Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
Holky, jak je to když nestihneme matriku? Mám chlapa zaměstnaného v Německu na první ted žádáme o přídavky, ale za 9 dní se nám má narodit druhý syn, ale jelikož je pracovně pořád mimo domov, tak dorazí akorát na porod. A takže to nestihneme na matriku. Takže malý se bude jmenovat automaticky po mě, v rodném listě ho mít nebude. Takže já zajdu na sociálku si žádat o Rodičák tady? Ikdyž ženská na sociálce ví, že chlap dělá v Německu, nebude mít nějaký kecy? Až bude mít chlap dovolenou, tak ho do rodného listu dopíšeme. Jde to tak udělat? Poraďte…
z AOK - Mitgliedsbescheinigung NEVÍTE CO TO JE HOLKY?
@ludmilka007 pokud ty žiješ v čecháczh, mela by si žádat o mateřskou či rodičák českou republiku
Nemám tady pracovní poměr, takže musíme žádat Německo..
@ludmilka007 to je potvrzení o tom, že jsi pojištěncem AOK 🙂
@ludmilka007 oni josu jak blbý... každej tvrdí něco jinýho :/
Ahojky všem co jste žádali o rodičovskou v De. Už ji někdo pobíráte a jak dlouho jste na ni čekali????díky
@lendulka212 rodičovskou jsem dostala měsíc po žádosti. Ale na kindergeld čekám 10 měsíců...
@batul já to mám opačně KG jsem dostala za 2 měsíce a na rodičovskou čekám už 6 měsíců. Já už to s tou rodičovskou nechápu čekat tak dlouho
@batul
@lendulka212 taky to máme tak, že KG byl rychle a s rodičákem je furt nejaky problém
@chris_n a tobě se někdo ozval, že třeba něco máš doplnit nebo tak? Mě se za celou tu dobu nikdo neozval
@lendulka212 jo, chtěli po me vedet, o jakej typ rodičáku žádám, chtěli doložit potvrzení ze zaměstnání manžela a originál rodného listu dítěte... řešili jsme to s nima jak blbci, vyhádali si, že stačí ověřená kopie. No a na BürgerBüro mi ji stejne neudelali, takže jsem poslala original :/
Tyto doklady a potvrzení jsem doložila hned k žádosti a žádost byla přesně podle pokynů o Eltergeld, tak nevim kde je háček. Zajímalo by mě jestli němky taky čekaj půl roku na rodičák
@lendulka212 ja davala ofocený překlad rodného listu a myslím že i neco o tom zamestnani a stejne jeste chteli toto znovu.
A prosim Tě za jak dlouho s tebou začali komunikovat
Pro případ nouze najděte si SOLVIT....zkouším to u nich v případě belgických dávek, ty maj teď ňáký výpadek, bo co...třeba Solvit pomůže...čaj
@lendulka212 hele asi mesic a půl to trvalo?
@chris_n děkuji za kus řeči
Narodil se mi 26.5 druhý syn. V rodném listě nemá zapsaného (zatím) otce. Byla jsem na sociálce si zažádat o rodičovský příspěvěk ( nemám pracovní poéměr ani nárok na peněžitou pomoc) a o porodné. Dnes mi došel dopis, že se žádost stopnuje. Protože do žýádosti musím uvést všechny posuzované osoby ve společné domácnosti, tudiž "otce prvního i druhého syna" a jelikož pracuje v Německu, tak musím doložit smlouvy atd. Tak se chci zeptat, když druhý syn nemá otce v rodném listě, ale jen mě, tak přeci na rodičák mám nárok v ČR, nebo se pletu?
Ahoj holky, tak ani po 9 měsících nemám vyřízenou rodičovskou
@lendulka212 jak to? me uz to vyplatili najedou a jsem opet bez penez a budu žádat do čech
@lendulka212 Už jsem to psala, najdi si Solvit, ihned Tě kontaktujou a pomůžou-budou chtít každopádně kopie žádostí atd..., ale co vím...švagrovic čekali na vyrozumění z De taky až rok, tedy bez Solvitu 😉 Oni jsou pod E Komisí, většinou pod ministerstvy průmyslu a obchodu-tak je to u nás...mají možnost kontaktovat příslušný úřad a vyžádat si informace o postupu při řešení rodinných dávek atd...je to takový kontrolní úřad, který ovšem pomáhá a ne jen plácá, opravdu doporučuji, je to taková jistota, když se člověk nemůže spolehnout na soc. pracovnice tu, páč ty nic nevědí.... Jsem rok a skoro půl od porodu chlapečka a všechno jsem si zařizovala sama...přídavky na dítě už Be dorovnala, ale tomu, že potřebuji E411 vyplnit tak, že nepobírám u nich(v Be) rodičák, který tam neexistuje(a v ČR to vědí, ovšem potřebují to mít ve formuláři potvrzeno ☹ , jsem dosud neobdržela, podle Solvit jsou tu ty orgány EU právě proto, aby komunikovayi mezi sebou... s tím jsem zašla na ČSSZ, kde jsem byla za největšího prudéra, ovšem domohla jsem se svého, paní úřednice byly vééélmi milé, dokonce za to, že jsem jim dala aktuální adresu Be úřadu mi neřekli ani ď....jsou to hrozný trampoty s těmi úřady, ale když mám na něco nárok...se rvu, no ne? 😀
tak koukam, že jsem mela stěstí. U nás byl jediný problém na straně DE úřadů, že chtěli na ZBFS poslat originál rodného listu (který ale češi mají jen jeden). Tak jsme to s ní komunikovali telefonicky ještě přes známého, protože neumíme dostatečně německy.
