Snížení rodičovského příspěvku. Jaký je váš názor?
Teď jsem četla, že projednávají i snížení rodičáku? Pojďte diskutovat, jaký na to vše máte názor? 🤔🤔
@alice180 a ty obsazovane staty jsou v EU nebo NATO?ze o tom nevim...tvuj priklad je zcela mimo misu...
@marcicek84 to je přece úplně jedno ne ?! Mimo mísu já opravdu nejsem a končím nemá to s tebou smysl!
@marcicek84 nebýt rusa (konkrétně se jmenoval Molotov), nebyla by žádná druhá světová. Ribbentrop-Molotov pakt byla conditio sine qua non…
@drep a ty myslis,ze by se lidi nevrazdili jinak?ono byla totiz i prvni svetova...a predtim tech bitev...
@alice180 neni,pokud to nekdo pouziva jako argument ke straseni lidi
@levandulovy_caj jasný, s tím počítám,to by bylo i kdyby bál starší a byl ve školce. Tím si asi musí přijít každé dítě
@zrzinda prosím vás, já myslím že UA opravdu nikdo těch pár korun nezávidi. Tohle jsou hloupé řeči. Ale fakt je, že do Ukrajiny jako takové se opravdu leje hodně peněz, které pak nejsou pro Čechy. A to lidi se*e! Ne to, že někdo dostal tolik nebo tolik peněz. Kdyby Česká republika ty prachy měla a nebylo to na úkor Čechů, tak se vsadím že nikdo ani nepipne! Češi jsou myslím si velmi dobrosrdecny národ.
@novamamina tak hlavne,kdyz se Cechum vyklada,ze nebudou mit ani duchod nebo budou delat skoro az do smrti,ze teda rodicak nebudou mit a danove ulevy pryc,podpora bydleni nebude,cenove stropy likvidacne nastavene,potraviny predrazene atd.,atd.,atd.,bezplatne zdravotnictvi taky asi uz nebude,bezplatne skolstvi pomalu tez ne,danove vyhody se maji rusit,to vypada,ze jsme jako stat totalne v haji,ale na tu Ukrajinu porad mame,to je zajimave,evidentne na to totiz nemame...
@drep Tohle jsem v týdnu říkala manželovi: že pokud si pro naši dceru něco přeju, tak ať už se hrábne do téhle rodičákovské problematiky. To potrvá tak tu jednu generaci, než se to změní. Potřebujeme institucionální podporu, potřebujeme navýšit kapacity školek a jeslí, potřebujeme částečné úvazky a ano, potřebujeme muže na rodičácích. Tohle si pro svou dceru přeju. I pro svého syna. Hrozně moc.
@positivemind Postoj psat ani nemusis, staci ze zalozis diskuzi. Tyto a vsechny obdobne a podobne diskuze se vzdy zvrtnou k oblibenemu a aktual. tematu UA a uprchlici.
A kdyby nebylo UA, tak vinikem problemu je covid. Porad neco.
@marcicek84 ano, nemáme. Vždyť jsem to napsala. Proto lidi řvou. Napsala jsem že pokud by na to stat měl, nikdo neřekne ani popel.
@positivemind Vymýšlí blbosti akorát, moje malá bude mít 3r v unoru a je docela velkem problem, kdybych měla dostat díte do školky v září ve 2.5r a šance dostat ji tam ve třech letech v unoru je téměř mizivá. Téměř všude kam jsem volala není místo a berou od 3 let tudíž a na takové prcky se nedostává. třeba pro nás je soukromá školka fakt mizivá už kvuli její ceně...
@positivemind Upřímně jit v roce do práce bych si neuměla vubec představit, prokojila jsem s ní cele noci, kdy vyžadovala prso i 3x do hodiny , o zavislosti přes den ani nemluvim..samozřejmě ted ji bude v unoru 3r a prakticky čekám jen na místo ve školce
@novamamina to ale nahlas nesmis rikat,pac nejsi dostatecne solidarni
@novamamina naprostý souhlas, hafo peněz šlo teď do UA a teď budou vymyslet hovadiny a kde si nahrabat prachy...
