Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@chris_n ano, formulas e411 jsem si na pracak podavala. Ja nevim, proc by mi meli zrusit cesky rodicak. Mam stale platnou prac.smlouvu, ceske pojisteni, platim si v Cr byt a s nim spojene vsechny poplatky. Na kindergeld maji snad narok vsichni. Ja se jen chtela informovat na moznosti v De, abych neco nepropasla. Nic vic.
@chris_n evidentne to kazdy ÚP posuzuje jinak, puvodne mi chteli rodicak taky stopnout, ale sla jsem za reditelkou a ta nakonec rekla, ze se nic rusit nebude a nadale me bude vyplacet Cr. Velkou roli hralo, ze si platim stale byt a proste mi nemaji jak dokazat, kde jsem pres rok vic, zda v Cr nebo v De. To by mi musel nekdo pocitat dny u v chodu doma.
@berynka Co jsem se poptavala dvou kamarádek tak ty mi akorat řekly,že je to tam na dlouho,všechno tvra,pokud chyběl nejakej papír musely tam extra.Stejnou zkušenost měl i kamarad-zrovna vcera jsem ho potkala tak jsem se ptáka a ten z Klatov odešel právě k paní do Furtu.A hlavně v Klatovech jsou prý dráhy jak prase.A je fakt,že když si tam byl chlap vyřizovat danavou třídu tak jsme tam byly hrozné dlouho než to udělala.Prez jednu skupinu na Facebook u jsem řešila ke komu a více se přikláněl k paní ve Furtu,takže to zkusim tam..
@veraakubik Ahoj v Klatovech jsem vyřizovala 2 žádosti. Termín schůzky byl hned druhý den, přivezla jsem podklady, co mi paní řekla. Vyplnili žádost, dala jsem do obálky a ještě ten den jsem odesílala. Je to pohodlné, že nemusíš nikde hledat, co kam poslat a kam co vyplnit. Veškeré dotazy z DE si už pak vyřizuji sama
Ahoj.. taky vyřizuji rodičák z DE a dočetla jsem se, že je to 300 E do roku dítěte.. a to je jako od narození dítěte nebo od té doby, co mi skončí PPM?
@laurajohana ahoj já žádala o rodičovskou po zkončení PPM. Žádala jsem o těch 300e, ale vypočítali mi to z platu, tak jsem dostala něco málo víc, ale zase mi nezaplatili 1 měsíc. Teď čekám na vyřízení toho Landes...tak jsem zvědavá kolik to bude
@lendulka212 mě 12.11.končí PPM, takže budu mít ten rodičák jakoby od 13.11.2015 do 28.5.2016 ? A pak by mi mělo čr dorovnat, že?
Já jsem nezaměstnaná a na PPM jsem byla v ochranné lhůtě, tak to mi asi nebudou počítat z předchozího platu, nebo?
@laurajohana jestli jsi nezamestnana, tak ti pravdepodobne cr nic nedoplati
@chris_n fakt? ☹
To je fakt na prd..
mělo by to být od 13.11.15 brát rodičák a je to do 1roku dítěte - tak 28.5.16 se ti dítko narodilo, předpokládám. A kolem toho roku dítěte jsem žádala ještě o Landeserziehungsgeld, to by mělo být do 2 let věku dítěte a pak žádat o to dorovnání v cz.
@lendulka212 děkuji 🙂
ahoj potřebovala bych poradit, jsem 11tt těhotná a na rizikovém těhotenství už 4 týden.
Já i můj přítel jsme pendleři, zajímalo by mě kdo mě bude vyplácet na neschopence do nároku na mateřskou a v jaké výši (tu mám českou), co budu dále potřebovat za dokumenty a kde si musím žádat mateřskou a rodičovskou? Mohl byste mi prosím někdo poradit nebo zda s tím má někdo nějakou zkušenost? Byla bych moc ráda, já se jen všude dočetla, že musím žádát Německo.
Musím chodit k německému gynekologovi nebo pořád bude stačit když budu docházet k mému českému?
Bydliště máme v čechách. U německého gynekologa už jsem byla agentura po mě žadala vystavení dokumentu o zákazu činnosti v zaměstnaní a ten musel být od německého gynekologa.
Teď z toho všeho jsem celá rozpačitá, jelikož ten neměcký gynekolog říkal, že je lepší ohledně peněz chodit tam....
Ještě jednou děkuji za radu.
Ahoj, jak je to když já tam pracuju...dostanu mateřskou dva měsíce a pak mi řekli že Elterngeld budu mít z čech, že manžel pracuje v Čechách...tak nevím proč? a jak to tedy bude
@kathyes ahoj, jestli ti prac. poměr vDe zkončil, tak spadáš pod manžela, do země kde pracuje. To asi je pravda. Já to měla opačně pracovala jsem v cz, brala jsem v cz mateřskou, a pak rodičák z de, kde má přítel zaměstnavatele
Já jsem právě pořád zaměstnaná a celou dobu budu v de. Tak je to jasné musím žádat pořád tam.
