icon

Porodné na první dítě, máme šanci ho získat?

geilinka
6. črc 2016

Ahojte řeším zapeklitou situaci a doufám, že mi někdo trochu poradíte neb já jsem zoufalá. Jedná se o nárok na porodní já jsem pobírala neschopenku kolem 6000 kč. Přítel je beze práce a NENÍ hlášen na ÚP. Žil několik let z úspor a občas si něco přividělal po rodinách a známých. Máme nějakou šanci porodné získat? V RL bude uveden a sdílíme stejnou domácnost. Jedná se o moje první dítě a moc těm lejstrům nerozumím. Jdu to vyřizovat zítra tak jen, abych se připravila.

Strana
z3
lucieta7
8. črc 2016

@kolibricek36 mně prave zajímalo, jestli neberou tu hrubou mzdu, to bychom si totiž ani neskrtli 🙂 jen nevim, jak to bude ohledně jeho peněz, dela na CNC stroji, tudíž ted dělá i přesčasy,aby ty peníze byly... Tak jsem zvědavá, no.

kolibricek36
8. črc 2016

@lucieta7 invalidní důchod není až tak velký - ta věřím že to porodné dostaneš

lucieta7
8. črc 2016

@kolibricek36 snad, děkuji 🙂 schválně se sem potom ozvu, co mi paní úřednice řekla. No a jestli presahneme treba přes pitomých 500-1000,- kč, tak mi to tak akorát zase hne žlučí 😀

sharka1_4
8. črc 2016

je to s čisté,
jediné jak s tím hýbnout jít na nemocenskou aspon na měsíc... a přitel třeba aby si od zaměstnavatele nechal napsat minimim na výplatu ☹ , hruza co si vymýšlí.. vždyt kočár stojí minimálně 10.000 - tak at dají pokaz na kočár a hotovo, a bude se za to muset koupit kočár..... to je strašný fakt toto

sharka1_4
12. črc 2016

@kolibricek36 bydlíme spolu ale papírově ne, každý máme jiné bydliště... ale platíme spolu hypotéku na barák ( kde je moje bydliště)

co s tím

xpila
12. črc 2016

@sharka1_4 Je úplně jedno, kde máte bydliště, to s porodným nesouvisí.

nazka
12. črc 2016

@geilinka a jak dlouho neplatil pojištění? Kamarád neplatil asi 3 roky a naskákal mu dluh cca 70tis i s penálema. Všechno doplatil a je to už oka.
S porodným to podle mě ale nesouvisí.

nazka
12. črc 2016

@kolibricek36 zeptám se úplně jako blbec k tomu porodnému, takže jde o čisté příjmy obou, do výše 21 817,-. U osvč se to vykazuje také za poslendí 3 měsíce? Kdy se o to má žádat a kde?

kolibricek36
12. črc 2016

@nazka ano čistý přijem - tvůj i jeho spočítaný dokupy. jinak OSVČ nevím, ale asi taky ty 3 měsíce
jinak se žádá do jednoho roku dítěte na sociálce .....

sharka1_4
12. črc 2016

do výše 20.817,-

sharka1_4
12. črc 2016

@xpila tak jak to nějak normálně obejít....?

nazka
12. črc 2016

@kolibricek36 díky 🙂

kolibricek36
12. črc 2016

@sharka1_4 Nejdřív bude užitečné zmínit, že rodinou jsou tu myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Nezáleží, jestli jste manželé nebo partneři – vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají. Důležité je, jestli žijete ve společné domácnosti. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.

kolibricek36
12. črc 2016

@nazka @sharka1_4
Rodina ve složení matka, otec a jedno čerstvě narozené dítě, která žije společně, má v roce 2016 nárok na porodné, pokud její celkový čistý měsíční příjem nepřesáhne částku 20 817 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu 13 176 korun. Kdo má vyšší příjmy, porodné nedostane.

U druhého dítěte opět platí, že čistý příjem rodiny v předchozím kalendářním čtvrtletí nesmí překročit 2,7násobek životního minima, jinak nárok na porodné nevznikne. Výpočet se ale trochu liší, protože životní minimum rodiny s více dětmi je vyšší. Hranice čistého příjmu pro posouzení nároku dosáhne 25 515 korun. Matka samoživitelka dostane u druhého dítěte porodné, když její měsíční příjem nepřevýší 17 874 korun.

xpila
12. črc 2016

@sharka1_4 Nijak. Prostě jsou nastavená pravidla, porodné není nároková dávka.

kolibricek36
12. črc 2016

@xpila to máte pravdu, ale ti černí dostanou vždy a všude vše co si umanou - jinak budou řvát že jsou diskriminováni - co tak se jednou domlivit že začněme řvát my - rodí každá žena stejně od počátku věků - tak proč také vymoženosti jen proto, že jsou cikáni ...

xpila
12. črc 2016

@kolibricek36 To jsou jen řeči. Každý musí dokládat příjem. A pokud oni přesáhnout danou hranici, tak porodné taky nedostanou. Rozhodně se tady nebudu pouštět do nějakých rasistických komentářů.

