Těhotná se smlouvou na dobu určitou. Mám nárok na MD?

tulipanecek
19. bře 2015

Jsem ve třetím měsíci těhotenství, teď k poslednímu březnu mi končí smlouva a neprodlouží mi ji, tak zítra nastupují na neschopenku...U tohoto zaměstnavatele jsem zaměstnaná od září, předtím jsem byla měsíc na ÚP a předtím přes dva roky zaměstnáná, vše to na sebe navazovalo.Tak teď nevím, jestli budu mít nárok na mateřskou. 😨 Děkuji za odpovědi 🙂

hanivasi
19. bře 2015

bohužel náš stát se na to nedívá zpětně. Měla to tak i moje švagrová. 6 let pracovala vkuse, pak přešla do nové práce a překvapivě otěhotněla, takže ji též skončila smlouva dřív než šla na "mateřskou", a stát jí nic nedal.
Je to už 5 let....třeba se něco změnilo.

scruffy
19. bře 2015

Pokud od 1.4. do Vašeho nástupu na mateřskou dovolenou ( což je 6-8 týdnů před termínem porodu) neuplyne více než 180 dní, tak nárok mít budete. Jak jsem to tak počítala, tak byste se měla v pohodě vejít.

xpila
19. bře 2015

Nárok mít budeš, protože stihneš nastoupit v ochranné lhůtě.

jitavrtule
19. bře 2015

Abys měla nárok na mateřskou musíš mít za poslední 2 roky opracováno 270 dní (tj. být 270 dní nemocensky pojištěná, v tvém případě zaměstnaná, doba na ÚP se do toho nepočítá) a musíš být v době nástupu buď zaměstnaná nebo v tzv ochranné lhůtě. Ta trvá max. 180 dní od ukončení pracovního poměru, pokud ten trval alespoň 180 dní (pokud je kratší, zkracuje se i délka ochranné lhůtě). Plus počítej nástup na mateřskou nejdřív 8 týdnů před termínem - takže u tebe někdy během srpna? To, že jsi na neschopence, s nárokem na mateřskou nesouvisí, záleží pouze na tom zda jsi/nejsi zaměstnaná (což nebudeš) nebo v té ochranné lhůtě (což budeš)