Rodičovský příspěvek a řádná dovolená. Můžou běžet zároveň?

jajanek
6. dub 2020

Dobrý den, může běžet zároveň řádná dovolená a rodičovský příspěvěk na dítě?
Na úřad práce se nedá dovolat.
Děkuji 🙂

xcassiopea
6. dub 2020

Ano může, pokud se po mateřské dovolené v práci čerpá řádná dovolená může se současně čerpat i rodičovský příspěvek.

marketka_m
6. dub 2020

me konci materska..to znamena ze mam vyzvat zamestnavatele ze chci cerpat dovolenou?a zaroven na uradu prace si zazadam o rodicakm

nat
6. dub 2020

@marketka_m Nektery zamestnavatel ji nabizi propplatit ihned nektery trva na vycerpani 🙂 Ano a muzete si jitklidne zadat o RP 🙂

marketka_m
6. dub 2020

@nat hmmm otazka jak je to ve skolstvi...zda vubec na dovolenou mam narok...

zizlikova1987
6. dub 2020

Ano souběh řádné dovolené a rodičovského příspěvku lze.

@nat Pokud to nabízí porušuje zákon. Proplatit ihned ji může pouze při konci pracovního poměru.

@marketka_m Proč by neměl být nárok, Jestliže je odpracováno ( mateřská ) v počtu 60 dní za kalendářní rok, měl by být nárok na dovolenou. Pokud jsi na MD od začátku roku a teď ti bude někdy končit splňuješ počet dní.

nat
6. dub 2020

@zizlikova1987 uprimne me je to jedno 😀 ja jen odpovidam trebas jak jsem to mela ja a
s nikym se nepru jak to je nebo neni

zizlikova1987
6. dub 2020

@nat To ti věřím.
Nicméně když to některé poradíš a ona si požádá o proplacení dovolené tak nedostane nic, a ještě o tu dovolenou přijde. Protože když nastoupí na rodičovskou dovolenou bude se jí ta dovolená ( z práce) krátit a za 3 roky z ní nebude nic.

hezz17
6. dub 2020

@xcassiopea můžu se zeptat? Jsem na md od 29.12., budu mít nárok na dovolenou letos? Jako jestli za ty měsíce leden-červenec budu mít dovolenou letos- v srpnu. A nebo až v roce 2021-od ledna. Diky

zizlikova1987
6. dub 2020

@hezz17 bude s mít nárok na celou letošní dovolenou. Tzn. Před koncem MD si písemně pozadej o čerpání řádné dovolené za rok 2020, a poté a rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte.

hezz17
6. dub 2020

@zizlikova1987 Tyjo super, na to jsem nějak zapomněla 🙂 minule jsem vybírala po práci, tak to bylo tak love automatické. Teď jsem si na to ani nevzpomnela. Příjemný bonus 🙂

hezz17
6. dub 2020

@hezz17 a rodičovský příspěvek teda nemusí navazovat na md. Ale můžu si ho dát třeba až od rijna nebo listopadau, když md konci v červenci?

eithelwing
6. dub 2020

@marketka_m Jsem učitelka, jdu z rd na další md a dnes mi hospodářka ve škole říkala, že před koncem md mám přijít, že mi naběhne další dovolená. 🙂

j.a.n.i
6. dub 2020

@nat Ale radíš blbosti, neb dovolená proplatit nejde, vždy se čerpá... to, že ty nechápeš a nevidíš rozdíl, na věci nic nemění.

marketka_m
6. dub 2020

už se v té diskusi ztrácím:D
dočerpám md ... pak zažádám o vyčerpání dovolené a zároven nauřadu si požádam o rodičák - a u zaměstnavatele požádám na jak dlouho.. a na sociálce si domluvím výši kč
asi bude jistější zavolat ekonomce:D

zizlikova1987
6. dub 2020

@hezz17 rodičovský příspěvek záleží na tobě od kdy ho chceš pobírat. To datum si napíšeš do žádosti o RP na Úřadu práce.
V práci nastoupíš na rodičovskou dovolenou až po vyčerpání řádné dovolené. Nelze mít souběh dvou dovolených zároveň.

Řádná dovolená bude nejspíš překračovat přes měsíc, takže peníze za ni dostaneš taky na dvakrat.protože se počítají pracovní dny. Tzn 25 (20 ) pracovních dnů. bez víkendů.

@marketka_m Měsíc před koncem MD požádáš v práci o čerpání řádné dovolené. Souběžně s tím můžeš čerpat rodičovský příspěvěk o který žádáš na UP. až vybereš dovolenou v práci 25 ( 20 ) pracovních dnů. Budeš žádat o rodičovskou dovolenou (v práci) do x let věku dítěte.

nat
6. dub 2020

@j.a.n.i prosim bez urazek ja jsem pouze napsal svou zkusenost nic vic...A vy jste obe ucetni ze to tak presne vite??,Kdyby si maminka zavolala primo do prace a ne se ptala kazde chytre zde udelala by lepe ale co jsme cesi ze ,a nektere maminky straasne chytre 😀
@zizlikova1987

jjasmina
6. dub 2020

@j.a.n.i Mohu se vás zeptat, zaměstnavatel mi napsal: Po skončení MD vám budeme proplacet nevycerpanou dovolenou, v příloze mi zaslali formuláře, tak mám trochu v tom zmatek jaký je rozdil mezi proplacenim a čerpáním ? Odsune se tím termín , kdy si mám žádat o rodicak nebo jak? Předem se omlouvám, pokud bude někomu vvadit ten dotaz, děkuji

j.a.n.i
6. dub 2020

@nat Představ si, že na to člověk nemusí být účetní, na to stačí základní znalost zákoníku práce... a my na rozdíl od tebe alespoň radíme dobře. A nikoho neurážím, pouze konstatuji, že radíš blbosti a za tím si stojím.

j.a.n.i
6. dub 2020

@jjasmina No, rozdíl je v tom, že v době čerpání dovolené jsi vlastně "v práci", takže třeba kdybys onemocněla, tak máš nárok na nemocenskou, můžeš dostat výpověď. Termín žádosti o rodičák to nijak neovlivní, o ten můžeš žádat a pobírat ho i v době, kdy čerpáš dovolenou. A jinak dokud trvá pracovní poměr, tak dovolená proplatit nejde, ta se vždy musí čerpat.

zizlikova1987
6. dub 2020

@nat ne nejsem účetní, a ani být nemusím. Jen už mám dost nastudováno, a dovolím si říct že spoustě holek i tady jsem ,,zachránila" prachy. Zvlášť když jim někdo radil jako ty tady.
Zrovna @j.a.n.i je jedna z těch co o tom ví sakra dost. Tak se přestaň durdit jako malé dítě, a uznej žes napsala ( poradila) blbost.

jjasmina
6. dub 2020

@j.a.n.i oki děkuji 🙂