Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@saphena28 děkuji za info 🙂...bohužel jsme nepochodili....pojištovna dala odpovědˇ, jak již dříve...prý žádný takovýto formulář zde na toto není....manžel se ptal i kolegy v práci, který je též z Česka a ten to má obdobně...v ČR prý hrazena opravdu jen akutní péče. Možná to má každá ta určitá spolková země jinak. My žijeme v Hessen.
*dceri
ahoj děvčata, mám dotaz...můj partner, se kterým jsem 20 let a mám s ním 2 děti začal od letošního dubna pracovat v De...má nárok na přídavky na děti? Jiné trvalé bydliště, nejsme oddaní.,,máte někdo zkušenost? Pracuje na smlouvu, jezdí jen na víkendy domů...díky za info
Holky, mate tu nekdo zkusenost s navratem do CZ?
V DE jsme nestihli o rodicak zazadat a chci po navratu do CZ zadat tady. Potrebuju k tomu nejaky papir z DE, ze jsem po nich nic nechtela?
@darala7
@chris_n Pokud vam nechteji vystavit E104 pro pendlery (pokud chapu spravne vasi situaci), tak se s nima hadejte... Musi to jit, pokud je zivitel rodiny opravdu pendler a dojizdi za rodinou. Spolkova zeme by mela byt jedno, je to na urovni az unijniho prava....
My jsme to resili naposledy vloni v B-W s AOK, a nakonec to potvrdili... Muz se totiz ozenil a narodil se nam syn a oni se prvni cukali ze nas dva k nemu "nepridaji" ... Nakonec nas k nemu "dali" a to i zpetne, od data svatby.... Kecu ale meli plno...
A taky si overovali na ceske pojistovne ze opravdu chodime k doktorum v CR a tudis tady bydlime... Ted ale mame dve karticky pojisteni, jednu nemeckou a jednu ceskou, ktera je zluta a pise se na ni "plna pece"...
Ahoj,
tak moje zážitky s VZP: Potřebuju vycestovat do Německa, jakmile mi začne mateřská, mám platnou pracovní smlouvu tady v Čechách, takže jsem žádala o formulář S1. Pracovní smlouva mi vyprší 30. 3. 2017, ale tou dobou budu na mateřské.
1. Pracovník na lince VZP mi telefonicky sdělil, že to nepůjde.
2. Tak jsem šla na pobočku a tam mi ochotná paní řekla, že to půjde automaticky, ale že musím předložit také nájemní smlouvu z Německa a čestné prohlášení, že tam budu bydlet.
3. Přinesla jsem to na pobočku, už tam byla jiná úřednice, dost protivná, a neuznala mi to, že čestné prohlášení musí sepsat můj muž, ne já, a taky tvrdila, že formulář můžu začít vypisovat až v době, kdy budu reálně nahlášená na úřadě v Německu. Tak jsem jí řekla, že vzhledem k mému zaměstnání zde nemůžu odjet dříve a že potom se zase vzhledem k pokročilému těhotenství nebudu vláčet zpátky, jen kvůli formuláři. Navíc bych pak byla nějakou dobu nepojištěná. Komerční pojištění pro těhotné na cestování neexistuje, obzvlášť ne ke konci těhotenství. Tak mi řekla, že se to pak kdyžtak uzná zpětně. Načež mi ale taky řekla - "pokud mi ho uznají, protože je nenárokový".
3. A tak jsem přišla s mužem, opět k jiné úřednici, a nebyl problém, jen mi pověděla, že ta první pracovnice, u které jsem byla na počátku, mi spoustu věcí řekla špatně. Ale formulář bez problémů dala a vypsali jsme to.
Teď už jen doufat, že ho uznají a na Vánoce už snad odfrčím! Nicméně nejdůležitější pravidlo snad na všech úřadech je zeptat se na totéž více lidí.
Jo a také mi bylo řečeno, že našeho budoucího syna můžu připsat k sobě na formulář (až se narodí), a bude mít péči jak v Německu tak v Česku, dokud mi bude formulář platit. Sice mi pracovní smlouva vyprší v březnu, ale (a na tom se úřednice shodly všechny) formulář bude platit po dobu mateřské (ale už ne rodičovské), takže o kus déle.
