Rodičovská přes otce, jak a co mám zařídit?

gabuscha
13. črc 2016

Ahoj,

vzhledem k tomu, že jsem OSVČ, nemám nárok na peněžitou pomoc v mateřství. S manželem jsme se rozhodli, že budeme čerpat rodičovskou přes něj (je zaměstancem). Vím, že rodičovská se čerpá až od data porodu. Mám ale dvě otázky:
1. Je možnost čerpat něco jako "nemocenskou" těsně před porodem? Mám termín v druhé polovině září 2016 a vím, že budu pracovat do konce srpna (pokud to půjde). Nechce se mi za září platit sociální a zdravotní poj. za dobu, kdy už pracovat nebudu.
2. jaké formuláře je třeba vyplnit a na které konkrétní úřady je třeba zajít (a kdy), abychom mohli čerpat zkrácenou rodičovskou přes otce dítěte?

Děkuji za pomoc!

Gabča

yerry
13. črc 2016

@gabuscha také jsem OSVČ. Já ale nárok na mateřskou mam, jelikož si dobrovolný platit nemocenského pojištění (to je to nepovinných, ke kterému se OSVČ hlasů na vlastni zadost) a bohužel co se tyče nemocenského je to totéž. Pokud si neplatil nemocenské pojištění tak nemocenská byt nemůže, respektive ti to nikdo nezaplati....

berblin
13. črc 2016

@gabuscha též budu čerpat rodičovskou přes manžela, naštěstí jsem s prvním dítětem ještě na rodičovské. Nemocenskou bys mohla čerpat za předpokladu, že si budeš hradit nemocenské pojištění, jinak máš smůlu. Popř. si přeruš ŽL a nahlas se na úřad práce. Veškeré info ti podají na pracáku, včetně všech formulářů.

gabuscha
autor
13. črc 2016

Mně nejde o to, aby mi to někdo zaplatil, ale abych nemusela za září platit já...

gabuscha
autor
13. črc 2016

Nemocenské pojištění si platím, ale bohužel krátkou dobu. Začala jsem v lednu a zázrakem se mi podařilo hned otěhotnět, takže nestihnu těch 270 dní za poslední dva roky (proto nemám nárok na mateřskou) 😀

berblin
13. črc 2016

@gabuscha no právě, někde musíš být nahlášená: buď si zdravotní platíš jako OSVČ, nebo jako samoplátce, popř. se nahlásíš na pracák a ten tu platbu provede za tebe. Jinak budeš mít u zdrav. pojišťovny dluh ...

berblin
13. črc 2016

@gabuscha ale možná bys mohla mít nárok jen na nemocenskou. Ale i tak si budeš muset platit zdravotní pojištění. Raději se zeptej na sociálce.

gabuscha
autor
13. črc 2016

@berblin děkuju 😀 A kde se žádá o rodičák? A jaké formuláře k tomu jsou potřeba?

berblin
13. črc 2016

@gabuscha o rodičák žádáš na pracáku, dostaneš tam hafol formulářů. Nejdřív budeš muset dostat papír z gyndy - žádost o mateřskou, tu doneseš na sociálku, kde ti potvrdí, že na mateřskou nemáš nárok a pak jdeš na pracák.

gabuscha
autor
13. črc 2016

Ach jo, jak já ty úřady nemám ráda. A tu sociálku oběhat už před porodem nebo všechno až po něm?

berblin
13. črc 2016

@gabuscha doporučuji před porodem ;) po porodu je to to poslední, kam bys chtěla jít.

gabuscha
autor
13. črc 2016

Děkuji děkuji děkuji děkuji 😀 Začínám tedy oběhávat 😀

lucieta7
13. črc 2016

Díky za tohle téma, taky to ted resim 🙂 rodicovskou budu cerpat pres pritele.. na gynde jsem zadost na materskou dostala, je to ale jmenovite na me - musim na tu socialku jit pro to potvrzeni, ze na ni narok nemam? Co by se tím zmenilo, kdybych to potvrzene nemela?