@positivemind Snížení délky řidičáku by mi nevadilo, jakože od půl roku malého pracuju hodinu denně, ne protože musim ale protože chci aby mi doma nehráblo😀 Za mě by bylo fajn snížení na 2roky ale: muselo by být zajištěno, že dítě vezmou do školky i s plenkama počítat s tím, že většinou se ještě pořádně samo ani nenají natož že se obleče... Ty školky by měly být dobře dostupné, protože vozit ráno dítě hodinu do školky pak jet do práce a odpoledne to stejne by nutilo i ty co auto nemají si ho pořídit... Úvazky by měly být nastaveny kratší pro pracující matky tak, aby na ně nikdo blbě nekoukal když jdou po 4-6h vyzvednout dítě, počítat s tím, že děti budou furt nemocné takže v té práci taky asi reálně moc nepobudou... Co se týče peněz na RD, myslím že to zase není tak úžasná částka, která by se měla snižovat, stát by měl šetřit jinde, jsou tu maminky, které zůstaly samy, rodiny kde sice otec pracuje ale nevydělává tolik aby to stačilo a ne vždy může jít maminka na brigádu.... Obecně si myslím, že by stát měl podporovat rodiny s dětmi a obecně porodnost a ne jen stále dokola důchodce.
@shirilka a obecně si myslím, že by stát neměl podporovat lidi, kterým se nechce makat a je pro ně výhodnější sedět doma na prdeli a dostávat soc. dávky. Někteří se mají pomalu líp než ti co každé ráno vstávají do práce. Pár takových znám, sami říkají, že sem jim do práce nevyplatí chodit, prpptze mají tolik a tolik peněz, to se jim to pak sedí doma. Z tohodle mě vždycky berou mory 😠
@marcicek84 Já vím a ještě jsem proruský antivaxer 😂
@novamamina ale vsimni si,co bylo na zacatku valky tady na MK,kazda mavala UA vlajeckami a ted uz polovina z nich vystrizlivela...
Tvl holky všimly jste si téma diskuze? Taková zajímavá věc a vy to musíte zaplevelit nesmyslama🤦
@jjasmina @marcicek84 a ostatní. Těch hafo peněz je 19miliard, zatímco stát vydává na dávky hodně přes 400miliard ročně. Chápu, že matematika prvního stupně základní školy nebo práce se zdroji není silnou stránkou ruské páté kolony, ale je dobré uvést věci na pravou míru. Nehledě na to, ze ta pomoc Ukrajině bude snad nejdéle ještě příští rok, zatímco "na naše lidi" stát samozřejmě musí vydávat pořád, takže tím spíš je nutné hledat udržitelné řešení a ne ta populistická. Pomoc Ukrajině je především pomocí nám a našim dětem. Protože jen totální hlupák by si mohl myslet, že by se Putin zastavil na Ukrajině.
K odpovědi na otázku - protože mi záleží na mých potomcích a nechci jim tady nechat bankrotujicí ekonomiku, tak jsem pro výrazné osekání mandatornich vydajů včetně RP. Zkrátit pro začátek na 2 resp. 3 roky (2 roky rodičovská dovolená, max. 3 roky vyplácení) a také snížit absolutní hodnotu vyplaceného RP a promítnout do ní více zásluhovost - předchozí odvody matky, současné odvody otce.
Toto samozřejmě není možné bez investice do nutné inflastruktury (školky, mateřská centra, přizpůsobené pro děti s plenami) a legislativních úprav (daňové zvýhodnění, zvýhodnění zkrácených úvazků, podpora mateřských center, šíleného hlídání apod).
České děti nejsou jiné než děti jinde v Evropě a stejně tak ani matky. Když skoro všude matky pracují většinou od roka či dvou, proč by to nemohlo jít u nás?
@20190418 přesně 👍
@20190418 to jako porad nekdo jeste veri tomu pribehu o obsazovani Ruskem statu EU nebo NATA. Vzdyt je to jiz davno prekonane,takova povidacka pro straseni malych deti...s tou ruskou patou kolonou je to uz ponekud take trapne a docela se tim zacinaji lide shazovat a odkopavat.Dokonce dle mezinarodniho pruzkumu mezi obyvatelstvem EU v CR podporuje Ukrajinske uprchliky nejmin procent obyvatelstva ze vsech jejich statu,takze dle tveho vyjadreni to ta pata kolona musi byt 2/3 ceskeho naroda.
