Výživné na exmanželku, která čeká dítě s jiným partnerem

raduushka
7. zář 2018

Ahojte, můj přítel je rozvedený a mají syna, v březnu mu budou 3 roky. Na rozvodu se dohodli a vše včetně rozdělení majetku, alimentů a výživného na ex si určili sami s tím, že jim to soudce pouze souhlasně priklepnul. Jde o to, ze se dohodli na výživném do srpna 2019, když synovi bude skoro 3a půl ( aby nemusela malého dávat do školky v dubnu a nebo shánět hlídání) Školku i práci si měla řešit až od září. Jenže máme podezření že je těhotná s novým partnerem, u kterého bydlí a mají u něj i trvalý pobyt. V případě, že by opravdu byla těhotná s jiným a nastoupila na MD s dalším dítětem, by mému příteli měla odpadnout povinnost platit ji výživné ne? Nebo se pletu?

hofida
7. zář 2018

Je to přece její věc. Slíbil ji výživné na manželku do srpna 2019, nechápu, co se teď řeší. Buďte ráda, že spolu s ex normálně vychází a nevyvolavejte zbytečné spory.

kackakastanka
7. zář 2018

tak oni se tak dohodli, ne? netřeba to resit…, to ze je ci není tehotna je preci uplne jedno, proste se dohodli, kolik bude platit prckovi a kolik ji, uz dost na tom, ze zustala sama s prckem, i když tedy duvody neznam, jasne, ale toto bych opravdu neresila, jsou to peníze pro matku jeho dítěte, tak to nejsou spatne investovane peníze...

raduushka
autor
7. zář 2018

@hofida nechci vyvolavat žádné spory, tahle otázka zajímá i přítele. Dohodli se, ale v podstatě to bylo proto, aby to měli u soudu jednodušší a nemuseli vše řešit tam a taky proto, že by soud výživné na ni určil tak či tak. Spíše se ptám, jak je to z právního hlediska. Ani nevíme jestli je opravdu těhotná, jen na to tak dneska přišla řeč, tak nás to prostě zajímalo a na netu jsem o tomhle nic nenašla... a navíc nejedná se o blbou pětistovku, jinak by me o tom ani nenapadlo premyslet. Jen jsem nad tim premyslela a mě samotné by prostě bylo blbé žít s chlapem, být na MD s jeho dítětem a "nechat se živit " svým ex.

gita17
7. zář 2018

@raduushka o to prve dieta sa prestala starat? Je neaky rozdiel medzi starostlivostou teraz a predtym?

uzivatelkapetra
8. zář 2018

Když se dohodli na výživném na manželku s jasným datem od-do, myslím, že už s tím nic neuděláte. Můj taky platil 3 roky 3 tis. Dohodli se na tom předem a soudkyně u rozvodu řekla, že ok a dál se tím nezabývala. Dohodli se i na alimentech,ale to ji nezajímalo a určila je podle sebe a svých tabulek.

ladyhacek
8. zář 2018

Pokud mají dohodu od-do tak nechat být.
Jistá si nejsem, ale pokud by se exmanželka vdala tak výživné na ni zaniká - ale předpokládám , ze do toho srpna se asi nevdá.

ilonne
8. zář 2018

@raduushka z pravniho hlediska je to jejich dohoda a predpokladam, ze dohoda neobsahovala zadnou podminku o pripadnem tehotenstvi.
Navic ani ja nevim co resis, jednou se takto dohodli a je snad jedno jestli je nebo neni tehotna. Prece nebude zit v celibatu, coz nezije ani tvuj pritel. Bud rada, ze spolu vychazi a dokazali se rozejit slusne.

