icon

Petice za navýšení rodičáku

gnozka
18. bře 2019

Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????

https://www.petice24.com/zvyeni_rodiovskeho_pis...

kittyy17
20. bře 2019

@magdalenax znám ještě větší srandu. Hodí otcovství na neduživého staříka, který má papírově cca 300 dětí, a není schopen pracovat. Co si na něm stát vezme? Budou úředníci dělat testy otcovství a prokazovat nárok na alimenty??

bublisa
20. bře 2019

Nemám odvahu petici číst, ale ptám se: Proč se alespoň nezasadíte o peníze pro rodiny s dětmi? Proč jen maminy s miminy? My máme už školkové a školní děti a peníze taky lítají. Vybavení a kroužky a družinové akce a výlety a tábory a hlídání atd atd ...
Minulo nás porodné, protože jsme oba před dětmi pracovali.
Uvažování některých mě nepřestane překvapovat.

78marcela
20. bře 2019

V Praze je potřeba minimálně 70tisic měsíčně? A jako za co? Co je normální život? Ceny potravin jsou v super hyper marketech snad celorepublikove stejné. Ok, je tam dražší bydlení, píšeš průměrný plat, což je čistého circa 25tisic..a do 70tisic je 45tisic jako za co? Maji Pražáci jiný žaludky než my ostatní?
Jo, jinak říkám, že jsem naštvaná, jak to dopadlo. Protože když si obě ministryně (jak z MPSV tak z financí) napíšou na svůj profil, že PROSADILY zvýšení RP a že to BUDE PLATIT pro všechny od 2020, tak to neberu jak plácnutí nějaké blbky na FB, ale jako věrohodnou informaci. A jsem naštvaná, že to tak není a že si se mnou někdo vytře zadek.
Nehroutim se z toho, že 80tis mít nebudu. I když by se sakra hodily. Děti uzivim (ale do KFC a obchoďáků fakt nechodím). Mám dvě práce, abych koupila jídlo a zaplatila poplatky. Protože z RP 5192,- fakt nevyzijeme. Makám od synových 10 měsíců.
Dotýká se mě ale, že se přidá vězňům, ale ne matkám. Nejsou snad vězni dotovaní i tak dost? Jak se má normální člověk - matka - cítit, že vězeň je spíš prioritou vlády než matky na RD? Na to peníze jsou?
Ano, je to svobodné rozhodnutí každého, mít děti.
Zvýšení RP není ideální cestou jak zvýšit porodnost. To zvýší porodnost jen u určitě skupiny obyvatel. Velice ráda bych byla, kdyby se podpora rodin přesunula směrem k daňovému zvýhodnění pro pracující. To by rozhodně dávalo větší smysl. Jenže k tomu se nikdo nemá. Bohužel.

sudylichozrout
20. bře 2019

@78marcela Cena bydleni je tu uplne jinde nez kdekoliv jinde. Za ctyri mega na hypo tu sezenes tak 2kk 50 m2 na Hajich, Cernaku ci Bohnicich, takze v nejprisernejsich lokalitach. Ciste najmy nejdou pod dvacku snad nikde, plus pripocti jeste energie, poplatky a net. Sezenes mozna sklepni garsonku za patnact, ale kdo by v tom chtel bydlet. Dal tu mas drazsi sluzby, uplne vsechny. Od kadernice, remeslniku, pres autoservis, restaurace, az po zahradni architekty. Drazsi je tu i benzin, klidne o dve koruny na litr. Proste krome jidla v marketech a hadru v beznych retezcich je to uplne jine, nez vsude jinde. I to je duvod, proc je tu vyrazne vyssinprumerna mzda, je to nutne, jinak by lidi nevyzili. Za pozici, na ktere se nabizi v Teplicich 20 tisic, tady dostanes klidne 28 tisic. Ale ty penize zas pustis do obehu. Mam pribuzne po cele republice, kdyz za nimi jezdime, vidim ty ceny. V Praze ziju cely zivot, muzu porovnavat, jak skokove to tu leti vse nahoru.
Jinak nevim, jsem mama od dvou deti, ale citim se uplne normalne, nepocituji krivdu. Asi proto, ze se nespoleham na nas stat uz dlouho.