Mmch tady nikdo nesrovnaval co jde ukrajincum a co ceskym lidem,je logicke ze v cestem state je jeste vic cechu nez ukrajincu,takze se to porovnavat takto neda,musela by se srovnavat prumerne vyplacena podpora na hlavu cecha vs. Ukrajince,aby se to objektivne srovnat dalo,tady se psalo o tom,ze jim jde dost a pritom na to vlastne nemame.Navic uvedomujes si,ze ta pomoc uprchlikum nas vyjde cca na 50 mld. K tomu tech 19 mld. co tam poslali. Akro vi kolik jeste poslou a tak to musi prece nekde vybrat. Osekaji rodicak,to mas 7 mld.,stavebko dale 4 mld.,duchody at rostou pomaleji osekame,do duchodu v 70, slevy na danich at nejsou,dane se zvednou atd. atd. pekne do kasicky ale ne k nam,na Ukrajinu...Takze tu pomoc platime my vsichni tim,ze se mame mit hur,o dost hur a mame prijit o vsechny vydobytky a tim,ze to pujde jinam ani statni dluh se nesnizi,to je ten paradox toho vseho.Ja bych treba rada videla nejake vysledky v tom snizovani statniho dluhu a ony nejsou a ani nebudou jak se zda.A pritom se tu najde stale dost naivnich osob,ktere jim to basti i s navijakem.
Ale k tematu rodicak,jak jsem psala,pokud budou kapacity kam s ditetem,at si vesele osekavaji,mne se to uz asi nedotkne,ja uz deti mam a toho casu uz davno c oraci budu a tak by mi to uz vlastne mohlo byt jedno.Vlastne ani nejsem typ matky,ktera by potrebovala byt zavrena doma 4 roky a sama jsem od dvou let prvni dcery davno pracovala,od roku by mi to prisla pekna divocina,to je tak na mini uvazecek,ale od tech dvou se to uz da...ale az bude to a),muzeme zacit resit to b),ono se tady vypousti b) a acko proste vypadlo a uplne chybi a to je pak tezke takova debata...To je tak maximalne v teto chvili na potukani si na celo.
@me_druhe_ja zajímavá ano, nicméně bylo jasne že to sklouzne k Ukrajině... Ono to spolu prostě souvisí...
@novamamina až na to, že to spolu právě vůbec nesouvisí. To se jen některým hodí dávat do spojitosti. Ukrajina je snad krátkodobá a mimořádná situace, která představuje ve výdajích rozpočtu promile. Státní deficit a především rychlost jeho růstu je záležitost dlouhodobá a standardní a rodičovský a jiné příspěvky se na výdajích rozpočtu podílejí ze 40%, takže bez škrtů to prostě nepůjde.
@novamamina Jak to spolu souvisí proboha? Systém rodičovské dovolenou a rodičovského příspěvku je dlouhodobá záležitost a proces změny bude taky dlouhodobá věc. Nikdo jen tak nevezme 100tis a nedá je dolů bez ostatních úprav o kterých jsem psala já i ostatní.
@20190418
@me_druhe_ja já věděla že se do mě pustíte 😁. Ale nejsem tady proto abych se s někým hadala. Můj laicky názor zkrátka je, že stát nemá prachy, pze se cpou (mmj!!!) do UA. Ať už do lidi kteří přišli sem, nebo do ua jako země. Samozřejmě že státní dluh je tak obrovský, že to pomalu ani nepozná. Ale bohužel je to další hřebíček do rakvicky a stát začne šetřit kde se dá. Takže není to jen Ukrajinou, ale přispěla k tomu.
@novamamina mě se taky úplně nelíbí, že pro druhé se dělá hodně věcí a pro nás Čechy se nedělá skoro nic. Neříkám, je mi těch lidí líto, ale na prvním místě máme být my a ne cizí
Musím holky říct, že jsem Teda nečetla všechny komentáře, ale pár jich bylo kdy maminky chodí do práce když dítě má 2 nebo 2,5 roku. Jsem ráda, že nejsem v tom sama a že jsou taky maminky, které jsou do práce dřív než po 3 až 4 letech mateřské. Občas se setkávám s divnýma pohledama,jakože,, co ty už jdeš do práce když malý bude mít 2,5 roku? Bohužel, ne vždycky jde být doma 3,4 roky. Ne každá ženská chce být doma tak dlouho a ne každá si to může dovolit. Tím neříkám, že by své dítě neměla ráda, ale prostě je situace jaká je a ta ji třeba,, nutí,, jít do práce dřív než ve 3 letech dítěte. V ostatních zemích jdou maminky do práce mnohem dřív a děti jsou v pohodě. Jsem ráda, protoze ty občasné blbě narážky mě celkem mrzí a jsou mi i líto

@marcicek84 myslím historii a války Putina. Čečensko?! Gruzie atd. Snad odjakživa furt chtějí někoho obsazovat. A sami o tom neskrytě mluví a vyhrožujou, co hubu otevřou. Kdyz chlap mlátil ženskou, další novou partnerku začne taky. Tak pokud si s ním začne tvá známá. Taky řekneš nebudu ji strašit, to že to dělal v dřív tak to teď neudělá?