Pp mi neskončil, mám smlouvu na neurčitou dobu, taky mi to přijde divný když na pojišťovně mi už řekli co.si mám přinést kvůli mateřský, ale paní co mi dělala daňe mi řekla že řidičák musím mít z Čech. Budou to vědět u nás na sociálce?
Zkusit to v cechach na socialce můžeš a uvidíš zda ti poradí, mě v Sokolově nic neporadili. Já mám zítra schůzku na německém úřadě tak už snad budu vědět konečně víc jak to bude v mém případě. Je to stejně blázinec, mělo by to být tak že když v té dané zemi bydlíš vyplácet by tě měli tam a ne že žádat jinou kde pracuješ kvůli tomu aby si člověk vydělal. A srovnávat cechy s Německem opravdu nejde, proto na tom chtějí cechy ušetřit a vše pendlerum zde neschvaluji. Je to zbytečně namáhavé pro ty maminy co jsou doma na rizikovem a oni pořád po nich něco chtějí. Držím palce ať vám to vyjde.
tak to jsem zvědavá...ale sociální si tam platím...
Ahoj, jsem v podobné situaci. Pracuji od 14tt v Německu. Jestli jsem pendler nevim. Zatím žiju v Německu, ale na konci listopadu se stěhuji zpátky do Čech. Mám termín v lednu 2016. Pojištění si platím všechno v Německu. Moje pracovní smlouva je německá a nadále pokračuje. K doktorce chodím do Čech. Otec dítěte pracuje v Čechách.
Zatím mi je jasný, že 14 týdnů (6 týdnů před a 8 týdnů po narození) budu pobírat peníze od německé pojišťovny 13 EUR na den + dorovnání do současného platu od zaměstnavatele. Pojišťovně musím dodat certifikát, že jsem těhotná (půjdu k německému doktorovi, protože je to jednodušší).
A pak Elterngeld. To je moje otázka ... Mám nárok v Německu, když tu nebudu bydlet? Tady začíná být situace nejasná. Můžete mi prosím poradit, jestli máte podobnou zkušenost?
S Kindergeld spíš nepočítám ...
Předem díky
@batul @chrin_n Díky moc, holky. No mě se tu nechce držet byt jenom abych dostala ten Elterngeld, přijde mi to padlý na hlavu. Pak jsem si řikala, jestli si přinejhorším nepronajmout něco kousek za hranicema nebo pronajmout poštovní schránku🙂.
A nevíte, jak je to s tím Elterngeld Plus, pokud se mi do tý doby narodí druhý dítě? Pak ten zbytek propadne?
A ten Kindergeld se žádá taky hned po narození? Ten jsem zjišťovala ze všeho nejmíň, protože mi tak logicky připadá, že na to bych nárok mít neměla.
Vše se řeší na familienkasse, o elterngeld se vypisi nějaké papíry a dva roky zpětně chtějí potvrzení příjmu a z toho to vypocitavaji. Na místě hned řeknou jestli máš nebo nemáš nárok. Mutterschaft je 6 týdnu před porodem a 8 týdnu po a ten vyplácí najednou. Já si nakonec na to vše sehnala kontakt na jednu paní která se tímhle zabývá a za poplatek to vše vyřizuje. Zdá se to celkem náročné ale když si pak každý o tom něco zjistí tak hrozné to zase není jak jsem si myslela. Tak snad po porodu to vše půjde hladce.
Ahoj, tak hlásím úspěch - vyřízení Elterngeld nám trvalo necelé dva měsíce (díky pomoci jedné paní, která se v problematice vyzná, zabývá se tím, není drahá a poradila nám, co a jak udělat a žádosti za nás podala a vše vyřídila - my jsme "jen" dodali veškeré potřebné dokumenty a že jich teda bylo požehnaně!), minulý čtvrtek přišel dopis, že mi Elterngeld byl přiznán a v pondělí už byly peníze na účtu. Tak jsem ráda. Teď ještě čekáme na Kindergeld, to prý ještě asi dost potrvá, tak uvidíme. Tak přeju všem hladký průběh a žádné komplikace při vyřizování!!! ;)

@veraakubik a v Klatovech je konkrétně co za problém? Nám řekli, ať přivezeme všechny papíry a že to vyřídí. Znám ještě další holky, které si u nich nechaly dělat všechno a šlo to hladce. Asi máte holt prostě větší smůlu než ostatní. A to ještě ani nejednáte v Německu 😉 . Tam to je, jak když se to posílá do černé díry, orientačně to je možná na několik let 😅 . Hodně štěstí.