ange_de_la_morte
8. zář 2018

řekla bych že stěžejní je jak dlouho jsou rozvedení ... protože pokud by ona otěhotněla ještě v době kdy nebyli rozvedení tak potom by právně bylo dítě exmanžela ( tvého přítele) - pokud by se on nezřekl otcovství a nový partner ho nepřijal, pak by mohla expartnerka vypočítavě chtít výživné na sebe a i druhé dítě platit dál ( proti tomu se dá zase soudně ohradit ale asi to bude docela na dlouho v našem soudnictví) .... pokud jsou rozvedení už delší dobu není co řešit, nemá nárok na výživně do nekonečna

pavca1982
8. zář 2018

Pokud těhotná je a má partnera je situace jiná, než v době kdy se na výživném spolu dohodli.Chlap by s výživným dále nesouhlasil, může podat k soudu žádost o úpravu poměrů. Pak o tom rozhodne soud.

blahova_andrea
8. zář 2018

@raduushka normálně je výživné do dvou let věku dítěte. pokud se dohodli na déle, byla to jeho volba. sama od sebe mu ta povinnost rozhodně neodpadne. museli by jít k soudu. jinak bude dál platit, co slíbil. jako chápu logiku, že teď už by se měl tedy o ni starat nový přítel. ale pokud chcete rozhodnutí změnit, musíte soudně. tak záleží kolik jí posílá a jak moc vám stojí za to se soudit o zrušení či snížení.

ilonne
8. zář 2018

@pavca1982 Ja myslim, ze neni. To by musel vyzivne na manzelku urcit soud. A navic maji datum konce vyzivneho. A dohoda patrne neobsahuje zadne takovehle podminky. Rekla bych, ze soud na to taky muze pohlizet jako soucast vyrovnani.

ilonne
8. zář 2018

@raduushka Vis co, na me to spis pusobi, ze ti vadi, ze penize, ktere plati ji, by mohly jit do vaseho rozpoctu. A nekritizuji to, je to prirozene mysleni. Kazda z nas by takto uvazovala, hlavne kdyz uz je matka. Ale zkus se od toho oprostit a res to streba s kamaradkama, aby jsi to ze sebe dostala ven. Prece jen byla to jeho rodina a ma nejake zavazky. Tahle platba jednou skonci, ale v budoucnu bude ex chtit zvysit vyzivne na syna v zavislosti na tom jak poroste. Aby jsi nakonec nedopadla jako ta spatna, co nechce aby se "staral" o sve dite.

saoirse
8. zář 2018

@raduushka Nevím, jak je to právně, ale také mi od ní přijde amorální nechat si přispívat na sebe předchozím partnerem,když zakládám novou rodinu a čekám dítě novým partnerem. I když po dobu těhotenství snad ještě jo...

priefi
8. zář 2018

@raduushka dohodli se, soudce priklepnul a je hotovo. Je to jakoby smlouva, pokud tam nebylq zminka o tom, ze za urcitych okolnoati by doslo ke zmene, tak proste do srpna 2019 bude platit vyhivne tak, jak se dohodli. A co pak od zari 2019? Kdo bude urcovat vyzivne na syna?

blahova_andrea
8. zář 2018

@priefi no na dítě bude platit dál, skončí dle dohody jen výživné na ex, ne? aspoň tak jsem to pochopila. výživné na dítě bude stejné dokud jeden z nich nezažádá o změnu nebo se zas nedohodnou

andelka
8. zář 2018

@blahova_andrea pokud byli manželé tak za lhůta do 2 let neplatí. Logicky je tak dlouhá,než dítě půjde do školky aspoň.

Jinak často ve chvíli,kdy skončí výživné na matku, zvýší se výživné na dítě. Není to vždy,ale setkala jsem se s tím už několikrát.

