja si neumim predstavit , ze bychom vyzili z davek? ale ja ani nevim, jake vsechny davky existuji. nekde jsem slysela, ze snad i na telefon? pak neco pri nastupu do skoly? ze snad dostanou i na novou lednicku, kdyz se jim rozbije? jestli je to pravda, tak je to gol. nam nikdo na nic neda a setrime jako blbci.
@magdalenax ja jsem potkala jednu v nemocnici, tri deti s jednim chlapem a samozivitelka. chlap s nimi samozrejme zil. nechapala jsem to, ze to neni nekomu divne.. pokud by ho mela v rodnem listu deti, tak urcite by byt melo. jsem docela koukala.
@marketa11112 Jo, víš co je ta největší sranda? Že i otce uvedou, nechají si vyměřit alimenty, ale zatají, že je otec s nimi a za pár let porodí druhé, stejného příjmení... a nikomu to není divné

@alcar Odpovim urcite zitra, uz skoro spim, coz pro psani z mobilu neni to prave. Dobrou 🙂