Ale jinak jsme všude vždycky naposílali co nejvíc dokladů, co by mohli chtít a nakonec to vyšlo celkem rychle. V podstatě vzdy max. do 2-3 měsíců bylo rozhodnutí. Ale nám to naštěstí ty peníze nijak nehořely. Horší to bude ted opačně, potřebuju pro čr vyplnit E411, tak jsme na to zvedava.
Ahoj, super diskuze, která se snad brzo bude hodit. Už jsem se jednou ptala, ale nikdo neodpověděl, tak snad budu mít tentokrát štěstí. Pracuju v Německu na půl úvazku, platím tam sociální a zdravotní (zároveň mám ale zdravotní pojištění tady v ČR se žlutou kartičkou, jako pendleři), jsem v Německu přilášená, ale žiju i v ČR (jsem prostě 2 týdny v práci a pak 2 týdny doma v ČR). Chtěla bych se zeptat, zda je možné v Německu pobírat mateřskou (Mutterschaftsgeld) a pak dát výpověď v práci, v DE se odhlásit u zdravotní pojiš´tovny a sociálního pojištění a zařídit si zase zdravotní pojištění v ČR a dostávat z ČR rodičák? Manžel pracuje a žije v ČR, do Německa se stěhovat nehodláme. Jde mi o to, zda mám nárok na rodičák v ČR, když jsem tu stále přihlášená k pobytu, po výpovědi v práci bych se hned přihlásila na ÚP a u zdravotní pojiš´tovny. Děkuju za odpověď.
Měla by sis to ověřit na sociálce. A nárok na mateřskou se odvíjí od určité doby co máš před porodem odpracováno, a to si musíš zjistit v německu, jak to budeš mít. Nechci ti sdělovat jen mé domněnky.
Holky, dokládaly jste některá, když jste byli na rizikovim, že neschopenka souvisela s těhotenstvím? A víte některá proč se dokládá, i rozdíl peněz z neschopenky o proti výplatě?
@lendulka212 komu? nemcům? ja to nikde nedokladovala
@chris_n taky jsem zvědavá, jak dopadnou naše žádosti, žádáme o Elterngeld a zároveň o Kindergeld, samozřejmě problém je se zasláním originálu rodného listu. Paní, která nám to pomáhá vyřizovat navrhla, že zkusíme poslat ověřenou kopii na oba úřady a uvidíme. Jsem fakt docela napjatá, jak to dopadne, jak dlouho to bude trvat a s čím vším budou trampoty. Komunikace s úřady je někdy fakt na palici... Tak přeju všem hodně štěstí...

Dámy mám dotaz ohledně pobírání příspěvků z Německa, nechceme žádat o nic, chceme se pouze vyhnout papírování, u první dcery jsem to obešla rodičák mi teď končí normálně tady a u manžela jsme v papírech prostě jen "vynechali" informaci o Německé státní příslušnosti, žádné dávky jsme nepobírali a určitě jsme tak nezpůsobili žádnému státu jakoukoli újmu, jsem si však vědoma, že tento postup není úplně košér, protože tím vzniká prostor pro podvod atd. takže se tím jistí, jenže ve finále by to znamenalo, že bychom museli vyřizovat papíry o tom, že nic z Německa nepobíráme a jezdit kvůli tomu přímo do DE nebo minimálně na ambasádu do Prahy a řešit to přes ně, všechno toto papírování hrozně trvá a dokud bych neměla v pořádku papíry o tom, že ze zahraničí nic nepobírám, tak by mi samozřejmě nepřišli dávky tady že...Otázka zní, co dělat v případě, že oběma dětem hned po narození syna vyřídíme Německou státní příslušnost a manžel je Němec, v současné době máme všichni trvalý pobyt v ČR a manžel aktuálně pracuje zde, ale pro přiznání rodičovského příspěvku mi opět vzniká stejná situace, jenže tentokrát je reálná možnost, že manžel bude ještě v době mé RD pracovat v DE nebo se přestěhujeme, protože tuto variantu pravděpodobně do budoucna plánujeme, manžel již jednu velmi lukrativní pracovní nabídku odmítl, ale do budoucna jsme dohodnuti, že bychom do toho asi šli, jenže pak by právě nastal problém, máte někdo zkušenost s vyřizováním papírů ohledně nepobírání dávek? Pokud se tentokrát rozhodneme vyplnit Německé státní občanství (což nám asi nic jiného nezbývá), je pravda, že na předání papírů má Ambasáda s Německými úřady 30 dní a úřady na vyřízení v DE také 30 dní u nás také 30 dní takže minimum 3 měsíce, pokud jsem se dopočítala správně? Chápu správně, že minimálně 3 měsíce neuvidím od státu ani korunu, včetně porodného jen proto, že budou čekat na ověření, jestli jsem ty dávky nedostala jinde? Jde mi o zkušenosti, teoreticky to asi chápu, ale prakticky mi přijde zcela absurdní, že bychom měli být minimálně 3 měsíce jen o manželově platu, protože chceme doložit, že od nich NIC nechceme...chápu průtahy v případě, že se o dávky žádá, ale když chci jen potvrzení, že nic pobírat nebudu, není možné to nějak urychlit? Jsem z té situace vážně docela zoufalá a uvažuji, že to zase nějak zakamuflujeme, ale nevím, co by se stalo v případě, že bychom se přestěhovali a museli vyřizovat převody a provalilo by se, že jsme to občanství zatajili, mám celkem oprávněně strach, že by to potom vypadalo, že jsme to udělali úmyslně, abychom se nějak obohatili a žádali od dvojí dávky nebo podobně a pak by to pravděpodobně s úřady bylo ještě horší...Za jakoukoli radu budeme neskonale vděční!!!