Petice za navýšení rodičáku
Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????
@marketa11112 Ano, ale kolik peticí se tu podepisovalo na toto téma?? A v současné chvíli na to opravdu není a čekat že se vše změní ze dne na den je utopie... Teď argumentují zdaněním bank, že z toho bude dost na rodičáky zpětně... Tento "super" nápad zaplatí kdo... každý kdo využívá bankovní služby, takže i rodiče na RD (a s nimi hromada dalších, co nedostanou nic, ale budou jen platit).
Maláčová prachy nemá, Schillerová jí je nedá, Babiš banky nezdaní (snad) a na ostatní dávky nesáhne, protože voliči... A v současné alibistické vládě není asi nikdo, kdo by strčil hlavu do vosího hnízda a udělal by takovou reformu, která by nejen měla hlavu a patu, ale ještě by byla ekonomicky přínosná jak pro stát tak pro většinu obyvatel. Místo toho se rozhazují záložní fondy, populisticky se dávají slevy na jízdné studentům a důchodcům, dále se dotují dlouhodobě nezaměstnaní (a tím nemyslím lidi co z nějakého důvodu pracovat nemohou, ale lidi co na práci ser...)... Četla jsem, že pouze jeden ze tří voličů AB má příjem nad dvacet tisíc, spáchal by politickou sebevraždu kdyby čaroval s ostatními dávkami a on to sakra dobře ví.
I to co teď předvedl, přesně dle očekávání v tom ty dvě nechal rochnit a teď jde jako hodný ujo zachraňovat situaci ve velkém stylu "po nás potopa"... Podepíšu petici na plošné zvýšení a doplacení RP, ale až po petici, která donutí vládu myslet rozumně a hospodárně, do té doby to bude akorát průšvih... ;)
@mataharyy já si akorát myslím, že i kdyz to těm matkám nedaji, jak slíbili původně, že stejně těch 8 miliard půjde do kelu někam jinam. Stejně nebudou využity smysluplne a hospodárně. Stejně se zase nacpou někam na nějaký zatracený dotace a dávky těm nepotrebnejm. V tom lepším případě. V tom horším padnou na výdaje typu, že si premiér zaletí vládním airbusem zalyžovat do Alp.
@78marcela To je možné, nebo spíše pravděpodobné, že ty prachy půjdou do háje a je jedno kterou cestou. Potíž je v tom, že pokud se k tomu občané budou stavět v tomto stylu "ať to dají raději nám, protože stejně to jináč rozkradou", tak se z dlouhodobého hlediska nic nezmění a budeme se tu lopotit za mizerný plat, brodit se zbytečnou a nepřehlednou byrokracií, těm dětem, pro které teď chceme ty dva tisíce měsíčně, naprosto a dokonale prožereme budoucnost a stále dokola si tu budeme volit tu samou bandu...
Tahle bitva o rodičák, je jen důsledek mnoha špatně fungujících věcí a je to pouhá špička ledovce, ale z druhé strany je to i ukázka naší zodpovědnosti, protože z té se přímo odráží i politická scéna...
Ja petici určitě podepisu taky. Nemám tolik peněz na to, abych jen tak oželela 80tis. Takže pokud pro to něco můžu udělat, tak udělám, i když je to jen podepsání petice. Kéž by to vyšlo! A ti, kteří o navýšení nestojí anebo jsou prostě z jakéhokoli důvodu proti, ať si pro něj ale pak taky nechodí a zůstanou u těch 220 tis. I když, ruku na srdce dámy, která z vás by to udělala, co?😀😀😀
Nejsem tak znala politické scény aby mi byly jasné veškeré detaily a souvislosti. Ale z toho co znám a vidím, je mi jasný, že je tu něco špatně. A chtěla jsem zmenu. A přiznávám, že jsem volila Věci veřejné, věřila jsem Radku Johnovi a jak to dopadlo..volila jsem Ano a tehdy neznámého Babiše a kam to došlo.
Dneska nevím, koho volit, nemám absolutně nejmenší tušení. Takze jo, mám postoj, ať to dají radši matkám na rodicaku než to rozkrádat sami.
Bohužel nevidím cestu kudy ven. Nevidím světlo na konci tunelu. Jediná vláda, která se mi kdy líbila, byla vláda úřednická. Tu si ale zvolit nelze..
