Z rodičovské zase na mateřskou. Jak to bude?

lidija1234
10. říj 2023

Maminky.prosim vás víte jak to je ? Od 5 .9 jsem.mela nastoupit na mateřskou nesla jsem zaměstnavateli papír z gyndy jak u prvního dítěte každopádně jsem čekala že mě teď dojde.uz mateřska a nic došel mě zas rodicak. Volala jsem na úřad práce na mám v tom zmatek prý to musím nějak nahlásit já. Kam a co teď a teď přijdu o ten měsíc ? Mám tenhle.mesiv už rodit do toho jsem.na rizikovém a tohle řešit na poslední chvíli je něco pro mě 🙈jak jste to prosim meli vy ?

miryp
10. říj 2023

A ty jsi nepředala zaměstnavateli žádost o PPM s termínem, kdy na MD nastoupíš? Protože tuto povinnost máš úplně stejně jako v případě prvního těhotenství. Současně jsi byla povinna nahlásit ÚP nástup na MD, protože souběh RP a PPM není možný.

lidija1234
autor
10. říj 2023

@miryp no zaměstnavateli jsem papír s nástupem na mateřskou dávala ale nic jsem teda nenahalsovala na ÚP. Ale i tak je teda divné že mě došel jenom rodicak ne ?

mama_mila
10. říj 2023

No, na UP jsi to nahlásit měla, nejen zaměstnavateli.

miryp
10. říj 2023

@lidija1234 jsi povinna ohlásit ÚP do 8 dnů skutečnosti, které mění nárok na vyplácení RP, tj. i nástup na MD, protože nelze vyplácet současně PPM a RP (vyjma situací, kdy čerpáš část měsíce RP a pak přejdeš na PPM, popř. pokud by PPM byla nízká a oni ti ji dorovnávali rodičákem, ale i tak to podléhá hlášení).
Doporučuji okamžitě dojít na ÚP, nahlásit, od kdy jsi na MD a dej jim čestné prohlášení, že jsi připravena obratem vrátit přeplatek, aby to nehlásili policii jako snahu o podvodné jednání.
A u zaměstnavatele si ověř, zda řádně předali OSSZ tvou žádost o PPM.

lidija1234
autor
10. říj 2023

@miryp ale mě žádné peníze nepřišli chodí mě.jenom rodicak 🤷

miryp
10. říj 2023

@lidija1234 ale to úřad práce nezajímá. Je zajímá to, že jsi nesplnila zákonnou povinnost, že ti na základě toho nezastavili RP a že jsi protizákonně čerpala RP. Je třeba obratem toto s úřadem práce dát do pořádku, jinak tě mohou obvinit z podvodu.
Nevyplacenou PPM si musíš pořešit se zaměstnavatelem, kde si musíš ověřit, zda ČSSZ poslali vše, co měli a pokud ano, pak musíš kontaktovat příslušné pracoviště ČSSZ a řešit s nimi, proč ti nic nepřišlo.

lidija1234
autor
10. říj 2023

@miryp já chápu že neznalost neomlouvá ale jak má tohle člověk vědět ? Postupovala jsem stejně jak s.prvnim dítětem a myslela.jsem.sinze žen papír co nesu zaměstnavateli vyřeší vše 🙈no zítra tam skočím snad dneska neporodim 😄🙈

miryp
10. říj 2023

@lidija1234 no to je jednoduché, máš to napsané v papíru, kterým ti schválili rodičák 😀

miryp
10. říj 2023

@lidija1234 jinak ano, u PPM jsi postupovala správně, tam se to předává zaměstnavateli a on má pak žádost s přílohami předat ČSSZ. Takže první kontaktuj jeho a zjisti, zda účetní vše odeslala. Pokud ti potvrdí, že u nich je vše ok, je třeba tlačit na příslušné pracoviště ČSSZ, aby to dohledali a zadali do systému (někdy se stává, že nejsou schopni otevřít přílohy k žádosti, ale jaksi se neobtěžují zavolat zaměstnavateli a čekají, až se ozve druhá strana, děsný přístup).
Držím palce, ať se vše podaří vyřešit před porodem a můžeš si pak už jen v klidu užívat miminko.

lidija1234
autor
10. říj 2023

@miryp to už je dva roky ten netuším kde.mam 🙈 každopádně moc děkuji za rady a informace 😇

lidija1234
autor
20. říj 2023

@lidija1234 ještě se zeptám kdo me přijde na to že se mě jeden měsíc pokryli dva příspěvky? Na úřadu práce mě rekla až to vůbec neřeším jenom si zažádam o ukončení rodicaku nic víc

veru181
20. říj 2023

Pokud ti nepřišla mateřská a už sis rodičák stopla, předpokládám, že se rodičovský příspěvek pozastaví až od dalšího měsíce. Jinak ještě po narození druhého dítěte máš nárok na dočerpání zbývající částky z prvního rodičáku. Stačí na ÚP přinést rodný list druhého dítěte a svými slovy formulovanou žádost, že žádáš o dočerpání příspěvku.

marty154
20. říj 2023

@miryp muzu se prosim taky zeptat...28.9.jsem nastoupila na materskou,rodicak mam stopnuty a dosli mi penize pouze za 3dny materske za zari...dorovnaji to jeste nejak nebo uz ne?Dekuji za info🌹

miryp
20. říj 2023

@marty154 měla by ti dojít poměrná část RP, je tam pro září souběh. Výplatní termíny ČSSZ a ÚP se mohou lišit. Řídila bych se tím, k jakému datu ti chodil rodičák doposud. Pokud ten termín už byl, pak bych zavolala na ÚP a optala se, kdy ti dorazí platba za poměrnou část září.

marty154
20. říj 2023

@miryp rodicak chodil kolem 10dne v mesici...dodnes mi prisla jen materska za 3dny....na socialce mi pani rekla,ze to mam resit na OSSZ

marty154
20. říj 2023

@miryp a kdyz to tak necham a budu pak zadat o docerpani RP..nebo lepsi resit jeste doplatek za zari?Dekuji za info

miryp
20. říj 2023

@marty154 když je teď možnost dočerpat jednorázově zbytek RP a nejsi na tom příjmu závislá, vyřešila bych to tou žádostí o dočerpání ;)

marty154
20. říj 2023

@miryp dobre,moc dekuji za info a preji pekny den❤️🌸🙂👍

miryp
20. říj 2023

@lidija1234 tak asi změnili přístup poté, co začali umožňovat jednorázové dočerpání RP. V tom případě ukončit RP a souběžně s tím požádat o dočerpání ;)