Pobírání RP a druhé těhotenství - změna délky RP - dřívější vyčerpání

ententyna
15. únor 2018

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, mam ji na 3 roky, dcera má 16 měsíců. Na podzim se nám narodi druhé dítě. Mohu si změnit výši rodičovského příspěvku, respektive jeho délku ze tři na dva roky, abych mohla vyčerpat jeho celkovou částku než se mimco narodi? Velice děkuji za odpovědi a rady.

lenoulinkaa
15. únor 2018

@ententyna navyš si to na maximum, co můžeš, abys vyčerpala pokud možno, co nejvíce z rodičovského příspěvku na první dítě.

blahova_andrea
15. únor 2018

@ententyna samozřejmě, že můžeš. měnit to můžeš každé tři měsíce. zajdi na ssp, tam ti dají formulář a pokud potřebuješ, tak i poradí s tím, jaké je tvé maximum 😉

karolly
15. únor 2018

Teď Ti to navýší maximálně na výši PPM, co jsi probírala před rodičákem. I tak je to víc, něž se dalo pobírat do loňska. Teda alespoň pro mě bylo. Já jsem na tom podobně. Ale hned po Novém roce jsem letěla na ÚP a navyšovala, abych to stihla dočerpat.

ententyna
autor
15. únor 2018

všem moc díky!! pomohlo 🙂 hezký večer

magdi999
15. únor 2018

Ahoj. Holky měla bych otázku k něčemu podobnému- doufám, že se autorka nebude zlobit, že se ptám v jejím příspěvku. Mám rodicak na dva roky, do září 2019. A teď hypoteticky- co když budu těhotná a termín porodu bude třeba leden 2020. V září tedy doberu rodicak na první dítě, 6-8 týdnů před porodem nastoupim na mateřskou, co ale do té doby- od konce rodicaku do začátku mateřský? V práci mám smlouvu na dobu neurčitou, ale je jasný, že do práce už nenastoupim. Varianta je neschopenka nebo si platit soc. a zdrav. pojištění sama? Doufám, že jsem srozumitelná 🙂 Budu ráda za vaše zkušenosti názory.

lenoulinkaa
15. únor 2018

@magdi999 pokud jsi na rodičovské dovolené nebo pobiras rodičovský příspěvek, jsi státní pojištěnec a ten za tebe platí zdravotní pojištění. sociální pojištění je dobrovolné a nemusí se platit. A rodicovskou dovolenou máš v práci nahlaseno do kdy?

magdi999
15. únor 2018

@lenoulinkaa na dva roky. Mě jde o ten čas, kdy by mi nenavazovala další mateřská na rodicak s prvním. Jak jsem psala, zatím jsou to jen hypotézy, ale tak mě to napadlo.

karolly
15. únor 2018

@magdi999 Dalo by se řešit buď neschopenkou, nebo se domluvit v práci a prodloužit si RP.

lenoulinkaa
15. únor 2018

@magdi999 prodloužila by sis rodicovskou dovolenou do max. 3 let veku ditete nebo se vratila do práce a to bys mohla pak mít i nemocenskou.

kladpol
16. únor 2018

@ententyna Měnit výši můžeš každé tři měsíce, zajdi si na úřad práce, kde jsi rodičovský příspěvek vyřizovala a tam si to nechej zvýšit na maximální částku co to půjde nebo do kdy chceš aby to vydržel.

magdi999
17. únor 2018

Holky děkuju moc za info 😉

snezenka123
14. bře 2018

Taky bych se chtěla zeptat, holky, jestli mi poradíte.
Mám mateřskou do srpna letošního roku..a dcerce budou v dubnu 3 roky, zaměstnavatel mi řekl, že většinou nechávají maminky doma o těch pár měsíců dýl, když to mají natažené, pokud tedy není v práci podstav.
Otěhotněla jsem, jsem teprve na začátku a měla bych jít co nejdříve( nejdéle do 24.4 co budou dceři 3 r)zaměstnavateli oznámit, že jsem těhotná a nemůžu se vrátit do práce? Termín porodu mám listopad..
Můžu si jít RD natáhnout, abych ji stihla vybrat? měla jsem vysoký příjem před nástupem na mateřskou..ale pokud bych si nechala to natáhnout třeba do června..kdo a kolik mi bude platit potom? když bych třeba RD vyčerpala v červnu...mám smlouvu na dobu neurčitou...nevím,jestli jsem to napsala srozumitelně...🙂