icon

RP 220 tisíc - můžou mi ho vyplatit i najednou?

petssematary
16. lis 2014

Někde jsem četla, že je možné nechat si vyplatit příspěvek 220tis najednou ihned po skončení mateřské a nerozdělovat si to na měsíční vyplácení na x let, je to možné, nebo to byl zase jen nějaký blaf na internetu 😀 ? Děkuji 🙂

chris_n
16. lis 2014

@petssematary taky by se mi to libilo,, uz jsem to od nekoho slysela, ale spis to beru za blaf

luciebx
16. lis 2014

je to urcite blaf.... takhle by si to nechalo vybrat kupa mamin... ale zakony se meni skoro furt.. optej se na uradech a pak dej vedet 😀 😀

jaya
16. lis 2014

Maximalni mesicni castka je 11500. Vzdyt to by byl dobrej business 😀 Co dite to 220tisic 😀

petssematary
autor
16. lis 2014

@chris_n já jsem na netu zatím vyčetla jen to, že to nejde dočerpat pokud už třeba dva roky pobíráš, tak vybrat ten poslední rok najednou.. ale o tom, že by se to dalo vybrat všechno naráz hned na začátku, o tom jsem zatím aktuálně nic nenašla... asi bude nejjednodušší zavolat si na sociálku.

carrie_b
16. lis 2014

Nejde čerpat najednou, maximální měsíční částka je 11500 Kč. Při vyčerpání celé částky najednou by se mohlo stát, že pak pečující matka (otec) nebude mít na zajištění potřeb dítěte.

chris_n
16. lis 2014

@carrie_b o to se snad nestaraji ne?to je, jako kdyz vycerpáš tech 11500 za dva roky a pak třetí rok nemáš prachy na zajištění,

dokument
16. lis 2014

tak to mozne neni

carrie_b
16. lis 2014

No jistě, ale dovedete si představit, jak by někteří sociálně slabí spoluobčané nedělali nic jiného, než "sázeli" děti po 10ti měsících?? A nebo bych koukala každý večer ve zprávách na Nově na matky, co 220 tis. rozfofrovaly za půl roku a budou do kamery brečet, že nemají na chleba? Pokud si zvolím výši rodičovského příspěvku ve výši 11500 Kč - cca na 2 roky, tak asi vím proč, ne? Buď plánuji do té doby další dítě, nebo si pak musím poradit jinak. To, že rodičovský příspěvek je nízký, je už zase jiná kapitola. Sama mám rodičovský příspěvek ve výši 1/3 svého předchozího platu, ale tak to prostě je. Říká se tomu plánované rodičovství.🙂

chris_n
16. lis 2014

@carrie_b já vím, co je plánované rodičovství 🙂

lv
16. lis 2014

Souhlasim s tím, ze by jisté skupiny lidi měli co 10m děcko, třeba 10 kousku, co?

berusinecka
16. lis 2014

@petssematary Je důležité na kolik vám vypočítají měsíční vyměřovací základ. Já to dala na manžela, takže on měl nějak 12 tisíc. Takže jsem si mohla dát 220 000/12 tisíc. Ale já nechtěla. Takže pokud jsi ty nebo manžel nevydělával hoooodně peněz, tak je to spíš nereálné (si vyplatit 220 000). Nevím, ale myslím, že je to nesmysl. Ale zeptej se na pracáku. 🙂

ayenkas
16. lis 2014

@berusinecka Já jsem osvč a tu výši příspěvku jsem si taky volila přes manžela. Ten má teda příjem dost nadprůměrný, ale stejně je maximum, které člověk může pobírat, 11500Kč. Podle mě těch 220000 naráz je blbost.

carrie_b
16. lis 2014

@berusinecka 12 tis. Vám určitě nenabídli, 11,5 tis. měsíčně je strop i kdyby vyměřovací základ byl půl milionu🙂

llluckaaa
16. lis 2014

@petssematary Je to kravina, maximum je 11500,- za měsíc 😉

carrie_b
16. lis 2014

Výše příspěvku však je omezena 70 procenty předchozího výdělku (vyměřovacího základu) a maximálně 11 500 korunami měsíčně. Má se tím zamezit situaci, kdy by některé matky dostávaly od státu více peněz, než si předtím vydělávaly v zaměstnání.

