V případě zamítnuté MD nebudu do porodu pobírat nic?

gartneroval
25. zář 2015

Ahoj, chtěla bych se zeptat jak to je v případě, že mi byla mateřská zamítnuta a porod by měla být pravděpodobně až za 6 týdnů.Nemocenská mi byla ukončena 19.9. a od té doby až do porodu nebudu pobírat nic? Nebo už si můžu jít vyřídit rodičovskou,ale to je asi hloupost, když mimi ještě není na světě. To jsem nečekala a ted nevím.Děkuju.

mogwaika
25. zář 2015

Obnovit nemocenskou a pak RP 🙂

lejla29
25. zář 2015

Jestli nemáš nárok na mateřskou, tak máš nárok na pokračování nemocenské až do porodu a i v době 6-ti nedělí. Po 6-ti nedělí máš nárok na rodičovskou.

mogwaika
25. zář 2015

taky jsem to tak měla 🙂

ladyhacek
25. zář 2015

Rodičovská náleží až od porodu dítěte takže pokud neberete mateřskou tak až s narozením.
Podle mě můžete do porodu být na neschopence.
Ale nevím zda hned po ukončení můžete jít na další.
@gartneroval

gartneroval
autor
25. zář 2015

Jejda děkuju, fakt?To jsem ráda, že to tak jde. Takže příští týden musím k doktorovi at mi to obnoví. Doufám, že nebude problém. Mooc díky.

tria002
25. zář 2015

Zpet.na nemocenskou , do konce sestinedeli. Pak prejit na rodicak..

gartneroval
autor
25. zář 2015

Díky, mně by to ani nenapadlo.

vitoriova
25. zář 2015

a proč vám byla ukončena nemocenska?

mogwaika
25. zář 2015

jo a trvat si na nemocenské od 20.9., neměl by to být problém🙂
@gartneroval

gartneroval
autor
25. zář 2015

Protože jsem už měla nastoupit na mateřskou, jelikož za 6 týdnů bych měla porodit, ale mateřskou by bohužel zamítli.

mogwaika
25. zář 2015

stalo se mi to samé, ale PPM mi zamítli. Nakonec jsem měla neschopenku do konce šestinedělí a pak rovnou RP

gartneroval
autor
25. zář 2015

Já to právě vůbec nečekala, takže jsem začala stresovat co ted.Snad to dobře dopadne, přece jenom měsíc bez peněz je dost.

mogwaika
25. zář 2015

@gartneroval trvej na obnovení nemocenské, měsíc není taková hrůza, ale zkrátí Ti to i rodičovskou

mogwaika
25. zář 2015

a ne o měsíc, ale o 10 týdnů - ten měsíc + šestinedělí

vitoriova
25. zář 2015

@gartneroval aha uz rozumim...materskou vam neschvalili protoze jste nemela odpracovano?

nikaboos
25. zář 2015

Dobrý večer, zeptá se a jste v pracovním poměru, tedy zaměstnána?

gartneroval
autor
25. zář 2015

No, já jsem měla odpracovány 2 roky, poté mě propustily a já šla na 3 měsíce na ÚP, poté jsem nastoupila do nového zaměstnání, kde jsem pracovala měsíc a musela jsem na rizikové těhotenství, tedy na nemocenskou, samozřejmě se mnou rozvázali pracovní poměr a já byla v ochranné lhůtě jen do 9.6. 2015, proto mi nevznikl nárok. Volala jsem paní co to vyřizovala a byla moc milá a dokonce se snažila to se svou nadřízenou ještě nějak spočítat, aby to vyšlo ale bohužel. Přitom člověk celou dobu pracoval. Ale co nadělám.

gartneroval
autor
25. zář 2015

A to fakt můžu být na nemocenaské až do konce šestinedělí? A pak až půjdu vyřídit rodičák? Jestli to jde tak to tak udělám, diíky.

gartneroval
autor
25. zář 2015

Ted mě ale napadlo a docela vyděsilo. Mně byl vlastně v průběhu té nemocenské zrušen pracovní poměr ale jelikož jsem byla v ochranné lhůtě, tak mi platili nemocenskou.Ale jak je to ted když se chci na nemocenskou vrátit? Oni přece se mnou už skončili a tím jak jsem zrušila nemocenskou,tak se mnou nemají už nic společného,ne? Nebo můžu opět lístek donést k nim? Je to nějaké složité, ale mám pocit, že to nedopadne dobře.

j.a.n.i
25. zář 2015

@gartneroval Půjde to, ale budeš to muset řešit přes ossz a jejich doktora, aby ti schválili tu neschopenku zpětně, jako navazující, protože teď už na ni nemáš nárok. Ale přesný postup neznám, zda žádáš ty nebo tvůj doktor.

nikaboos
26. zář 2015

Ještě by jsi mohla zkusit, pokud jsi byla na neschopence u gynekologa tak zajít k obvodnímu lékaři a domluvit se, jestli by tě on nenechal do sěstinedělí doma. Měla jsem to tak u syna. Můj gynekolog nechtěl dávat neschopenky ,ale za to můj obvoďák mi vyšel vstříc. Potom tu je ještě možnost zajít se nahlásit na ÚP a tam můžeš pobírat taky nějakou dávku pokud ti ji schválí. Řešila jsem to když mi skončila rodičovská vyčerpala jsem peníze a termín druhého porodu jsem měla až za 2,5měsíce, tak jsem se nahlásila na ÚP a tam mi vypočítali z minulé rodičovské cca 3700 Kč a mohla jsem pobírat peníze z ÚP a po šestinedělí jsem chtěla zrušit a nahlásit se na rodičák, jelikož nejsem zaměstnaná tak na mateřskou nemám nárok ale za to jsem se dozvěděla, že když nemám nárok na mateřskou tak můžu pobírat dávku z ÚP po dobu půl roku a zároveň se můžu nahlásit rodičovskou na kterou ti naleží nárok po narození dítěte. Je to trošku komplikované a vyřizování kolem ale za ty peníze to stojí🙂

j.a.n.i
26. zář 2015

@nikaboos Jelikož je nezaměstnaná, tak za obvoďákem fakt nemůže, protože na novou neschopenku nemá nárok.

gartneroval
autor
26. zář 2015

Holky děkuju za rady, doufám, že s tím nebudou potíže, to je teda situace.

j.a.n.i
29. zář 2015

@gartneroval Nepředpokládám, že by s tím měly být potíže, možná trocha vyřizování navíc, ale jinak by tenhle postup měly OSSZ "umět".

gartneroval
autor
29. zář 2015

Takže nakonec to dopadlo takhle. Volala jsem tedy na OSSZ a tam mi tedy poradili co už tady bylo řečeno. Pprosit lékaře aby mi vystavil pokračující nemocenskou. Jelikož mi skončila 19.9., tak musela pokračovat hned 20.9., tak jsem tedy utíkala k lékaři a naštěstí to dopadlo dobře a vystavili mi novou nemocenskou. UFFF, byla jsem tak nervozní. Ještě jednou moc děkuji za rady.

j.a.n.i
29. zář 2015

@gartneroval Nemáš zač, hlavně, že se povedlo 🙂 teď na ní budeš do konce šestinedělí a pak žádáš o rodičák, případně pokud budeš mít tu nemocenskou nízkou, tak můžeš o rodičák požádat hned po porodu a dostávala bys nemocenskou a část rodičáku do jeho plné výše.