Já bych do toho nedrbala,jde jen o rok,matka se i dítě stará,vztahy jsou dobré,a v podstatě to že je těhotná s jiným s tím nesouvisí. Byla to dohoda mezi manžely.

leniczka23
8. zář 2018

@raduushka Ne, povinnost neplatit vyzivne na ni.by odpadlo az ve chvili kdy by se vzali. Ale mas pravdu ze me by to teda bylo taky blbe kdybych nekoho mela a stejne dudala ex.

leniczka23
8. zář 2018

@ilonne takze tobe prijde normalni ze by sis nechala platit vyzivne na sebe i pres to, ze bys mela noveho.partnera se kterym by ses delila o domacnost? Tak to je totalni zhovadilist a vychcanost..fuj

uzivatelkapetra
8. zář 2018

@leniczka23 otázka, jestli tam nový partner má trvalé bydliště. Lidi jsou vyčůranci,kor když jde o peníze.

andelka
8. zář 2018

@leniczka23 tak ono nový partner nemá souvislost a nic společného s tím jak se domluvili při rozvodu. Důvod výživného obvykle má souvislost s manželstvím.
Náhodou se rozejdou a co? Bude žádat o znovu placení?

ilonne
8. zář 2018

@leniczka23 Dik, ale myslim, ze by jsi si mohla ten utocny ton odpustit. Ja to proste beru jako smlouvu. Udelali mezi sebou smlouvu a ta ma jako takova svoje podminky. Treba by soud urcil i vyssi vyzivne na manzelku. Tyhle smlouvy byvaji oboustranne vyhodne. Dalsi tehotenstvi tam evidentne zahrnute neni, tudiz nehraje roli. Navic je to pouze hypoteticke tehotenstvi. Ono kdyz to otocis tak zase evidentne zakladatelce neni po vuli, ze jeji pritel plati ex. A na druhou stranu kazdy by mel nest odpovednost za svou rodinu, at uz s ni zije nebo nezije.

leniczka23
8. zář 2018

@andelka Podle me ma a to dost, pokud se deli o naklady na bydleni, jidlo atd tak se ma.logicky lepe. Tohle je podle me.postavene na hlavu, copak manzel zada o zruseni vyzivneho na manzelku protoze si najde novou pritelkyni? Taky plati dal.. Je to.o soudnosti..nemusi to resit pres soud, ja bych mu jen rekla at to neposila a v pripade ze bych opet byla sama by mi to jen zacal zase posilat. Porad posloucham jal jsou zensky chudinky ale v mem.okoli jsou takove svinuchy vychcane ze chudaci chlapi. A nas stat vubec nemysli na to ze by mohli byt chudaci a vyuzivani i chlapi..
Ale ja to mam asi jinak no..nedalo by mi to zdimat takhle chlapa po rozvodu..

leniczka23
8. zář 2018

@ilonne A jak se pozna ton z psaneho projevu prosim te?😂 Ja te chapu jak si to myslela, ale.kazda ktera se zepta na podobnou otazku je hned spatna protoze ji to vadi..Me.prijde nechutne zdimat ex i kdyz si ziju uz na jine urovni nez kdyz jsem o vyzivne na sebe zadala. Nikdy to.nepochopim a stojim si za tim ze zensky co se tyka alimentu a vychcanosti jsou mnohem horsi nez chlapy. A to alimenty pobiram.

andelka
8. zář 2018

@leniczka23 no jo,jenže pokud to mají schválené soudně,tak to nemůže jen tak přestat platit. Mohla by to kdykoli chtít doplatit. A někdy platit a někdy ne..je taky poměrně blbé. Prostě se to tak dohodlo a hotovo. Někdy to bývá něco za něco,jako součást vyrovnání. Oni ví, proč se tak rozhodli.
Jako chápu tě,já jsem se vzdala kde čeho při rozvodu,jen aby mi to podepsal a nedělal problémy. Výživné na manželku jsem nechtěla,ale na děti ano,i při střídavé péči. To vím že nemít je,tak přijdu na buben. Každý má tu situaci pri rozvodu jinou,a hýbat jen tak domluvou s rozsudkem se moc nevyplácí,je to riziko.