@78marcela No ono na té defenestraci bylo nějaké kouzlo :D Ne opravdu nevím, jak toto řešit, protože jak je vidět, stále je většina těch, co volí populisty a slibotechny, za pár kousků chleba, co jim smetou ze stolu. Upřímně já nevolím žádnou velkou a "dinosauří" stranu, už od dob prvních voleb. Ale začíná to být docela peklo, pročítat si volební lístky... Teď jsem volila Piráty, ne že bych se vším bezvýhradně souhlasila, ale mohu se ztotožnit s většinou jejich programu a vyjádření, navíc oni tam ještě nebyli v takovém měřítku, tak doufám že tam udělají alespoň trochu čerstvého vzduchu. Ono by se určitě dal najít někdo kdo by sedl, jenže rozumní lidé tam jít nechtějí. Navíc, i když se nám to nezdá, tak jejich plat (včetně ostatních benefitů), není tak lákavá částka, takže lidé kteří dané věci rozumí, raději zůstanou v soukromém sektoru, protože aby za ty "mizerné" prachy ještě dostávali sodu, na to se můžou vy... No a lidé co tam jdou z přesvědčení, většinou velmi rychle přijdou o iluze a většina z nich ještě udělá ty nejhorší... Takže pak opravdu stačí málo, všeobecná naštvanost a pár vychcánků, co tvrdí že to budou dělat lépe a máme to co máme... :D Ale věřím v lepší zítřky, ono k tomu taky jednou dojdeme a bude nám fajn, snad ;)
@lastovenka Ač to zní pokrytecky, tak před pár lety jsem se rozhodla (díky nefunkčnosti v této zemi), že tomuto státu nenechám ani korunu (a to opravdu doslova), na kterou budu mít nárok, stejně tak jsem se rozhodla radit lidem na co nárok mají a jak o to mají žádat...
Což ovšem nemění nic na mém názoru, že sociální systém je špatně nastavený a že zvýšení RP je populistický krok, který nás ještě všechny vyjde dost draho a paradoxně na to nejvíce doplatí ti nejvíce potřební (kteří už teď jsou dost v háji...).
@78marcela Ale určitou defenestraci (ne to že je budeme vyhazovat oknem, to by asi neprošlo :D ), můžeme udělat, můžeme se více zajímat, více mluvit, diskutovat s okolím, vysvětlovat (je to občas na palici, dost často boj s větrnými mlýny...). Jenže si v první řadě musíme uvědomit že on ten ideální stav neznamená, že budeme mít vše "zadarmo", naopak je o zodpovědnosti jednotlivců a určité solidaritě většiny. Je to v tom, abychom byli schopní, nebo spíše ochotní, převzít zodpovědnost za sebe, své děti, či celé rodiny, bez toho se opravdu nemůžeme pohnout, tedy rozhodně ne k lepšímu ;)
@mataharyy nevím. V tomto směru nemám žádné iluze. Naivní jsem, ale ne zas až tak. Vysvětlovat můžeš horem spodem komu chceš, ale každý má svou pravdu. A těch, co rozumí všemu úplně nejlíp, od pecení buchet přes politiku až po medicínu, těch jsou miliony.
Já nevysvetluju. Přestala jsem s tím u prezidentských voleb. Je to marný, je to marný, je to marný.
@78marcela Já po prezidentských volbách brečela, každý to máme jináč. Jasně že každý má svou pravdu, stejně jako ne každý rozumí všemu, ale pokud s lidmi diskutuješ, věcně, bez urážek a osobních útoků, tak to může být přínosné pro všechny a názory to může měnit, ať už tvoje, nebo jejich ;) Navíc se můžeš i přiučit, případně z daných informací těžit, ale vždy je to o osobním nastavení, když chceš, tak i z fakt mizerné situace, dokážeš vytěžit mnoho kladů, když nechceš, tak tě i sebemenší blbost srazí na kolena ;)
Přijde mi to celé vtipné, jistě, že peníze potřeba jsou a vždy budou, ale sepisovat petici ? Se starším synem mi končila mateřská/rodičák v prosinci 2006 a od ledna 2007 ji navyšovali bezmála o polovinu, nikoho to nezajímalo, že jsem si ten navýšený RP neužila ani jeden měsíc. Prostě to beru tak, že to schválili, super .. od nějakého data, no tak holt se s tím smířím, důležité je, že se to o těch 80 000,- navýší k pomoci všem ostatním, budoucím a nebudu plakat, že zrovna mě to mine. Každá změna nastává od určitého data a co ... tak jde život. Co takhle vrátit příspěvek na dítě jako to bylo za mého staršího syna ... automaticky všem ženám, které mají děti bez ohledu na nějaký koeficient a jiné a jiné podobné.
@78marcela ja se priznam,ze jsem zatvrzelej pravicak. Davky dle meho nemaji byt zadne. Me stve ta nespravedlnost. Vse ma byT stejne pro vsechny. Tedy bud zadne davky,zadne porodne,zadny rodicak .nebo vsem stejne,at pracuji ci ne. Kdysi se mi libil navrh,ze se davky vydeli poctem obyVatel a kazdy dostane danou castku. Je jedno,zda pracuje ci ne,zda jde o dite ci dospeleho. Uz je to hodne let a slo uz tenkrat o 4000 na hlavu. Dnes by ta castka byla urcite vySsi. Jen nebylo pocitano s nemocnymi lidmi,tam by byla treba uprava.
Ja asi nijdy nepochopim,jak nekdo muze volit ano( toho krypla vypraskali i slovaci,dnes se nam fakt smeji,ze jsme tupci), komouse( ta jejich setkani jsou zrudnost i dnes), a cssd (tam mam osobni odpor ke vsem clenum). O prezidentskych volbach ani nechci mluvit. No jaky narod,takovy prezident. Ostuda. Ja do dnes tvrdim,ze prezidenta zadneho nemame. Stranu volim prakticky stejnou od 18 let a zatim me nikdo jiny nepresvedcil. Navic nejsem preletavy ptak.
