Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
Ahoj,
už jsem posílala e-maily na ČSSZ i na sociálku u nás v ÚP (kde mi jen odepsali, že mám kontaktovat ČSSZ - ale bez kontaktu na konkrétní osobu) 😀 a nikde mi neodepisují. Už čekám skoro týden. Nevíme si rady.
Přítel pracuje (a bydlí) v Německu, je Čech. Já jsem na nemocenské tady, čekáme prcka. Potřebovala bych se tam přestěhovat a porodit už tam, abychom mohli být spolu. Jenže: Pokud se odstěhuju, asi nebudu mít nárok na žádné peníze tady. I když si tu necháme trvalé bydliště. A pokud porodím tam, tak zaprvé si budu muset sama platit pojištění (neb jsem tam nepracovala) a sociální podporu ze stejného důvodu nedostanu žádnou (pouze přítel dostane kindergeld).
Jak moc nám pomůže, kdybychom se vzali? Máte někdo tip nebo jakoukoli radu, co by mohla pomoct? Nerada bych tady zůstala až do konce (tedy pokud nebudu ze zdravotních důvodů muset), rodina má být spolu.. jen nevím co s pojišťovnama a jak se aspoň trochu zabezpečit.
Díky moc, už nevím kam se obrátit.
@kozichstar no spíš si prý můžeš vyběhat na Krankenkasse Haushaltshilfe (může nekdo přijít, nebo to prý jde nějak i vymyslet tak, aby to byl manžel). Alespon tak jsem se to docela na ruznych nemeckych diskusích
@meerschweinchen tak ono je to takto:
- pokud by jste byli manželé, můžeš být pojištěná na něho, pod rodinnou pojistkou
- pokud nejste, musela by sis svoje pojištění platit
- ALE, --- pokud máš v ČR trvalý pobyt a trvající pracovní poměr, musí ti zůstat české pojištění a do DE se můžeš nechat přepojistit přes formulář E106/S1 (plně hrazené v němcku vše, co ma běžný pojištěnec)
- pokud je výše zmíněné (tedy TP a pracovní poměr trvající v ČR), máš nárok na mateřskou (28 týdnů - 6 před porodem a zbytek po porodu), která se vypočítává z platu. O rodičovský příspěvek si pak ale musíš žádat v Německu, kde je do roka dítěte. V některých spolkových zemích (například BAyern) je pak následující dávka Betreuungsgeld do 3 let věku dítěte.
- pokud nemáš ten pracovní poměr, můžeš po porodu v DE žádat tedy asi jen ten Elterngeld, který primárně pro nikdy nepracující v Německu je 300€ měsíčně (do toho roka dítěte), občas jsou ochotni to vypočítat z českého platu, ale jelikož jsi na neschopence, tak to nehrozí.
klidně se můžeš ptát i do IP
Ahoj,mam dotaz, právě mi skončil elternzeit v Německu, mám roční dvojčátka a potřebovala bych poradit, co teď dál. Už tento měsíc mi neposílali peníze. V Německu jsem byla zaměstnaná já,jako pendler a teď akorát nastoupil můj přítel do Německa také jako pendler. S tím někdo zkušenosti? Kindergeld ještě také nepobiram. Děkuji. 😊
@ditulle6477 a skončil ti opravu elternzeit nebo jen pobírání elterngeldu? ja slyšela, že muzes mít elternzeit az do 3 let prý.
jak je mozné ze nepobíras stale Kindergeld? je to stále v řešení nebo co?
No pobírání elterngeld. A tento měsíc jsem zůstala bez prostředků... 😞
A kindergeld jsem ještě nepodala.
@ditulle6477 a kde žiješ? odkud jsi a tak? V Bayernu je jeste Betreuungsgeld do 3 let. Pokud jsi ale v čechách a máš tam trvalé bydliště a v DE už nemáš pracovní poměr, tak asi zkusit žádat v ČR (jenže tam je to 220 tisíc, minus vybrané prostředky v DE). A pokud začal muž pracovat v DE, tak asi ani CR nebude chtít nic vyplatit.
A kindergeld si podej co nejdřív, vzdyt je to 2x 190€
Já to mám ještě vyšší,mam 4 děti😂😃. Žiju v CR,v příhraniční.