ilonne
8. zář 2018

@leniczka23 Ale pokud si to prectes znovu, ja nepsala, ze je spatna. Jeste jsem ji psala, ze je to normalni uvazovani. Kazda z nas by premyslel nad tim, ze ty penize ktere jsou ex, muzou jit do "nasi" rodiny. Kazda mama si chrani svoji rodinu a deti. A pokud mas rozvedeneho partnera s detmi bohuzel temhle myslenkam se neubranis. Ja to samozrejme vidim s odstupem neb se me to netyka, proto uvadim, ze je to proste smlouva. Kdybych ve stejne situaci byla ja, taky by me to stvalo. Proto si myslim je dobre, vyslechnout si i nazor z "odstupu"...

koordinatorka_odboje
8. zář 2018

ne, to že je těhotná s novým přítelem jí neprodlužuje právo na výživné od exmanžela po celý další rodičák - jestli se ptáš na tohle

ivular
8. zář 2018

Pokud se nepletu, soud vyměřuje výživné na exmanželku do 3 let věku dítěte. Pokud se ovšem v tomto období výrazně změní poměry - např. exmanželka začne sdílet domácnost s jiným mužem, mohl by exmanžel požádat soud o snížení výživného nejen na exmanželku, ale i na dítě.
Stejně tak by se postupovalo i v případě, že exmanželé měli dohodu. Exmanžel zkrátka od ní může odstoupit z důvodu změny poměrů a požádat soud o snížení výživného (přičemž soud samozřejmě přezkoumá, zda ten muž opravdu s exmanželkou sdílí domácnost a jaké jsou v tom případě jeho příjmy).

raduushka
autor
8. zář 2018

Dekuji vsem za názory 😊 Nebudu psat kazde zvlast tak se pokusim napsat vse dohromady. Pritel ji posila 5tisic alimenty a 4tisice výživné na ni jakožto na exmanželku na RD. Ja nastupuji na RD od února a spadnu z nějakých 25tisic na pouhych 7, tak je povhopitelne ze 4 tisice co se posilaji ji by se nam hodily 😂 se svym pritelem zije v jeho domě a všichni tam maji TP. Majetkové vyrovnání mají za sebou, priteli zůstalo skoro vse, takze ji musel vyplatit a penize na uctu ma nebo měla. S takhle vysokym vyzivnym pritel souhlasil protože po rozvodu bydlela sama v bytě, tak aby vše utáhla a aby nestrádali. Stejně to asi řešit nebudeme, jen na to vážně přišla řeč tak nás zajímalo jak to je 😁 navic ty její peníze ani nebudu potřebovat. Šetřím si na spořícím účtu a kdyby během moji RD přišla krize tak budu mít dostatečné rezervy. A netreba ze me dělat nějakou semetriku, dětem bych neubrala nikdy nic at jsou vlastni nebo nevlastní. Zkratka mi jen prijde nelogické platit ex její výživu když má nového chlapa a bude mít novou rodinu.

uzivatelkapetra
8. zář 2018

@ivular my to měli tak, že platil na bývalou 3 roky od rozvodu...věk dítěte se nijak nezohledňoval,na to jsou alimenty na dítě

priefi
8. zář 2018

@leniczka23 hele znam zenskou, ktera mela 2 deti se svym manzelem, rozvedla se, tehdy byl nejak jinak staveny zakon a exmanzel caloval jak na deti, tak na ni, dokud chodily do skoly, ackoli byly na stredni, mezicase (kdyz deti chodily do skolky) si nasla pritele, mela s nim dalsi 2 deti a az starsi 2 deti ukoncily skoly (stredni skoly a neprokracovaly dal), nedostavala na sebe vyzivne tak az pak si pritele vzala. To ze ani ne po roce noveho manzelstvi si nasla jineho a nechala deti manzelovi na krku, je vec druha a jiny pribeh... podotykam, uz to je nejaky ten rok zpatky, takze se zakony od te doby pomenily