Mám nárok na porodné? Kdy vzniká nárok na mateřskou na druhé dítě?

neuspech
31. kvě 2018

Holky prosím nevidíte jak je to s porodnym na první dítě ? Jde to nějak udělat abych ho dostala ? A je pravda ze po 3 letech musím na rok do práce a pak mužů mít teprve druhy jinak nebudu mít nárok na mateřskou ?

terry1512
31. kvě 2018

@neuspech porodné je odvislé od platu. To si lehce spočítat na jakékoliv kalkulačce. Třeba měšec.cz
A na druhou otázku záleží pokud budeš zaměstnaná. Pokud ano můžeš normálně plynule navázat s druhým a pokud stihneš nastoupit na MD s druhým dítětem do 4 let toho prvního budeš mít stejnou výši PPM jako u prvního.

neuspech
autor
31. kvě 2018

@terry1512 pravé mám smlouvu na určito takže to je problém ?

terry1512
31. kvě 2018

@neuspech tak to záleží kdy smlouva končí? Pokud už nebudeš zaměstnaná tak nárok na další mateřskou mít nebudeš.

kachna001
31. kvě 2018

@neuspech porodné si spočítej kdekoli na kalkulačce, bohužel na něj ale nedosáhne skoro nikdo...jak já ráda často říkám, jsme až příliš bohatí... co se týče mateřské, tu dostaneš pak na druhé díte pouze pokud bude stále trvat pracovní poměr a nebo se vlezeš do ochranné lhůty, to se odvíjí od toho, do kdy ti ten pracovní poměr bude trvat....jinak je to pak jak píšeš, musela bys zase na rok do práce

robin92
31. kvě 2018

@neuspech Jestli mas narok na porodne zalezi na tom jaky mas plat. Na materskou muzes klidne nastoupit hned jak budes koncit rodicak a vyjde ti to tak, ze budes cekat dalsi v terminu, ale musis mit pracovni smlouvu, pokud nebudes zamestnana, tak ne, to by ses pak musela nekde nechat zamestnat a zacala by jsi znovu.

dominikaromanova
1. čer 2018

@neuspech, porodné je dávka poskytovaná v závislosti na výši příjmu, kterou se rodině s nízkými příjmy jednorázově přispívá na náklady související s narozením prvního nebo druhého živého dítěte.
Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, musí být nižší než 2,7násobek životního minima rodiny. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.
Porodné náleží ženě, která porodila své první nebo druhé živé dítě. Jestliže žena, která dítě porodila, zemřela, splnila podmínky nároku na porodné a dávka jí nebo jiné osobě nebyla vyplacena, má na porodné nárok otec dítěte.
Nárok na porodné má rovněž osoba, která převzala dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů, za stejných podmínek (rozhodný příjem rodiny do 2,7násobku životního minima, první nebo druhé dítě).
Porodné náleží v rodině pouze dvakrát, a to buď na první nebo druhé živě narozené dítě nebo na první nebo druhé dítě převzaté do trvalé péče nahrazující péči rodičů.
Porodné je stanoveno pevnou částkou a činí 13 000 Kč na první dítě a 10 000 Kč na druhé dítě.
zdroj: https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne

Co se týče PPM na druhé dítě, pokud budeš mít pracovní smlouvu na PPM máš nárok, pokud pracovní smlouva bude ukončena buď výpovědí nebo zánikem na PPM nárok nemáš.

podaji
1. čer 2018

@kachna001 tak já nevím mám dítě kvůli sobě že chci nebo kvůli tomu aby mě ho dotoval stát...

kachna001
1. čer 2018

@podaji a co má tenhle komentář za smysl? nějak nechápu...

podaji
1. čer 2018

@kachna001 no že píšete že jsme až příliš bohatý

kachna001
1. čer 2018

@podaji porad nechapu, co to ma za spojitost...nekde snad pisu, ze si porizuji dite jen proto, abych neco od nekoho dostala?

neuspech
autor
2. čer 2018

@robin92 plat mám 15tisic teď nechápu kdybych třeba otěhotněla co miminku bude rok tak se to počítá ják ? A na obě bych měla pouze jednu mateřskou ?

terry1512
2. čer 2018

@neuspech pleteš PPM (MD) a RP.
Mateřská je odvysílá od toho zda jsi zaměstnaná a pobiras ji po dobu 28 týdnů. Nastupuje s na ni 6-8 týdnů před porodem pokud máš nárok..

RP je rodičovský příspěvek 220 000,- na ten má nárok každá žena a pobírat ho můžeš maximálně do 4 let věku dítěte. Zároveň se pobírá jen na nejmladší dítě v rodině.
Takže ano, pokud se ti narodí druhé dítě v třeba 1 roce prvního a první RO přijdeš a budeš čerpat RP na druhé dítě.

neuspech
autor
2. čer 2018

@terry1512 a když mi konci smlouva v srpnu na rizikové jdu v červenci a termín mám listopad takže mám nárok na mateřskou ? A co je zkratka RO prosím ?

kachna001
2. čer 2018

@neuspech ted se jeste vejdes do ochranne lhuty, u druheho ditete uz ne, tam bys brala uz jen rodicovsky prispevek, coz je tech 220tis

terry1512
2. čer 2018

@neuspech měla tam být RP. Telefon mě to opravil automaticky.
Na první dítě dostaneš mateřskou normálně. Nastupuje se 6-8 týdnů před plánovaným termínem porodu.
Pak budeš pobírat rodičovský příspěvek, pokud ho budeš chtít do 3 let věku dítěte bude cca 7100,- měsíčně.

Na druhé dítě už mateřskou mít nebudeš,jelikož už nebudeš zaměstnaná. A budes po porodu rovnou pobírat rodičovský příspěvek.

robin92
4. čer 2018

@neuspech Kdyby jsi otehotnela, jak bude miminku rok, tak uz budes brat rodicak a ten by sis mohla navysit, aby jsi vybrala co nejvice a pak by jsi dostavala uz jen na druhe dite. Rodicak beres vzdy jen jeden a jen na nejmladsi dite. Dva brat nelze, co nestihnes vybrat, tak propada statu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru