Rodičák a zmatky kolem něj. Mám pravdu?

lery92
29. zář 2019

Vážené ženy,
včerejší den byl pro mou osobu velmi vyčerpávající . Byla jsem poctěna návštěvou mojí tchýně , která ,,ví všechno na sto procent ".

Potřebuji si u Vás ověřit pár informací , které se mi snažila ,,vtištit " do hlavy .

1)Termín porodu mám 29/11 . Takže mi tvrdila , že rodičák , který mají schválit od roku 2020 se mě netýká .

Snažila jsem se vysvětlit , že nejdřív se nastupuje na mateřskou (cca 20 týdnů?) a potom na rodičák. Měla jsem pravdu ? Na to zda se mě týká , netýká neznám odpověď.

2)Dále se mi snažila vysvětlit , že rodičák se počítá ode dne narození dítěte až do věku 2,3 či 4 let dítěte dle Vaší volby .

Já tvrdila , že rodičák se mi bude počítat po uplynutí těch 20ti(?) týdnů až do mnou volitelného měsíce ( je mi jasné že maximálně do 4 let)

Takže moje tchýně je nemocná ( možná si náš příběh někdo pamatuje ) , snažila jsem se nebýt zlá. Všechno jsem ji poslušně odkývala , ale teď bych ráda věděla , že lucidní z nás dvou jsem já .

Děkuji za reakce .
Krásnou neděli všem !

lenoulinkaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
29. zář 2019

Máš pravdu ty, teda téměř. Ta nová úprava ještě není úplně schválená, ale pokud bude schválena tak, jak je definována nyní, bude se zvýšení týkat všech, kteří ten rodičák budou pobírat, nebo těch nových, takže i tebe. Délku rodičáku si určuješ ty tím, že určíš měsíční částku, tím se vydělí 220 tis (po schválení 300 tis) a pobíráš je do vyčerpání částky.

lenoulinkaa
29. zář 2019

Tak misto opravy jsem si to smazala. Ale tchyni to odkyvej. Bude mít radost i když máš pravdu ty. Délka pobirani je 28 týdnů.

betelgeuzz
29. zář 2019

Jo a ještě se ptáš na tu mateřskou, ano, pokud je nárok na mateřskou, nastupuje se na ni 6 - 8 týdnů před porodem, trvá 28 týdnů a až pak rodičák. Pokud není nárok na mateřskou, nastupuje se rovnou na rodičák.

eithelwing
29. zář 2019

Já se s dovolením připojím s trochu jiným dotazem, ovšem týkající se rd, snad zakladatelce nevadí.
e zaměstnavatelem jsme se domluvili na prodloužení RD do konce srpna 2020 (pracuji ve škole). Na OÚ mi paní řekla, že úpravu příspěvku samozřejmě uděláme, ale ať přijdu až po novém roce, až bude jisté, kdo a kolik nově dostane.

Ovšem rýsuje se možnost, že do práce nenastoupím, aneb druhé těhotenství. Uvidíme. 🙂 Každopádně až to bude jistější, plánuji si RD upravit tak, abych pak nastoupila na další MD co nejplynuleji. Uvidíme, jak to půjde.
Řeším však fakt, že vedle svého hlavního pracovního poměru si přivydělávám. Mám dvě dohody, výdělky max 4 tisíce měsíčně dohromady. Co když ale nastoupím na mateřskou? Smím si vůbec vydělávat? Nemusím s počátkem MD skončit? Dohody mám uzavřené vždy na kalendářní rok.
O náročnost práce nejde, vše je to klidová práce v sedě. 🙂

malenka3
29. zář 2019

Musíš se odpíchnout od toho, jestli máš nárok na mateřskou, pracovala jsi? Jsi teď v práci? Napiš podrobnosti, na mateřskou nemá nárok každý. Pokud ho ty máš, nastupuješ 6 - 8 týdnů před termínem porodu na mateřskou, která trvá 28 týdnů. Teprve po ní nastupuješ na rodičovskou dovolenou (v práci) a zároveň začneš pobírat rodičovský příspěvek od státu (pozor, tyto dvě věci spolu nesouvisí). Rodičovský příspěvek si můžeš natáhnout, jak budeš chtít, max výše na měsíc podle mateřské, pobírat můžeš až do 4 let věku dítěte. Pokud projde navržená úprava, i tebe se to navýšení už bude týkat.

Pokud na mateřskou nárok nemáš, začneš po porodu čerpat rovnou rodičák, u výše měsíční částky budeš limitovaná, když nemáš md, ale i tebe se to schvalování navýšení bude týkat.

Napiš, jak to máš s prací.

lery92
autor
29. zář 2019

Ano , děkuji za upozornění . Já hloupá nenapsala , že pracuji. 😉
@malenka3
@betelgeuzz

Jinak nevadí mi tvůj připojený dotaz.Osobně si myslím , že nárok na MD nemáš , pakliže si otěhotněla na současné RD ,
@eithelwing . Vlastně nastupuješ rovnou na další RD . S tím , že rodičák už čerpáš jen na to mladší dítě ...

Ale jsem úplný hňup na toto .

betelgeuzz
29. zář 2019

@lery92 @eithelwing POkud trvá pracovní poměr, tak je na mateřskou nárok i při druhém těhotenství. Ale jak je to s přivýdělky, nevím.

@lery92 práce není jedinou podmínkou pro nárok na mateřskou, musíš ještě splnit 270 dní sociálního pojištění v posledních 2 letech.

malenka3
29. zář 2019

@lery92 Pokud stále pracuješ, tak nárok na mateřskou dovolenou budeš mít za předpokladu, že jsi v posledních dvou letech měla účast na sociálním pojištění aspoň 270 dnů (nemusí to být v kuse).

V takovém případě by platilo, co jsem psala - za chvíli nastoupíš na mateřskou dovolenou - kdykoliv v době 6 - 8 týdnů před termínem porodu, domluv se na gyndě, oni ti vyplní papír na mateřskou, ten odneseš do práce, oni přidají informace o tvém příjmu pro výpočet mateřské a odešlou na sociálku. Hlídej si konec mateřské (za těch 28 týdnů), tak měsíc předtím půjdeš žádat na úřad práce o rodičovský příspěvek. To bude někdy v dubnu, to už budeš vědět, jestli to navýšení schválili.

malenka3
29. zář 2019

@eithelwing na mateřskou budeš mít normálně nárok, pokud jsi stále zaměstnaná tam, kde jsi čerpala tu první mateřskou dovolenou a stihneš nastoupit na druhou MD do 4 let věku prvního dítěte (bez ohledu na to, jestli se mezitím do práce vrátíš třeba na měsíc nebo ne).

Jestli dobře chápu, pak máš HPP ve škole a tady si čerpala mateřskou dovolenou. Pak máš nějaké přivýdělky na DPP/DPČ? každopádně na mateřské si přivydělat můžeš, ale jen za předpokladu, že z toho přivýdělku nemáš tu mateřskou. To znamená, že pokud čerpáš MD jen z HPP a ne z těch ostatní brigádiček, tak si je můžeš ponechat.

eithelwing
29. zář 2019

@malenka3 Jj, to je přesně ono. 🙂 Dceři je 2,5, na HPP ve škole mám smlouvu na neurčito a z této smlouvy plynula první MD.
Děkuji moc za objasnění.