Rodičovská po práci v zahraničí
Ahoj holky, pracovala jsem v zahraničí a během doby, kdy bych brala rodičák manžel bude odjíždět pracovat do zahraničí. Jste v podobné situaci? Když jsem se ptala poprvé, řekli mi, že na rodičák má právo vlastně každý kdo má občanství a rodí v ČR. Teď mi paní na sociálce dala štos papírů, kde mám dokazovat kde bydlím, kde žiju, kde žije manžel a plno dalších otázek včetně toho, co máme za zájmové aktivity, kde by nám mohli potvrdit, že pobýváme v ČR. Přijde mi to fakt neuvěřitelná buzerace, která je jen proto, že moje poslední zaměstnání bylo v zahraničí - a teĎ má stát potřebu nás sledovat?
Máte to některá taky tak? Nebo jste některá ze sociálky, abyste mi vysvětlily, o co jde? Díky moc
@tarra27 Ale jde .... Poláci běžně berou přídavky na děti v UK, i když děti žijou v Polsku.
Manžel je cizinec a museli jsme také dokládat jeho pobyt pracovní smlouvou, respektive přikládat k žádosti o rodičák.
@veronikaka tak me to teda hlava nebere....no nic.Já to doložit můžu, jak návštěvama na prohlídce, tak i na pohotovosti....a ze zakona není daná lhuta jka dlouho můžu být mimo....a v UK manžell nemá ulevy na danních a ani jine příspevky....navíc když bychom meli mimi, hned s ním nepojedu do UK....a lekaře k nám vezmu hned...a klidne i lidi ze sociálky...a manžel je čech a já taky....s trvaým pobyem v čr...
@marketnieuw jenže tvoje situace je jiná, než situace tazatelky...pokud trvale žiješ v Belgii, pak ano, nárok na české příspěvky automatiko nemáš...ale pokud žiješ v Čechách (jako tazatelka) a jen si v zahraničí pracovala, pak si myslím, že nárok máš. Vidím to jako dvě naprosto různé situace. A situaci tazatelky bych brala trošku jako buzeraci brala, ale taky jsem psala, že s tím pravděpodobně nic nezmůže, protože je v pozici, kdy "ona chce něco od státu" takže nezbývá, než si to nechat líbit a udělat, co je třeba...ale v podstatě je bitá jen tím, že si dovolila pracovat v zahraničí, což mi nepřijde správné, zvlášť když pracovala v rámci EU...jak je vidět, to že to jsme v EU nás před papírováním nezachrání...něco jiného by bylo, kdybych byla v situaci tazatelky já, protože žiju v Japonsku, tam by bylo papírování asi na místě 😉
@lenkavd preco Ti vadi,ze CRvyplac arodicak slovakom. Ved slovaci ho dostanu lnvtedy,ked tu ziju a pracuju,teda aj odvadzaju dane.Tym padom n aslovensku nesplnaju podmienky,aj ked tam maju trvaly pobyt.
@kukujda Oni to řeší, ptotoze musí..
Sociální zabezpeceni v EU je složitý systém (psala jsem na to diplomku) a jeden z nejdůležitějších bodu celého systému je právě bydliště...
Pokud oba zijete v CR (momentálně) a MZ jezdí do zahraničí "jen" pracovat pak je vše OK a ty jim jen vyplnis haldu papíru...
Kdybyste měli ale k dispozici dva byty a ty bys za mužem jezdila jen na návštěvu, pak už je to komplikovanější..
V jiných situacích se může stát, ze nárok na rodicak by sice žena mela, ale v původním státě zamestnani a byl by ji vyplacen do CR..
Vem si třeba me.. Ja otěhotněla hned po škole, muž pracuje v DE, a jezdí za mnou do Brna.. Budu mít nárok na český rodicak... Kdybychom se ale přestěhovali do DE, budu mít nárok na nemecky rodicak, přestože já s DE nemám nic společného ale muž je tam zamestnany...
Socialka musí prostě pokryt milion situaci na stejných formularich a není to úplně tak jednoduché... Pokud fi dali jen papíry, tak je budeš muset vyplnit... Horší by bylo kdyby ti házeli klacky pod nohy (jako nám kdysi u zdravotního pojisteni - kdybych nevěděla víc než úřednice).....