berblin
13. črc 2016

@lucieta7 na pracáku jej budou po tobě vyžadovat :( bohužel je to nezbytné byrokratické kolečko. též mě to čeká. Musí mít nějaký papír - zdůvodnění - proč čerpáš přímo rodičovskou - i když přes partnera.

lucieta7
13. črc 2016

@berblin aha, kruci ☹ to ani nevim, kam mam jit.. Ach jo, to bude jeste behani, to je des 😀

j.a.n.i
13. črc 2016

@berblin Nemají nárok vyžadovat potvrzení o tom, že nárok na mateřskou není, není to podloženo žádným zákonem...

gabuscha
autor
13. črc 2016

Když jsem na gyndě zatím nic nedostala, můžu rovnou na sociálku?

j.a.n.i
13. črc 2016

@gabuscha Pokud si platíš nemocenské, tak máš nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem, na té budeš až do konce šestinedělí a díky ní můžeš volit rodičák až do 7600,- sama.

j.a.n.i
13. črc 2016

@gabuscha Ne, nemůžeš, potřebuješ papír od doktora.

gabuscha
autor
13. črc 2016

No, já chci přes manžela, protože chceme tu rychlou 😀 můžu si délku té nemocenské určit? třeba jen na tři týdny před porodem? Nechci být na nemocenské po porodu, protože by to pro mě byl obrovský finanční výpadek ☹

berblin
13. črc 2016

@j.a.n.i to je sice pravda, ale na druhou stranu je to o byrokracii. A děláte to kvůli sobě. Stačilo mi, že jsem na sociálce dlužila 13,- a byla jsem pak na seznamu nejtěžších dlužníků. Od té doby raději nosím každý dvakrát.
@gabuscha bez toho papíru asi nemá význam tam chodit. To už bych ty 3 týdny počkala

gabuscha
autor
13. črc 2016

@j.a.n.i. - na gyndu jdu za necelé dva týdny a doktorku o ten papír požádám. A ráda bych si nemocenskou vzala od 1.9. Termín porodu mám 21.9., takže cca tři týdny před porodem...prostě od 1.9. do porodu a hned po porodu na rodičák. Jde to?

j.a.n.i
13. črc 2016

@berblin Zbytečné papíry kvůli sobě nenosím... prostě odevzdám na podatelně žádost, se zákonnými přílohami a zbytek je jejich problém...

j.a.n.i
13. črc 2016

@gabuscha Nevím vím, že nemocenská v souvislosti s porodem má být 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu, ale jak to je, kdybys chtěla kratší, s tím zkušenost nemám. Každopádně není důvod ji po porodu nečerpat.

lucieta7
13. črc 2016

@j.a.n.i
@berblin sakra, zeny ted jsem zmatena ☹ tak musim na tu socialku s potvrzenim toho, ze nemam narok na MD?

j.a.n.i
13. črc 2016

@lucieta7 No, pokud budeš čerpat nemocenskou, tak to nemusíš řešit, neb budeš dokládat papír s výš té nemocenské. A jinak nárok na ten papír nemají, ale některé úřednice ho vyžadují... na druhou stranu, pokud jim to člověk hodí na podatelnu, tak by mě zajímalo, jak by to ofiko zdůvodnili - většinou to totiž tvrdí per huba, těm co jim to dávají přímo do ruky.

lucieta7
13. črc 2016

@j.a.n.i Ted budu asi za idiota, ale o jake nemocenske je rec? Me jde jen o ten rodicak 🙂

gabuscha
autor
13. črc 2016

No, nemocenská bude cca 3000,- za měsíc, rodičovská při rychlejším čerpání podstatně víc...

berblin
13. črc 2016

@j.a.n.i jen aby tě pak neposílali na sociálku zpátky kvůli potvrzení, že nemáš nárok na MD ;) já si ten papír raději donesu.

lucieta7
13. črc 2016

Sakra, ja mam uz jen tak malo casu a energie vubec 😀 a to mam zas nekam bezet.. To teda potes, fakt

gabuscha
autor
13. črc 2016

@lucieta7 a kdy máš termín?