urtica
20. bře 2019

@sudylichozrout S těmi cenami je to tak - žila jsem s podstatně nižším platem (než mám teď) mimo Prahu - a co se týká možností a nutnosti šetřit - byla jsem na tom lépe než tady. Známí se z Prahy přestěhovali do Krkonoš a mají stejnou zkušenost. Zůstali jsme tu hlavně kvůli tomu, že je zde snadnější najít práci, která bude náplní odpovídat našim představám - ale finančně to nijak výhodné není.

magdalenax
20. bře 2019

@kittyy17 Jo, to se děje také, to máš pravdu, ale myslím si, že těch případů až toliko není, každopádně...nezájem, jsi otec, tak plať a nebo nedělej děti. Jinak já jsem hlásila jméno otce ještě v době těhotenství, - na to se mne doktorka normálně ptala.
Nicméně, těm, co otce neuvedou - ....až budete znát otce dítěte, tak přijďte, jinak nedostanete ani korunu. Mimochodem, osobně jsem o tom mluvila s političkou (poslankyní), která se mnou souhlasila.
Další příklad a případ, který znám. Žena nepracovala několik let před tím, než otěhotněla, ale nežila sama, chtěla RP na dva roky, což odmítli, jelikož se do zaměstnání nevracela, nechtěli se s ní bavit jinak, že prostě RP na čtyři roky, ale podařilo se jí "uhádat" aspoň roky tři. Co se dělo pak? To, proč jí ty dva roky neschválili. Do tří let dítěte si práci nenašla, protože nemohla najít to, co neztratila, takže podpora, dávky, jak to šlo, protože se s tím svým rozešla. Od narození dítěte, kterému je minimálně 5 - 6 let, pracovala tak tři měsíce a už je zase půl roku doma. A pozor jako, dítě od nějakých dvou let ve školce, a to na celý den, přitom do práce nechodila

marcellia
20. bře 2019

@78marcela A vy jste bez tatinka? Manzela? Sama s detma?

hanih
20. bře 2019

@bublisa Proč jen maminy s miminy a ne peníze pro rodiny s dětmi? To je jednoduché. Maminy s miminy jsou doma, proto nepracují, takže nemají příjem. V rodinách s většími dětmi už je předpoklad, že oba rodiče pracují, resp. mohou pracovat, tudíž si na vše vydělat.

magdalenax
20. bře 2019

@hanih Je pravda, že jsem nebyla sama, byla jsem, a jsem vdaná, synovi bylo deset měsíců, začala jsem dálkově studovat, ale je pravda, že po dvou letech jsem studium ukončila ze zdravotních důvodů, ale do toho všeho jsem stihla přivýdělek z domova, pak přivýdělek brigádně, obojí při RD. Jako, stálo nám to, jak se říká za to. Měla jsem tenkrát na hodinu možná to, co někde mají lidé dnes. Ale dnes se od toho mého snažení odvíjí moje současná práce.
A věř hanih, že kdybych tu napsala to, co jsem na vlastní oči viděla, tak mě sežerou

78marcela
21. bře 2019

@marcellia ano, a otcem děti nežijeme. Ale byla to moje volba. Je to tak lepší.

marketa11112
21. bře 2019

@magdalenax co jsi na vlastni oci videla?
Jinak ja byCh pri detech brigadnicila ci pracovala hned. Ale jak? Bez hlidani , malicka vesnice, manzel v praci od rana do vecera, nepravielne sichty. vetsina praci kolem na smeny. Na ranni par,ale malou mi nikam zatim nevzali. Syn vecne nemocny,ted byl ve skolce 3 dny a sotva dycha pres rymu. Na doma jsem nenasla nic. Tak alespon obcas neco usiju,kdyz ma nekdo zajem.svadlena nejsem, ale zvladnu kde co. A zvireci pelisky davam na fler. Sem tam se neco proda.
Mam stredni skolu, obchodku, obor verejna sprava, rok vejsky, na dalsi jsem nenastoupila, byla jsem hloupa, okolnosti ne uplne priznive. Nez se narosil syn, delala jsem vyssi skolu, obor vychovatelstvi, do ted mi chybi jen zaverecna prace a zkouzky, sla jsem si pekne rodit o dva mesice driv. Snad to nekdy dokoncim, ale potrebuji mit navic penize na skolne.

