Rodičák přes otce, co to pro něj znamená?

atomovekotatko
6. říj 2017

Ahoj holky.
Chci se zeptat.
Pobirala sem PPM, behem toho mi skoncila pracovni smlouva. Dal jsem si volila rodicak.
Kdyz bude druhe dite nastoupim rovnou zase na rodicak. Ale nechci variantu 4 roky.
Koukala sem, ze to jde rodicovska zvolit pres otce.
Co to ale pro neho znamena? Bude moc dal chodit do prace? Nebo bude muset byt teda on doma? Nejak tomu nerozumim

listopadka1
6. říj 2017

Jasně, že bude moct chodit do práce, při podávání žádosti o rodičák dáš zároveň potvrzení o jeho příjmech - pokud se pamatuju, dostaneš na to nějakej formulář, kterej musí nechat v práci potvrdit. Pak to zas všechno odneseš na sociálku, ta ti dá potvrzení, že je to OK, a s tím pak jdeš finálně na pracák. A tam už si pak můžeš volit výši příspěvku podle toho, jakej má otec dítěte plat (to je stejný, jako bys to volila přes svůj plat). Kdo bude s dítětem doma je jedno, jediná podmínka je, že do dvou let ho nesmíš dávat do školky na dýl, než 48 hodin měsíčně. Koneckonců může s ním být doma třeba babička a do práce můžete chodit oba, jen o něj musí být postaráno.

vilibalda
6. říj 2017

Pokud ani nejsi těhotná, nemá smysl to asi teď řešit. Od ledna to bude jinak a můžeš si volit částku až do 7600 Kč i bez mateřské. Navíc i teď pokud by na sebe rodičáky navazovaly, můžeš si částku volit. Nebo dodáš potvrzení od otce dítěte (musí splňovat podmínky pro mateřskou, ale tu pobírat nebude) a zase si můžeš volit.

nikoulinka
6. říj 2017

@atomovekotatko resim ted to same. Ano, chlop bude nadale chodit do prace. Jen si zajdi na socialku, tam ti daji papir, kde si bude muset nechat vypsat prijem od zamestnavatele. Ten.pak.po narozeni prcka odevzdas a muzes si volit variantu, jakou chces 🙂