Porod druhého dítka během rodičáku
Ahojky holky, měla bych otázku....
Máme 19 měs syna, rodičák končí někdy příští rok....jak to funguje, když bych otěhotněla a porodila dřív, než skončí původní rodičák?
Děkuji moc
@hankatrdlinka no z toho sem jelen, super tabulka... Absolutně nevím, o co v ní jde 😁
@zuzka3112 já taky nevím
@hankatrdlinka podobně jsme to měli loni. Měla jsem rodičák na dva roky. Na kluka jsem měla mateřskou, ale skončil mi pracovní poměr, takže na druhý už jsem mateřskou neměla a šla rovnou na rodičák na čtyři roky, takže jak už se tady psalo nejdřív 7600 a pak 3800. U nás to nešlo napsat na manžela, neplatil si nemocenskou (je osvč). Takže pokud je otec dítěte zaměstnán a nebo si platí nemocenskou (myslím 180dní min.), tak si budete moct volit délku rodičáku.
Jinak já měla rodičák do 11.12.2014, ale holka se narodila 11.1.2015 a v lednu jsem dostala přeplatek, který jsem musela vracet. Brala jsem tu nejvyšší částku co šlo a asi 700 se muselo dát právě do toho ledna. Proč jsem to měla vracet nevím, u nás na úřadě je to na pěst. Ty ženský vůbec neví, byla jsem tam několikrát a pokaždý a každá to řekla jinak.
@zuzka3112
@hankatrdlinka mezi prvnim a druhym ditetem mi to vyslo tak ze z rodicaku jsem presla rovnou na dalsi materskou...ted mi to vychazi taky tak od ledna jsem navysila rodicak na maximum ten budu brat do cervna ale i tak mi propadne cca 90tis. ☹ pri navysovani nemusis vubec udavat duvod...a nikde nic hlasit nemusis jen az kdyz vyzvednes papiry na materskou tak s papirem zrusit na urad rodicak a dale to pak oznamit zamestnavateli ze jdes opet na materskou a dat mu ty papiry od dr.
@monul88 ale otec dítěte není manžel, to by ale nemělo vadit, že? Je normálně zaměstnán...smlouva atd, takže by to mělo jít....snad, protože 3800 je síla :-/
@holubice.petra mateřská mi nevyjde, bohužel, byla fajná...nějakých 10500, to se dalo 😀
Uvidíme, já doufám, že budeme dostávat těch 7600...
JE to holky hnus tady u nás ☹
@hankatrdlinka je to na palici, co si budeme povídat, proč to neudělat jednoduše, když to jde složitě... To samé Porodné... To bychom museli být buď tmavší spoluobčané, co v tom umí chodit, nebo smelit příjmy, což pak zase není výhodné pokud plánujete hypotéku atd... Aspoň to první Porodné měla ta naše banda politická nechat plošně všem, vzyt jim rodíme daňové poplatníky...ale to už je trochu mimo mísu..
@hankatrdlinka Jaký hnus zase?
@zuzka3112 A co je na tom složitého? Celé se to řídí cca 3 jednoduchými podmínkami...
Ale no tááák 🙂 vždyť si dítě nepořizujete kvůli státu, ale kvůli sobě. Mně zas vždycky přišlo zvláštní, že by mi někdo platil za to, že jsem porodila dítě. Neměla by mi tedy banda politická platit třeba za to, že třídím odpad nebo mám psa z útulku? 😀 Obecně bych porodné odstranila úplně, co mi vadí mnohem víc, je ta nesmyslná 4letá varianta, vlastně jsem nepřišla na důvod, proč tomu tak je. Pokud někdo víte, poučte mě, prosím.
@nelam 4 leta varianta je proto, aby si nezamestnani nedělali jedno dítě za druhým.. A aby to odradilo nezaměstnané od toho mit deti, protože 4000 je málo na uziveni rodiny. Myslím, že je to fér.
@hankatrdlinka Holka, a teď si vem, že já na první dceru po skončení pobírání mateřské dostávala na začátku 2500, pak to zvedli na slavných 3500 Kč měsíčně - žádných 220 tisíc rozdělených dle výše příjmu, jako je to teď. A taky jsme to s mužem museli zvládnout. A to neexistovala možnost přivýdělku při rodičáku, jako je to teď - kdo chtěl do práce, o rodičák přišel. To, co stát nabízí v současné době, je luxus.
@hankatrdlinka pokud chlap pracuje, tak v tabulce patrim tam, kde jednomu z rodicu lze stanovit denni vymerovaci zaklad😉
Ja si tedy taky myslim, ze soucasny system je lepsi nez minule a neni proc si stezovat.jasne, ze ze 4000 nejde zivit rodinu, ale nikdo nikoho nenuti, aby to takto mel.je spousta moznosti.kazdy se zaridi jak muze a umi.kdo je v pasti a je na to sam, tak muze zadat dalsi pomoc od statu.jsou ruzne prispevky.myslim, ze to v cr neni tak zle a porad vsichni remcame 😅 lidi se prece na svete maji i mnohem hur 😉
@karlajasmine to zní rozumně. Tedy za předpokladu, že všichni nezaměstnaní touží očůrávat stát. Dneska mít smlouvu na dobu neurčitou, je pomalu unikát a zrovna tady na MK je tolik mamin, kterým smlouva skončí v průběhu první RD, chtějí druhé, a když se zadaří než najdou práci, lupne je to hned do té skupiny k rodícím nemakačenkům :-/ . Ale máte asi pravdu, jistá skupina lidí by to zvládla okamžitě zneužívat a fakt netuším, jakou legislativní úpravou od sebe takové lidi odlišit.