lucie_j
21. bře 2019

@marketa11112 To mi povídej. Syn má 3,5 roku a NIKDY nám ho nikdo nepohlídal ani na 5 minut, rodina blízko, pracovní doba dobrá, jen ten zájem není. Manžel v práci. Není šance jít s ním jednou za rok do divadla, natož do práce.

nikahavel
21. bře 2019

@lucie_j haha tak to přesně znám 😂😂😂

bublisa
21. bře 2019

@hanih a ona mamina doma si nemůže přivydělat na brigádě? Co samoživitelka, která sice možnost pracovat má, ale není dostatečně ohodnocena? Hrách na stěnu ...

knuffel
21. bře 2019

Ten text - vyjadřování jako ze zvláštní školy a těch chyb, to se fakt nedá... 🙄

marketa11112
21. bře 2019

@lucie_j mame to stejne na houby. kazdy proste nema hlidani a nemuze do prace hned. mam kamaradku, ktere mama hlida uz treti dite prakticky od narozeni, pro vetsiho kluka chodi do skoly. kamaradka pak muze do prace a maji se paradne. u nas takova moznost neni. zaplatit si hlidani, tak jsem na vyssi castce nez v praci vydelam.

marketa11112
21. bře 2019

@bublisa ja treba na brigadu mohu jit tezko. manzel ma kazdy mesic smeny jinak, rozpis dostane k jednatricatemu a starej se. a v tuhle chvili si nemuze vymyslet a rict, kaslu na vas, jdu jinam. kdyz jinde by mel mensi penize. az budu chodit do prace i ja, zase to bude trosku jine.

gnozka
autor
21. bře 2019

@vevina14 ale tohle je trochu jiná situace . Dovedete si představit co se bude dít před koncem roku ? Podplácení lékařů aby třeba o minutu napsali čas porodu a pod ? Nikdy se nepřidával RP tímto způsobem . Ano vždy to bylo k datumu ale datumu vyplacení . A dostali ho rodiče celoplošné . Tohle je opravdu nešťastný krok .

vendes
21. bře 2019

Pokud má někdo peníze na podplácení doktorů, bude mu nějakých 80 tis. u zadní části těla přece. 😀

hanih
21. bře 2019

@bublisa Souhlasím, že maminky samoživitelky to mají těžké, obzvlášť pokud nemají nic ani od otce dítěte (dětí), ale prostě ta možnost pracovat a vydělat si, tam je, když už jsou děti větší. Je to s prominutím blbé to tak napsat, ale prostě musí šetřit kde se dá a nemůže ani dětem dopřát třeba všechno, co by si přála. Stát ale nemůže dotovat ty, kteří nejsou dostatečně ohodnoceni, aby měli stejnou životní úroveň, jako ostatní. Těžko by na to byly peníze. Oproti tomu matka na rodičáku si sice může brigádně přivydělat, ale zas tam hraje roli dost faktorů - ne každá má hlídání a třeba roční nebo i dvouleté dítě je těžké někam upíchnout. Taky záleží na profesi - ne všechno lze dělat z domova. Jasně, může třeba roznášet letáky nebo něco podobného, ale tím si maximálně přivydělá k rodičáku, ale asi se z toho neuživí.

marketa11112
21. bře 2019

@vendes da treba desitku, ziska 80 tacu....udela to kde kdo....

marcellia
21. bře 2019

@78marcela Tak to chápu,to musí být těžké.

mataharyy
21. bře 2019

Já žiji za Prahou, máme tři děti a hlídání je něco jako utopie, přesto jsem pracovala, ano žádná hitparáda práce, ani plat, o směnách ani nemluvě. Když manžel přišel z práce cca v 18-19 hodin, tak jsme si podali kliku a já vyrážela do práce, takto jsme fungovali několik let. Teď mám výplatu nula, nula nic, dělám co se dá, v pracích ze kterých postupně magořím (doslova), ale jinou možnost nemám, protože těžko půjdu do práce za super peníze, když potřebuji končit max. ve čtyři, abych mohla vyzvedávat děti... A to pracuji v Praze, takže ono ani ta Praha není hitparáda, ale jak se říká, kdo chce hledá způsob, kdo ne, hledá důvod. Jo a dítě mi vzali do školky až když mu byli čtyři... Buď potřebuji/chci peníze navíc, pak oželím jistý komfort, nebo si chci stěžovat a pak mě rozhází že někdo někde slíbil (a světe div se) nesplnil ;)

Jistě chápu že jsou situace, kdy to opravdu nejde, ale to jsou ty, na které by měl být zaměřen sociální systém...