kolibricek36
12. črc 2016

@lucieta7 no, to je to, že když přesáhneš i o pitomou 1kč nedostaneš nic - to by i mě fakt střelilo - my snad na to porodné dosáhem (tedy pokud otěhotním, v lednu jsem měla revizi).. ale už ne na přídavky- ty nejspíš přesáhnem o 405 kč - někoho by z toho kleplo

kolibricek36
12. črc 2016

@xpila nj, ale mateřaská - tedy rodičovský příspěvek se nepočítá a ani přídavek .... a taky ukaž mi roma, který by skutečně makal jak strhaný aby zabezpečil rodinu ... to vidím ve zdejší komunitě - nepracuje to, jen se peleší a dělají děti a ty kradou v obchodech až hrůza, do školy to neposílají ... - bohužel je to pravda - nic si nevymýšlím

astyna
12. črc 2016

@kolibricek36

....a to ještě somrují na úřadech práce, že nemají na jídlo, dokud jim opravdu peníze nedají. Kamarádka bydlí v Karviné, klasika.

kolibricek36
12. črc 2016

@astyna jé z Karviné - tam mám neteř ... jinak pocházím kousek od tama, ale bydlím už 3 roky ve v malém městečku za Opavou
no, nemají na jídlo, od celé utratí v den dávek za blbosti a pak samozřejmě nemají...

xpila
12. črc 2016

@kolibricek36 Mateřská se samozřejmě počítá, nepočítá se rodičovský příspěvek. Ale vzhledem k tomu, že se počítá většina sociálních dávek a především porodné je jen na první dvě děti, tak i kdyby jich měli deset, tak dostanou jen na první dvě.
A ano, znám spousty pracujícíh rómů a nemám s nimi sebemenší problém. Ty se ve svých projevech trochu mírni, stejně tak by ostatní mohli říct o tobě, že se pelešíš, když máš děti...

soyevita
12. črc 2016

@astyna
@kolibricek36
@xpila Holky,toto je na jiné téma.Bohužel společnost to tak nastavila.Kdyby to bylo naopak,tak by se nám to taky líbilo 😉
I mě to neskutečně vadí,roky se soudím o výživné ,nikdy mi sociálka nic nedala.Všechno je problém.Jenže já mám svoji hrdost a děti jsem si zvládla zabezpečit vždy sama,znám takových podfukářů,kteří mají vysoké příjmy,žijou si jak prasata v žitě a ještě dostávají na bydlení a pozor ,jsou bílí !!!!!
Já se k takovým lidem fakt nechci řadit,raději než lítání po úřadech,si scháním po mateřské brigádu na pár hodin týdně ,abych mohla dceři platit intr a školu ......To je pro mě lepší řešení ,než nastavovat ruku 😉

astyna
12. črc 2016

@soyevita

mě se prostě otvírá kudla v kapse, když vidím na výplatní pásce ty odvody na tyhle lidi...Za svou éru v personálce jsem poznala jednoho roma, který fakt makal (měl 5 dětí a už nechtěl sedět, že neplatí výživné).

Já jsem na rodičáku OSvč, takže jsem taky v klidu 🙂 Ale tady jsem si vzpomněla na své zkušenosti a musela jsem se rozčertit 😀

xpila
12. črc 2016

@soyevita No právě, znám taky spousty "bílých", co jsou mnohem horší. Jen mi vadí, že se to obecně bere jako "problém" rómů, když to tak není.

sharka1_4
12. črc 2016

no tak diskuze se zamotala jinam než jsem chtěla takže mic

soyevita
12. črc 2016

@sharka1_4 S tím jsi musela počítat,když položíš otázku,jestli se to dá nějak obejít😉

sharka1_4
12. črc 2016

no nemyslím si že jsem bůh ví jak bohata, od školy chodím do práce a potom nemám nárok na porodné, ikdyž budu rodit jako každá jiná?

tvl vždyt kočátek stojí minimálně 12000, tak co je proti tomu porodné..... taky by to bylo jediné co kdy od státu dostanu.....
než jsem měla práci tak jsem byla asi měsíc na pracáku a že nemám nárok na žádnej příspěvek - pry at si jdu k rodičum....? tak kde to jsme

kolibricek36
12. črc 2016

@sharka1_4 no, pokud máš rodiče - tak to je i výhra pokud ti mají z čeho pomoci - jsou i také co rodiče už nemají.....
ale z důchodu asi těžko něco dají, to mají pro sebe - vždyt si vem kolik se doplácí na léky ....

xpila
12. črc 2016

@sharka1_4 Pokud nejsi nízkopříjmová, tak proč bys měla mít nárok na porodné? Já na něj taky nárok mít nebudu a rozhodně se to nesnažím za každou cenu ošulit, abych ho měla. Porodné je sociální dávka, tedy pro ty s nízkými příjmy.
A jasně, že jsi neměla po škole nárok na podporu - na tu má nárok jen ten, kdo má odpracováno, tudíž něco státu odvedl.

Strana
z3