Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@lendulka212 bydlime tady ,v tydnu tam skaknu,dekuju🙂
Maminky, mám dotaz, zařizovaly jste si některá převod resp. doplacení mateřské (rodičovského příspěvku) v ČR poté, co jste pobíraly Elterngeld v Německu? Nyní beru Eltergeld 8. měsíc a ráda bych po dočerpání Elterngeld (tj. po roce) žádala o pobírání rodičovského příspěvku v ČR. Jde to? A co a jak a kde je potřeba zařídit, doložit atd.? V ČR máme všichni trvalý pobyt, manžel do práce do Německa denně dojíždí. Děkuji moc za odpověď!
Ahoj,
Ahoj, potřebovala bych poradit.Můj ex přítel pracuje v Německu asi 6 tel,poté co jsem si nechala zvýšit výživné na syna kterého neviděl 15 let, tak přišel s návrhem, že si může v Německu žádat o přídavky.Chce sepsat dohodu jen mezi náma,samozdřejmě by šlo vše na půl.Bojím se toho,protože nemám žádnou záruku, že ty peníze uvidím.Kdybych nato přistoupila co vše bych o tom měla vědět dá se třeba kontaktovat úřad v Německu???prosím poradte.
Ahoj, tak za prvé na ty přídavky máš nárok ty a máš je použít na potřeby dítěte. Ty by jsi byla žadatel, bývalý ti na žádosti podepisuje, že souhlasí, že peníze budou vypláceny tobě. Pak potřebuješ doložit jeho potvrzení o zaměstnání a někdy si vyžádají doložit daňové přiznání. To je celé co od něho potřebuješ. Můj bývalý s tím také přišel, ale ten chtěl zaplácnout alinemty přídavkama. Pak chtěl sepsat nějaké dohody u právníka o spoření, jenže když je pak bez práce, tak bych platila ze svého. A když mám od něho něco doložit, tak mi to dává po termínech, tak jestli jsi schopná se s ním domluvit, tak jdi do toho.
@hma ano ja 🙂 práve pobiram rodičák z čech. Vyplnovala jsem dlouhy dotazník na to, kde mam doktora, kde se cítím být doma, atd... pak nová žádost o rodičák. Potvrzení od zaměstnavatele, že mi trvá pracovní poměr (bez toho myslím není na to doplacení nárok). Ale jinak toho zas tolik nebylo.
Děkuji,mám se s ním sejít tak jsem zvědavá co mi řekne.Pak napíši jak jsem dopadla.
@hma po zkončení Elterngeld, se po prvním roce dítěte žádá ještě o Landeserziehungsgeld do roka a půl. Po mě to pak chtěli tady v cz doložit, jestli to mám vybrané celé.
@lendulka212 já o něho ani nezadala a šla jsem rovnou zadat pak do čr. Takže jen elterngeld a pak zase čr rodicak
Ahoj, ráda bych se také optala na radu. Ačkoliv na diskusích se podobné téma řeší stále, já jsem v opačné situaci. Žiji a pracuji v Německu a s přítelem teď čekáme miminko. Ráda bych po porodu (zde v DE) přesídlila zpět do Čr, abysme bydleli pohromadě. Ale vůbec si nevím rady, jak to bude pro mě nejlepší, ohledně bydliště na úřadě a hlášení k pobytu. Je lepší si nechat bydliště v DE a o všechny dávky žádat tady, nebo se pak přihlásit v Čr? Případně mohu první rok pobírat dávky tady, a zbylé dva roky se nahlásit v Čr, s tím, že bych měla na nějaké peníze nárok i tam? Přítel podniká, svatbu ještě neplánujeme, tak vůbec nevím jestli mi budou někam počítat i jeho příjem, protože pokud bych si nechala bydliště v DE, on zůstane stále hlášený v Čr. Již teď uplatňuji podobné slevy na dani jako mají pendleři - každý víkend jezdím za přítelem do Čech. Nevím, zda jsem to napsala dost srozumitelně. Řešil tu třeba někdo podobnou situaci a mohl by mi poradit? Děkuji.
Ahoj,tak jak jste psala,říkal,že žádat budu já, což je fajn,ale co mi dělá starost je to, že peníze příjdou jemu na účet v Německu Mohly by přijít mě do Čech, ale prej se to nevyplatí.Ptala jsem se ho jestli by bylo možné si nechat udělat v Německu účet a řek mi že to nejde protože tam nepracuji ,tak nevím jak to mám udělat ujištoval mi že mě bude chodit domů veškerá korespondence, pak že by měl přijit dopis kdy budou vyplaceny peníze.A chci se ještě zeptat, on tam ty přídavky už bere,a chce, aby byly pod stejným číslem měla bych to číslo pod kterým budou také znát??? nebo nám přidělí nové číslo? Děkuji
@2053 podle svého úsudku bych poradila asi toto:
ty žádost vyplň na sebe, vyplň číslo svého českého účtu (měj takový, aby se tam dali vyplnit kódy BIC a IBAN a banku takovou, aby umožňovala zdarma SEPA platby - vím, že takový má např. Mbank a předpokládám třeba AirBank, Fio atd.), identifikační číslo nevyplňuj, když ho ty, jako žadatel nemáš, o bývalém partnerovi vyplň údaje, které víš a chtěl od něj podpis a vyplněný papír od německého zaměstnavatele (ten se k žádosti podává extra).