@marketnieuw zjevně se nechápeme...ano správně žila, bez toho se pracovat v zahraničí nedá 😀 ale podstatné je, že v tuhle chvíli tam nežije a pravděpodobně v budoucnu tam (v zahraničí) žít nějaký čas nebude, z příspěvku jsem pochopila, že pouze manžel bude v zahraničí pracovat, takže opravdu nárok na rodičák v Čechách by v tomhle konkrétním případě měla mít...a protože chce dostat rodičák, tak bude muset dokazovat, co po ní budou chtít (myslím, že jsem psala to samé, jen jinými slovy)...Mám dojem, že tu psala, že se s tím smířila...ale to, že se jí to nelíbí, to je snad lidsky pochopitelné, ne? 😉
Kontrolní mechanismy musejí být, souhlas, nicméně byrokracie na úřadech je a bude. Zažila jsem na vlastní kůži, když jsem se snažila z českého systému odstřihnout, to byl mazec a domluva s úředníky a toho papírování...takže určité zlepšení v systému by asi bylo na místě, zvlášť když země, o které tu jde, jsou země EU...
Nemyslím si, že by se tu někdo něčemu divil, spíš mám pochopení pro to, že někoho vyřizování papírů nebaví, a že se mu nezdá forma otázek apod. btw někdo může být citlivější na své soukromí, než jiný....víc už nemám, co dodat 😉 Tazatelka ví, že se tomu papírování nevyhne a rada, jak se tomu dá vyhnout, neexistuje...leda nechtít rodičák...
@tarra27 V Uk je materska nebo rodicak (nerozlisuje se) 39 tydnu cili nejakych 9mesicu, zamestnavatel ti musi drzet misto az 52 tydnu, ten zbytek je ale neplaceny. Pak je ordinary maternity leave ta je sest mesicu a kdyz se vratis behem teto doby musi zamestnavatel drzet stejne misto a additional maternity leave coz je podobne a je to po tecj sesti mesicich a musis mit podobne misto s podobnym platem.
@barakara díky za odpoved..... jenže já v UK nemám nic krome manžela...nikdy jsem tady ani nepracovala.....mám vše v čr včeně zaměstnaní na dobu neurčitou....a ano, jsme tady často, ale lekaře a vše řešíme v čr....jsme často i v čr....a žádné ulevy na danních ani příspevky nemám ani já a ani manžel.....
@kukujda Resila jsem ted neco podobneho. Prestehovali jsme se do CR, ale teda ja mam skoro rocni dceru. Bylo mi receno, ze mam narok na rodicovsky prispevek tim jak zacnu platit zdravotni a socialni a to jsem tu nerodila.
Ja jsem si to tedy nevyrizovala prave kvuli tomu papirovani a hlavne brzy jdu stejne do prace. Jedine co jsem zabehla na zdravotni pojistovnu a tam mi rekli, ze pokud pecuji o dite nemusim platit a na socialce to same. Vse jsem si odhlasila v zahranici, aby to nebylo dvojmo.
@snehurka845 jsem věděla, že se někdo ozve 😀
Prostě vadí, nechci to tu rozebírat a je to mimo téma, ale to, že někdo někde platí nějaký rok daně ho k tomuto podle mne neopravňuje.
@lenkavd aha takze maminy, ktore ziju a pracuju vCR by mali zostat bez rodicaku. Alebo sediet doma na slovensku, aj ked tam nie je praca. Len ze, kto chce pracovat, ide tam,kde ta praca je. Podla mna by bolo zasa nefer dostavat rodicak na slovensku, ked tam dane neplatim,hoci tam mam traly pobyt. Ale mas pravo na svoj nazor, ja som len napisala ten moj.
@lenkavd zas tak mimo téma to není, spíš naopak. Co jiného by mělo člověka opravňovat k čerpání dávek ze sociálního systemu, než to, že do něj aktivně přispívá (tj. pracuje tu, odvádí daně, platí zdravotní a sociální)?
stejně jako @snehurka845 nechápu, co ti na tom vadí a zajímalo by mě, co teda považuješ za dostatečné oprávnění?
protože mně to zní jako regulérní nacionalistický hejt vůči Slovákům.

jsem na to teda zvedavá......ale přijde mi to postavené na hlavu.....
neříkám, kdybych pracovala v cizine a odevzdala občanku, nemela práci v čr a nechodila tam k lekaři s detmi atd...
v UK žádné příspevky nebereme....jen tu občas jsme s manželem.....
jsem fakt zvedavá...snad tam budou na úřadě ty báby normální.....
já si neumím předsavit, že s trvalým pobytem v čr, porozením dítete v čr, kde bude mít i lekaře bych přišla do UK žádat o příspevky a přídavky.....navíc i o rodičák....když jsem tady nikdy nepracovala...ani tady nemáme lekaře nic....vždyt to snad ani nejde...