Ale situace, kdy se někomu vyplatí být doma, než jít do práce, protože sociální dávky jsou vyšší než výdělek, je opravdu na hlavu postavená a musí to dojít snad každému kdo má víc než jednu mozkovou buňku...

S tím vyplácením je to praštěné, pochopila bych kdyby to bylo pro ty co nastupují na RP v roce 2020, takhle to opravdu udělá akorát bordel, z druhé strany nevidím nejmenší důvod doplácet někomu něco zpětně, nebo i poměrnou část. Prostě nastoupila jsem za podmínek těch a těch, tak je mám a to rozhořčení je až komické...

marketa11112
22. bře 2019

@mataharyy ja ti rozumim. Ale opravdu to vzd mozbe neni. V praze nachazite i praci na uvazky ruzne zkracene ci prapodivnou pracovni dobu. Nejak nechapate,ze tohle proste jinde neexistuje. Manzel mi prijizdi domu z prace kolem sedme, to uz nocni smeny vsude bezi a nikoho by opravdu nezajimalo,ze mohu chodit az od osmy. A klidne byCh takto treba jen na ty nocni do prace sla. Volno na parkrat za mesic, kazdy mesic jinAk. A jeste mu to klidne pozmeni behem mesice. Takze najit si praci a chodit tam pravidelne,kdyz nemam hlidani, neni mozne. A nemluvim uz o te nasi pitome skolce,kde jsou stale nemocne deti. Ted tam sel syn po trech tydnech zcela zdrav, za tri dny byl opet na hromadce. A muzeme se lecit vsichni. A chtela bych videt zamestnavatele, ktery mi tohle bude tolerovat. Takze rict, ze nekdo hleda duvod,proc do prace nejit, je trosku mimo. Kdyz budu mit skolku,deti budou zdrave, budu makat , a opravdu moc rada prispivat do rodinneho rozpoctu. Doma uz toho mam dost

mataharyy
22. bře 2019

@marketa11112 Proto jsem psala, že jsou situace kdy to nejde. Na druhou stranu, když si pořídím dítě, tak jsem přeci schopná si spočítat jak na tom budu. Já jsem si před tím, než jsem plánovala děti, hledala takovou práci, ze které budu mít alespoň slušnou mateřskou, pak jsem věděla že musím měsíčně mít tolik a tolik, abychom vše poplatili, když byla krize, tak jsem se rozhodla zkusit podnikání, protože když jsme bydleli mimo ČR, na místě s dost vysokou nezaměstnaností, tak jiná možnost nebyla, navíc jsem doma měla dvě malé děti a manžel odjížděl do práce v pondělí ráno a vracel se v pátek večer, neříkám že jsem vydělala hodně, ale přilepšení to bylo. Taky jsem vlivem super úředníků, přišla ze dne na den o rodičák a zjistila to až když z banky přišla hrozba exekutorem, za neuhrazenou splátku. Půl roku trvalo, než jsem peníze dostala, bez předchozí informace jsem byla najednou měsíčně -10 tisíc, kdy jsme rozpočet měli i s nimi vypočítaný doslova na koruny a do toho jsem musela ještě platit cesty do ČR, třeba i dvakrát/třikrát měsíčně, takže další mínus v řádu tisíců.

Takže promiň, že opravdu nezastávám názor, že stát je povinen, nebo že když to slíbili tak, případně že je toto nespravedlivé... Nikomu z vás neberou to co máte, to s čím jste počítali předtím, než jste na RP nastupovali, či plánovali děti, toto všechno vám zůstává, akorát nedostanete něco navíc, na co budou mít nárok ti, co plánují teď, to není nespravedlnost, to je prostě postup.

