icon

Porod druhého dítka během rodičáku

hankatrdlinka
30. bře 2016

Ahojky holky, měla bych otázku....
Máme 19 měs syna, rodičák končí někdy příští rok....jak to funguje, když bych otěhotněla a porodila dřív, než skončí původní rodičák?
Děkuji moc

Strana
z3
fifina86
21. lis 2016

@disa a teda manzela to trapi i zbytecne dopredu,tehotna nejsi ;) Mam deti 21mesicu od sebe,taky jsem prispevek nevycerpala, ale tak to je,je to socialni davka a ma sva pravidla ;)

disa
21. lis 2016

@fifina86 ne těhotná nejsem, ale při prvním se nám to podařilo hned na poprvé a tak manžel předpokládá že to tak bude i u druhýho 🙂

fifina86
21. lis 2016

@disa 😀 to je muzske sebevedomi 😀 tak at to vyjde a hlavne,at je miminko zdrave.A manzelovi to vysvetli s tou socialni davkou.

disa
21. lis 2016

@fifina86 jj přesně tak 😀 děkuju moc i za tu informaci. Tak teď jen přesvědčit manžela 🙂

hanulkaha
21. lis 2016

Holky, chápu to tak, že pokud bych byla nezaměstnaná, automaticky při druhém prckovi dostanu RP na 4 roky, ale pokud mám zaměstnání, můžu si výši druhého RP opět zvolit?

fifina86
21. lis 2016

@disa a na co presvedcit?
@hanulkaha pokud budes nezamestnana,lze si volit pres partnera,ale tem musi platit nemocenske pojisteni.Pokud mas smlouvu na dobu neurcitou,pak mas narok na materskou a pak i volit vysi RP (budes to mit stejne jako s prvnim ditetem)

disa
21. lis 2016

@fifina86 aby ty peníze tolik neřešil a že se to hned nemusí povést

astyna
21. lis 2016

@hankatrdlinka

vždyt to je přece jednoduchá tabulka - počítá s tím, že máš/nemáš odpracováno, tím pádem spadáš do jedné ze dvou prvních okének (je možno/ není možno vyměřit...) a pak délka rodičáku 😉

hanulkaha
21. lis 2016

@fifina86 děkuju 🙂

beruska89
6. led 2017

Dobrý den, mám 1 dceru (bude mít 15 měs.), přemýšlím trochu dopředu, jestli se kolem druhých narozenin nezačít "znažit". Před porodem jsem byla zaměstnaná-na neurčito, ale firma se částečně přestěhovala, zůstalo jen pár lidí ve výrobě (já byla v kanceláři) takže předpokládám, že kdybych šla ve 3 letech do práce, tak dostanu výpověď (možná s odstupným). Nejradši bych šla do práce na nějaký čas, ale nic není jisté a bojím se, že pak budu tvrdnout na ÚP.
Kdybych otěhotněla v průběhu tohoto RP, ale porod byl až po jeho skončení (dceři by bylo třeba 3,5 roku), tak mám stále nárok na těch 220 tis./3 roky? Předpokládám, že firma by mě propustit nemohla, když bych přecházela z jedné na druhou, ale jak bych na tom byla finančně? Omlouvám se jestli je to chaoticky napsané, snad mě chápete jak to myslím 🙂 Děkuji za rady.

Strana
z3