@78marcela Nebudu te plisnit za tvou volbu, to je fakt tvoje vec a rozhodnuti. Jen chci rict, ze Babis nebyl neznamy. Figuroval uz pred rokem 2013 v mnoha kauzach, jen si umel udelat spravny promo. Kdyby to tenkrat lidi vic resili, nemuseel vyhraat a likvidovat tuhle zem.
@sudylichozrout dobře. Tak neznámý pro většinu lidí
@lastovenka To je dobry prispevek. Osobne neznam zadnou, i kdyz ma muz treba 150 tis. mesicne, ze by se dobrovolne vzdala rodicaku. Nektera z tech, co tu volaji, snad dobrovolne odevzdala cast zpet, aby zachranila rozpocet? Mozna je 80 tis. prilis, ale prece je logicke uz vzhledem k inflaci, ze se nekdy a nejak rodicak zvysit musi. Vzhledem k ekonomickemu rustu, zdrazovani a rustu mezd prece pobirame neustale min a min.
@bayt tak ja jsem treba rodila Johanku, kdyz mi zbyval jeste vic nez pulrok RP na Betku. Mohla jsem s tim predtim posoupat, abych to vycerpala cele, ale neudelala jsem to. Nemela jsem cas litat po uradech a resit to, prislo mi to proste zbytecne. Takze jsem "statu" nechala neco pres ctyricet tisic.
@sudylichozrout No jo, to pak mas integritu, ale urcite jsi vzacna vyjimka 🙂
@sudylichozrout vetsina lidi by to nazvala hlouposti. ale je jasne, ze jsi proste byla dostatecne zabezpecena jinak, penize navic nijak zvlast nepotrebovala. protoze jinak by jsi to navysila jako kazdy. spis mi tv jednani prijde trosku ,, zvlastni,, . vetsina lidi proste ty prachy vezme a prilepsi detem, vezme je na dovcu, vylepsi pokojicek, koupi vybavu na nejaky sport. a pod. ja tedy klidne priznam, ze statu, za to ,co tu vyvadi, nenecham navic ani korunu. a ne jen z rodicaku.
@sudylichozrout to je jen kvůli tomu, že jsi dobře zabezpečená. Kdybys měla obrátit v ruce každou korunu, tak by sis hned udělala čas to posouvat abys o to nepřišla.
@78marcela jenže ona je zabezpečená vlastním úsilím! Ona se sama zabezpečila. Přijde mi, že tady na fóru, pokud někdo nenatahuje ruce po dávkách, tak se jeho zabezpečení bere jako nějaká její nespravedlivá výhoda. Ona si musela něco odpustit, v době, kdy ostatní spaly, korzovaly s kočárkem, seděly na kafi s kamarádkou, tak ona pracovala. A proto je zabezpečená.
Když si čtu dnešní zprávy, začínám mít sto chutí sepsat kontrapetici za Pracující matky. Něco jako: milí pane premiére, milé paní ministryně, nepotřebuje navyšování sociálních dávek, např. Rodičovského přispěvku, jsme ochotné a schopné si vydělat samy víc, než nabízíte a ergo nám nevadí žádná časová hranice. Zároveň bychom ocenily, kdyby se o podpoře rodiny jenom nemluvilo. Asi není v ČR město, kde by dalo snadno sehnat místo v jeslích anebo ve školce pro dvouleté dítě. Miniškolky nebo dětské skupiny též reálně spíš neexistují. Podpořte pracující matky, my to státu bohatě vrátíme 😉
@drep ja ji to neberu a nezávidím. Pokud tohle s dávkami a korzováním po kafickach bylo mířený na mě, tak ses fakt netrefila. Já jsem s dětma sama. U dcery jsem začala pracovat částečně od jejich 3 týdnů, u syna od 3 měsíců částečně a od jeho 10 měsíců mám dvě zaměstnání a třetí přivýdělek na živnost. Žádný dávky kromě RP neberu ani jsem si o ně nebyla žádat.
Ale i když makám jak šroubek, abych nás zabezpečila, tak 40tis jsou pro mě fakt peníze, které bych státu nenechala jen proto, že nemám čas a přijde mi to zbytečné. A myslím, že takto to má naprostá většina lidí.
@drep s podporou pro pracující matky souhlasím. Taky plánují v co nejkratším termínu po porodu začít pracovat aspoň na nějaký malý úvazek. Ale bohužel často se setkávám s řečmi, že matka má být doma do 3 let dítěte apod... nikomu do toho nic není a stejně si to udělám dle sebe, ale stejně tento názor zastává velká většina lidi. Nejčastěji se a tímto názorem setkávám u mužů.

Teď jsem někde četla, že se politici zalekli a z návrhu couvaji obě strany..tak uvidíme co bude.