Kdyby teď řekli, sebereme všem rodičák, protože nejsou peníze, chápala bych tu vlnu nevole, rozhořčení, či nasr... Ale v tomto případě to nepovažuji ani za nespravedlivé, ani za důvod k tomu co vzniklo...
Já bych třeba ještě chtěla dítě, teď počítám, zda bychom to utáhli, nebo ne a počítám (poučena tím, že jsem nespravedlnost od tohoto státu už zažila), zda to utáhneme i v případě že by rodičák nebyl vůbec, nebo nižší než je teď, přesto že by se mě teoreticky (pokud bych teď otěhotněla) mělo týkat to zvýšení, jenže... Místo toho, abych spoléhala na stát se snažím rozjet podnikání, které bych mohla vykonávat i při mateřské/rodičovské tak, abych nemusela na sociálních dávkách (žádných) být závislá, protože vím že se může stát i to, že nedostanu vůbec nic... Pokud se rozhodneme pro další dítě, chci abychom měli našetřeno dost, pro strýčka příhodu, chci mít stabilní příjem který bude záviset jen na mé osobě a pokud budu mít nárok na nějaké příspěvky (RP, přídavky atp.), tak chci minimálně polovinu odkládat, pro případ že až se ekonomika zhroutí (což je dost nevyhnutelné) a tyto dávky budou omezeny/zrušen, abych mohla být v klidu, i když nevezmou (případné) díte do školky, nebo když budou děti nemocné a nebudeme moci oba pracovat...

Takže opravdu věřím, že kdo chce si způsob jak se mít lépe najde. A než tu začnete někdo argumentovat, že se mi to kecá, když dělám za "pražský" plat, tak můj průměrný plat se pohybuje kolem cca 15000 hrubého, protože musím volit práce kde mi umožní nepravidelnost směn, kde pochopí že když volají že dítěti se udělalo špatně tak musím odejít...

marketa11112
22. bře 2019

@mataharyy tak jinak. kde pisu, ze se budu hroutit, pokud rodicak nepridaji nebo ze jsem na tom zrovna ja zavisla? nikde.
i ja sama se snazim privydelat z domova par kacek , ale jit do prace ci brigady proste nemohu, podminky na to nemam. a i to, ze neco delam z domova, je zazrak. jen pisu, ze zde u nas je to o moc tezsi nez v praze. praha je specificka a prazaci ziji v jinem svete nez okoli. to je proste holy fakt. mate daleko vic moznosti , nez lide v jinych mestech. praha, mozna i brno a par opravdu velkych mest, je proste specificka. ted mit hlidani ci skolku, mam z fleku tri prace. ale opravdu ani z jedne bych nemohla jen tak odejit pro dite. tohle musime nejak poresit, ale bez schopnych babicek , nevim zatim jak. zde ale takovou praci volit nikdo nemuze, proste neni. chapes ten rozdil vyberu?
my se uzivime, jsme zvykli setrit a az ja nastoupim do prace, bude lepe nez ted. hypo mame malou, za par let ji snad dokonce doplatime. zijeme v dome a kdyz bude treba, je mozne zrusit pojistky, prodat auto a pod. , proste omezit jeste i vydaje, ktere by clovek mel mit, ale nejsou zivotu dulezite. a vim, ze to zvladneme i s jeste omezenejsim prijmem nez mame ted. dokonce o tretim diteti take obcas polemizujeme (z mnoha duvodu).
jen rikam, ze rodiny s detma by se podporovat meli. kdyz to tak nebude, mnoho lidi si opravdu rozmysli, zda mit deti dve ci ctyri, stat nam stale vymira a kdo jednou bude platit nase duchody ? preci to takhle nejde. pokud stat neco chce, musi pro to neco udelat a objetovat, stejne jako my obcane. kdyby si v praze nechteli postavit vlastni politicke mesto, nemuseli by resit prachy pro deti. z toho je mi fakt blivno.
no a to, ze maminky s necim uz pocitaji, trosku chapu. vlastne to bylo vypusteno verejne jako hotova vec. a zrovna politici by si meli davat na hubu pozor, jsou predstavitele statu. komu jinemu by meli lidi verit?
my s manzelem jsme byli od zacatku skepticti a rikali si, jo prachy dobre, ale buh vi jak to bude. a hele 🙂 . blbi no. kdyby radeji zvysili odpocty na deti nebo byla skolka zdarma nebo hlavne , kdyby byla skolka pro vsechny...zrovna ted to resime a je to des. a kdyby ty skolky navic fungovali jak maji. muj syn je chudak ze skolky stale nemocny, protoze deti kamaradky ucitelky, tam mohou byt nemocne, ze? a kdo to odnasi? takze i kdybych skolku pro obe deti vlastne mela, stejne me z kazde prace vyhodi, kvuli nejake krave, co s nemocnyma detma doma nebude. proto se ted snazim obe deti dostat do jine skolky, ktera bude dal, drazsi, ale dle lidi , lepsi. a snad i ja budu moci zacit fungovat a vydelavat prachy pro rodinu.