@ditulle6477 tak to sup sup, to uz je palka, navic jestli ti skoncil pracovni pomer, tak bude zadst chlap a ty to za predesle roky nedostanes
To vážně? Ok,dekuji😉
Ahoj, potřebuju poradit.
Mám 4 měsíční dceru a beru teďkon mateřskou. Dneska jsem si chtěla zažádat o rodičák a paní mi řekla, že pokud pracuje partner v Německua, má žádat on tam. Trvalé bydliště máme všichni v Čr a já mám v Čr v práci smlouvu na dobu neurčitou. Řekla jsem, že chci brát rodičák jen v Čechách a prý to nejde. Když jeden z rodičů pracuje v zahraničí, musí se to brát i tam. Děkuji
@saninova92 ve vašem případě by se to dle mě dalo uhadat na český rodicak. Mě tehdy říkali, že když dám cestne prohlášení, že muž jezdí domů do čech často, tak že mi ho nechají. Ale ono i když budete zadat v DE, tak není žádná tragédie. Dostaneš 300€ měsíčně do roka dítěte. A pak můžeš požádat o dovyplaceni českého
@saninova92 ahoj, nevím, jestli se něco nezměnilo, ale já a děti jsme bydlely v ČR, já měla platnou pracovní smlouvu taky tady a celý rodičák jsem pobírala z Čech. Jen jsem na sociálce podepsala nějaké prohlášení, že to tak je.
Problém měly holky, kterým pracovní smlouva skončila.
@saninova92 Ahoj já tedy pobírala rodičák z DE za podmínky, že tady v Cz nemám pracovní poměr (ten mi zkončil během mateřské, na dobu určitou). Pokud máš prac. smlouvu na dobu neurčitou, tak bys měla pobírat rodičovskou tady v CZ. Jinak jestli se to nezměnilo, já žádala před rokem a půl.
Mám právě smlouvu na dobu neurčitou.
@saninova92 Podporu v zemi zaměstnání otce pobíráš, pokud jsi nezaopatřená. Pokud máš platnou pracovní smlouvu, tak nezaopatřená nejsi a máš nárok na rodičák tady, budeš ale muset prokázat, že tu máš nejen trvalý pobyt, ale i skutečné bydliště. Pro posouzení, kde budeš pobírat podporu, není podstatné místo zaměstnání, ale místo skutečného pobytu rodiny.
A jak se to jako prokazuje..? Normálně bydlím celý život v Čr.
Ty vole, to není normální...člověk chodí do práce, odvádí daně, snaží se žít poctivě a slušně...a když založí rodinu, div nemusí škemrat, aby mu stát, kde celej život žije pomohl. :-/
Původně úřednice chtěla výpisy z účtu, telefonu, ze zdravotní dokumentace, to jsem odmítla, dala jsem nájemní smlouvu, potvrzení o registraci u doktorů a o zdravotním pojištění plus čestné prohlášení a stačilo.
Ahojky holky, tak i já bych se ráda informovala. Zatím těhotná nejsem, ale chtěla bych se informovat dopředu. Já i přítel jsme češi pracující v Německu, ale žijící v Čechách. Budeme zde dva roky. Až otěhotním kde mám žádat o mateřskou? Děkuji moc za info 🙂
A ještě bych se ráda informovala o Kindergeld, přítel má již syna bude mu 9 let, ale v ex spolu nežijí, loni si žádala o daně na malého má cenu aby si zažádal o Kindergeld a co vše k tomu potřebuje? Děkuji 🙂
@chris_n no právě já si osobně myslím, že by nám to ani neodsouhlasili, tak to necháme být. Děkuji 🙂 Jinak ještě bych tedy měla otázku, jak to bude jednou u mě, zda mám já žádat jednou němce rovnou o mateřskou,Nebo v Čechách, když jsem čech žijící v čechách, ale pracující už skoro dva roky v Německu. 🙂

ravimmm,akutne potrebuji info,exisuje v De neco jako u nas OCR?- neschopenka na osetrovani clena rodiny,musim do spitalu,a muz nema tolika dovci a hlidani neni na syna,exisuje prosi neco takveho?