Porodné na první dítě, máme šanci ho získat?
Ahojte řeším zapeklitou situaci a doufám, že mi někdo trochu poradíte neb já jsem zoufalá. Jedná se o nárok na porodní já jsem pobírala neschopenku kolem 6000 kč. Přítel je beze práce a NENÍ hlášen na ÚP. Žil několik let z úspor a občas si něco přividělal po rodinách a známých. Máme nějakou šanci porodné získat? V RL bude uveden a sdílíme stejnou domácnost. Jedná se o moje první dítě a moc těm lejstrům nerozumím. Jdu to vyřizovat zítra tak jen, abych se připravila.
podorné nebala soc dávka... ale jistá ,, odměna" a dríve motivace..... bylo vysoké porodné aby se zvýšilo přirustku dětí...
@xpila na podporu sice nárok nemá ale na příspěvek na bydlení asi ano - stejně tak jak je tomu pro ty kdo jsou na podpoře víc než 6 měsíců - podporu nedostanou ale příspěvky ano ...
viz můj bratr - vyhodili ho s práce, protože snižovali stav - má epilespii - takže ho nikdo zaměsnat nechce - chodil jak chodí nezaměstnaní uklízet město - dostal záchvat a bylo ... už ho tam nevzali - naši tenkrát už nežlli - dostává sociální příspěvěk na bydlení a má poloviční invalidní důchod, jsme mu vyběhali - což je něco málo přes 5000. no aspon něco - oblečení kupujem mu se segrou a taky segra mu přes vikendy dává obědy ... pomáhat se musí....
@kolibricek36 ano pomáhat se musí.... mamka je taky nemocná , ale přes to do práce chodí aspon na 4 hodiny ale po fyz. stránce to je znát.... taky musíme pomáhat....ne finančně ale se vším ostatním
@xpila Příspěvek od úřadu práce měli všichni absolventi SŠ a VŠ po dobou dokonce jednoho roku od absolvování. Bohužel je v roce 2009 zrušili. Jelikož to jsou lidé, u kterých je vysoká pravděpodobnost, že si zaměstnání najdou co nejdříve, dala bych jim automaticky nárok alespoň na půl roční podporu. Většina států EU takto absolventy podporuje (Německou, Španělsko, Řecko, Itálie). Jen my podporujeme jen ty nízkopříjmové neperspektivní s otevřenou dlaní.
a jak se počítá mateřská ?
děkuji
@sharka1_4 z hrubé měsíční mzdy - pošlu dokaz - až to najdu
jako 2,7 násobek součtu životního minima rodiny
Měla jsem dítě na Vš a absolutně nechápu že ten příspěvek pro studenty zrušili... Je to příprava na budoucí povolání, kdy dost pravděpodobně bude člověk v budoucnu vydělávat víc peněz a odvádět vyšší daně... Např. bych zavedla, že pokud student prodlužuje studium - nemá nárok.Ale já studovala standartně, měla vyznamenání a dostávala jsem 3800Kč. Manžel byl naštěstí starší a už vydělával...
Bohužel je to anbsolutní nepodpora toho aby mladí a vzdělaní měli děti...
@filipatereza Pokud máš na mysli rodičovský příspěvek, tak ten nikdo nezrušil, na ten má nárok každý.
@xpila To jo, ale alespon za mně to bylo v té nějnižší variantě na 4 roky, tj. 3800Kč - máš vlastně nárok na to, na co člověk který už je x let na úřadu práce...
Peněžitou pomoc v mateřství nedostaneš ani v nějaké "dané"variantě...
Pokud druhá posuzovaná osoba vydělává alespon 10 tisíc měsíčně, nemá člověk nárok ani na porodné... resp. takto to bylo v roce 2011
@filipatereza Pokud otec dítěte pracoval, což píšeš, že ano, tak sis RP mohla volit přes něj. Ale to už je jedno. A PPM samozřejmě nedostaneš, tu nedostanou ani nezaměstnaní. To je logické, když se "platí" z nemocenského pojištění.
A u porodného se bere celkový příjem otce a matky, takže klidně všechen příjem může vydělávat jeden a druhý nic.
@xpila OK, takže na porodné mají nárok nízkopříjmové skupiny. Zdá se mi to spravedlivé. Já mám například výhodu, že mi zaměstnavatel přispěje na narození dítěte 5000 Kč v poukázkách kam si sama vyberu. Kamarádka zas dostala od zaměstnavatele příspěvek 3.000 Kč do poslední mzdy. Ono je to různé. A zas si říkám, sice přijdeme o 13.000 Kč, ale v součtu o nic nepřicházíme, jelikož kdybychom ho měla dostat každá, tak bychom za chvíli platily větší soc. poj. a za celý život bychom na tom tratily více 😉
@sharka1_4 Já bych třeba nízkopříjmová být fakt nechtěla. Porodné klidně oželim.
Je ale fakt, že stát by to měl nastavit jinak. Bud všem, nebo nikomu.

no todle bylo po škole když jsem musela na pracák a paní z pracáku me prostě poslala do prdele....
tak samozřejmě že si kočárek koupim tak i tak.... ale prostě by to potěšilo nic víc