berusinecka
16. lis 2014

@carrie_b Jejda mane, člověk se sekne o 500 kč a je oheň na střeše. Všem přítomným se omlouvám. Snad to pochopí, je to už rok. 😀

petssematary
autor
16. lis 2014

Děkuji všem za info 🙂

cacenka_d
16. lis 2014

@petssematary Maximalni castka na mesic je 11500, pokud nestihnes vybrat a mas nastup znova na materskou zbytek propadne. Ja byla v pohode prisla jsemo 1000, ale dvoje znamy jednou o 70 tisic, druhy o 50 to je desny.

ovce6116
16. lis 2014

Spíš než o nás a o naše děti jde státu o to, že to není pro něj taková finanční zátěž, vyplácet nám to měsíčně. Nejméně náročné to je pro něj když máme rodicak na 4 roky samozřejmě protože vyplácí částku 220000 Kč po malých dávkách.. Kdyby to mel každé mamince vyplatit celé najednou tak by se naše ekonomika zhroutila 🙂

j.a.n.i
17. lis 2014

@ovce6116 Ale nezhroutila, protože v globále by to vyšlo úplně stejně, všechny nerodí najednou, takže je vlastně úplně jedno, jestli stát vyplácí 48 ženám 4500,- (udělala jsem průměr z těch 7600/3800) nebo každý měsíc jedné 220 000,- 😀

tamarila
17. lis 2014

@ovce6116 Z jakého důvodu zhroutila? Matematicky to vyjde stát úplně stejně, a prakticky je varianta měsíčního vyplácení dražší (vyšší náklady za administrativu, pracovní síly atd.) Měsíční vyplácení je tedy zátěž vyšší.

jija
17. lis 2014

@cacenka_d ja prisla o 110000 ale je mi to fuk, mam krasnou zdravou holcicku a nemam deti kvuli rodicovske

cacenka_d
17. lis 2014

@jija To ja taky ne, ale tenhle socialni system neni uplne idealni to vime vsichni 🙂 Nevim proc nesmim dostat treba prispevek na dite, protoze mam vysoky rodicak dvoulety, koho na tom zajima ze musim do prace apod. Jsou veci, ktere by meli byt rovnym dilem 🙂

j.a.n.i
17. lis 2014

@cacenka_d Vždyť některé jsou, třeba ten rodičák...

cacenka_d
17. lis 2014

@j.a.n.i Jo a v cem, jako sam o sobe ano? Ze kdybych brala 3500 rodicak a byla na 4 roky doma tak mam narok na davky a pokud beru 11500 na 2 tak ne? Nekdo ji ma treba kvuli tomu, ze musi platit hypoteku apod. a to uz nikoho nezajima, ani to kam si ve 2 letech date dite. Je to proste blbe propojeny, rodicak by se do tohohle jejich procentualniho prijmu nemel davat :(

j.a.n.i
17. lis 2014

@cacenka_d A proč ne, nikdo ti přece nebrání v tom si dát rodičák na 4 roky, klidně to můžeš udělat a tu 500,- přídavků pobírat...

lenicka07
17. lis 2014

@j.a.n.i Jani, prosím o radu, vím že to sem úplně nepatří, ale zrovna dnes jsem měla s mamkou diskuzi... mám rodičák zatím na 3 roky, synovi je nyní rok a půl. V původním zaměstnání je to takové všelijaké, rýsuje se možnost jiná někdy v příštím roce (zatím nevím kdy, je to na dotyčné osobě, která zvažuje odejít do předčasného důchodu). Moje mamka má do důchodu rok a půl (otázka je jestli firma do té doby nekrachne) Je nějaká varianta, jak to nakombinovat (spíš mi jde o mámu a její budoucí důchod). Zatím jsem ohledně toho nic nezjišťovala, ale pokud by možnost jiného zaměstnání nastala začátkem příštího roku, tak synovi budou sotva dva roky a nevím jak bych to řešila. Byla by možnost aby se o syna starala ona, aniž by to mělo nějaký extra dopad na výši důchodu (má dlouhodobě plat ve výši cca minimální mzdy). A co s rodičákem?

j.a.n.i
17. lis 2014

@lenicka07 Rodičák bys pobírala i dál a mamce z něj můžeš platit důchodové pojištění, je to nějakých cca 1800,- plus zdravotní 1200,- a normálně by se ji top počítalo na důchod. Případně se může přihlásit na UP, to dostane i podporu a taky se ji to na důchod bude počítat.

lenicka07
17. lis 2014

@j.a.n.i Tak super, to by bylo reálné. Jsi moc hodná, díky 🙂 Hezký večer.