kazdopadne ta hranice nespravedliva je. 31.12 dite 220000, 5 minut po pulnoci 300000. tohle by melo byt poresene jinak. ale jak, to vlastne ani nevim, nemam cas nad tim premyslet. musim se jit opet starat o dve nemocne deti, nemocnou samu sebe , ceka me prace u stroju (vydelavani korunek v prekladu), vareni obeda, peceni chleba, prani, postarani s e o zvirata a vysev novych seminek, at nemusim kupovat drahou zeleninu v obchodech. takze se jdu mimoprazsky poflakovat..

mataharyy
22. bře 2019

@marketa11112 Já do Prahy dojíždím, mám blbou práci, za blbej plat a jsem tam když je možnost. Nemocné budou děti tak, či onak, výše rodičáku to opravdu neovlivní... Taky jsem psala, že jsme žili mimo ČR, kde jsem neměla hlídání (což nemám ani teď), práce tam prakticky nebyla, na školku děti malé, manžela jsme měla doma jen o víkendu, byla to zakopaná vesnice a možnosti žádné. Tak jsem si prostě to pracovní místo musela vymyslet a udělat sama. Tuto možnost má přeci každý,jen je otázka co je ochotný tomu obětovat. Já obětovala spánek a veškerý volný čas, který mi děti umožnili. Hledala jsem online kurzy všeho druhu, abych se nějak rozvíjela, pracovala jsem pro firmu v ČR, protože v dnešní době nemusíš někde fyzicky být, abys tam mohla pracovat. Taky jsem začala studovat jak funguje investování, s ideou toho, že třeba jednou se mi podaří si z investování vybudovat slušný pasivní příjem, protože důchod je něco co už asi v té dnešní podobě nebude, taky bych ráda aby děti měli větší možnosti třeba na studium v zahraničí, což taky nebude zdarma...
Takže jsem přesvědčená že kdo chce (bez ohledu na lokalitu), tak možnost najde, nebo si jí vytvoří, jen se musí stále učit, hledat a přinášet určité oběti... Takže to znamená, že když je nějaká práce, tak si neřekne, to bych nedělal ani za... ale místo toho se zamyslí, co co by mu daná práce mohla přinést, nebo jak by mohl finance z toho využít aby mohl např. rozet vlastní podnik... Já takhle stála v prosinci na vánočních trzích, místo toho abych byla s manželem a dětmi doma, jsem mrzla venku, zatím co ostatní koukali na pohádky ;) Takže opravdu pokud jsou lidé v pořádku, děti taky, tak není důvod, aby něco nešlo...

mataharyy
22. bře 2019

Mimochodem, k tomu všemu si taky pěstujeme vlastní ovoce a zeleninu, takže ani zahrádka nám nebrání makat... ;)

lucie_j
22. bře 2019

@mataharyy To jste superžena. Od rána se celý den starat o děti, večer vyrazit na noční, přijít domů ráno a starat se celý den o děti, večer zase na noční a takto několik let, to by dokázal málokdo.

