Začínám s příkrmy na UM. Co mám dát jako první a kdy?

dashval
20. dub 2016

Ahoj holky. Dnes jsou malému 4 měsíce a jelikož je plně živen UM, dle doktorky máme začít s příkrmy. Chci se zeptat, co jste dávaly svým drobečkům jako první? Nejlepší je prý začít se zeleninou... Mám tu mrkvičku, tak bych mu chtěla udělat mrkvové pyré. Vím, že mu napoprvé nebude chutnat, ale když mu po pár dnech zachutná, kolik toho může sníst? Je to velký jedlík a vše vypije do posledního, tak nevím, kolik lžiček mu potom mohu dát? A mám ho krmit příkrmem k obědu a potom ho dokrmit mlíčkem v plné dávce?
Napište mi sem, prosím, své poznatky + co vše může k prvním příkrmům papat 🙂.
Moc Vám děkuji za odpovědi!!!

pajdik1805
20. dub 2016

Maly mi ze zacatku snedl par lzicek, zvykla si na jinou stravu a jeste po lzicce, ale tak po tydnu mi dokazal snist pul sklenicky prikrmu. Vzdy jsem ale potom jeste dokrmila UM

pejskyne
20. dub 2016

Ahoj, moje dítě bylo kojené, takže příkrmy mělo až od 6 měsíců, ale chci trochu varovat před tou mrkví - začali jsme s ní taky a rychle mu zachutnala, ale měl pak po ní šílenou zácpu (a dodnes ji po mrkví má), tak bacha hlavně na množství, ze začátku maximálně tři lžičky, pak po vyzkoušení další zeleniny míchat s něčím, nikdy ne moc mrkve samotné. Za mě je fajn dýně a cuketa, taky petržel (neucpe jako mrkev a synovi strašně chutná), co u nás vůbec nešlo, byla brokolice, nadýmala ho tak, že z toho nemohl spát. Ale každé dítě je jiné, stejně musíte vyzkoušet, co sedne vám

lv
20. dub 2016

Souhlasím s tím, že musíš zkoušet..co se týká množství, dcerky byly za týden pouze na příkrmu, a už nechtěly dokrmit mlékem. 1.den trošku, cca 5mini lžiček, kdy víc vystrkaly jazýčkem, než polkly + plná dávka mléka, další den víc, otvíraly pusu, chtěly víc a trochu míň mléka a do týdne snědly 150g a už bez mléka. Jsou jedlíci, no.

adypro
20. dub 2016

Dobrá je jako první i hokaido dýně, zvlášť pokud třeba dítě trpí trochu na zácpu, tu dýně na rozdíl od mrkve nedělá. Dýní jsme začínali(měla jsem ještě vlastní ze zahrady), pak taky mrkev, brambora, cuketa, pak až se přidává ovoce jako druhá dávka, až jí v pohodě tu zeleninu. A množství záleží na děťátku, jaký bude jedlík a jak se mu do toho bude chtít. Ta naše jedla ráda, jen než si ze začátku zvykla, co s tím a jak polknout atp.

nellyses
6. kvě 2016

Ahojky chci se zeptat malí mají 4 měsíce a týden začínám s prikrmy Mrkvička,brambor,už sem dala i špetku masa do zeleniny jenže mi toho ještě malí moc není,malá skoro vůbec a malý ten jo ale žádné zázraky..jsou na nutrilonu ale ten jim nestačí pláčou mi po hodině a půl že maj zase hlad vypijou cca 150-180ml,ten nutrilon se celkem pro dvojčata prodraží za měsíc..poraďte co mám nachystat nebo udělat aby je to zasitilo aspoň na 2-3h..mám už zkusit nutrilon 2? K dr.jdu až koncem měsíce tak bych prosila radu..

lv
6. kvě 2016

@nellyses nutrilon 2 u nás na tohle nepomohl, rozhodně..on je právě jakoby slabší, protože se předpokládá, že dítě už trošku jí ty příkrmy..
s těmi příkrmy vydržet, některý dítě jí za týden plnou porci 150-220g, jinýmu to trvá měsíce, než se na to dostane..

saryana
18. kvě 2016

Souhlasím s pejskyne; můj syn trpěl do 5m na prdy a zácpy, takže u nás bylo jasné, že nebudeme začínat s mrkví, s bramborou, rýží, masem.. my tedy začali v poledne s dýní, špenátem, pastiňákem, cuketou.. a na doporučení pediatričky do všeho přidávám olivový olej, který rozpouští vitamíny rozpustné jen v tucích 🙂 a ze začátku určitě dokrmit mlékem a po čase cca po měsíci jsem úplně vynechala polední kojení a plně ho nahradila pevnou stravou.

lv
18. kvě 2016

@saryana jo, tuky, často tu čtu, že maminky zapomínají/nedávají, nebo dávají pár kapek, patří lžička na porci, oliv., nebo jakýkoliv za studena lisovaný olej, máslo, sádlo.

ninive211
18. kvě 2016

Zde je na příkrmy pro děti skupina https://www.modrykonik.cz/group/1942/

ninive211
18. kvě 2016

@lv To bych chtěla vidět dítě, který za týden jezení příkrmů dá 220g (resp. i matku, která mu takovou porci naloží 😀) U nás po nějaké době nebyl vůbec problém, kolem roka snědla i celou tu velkou 250g skleničku bez problémů...teď má 19 měsíců a obědy děsný problém, tři čtyři lžičky a konec. Ať má skoro cokoliv (výjimku za poslední dobu udělala akorát u těstovin s rajdou a kuličkama z mletého masa)

lv
18. kvě 2016

@ninive211 tím jsem myslela, že velikost plné porce příkrmu je 150-220g,..holky mi 180-200 snědly obě..ne za ten 1.týden, to máš pravdu.

gracinka7
19. čer 2016

@adypro Můj syn měl po dýni strašnou zácpu a bolení břicha. Už jsem jí zkoušela 3x a pokaždé sejný výsledek ☹ A to mu tak chutná ☹ Zato mrkev dává bez problému.

pejskyne
23. čer 2016

@gracinka7 To je právě to - je to fakt individuální. Našemu prckovi taky hodně chutná ta nešťastná brokolice, co mu dělá zle. Už jsem ji teda zase nějakou dobu nezkoušela, sbírám odvahu. Zato teď (má 15 měsíců a jí už leccos) jsem mu dala poprvé čerstvý ananas, baštil to jak o závod a volal "eťe, eťe" a já trubka mu teda dala ješte a ještě - no výsledkem noc strašlivá, ale poučila jsem se. To, že jim to chutná, bohužel ještě neznamená, že to bříško zvládne, rozhodně ne ve větším množství.

nikita9576
7. črc 2016

Kamarádka mi radila,že vše co nadýmá nadýmavost stratí přemražením,tak předávám dál třeba to pomůže u té brokolice 🙂

saryana
8. črc 2016

@nikita9576 na tom něco bude, tohle mi radila i moje babička 🙂

nikita9576
15. črc 2016

Tak to vyzkoušíme,my teprve začínáme s příkrmy po troškách a s těmi méně náročnými,ale brzy příjde na řadu určitě i brokolice 🙂

veronika223
Odpověď byla odstraněná
Zobraz