Mám ještě dotaz do pléna:
V tuhle chvíli mám český oddací list s ověřením a apostilou. Rodit budu v Německu. Je nutné mít ještě přeložené a oapostilované rodné listy nás rodičů, nebo ne? (Logicky si myslíme že ne, když máme ten oddací list a k tomu občanky a pasy, ale jeden nikdy neví).
Také bychom si měli ten oddací list nechat soudně přeložit, že? Stačí u jakéhokoli soudního překladatele (tady v Čechách)?
Díky
@meerschweinchen za me mě osobně bych syna nahlasila na muze v Německu.
@meerschweinchen a na ty překlady se zeptejte na standesamtu pod který spadá porodnice. Mě u nás řekli překlady a originály a nemusí být apostila. Přitom na stránkách mají info ze musí být přeložené vše. Dokonce RL předchozích det
@chris_n Díky, to je dobré vědět, to jsem nevěděla. Já nevím, do jaké porodnice mě vezmou: Město Ulm je rozdělené na starý Ulm (a patří pod Baden-Würtenberg, tam je větší špitál, ale porodnice má špatnou pověst) a Neu-Ulm (patří pod Bayern a má Donauklinik, kde se rodí - ta je prý lepší) a každý má svůj Standesamt. Napíšu tedy raději na oboje.
Ohledně porodu - vyžadují registraci předem nebo prostě přijedu "až to na mě přijde" a buď budou mít volno nebo mě budou lifrovat jinam? Vůbec netuším, co mě tam čeká.
Díky moc za odpovědi, pomáhá mi to líp se zorientovat, snad to všechno vyřídím správně a před odjezdem, abychom pak nemuseli vše složitě řešit po stěhování.
@meerschweinchen pocke?.... rodis v ulmu? Ja rodila na donauklinik pred 3,5 tydne!,,, jsem z neu ulmu. Takze ti muzu rict presne info. Napis soukrome 🙂
Mám problém. Čekáme s přítelem mimčo a já jsem nikde nepracovala a dálkově ještě studuji. Mám trvalý pobyt v ČR po porodu bych se chtěla odstěhovat za přítelem do Německa, on tam pracuje. Potřebovala bych poradit s rodičákem, příspěvkama a se vším na co mám nárok. Budu mladá maminka je mi 18 tak budu potřebovat každou korunu. Moc děkuji
@catherina111 budes moct mit roficak do roka ditete 300€ mesicne, muz pak kindergeld 190€ mesidcne
@chris_n a kdybych se rozhodla že s dítětem budu bydlet v ČR a přítel by zůstal v Německu tak je to stejné?
@catherina111 myslim te ano
Ahoj maminky,
chtěla bych od Vás pomoc, která vám zabere minutku. Jde o vyplnění dotazníku pro mou bakalářskou práci na téma "Uplatnění matek po mateřské dovolené na trhu práce" Moc děkuji za Váš čas a ochotu. Markéta
Dobrý den,skoro rok pracuji v Německu a mám 7letou dceru s cukrovkou.Tady v Cechach mi odebrali příspěvek na péči,tak žádáme v Německu, ale zatím se nic neděje.Máte s tímto někdo zkušenosti?Moc děkuju
Mám dotaz jak ek to když manžel dělá v Německu a manželka ke vedena na úřadu práce někde jsem zaslechla ze pobírají asi 400 eur na manželku nemá stim někdo zkušenosti dekuji
Ahoj holky,chci se zeptat. Jsem samozivitelka a vse u nas smeruje ke stridave peci. Pokud to tak dopadne,rozhodla jsem se,ze bych sla pracovat do Nemecka ( 14 dni prace a 14 dni doma v CR,alespon bych si kluky poradne uzila tech 14 dnu co by byli u me). A ted k otazce. Na jake davky bych mela v Nemecku narok? Vim jen o Kindergelt na deti,je treba jeste neco na bydleni? Zamestnavatel by mi bydleni nehradil,musela bych hledat svoje. Moc diky za odpovedi.

@saphena28 aha, tak manžel zde v Německu pracuje, o tento formulář žádal předloni a byl mu zamítnut s odůvodněním, že již toto nelze. Děkuji za info, zkusíme znovu 🙂