@somalicats No, pěkné... 🙂 Ale souhlasím, také si myslím, že u nás je to dost na pohodu, pokud tedy matka není samoživitelka jdoucí na RD z ÚP. Ale každý svého štěstí strůjcem. 🙂 Na to, abych si spočítala, že by bylo záhodno mít před těhotenstvím po škole praxi, zaměstnání a něco našetřeno, nemusím být vysokoškolák.
@hankatrdlinka nerekla bych ze je to tady hnus, ale naopak luxus nez v jinych statech 😉 tam dostanes materskou na par mesicu a pak hybaj do prace zadny rodicak!
já politice nerozumím a ani nechci, protože člověk je pak na*raný ještě více 😀...ale tak nějak celkově je to hnus, ať si každá říkáte co chcete....makáte, daně atd a co pak z toho....nejsme ti, co mají samé výhody...ale v každé zemi, státě, je to různé.....
Ale i kdybych neměla dostat nic, tak dítě mít budu....určitě o tom nechci debatovat nebo vyvolat bůhvíjakou diskuzi....s někým se shodnu, s jiným ne a tak to je....šlo mi jen o to, co je v úvodním příspěvku a jsem ráda, že jste mi tu poradily a pomohly....víc hlav víc ví a já vám všem moc děkuji 🙂
@blahova_andrea aha..děkuji 🙂
@somalicats tak luxus je asi silné slovo, ale asi na tom něco bude 😉
@monul88 tak to mě mrzí teda ☹...není to sranda a nebude no....
@hankatrdlinka nemáš zač, ono to fakt není nijak složité, jen se lidem občas pletou některé pojmy nebo jim neříkají vůbec nic a pak se prostě neorientují 😉
@blahova_andrea tak měla bych se o nějaké věci více zajímat, ale to zjišťuju, až když je jich potřeba ☹..
nebo jsou věci, které zjišťu-jí až s malým, o kterých jsem dřív ani nevěděla, že jsou
@hankatrdlinka to my všechny 😉 nikdo neví všechno. já nejsem schopná se naučit nebo pochopit ani některé věci, které bych měla, které se mě týkají, prostě to můj mozek nepobírá, tak musím důvěřovat muži 😅 natož ještě vědět a znát vše, co jde mimo mě, to fakt nelze. naštěstí se vždy najde někdo, kdo rozumí a poradí 🙂
Já si teda myslím, že se tu máme fakt dobře.. 6 měsíců mateřská, pak člověk dostane proplacenou dovolenou, kolikrát něco zpátky na daních, pak RP, přičemž si člověk klidně může brigádně přivydělat.. Znám v jiných státech lidi, kteří musí po 3 měsících dat dítě do jeslí a šup do práce, jinak nedostanou ani korunu, ani zdravotní pojištění. Neznám stát, kde by bylo finančně unosnejsi mít děti, než tady...
@hankatrdlinka ne, jde o to, aby byl veden jako otec. tak těch 700 není drastický. Jsem ráda, že nám to takhle vyšlo, jen ty ženský tady, to je děs. 🙂
@hankatrdlinka asi tak... Nechtěla jsem, aby to vyznělo, že máme rodit děti kvůli porodnemu.. Ono celkově jsem řešila spoustu věcí a resim stále, úřady, nestačím se divit...když něco chtějí, musí to být hned, když potřebuji já vyřídit, mají 30 denní lhůty... V našem státě je to s rodicakem a mateřskou dobré, s tím bych i souhlasila...ale pak jsou věci, které mě už fakt desne vytáčení a vypisovat to tu nebudu, jednal to nesouvisí s tématem a jednak tím nic nevyresim 😁😁 ono někdy psané slovo vyzní jinak, něž mělo být původně myšleno 😀
Ahoj, řešíme s manželem něco podobného. Malýmu je 18 měsíců a RP jsem mela na 3 roky a teď jsem si to byla zvýšit , ale stejnak mi vychazi ze RP mi bude končit v listopadu 2017. Druhý dítě už bysme chtěli ale kdybych teď otěhotněla přijdu o větší část peněz. Mě by to nevadilo, ale manželovi to docela vadí a ty penize řeší. Paní na úřadě ještě říkala ze od novyho roku bude něco nového a možná to půjde ještě zvýšit, ale moc tomu nevěřím.
necetla jsem prispevky, ale jasne, je to trochu nespravedlive, ja mela deti dvakrat za sebou po 16 mesicich, takze jsem o penize prisla... co nadelame 🙂

jak poznám, kam patřím....manželé nejsme , chlap pracuje....trvalé bydliště máme různé