marketa11112
22. bře 2019

@mataharyy tva prace jde jak pises delat pres net, ma ne. tedy privydelek trosku ano. ale zamestnani klasicke ne. v tom asi bude ten hacek. jak jsem psala, privydelavam si z domova, mam zl, ale neni to na uziveni. a trhy me cekaji take, ovsem i se dvema malyma detma za krkem. ja je nemam kam udat. a zvysovani kvalifikace? v tuto chvili ani fyzicky , ani psychicky , dokonce ani financne , na to nemam. skolu mam rozdelanou, tak snad casem. a neni to vymluva. stiham daleko vic veci, nez vetsina maminek na rodicovske . ja napriklad siju veskere obleceni pro nase deti + sem tam neco pro nas. i to zabira cas. treba to ty nedelas. vstavam k detem 5- 10 x za noc, usinaji po 22. hodine. nemam deti v sedm v posteli, proste mam nespavce. a opravdu to neni tim, ze by nemeli rezim. syn je trosku ,,narocnejsi,, , ale jsem rada, ze vubec je. zahradu resim opet s detma za krkem, pestuji toho opravdu dost. pecu ob den, i pecivo. varim, nekupuji polotovary apod. dodelavame dum, vse sami. kazdou volnou chvili, kdy je manzel doma, makame. ja jsem ta, ktera vykopava zaklady na plot, protoze je manzel v praci, ja s nim vse betonuji a pod. a navic, on se svou nemoci, by nemel takove prace delat vubec. nebudu pak poslouchat reci, ze jsem vlastne lina a neschopna jen proto, ze nemam treba stejne moznosti jako ty. a ty by jsi mela pochopit, ze mnoho lidi muze pracovat daleko vic nez ty a presto ma treba daleko hloubs do kapsy. zrejme mas stesti, ze manzel vydela dost. muj mel v praze take krasne penize, ale rozhodl se to vymenit za nas, aby videl vyrustat deti, aby byl sam v bezpeci a ja se nemusela strachovat kazdy den, ze mu nejake hovado pichne nuz do zad. a jsem rada, ze se takto rozhodl. je doma alespon vecer. ted musime setrit, ale detem se snazime doprat vse dulezite. diky tomu, co vse delame, se maji dobre.
kazdopadne 80 tacu mit a nemit je rozdil. pro me ano. sice jsem s nimi nijak nepocitala, ale mit je v kapse , by bylo pekne. a pokud nekdo rika , ze neni, musim se jen pousmat. a dle meho je fuk, jak by je rodice vyuzili.. zda na dovolenou, krouzky pro deti, vylety, lepsi potraviny, lepsi boty ci treba postaveni plotu kolem domu, pro bezpeci svych deti. temer kazdy rodic se snazi pro sve dite delat to nejlepsi a kazdy to vidi v necem jinem. stat rozhodne, jak uzna za vhodne. a musi pocitat s tim, ze mu to lide spocitaji, tedy doufam.

a jinak ta posledni poznamka je fakt trapna. jako, ze nechodim do prace proto, ze mam zahradku? jako , ze s e vymlouvam? ty jsi fakt zaslepena a vidis jen to, jak to mas ty. ale pochop, ze lide ziji uplne jinak nez ty, maji jine moznosti nez ty. ja mam treba zdravotne omezeneho manzela, ktery by po praci, v noci (za predpokladu, ze bych nasla praci treba jen na nocni), nezvladl vstavat k detem , takze jit jen na nocni u nas neni mozne. dceri je 20 mesicu, kojim, dostat do jesli dite je tu bez napechovane obalky v ruce nemozne, dostat dite do slusne skolky jakbysmet, prace z domova tu defakto nejsou. prace, kam muzes chodit jako do holubniku a odejit si, kdyz potrebujes, take ne. mam narocnejisho syna, ktery mel po narozeni krvaceni do mozku a je s nim vse trosku slozitejsi. nemam hlidani , prarodice u nas proste nefunguji. na dalsi vzdelavani sama sebe nemam finance a i kdybych mela, praci, kterou bych ted potrebovala, by mi to zrejme take nezajistilo, protoze tu takove proste nejsou. stehovani je u nas ted pase, mame tu zazemi, dum, stare rodice, o ktere s e budeme muset v blizke dobe postarat. ocekavaji to. a jak jsem jiz psala, sama na zl neco delam, ale jde o vydelane stokoruny, nikoli velke penize, asi to proste neumim tak dobre jako ty, jsem neschopna matka, zena, podnikatelka. spanek 5-6 hodin je asi moc, asi bych nemusela spat vubec. a volny cas je co? ted tech 5 minut, co ti tu pisu, mi deti skacou po hlave, doprala mi pracka , vypla mycka, pujdu uspat deti a ke strojum. a budu doufat, ze budou spat alespon chvili bez preruseni spanku a breku, a ja budu moci pracovat , abychom tech par stovek v rozpoctu meli navic. treba na ten vylet pro deti.

Strana