Až to budeš mít vše pohromadě včetně formulářů E401 a E411 potvrzených z české sociálky, tak to pošli doporučeně na příslušnou adresu německé Familienkasse 😉
Ahoj já úplně z jiného soudku. Přítel dělá v Německu já si tu po mateřský zadala o rodicak a oni mi ho chtějí stopnout na 4 měsíce než si prověří zda nepribiram rp v Německu . oba máme trvale pobyty v cr co dělat abych dostávala rodicak a nemusela čekat 4 měsíce než mi to zpětně dají? Mají nárok na to mi to stopnout?
@michalka_n ano mají.
@chris_n ae v de nemám nárok když tam neziji ne?
@michalka_n no záleží na tom zda máš pracovní smlouvu v čr nebo ne. Pokud ne, tak by si měla myslím zadat v DE. Každopádně dle mě ti to můžou pozastavit s tím, že se zjišťuje zda nepobiras jinde. Nebo ti říct, zažádat si v DE a počkat na odpověď. Třeba i zamitavou. A pak spustí zase vyplaceni
@michalka_n ahoj, ja to mam stejny, ale v Italii, od prosince cekam na rodicak a jeste nic nemam, protoze to s italii nemaji jeste doresene, vim, ze to dostanu, ale zpetne
@anna159 no to mi rekni co je tohle za stát...
@michalka_n no holt to urednikum trva, vse se to posila postou, lezi to asi nekomu na stole..ale pry s Nemeckem je ten proces rychlejsi
@anna159 Ahoj 🙂 já čekám na rodičák z DE od listopadu a furt nic..
Ale aspoň už přišly přídavky.. po roce.. 😀
@laurajohana Ahoj 🙂 aha . Já to mám obracene, cekam na řidičák z ČR, ale kontrolují to s Itálií, a paní na ceske sociálce říkala, že Němci odpovídají rychleji
Holky, jsem rada, ze jsem tohle tema nasla... Pred rokem jsem to resila a dosli jsme s muzem k zaveru, ze na rodicak se muzeme vybodnout, prestoze to je dost penez... Zili jsme v CR a ta komunikace byla desna uz ohledne zdravotniho pojisteni a na dasi ohledne rodicku jsme proste nemeli... Zvlast kdyz se to muselo resit do tri mesicu od porodu. Teprve po dvou mesicich jsme meli v poradku zdravotni pojisteni, bez ktereho to nejde.. Taky jsem si psala s holkama, ktere to uz prosly a tak 70 procent reklo, ze kdyby ty prachy nepotrebovaly, nejdou do toho... Tolik byrokracie pry nezazily... No socialni davky v eu obecne jsem psala diplomku a proto me vylozene deprimuje ze nemci chteji papiry, ktere ani chtit nemaji... Ja jim mam domkladat slozite neco, co si maji zjistit sami.. Jako ani nahodou, zvlast v sestinedeli...
Ted se chystame zazadat o pridavky, ale ty odkladame, protoze se vyplaceji neomezene zpetne a nase zkusenosti jsou zalostne. Tolik problemu co my nemel nikdo z nasich znamych co tam zijou...
@laurajohana me přišel Kindergeld ve 14 měsících dcery za první rok a teď v jejích téměř dvou letech stále čekám na další 😅 a to tu už zase prosím už pracuju a mám tu bydliště...nojo jsou to rychlíci.
Ale elterngeld jsem dostala okamžitě.
@craki já teda o elterngeld žádala v 8 měsících dítěte nebo v 9. A došly teda to 3 měsíců. Kindergeld jsem měli do 1.5 měsíce. S že zdravotní pojišťovnou jsme neměli naprosto žádný problém. To jsem vyřídila po telefonu s emailu. Manžel s dcerou mají jen německou pojistkou a já jsem přes e106 prepojistena do německa a mám české pojištění. Horší byrokracii vidím na druhou stranu do čech pro zařizování českého rodného listu s pasů... tolik byrokracie a 6 měsíců cekani
Ahoj holky, toto je super tema. Prosim vsechny zkusenejsi o malou radu, vubec se v tom neorientuji. Jsem Ceska, s pravovni smlouvou v cr, nyni na MD s ocekavanym druhym prirustkem. Pritel je Nemec, zije a pravuje v Nemećku. Nevite, mame na neco narok? Diky moc za kazdou radu!!!
@chris_n My prave máme pendlerské kartičky všichni. A v nemecku se dost cukali a moc nam nechteli německé dat, přestože cukat by se měli spis cesi.... Neskutecne. Některé doklady jsme museli posílat dvakrát a těch mailu... Jak s nama tak s českou pojišťovnou. Katastrofa.
Snad přídavky budou lepsi..

Českou pojistkou mám jen já. Manžel s dcerou vůbec pendlerske nemaji