icon

Žiji v zahraničí, jde zpětně zažádat o porodné a PPM v ČR?

michaelaladym
8. dub 2018

Dobry vecer,
podobny dotaz jsem sice videla, ale jiz par let stary, tudiz bych se za sebe chtela zeptat.

Jsem Češka zijici v zahranici poslednich 12 let (GB)
V ČR mam stale trvaly pobyt a celou svoji rodinu. Jezdim do ČR 2-4x do roka na par tydnu az mesicu.
Pred dvema lety jsem zde v GB porodila dvojcata, zadne porodne ani materskou jsem zde nepobirala a nepobiram. Jedine, co momentalne dostavam je prispevek na dite. Ziji s pritelem, ktery je Anglican.
Momentalne premyslim, zda se prestehovat s detmi do ČR nebo zustat zde a praktikovat nase navstevy.
Slysela jsem, ze ted je mozne zpetne zazadat o porodne a materskou v ČR, ovsem nejsem si jista, zda to plati pro matky, ktere se do ČR vraceji nebo i pro matky s trvalym pobytem v ČR, ale nadale zijici v zahranici?

Ma nekdo zkusenost s timto nebo vi, jak yo momentalne ve skutecnosti je?

Dekuji za pripadne odpovedi a rady 🙂

Strana
z2
rebe
13. dub 2018

@vita_ Mně to tedy logické nepřipadá. No rodičovský příspěvek má nárok každá žena, která v ČR bydlí a vychovává dítě, bez ohledu na to, jestli tady někdy pracovala a platila daně. Já tady dlouhé roky podnikala a platila daně, na mateřskou jsem nárok měla a v dost velké výši vzhledem k výši předchozích odvodů, ale na rodičovskou jsem nárok neměla, protože jsem žila v zahraničí, Tam jsem nikdy nepracovala, tudíž jsem tam neměla nárok na nic a museli jsme žít výhradně z příjmů otce dítěte. Logické mi to nepřišlo ani za mák a už vůbec ne spravedlivé.

@linee Z čeho usuzuješ, že musíš v Česku nejdřív pracovat a až následně otěhotnět a porodit, abys měla nárok na rodičovský příspěvek? To je nesmysl, stačí tu žít a celodenně tu pečovat o dítě to čtyř let věku. O rodičovskou můžeš požádat kdykoliv, klidně ve dvou letech věku dítěte.

@michaelaladym Pokud se přestěhujete a úřadům prokážeš, že reálně bydlíte tady, na rodičovský příspěvek samozřejmě nárok mít budeš. Žádat se o něj dá i zpětně, ale pouze tři měsíce.

linee
13. dub 2018

@rebe jde o to,ze se nemuze prestehovat a hned zadat o rodicak.Na to pouze mit trvaly pobyt nestaci,musis dokazat sve teziste zajmu.

rebe
13. dub 2018

@linee Může se přestěhovat a hned požádat o rodičák, proč by nemohla? Musí prokázat, že tady bydlí, po jak dlouhé době se jí to podaří, je jen věc její a posuzujícího úředníka. Já zažádala asi po týdnu a opravdu nebyl žádný problém.

vita_
14. dub 2018

@rebe Logické to je a nemá to nic společného s prací. Tady abys dostala rodičák, musíš v ČR žít, jakmile zde žiješ, tak odvadíš daně. Nemusíš daní z příjmu, ale tak snad tu nakupuješ, někde bydlíš, odebíráš vodu, elektřinu atd. A přesně na tohle to je v ČR vázané. Jak je to v jiných státech netuším. Když ses při rodičáku odstěhovala, tak proč bys jej měla dostávat? Daně odvádíš i když jsi na rodičáku a v podstatě z toho dostáváš rodičák. Podívej se na to z druhé strany, ty sama jsi stát, platíš daně a chtěla bys vlastně živit někoho, kdo do tohoto systému nepřispívá. Já teda ne.

rebe
14. dub 2018

@vita_ Tak ještě jednou: v ČR jsem podnikala, odváděla DPH, daně z příjmu, platila si sociální a zdravotní pojištění, platila daň z nemovitosti, poplatky za odpad, nakupovala tady a odváděla DPH. Akorát jsem většinu času trávila jinde. Proč si myslím, že bych měla mít nárok na rodičák? Protože jsem tady platila daně a pojistky. Koukám na to z druhé strany, jsem stát, někdo mi platí daně, přispívá do systému, a já mu na oplátku nedám nic jen proto, že je nespokojený s porodnictvím v Česku natolik, že raději odjel porodit jinam. Ne, pořád to nechápu...

vita_
15. dub 2018

@rebe Tak za prvé neřeší se zde v diskuzi tvůj případ, ale tazatelčin, kde ona do systému nic nedává a ty bys ji rodičák dát chtěla. A za druhé si psala, že jsi v době rodičáku žila v zahraničí, ne že si většinu času trávila jinde. Pokud si tu žila, tzn. nebyla po celou dobu pryč a měla tu např. byt, tak na rodičák nárok máš, proč ti ho nedali nemůžu vědět.

rebe
15. dub 2018

@vita_ Reagovala jsi na můj příspěvek, ne na její, proto s tebou mluvím o mém případu. Bydliště je místo, kde bydlíš, ne kde trávíš 100 % času. To, že jsem tam žila, fakt neznamená, že jsem tam trávila veškerý čas, zbytečně slovíčkaříš.
Ale to je jedno, nejde o to, že já bych jí chtěla dát rodičák, jde o to, že pokud tady bude bydlet, dostane ho, protože na něj bude mít nárok. Může se ti to nelíbit, jak chce, ale je to tak. A ještě navíc ho nebude mít ten nejnižší, ale klidně ten nejvyšší, protože VB je v EU, takže se její příjem počítá stejně, jako kdyby pracovala tady.

vita_
16. dub 2018

@rebe Prvotně jsem reagovala na její příspěvek, nevím proč jsi Ty reagovala na můj a začala popisovat svůj případ a ještě ne se všemi informacemi o svém žití/nežití. Naprosto neslovíčkařím, pokud si žila v ČR a do zaraničí si odjela v podstatě trávit čas nebo jak to nazýváš, tak si na rodičák nárok měla, jestli si nedokázala prokázat, že zde žiješ, je věc druhá, na to si měla myslet před odjezdem. Stejně tak zakladatelka, pokud prokáže, že zde žije, tak má nárok na rodičák. A těžko ho bude mít vyšší než my! Ten máme všechny stejný 220 T a je fuk jaké má, kdekoliv příjmy, trošku asi zaměňuješ pojmy.

rebe
16. dub 2018

@vita_ Hele, měla jsem na mysli měsíční výši, možná sis všimla, že každá máma bere měsíčně jinou částku 😀 Reagovala jsem na to, že je děsně logické, že tu musíš bydlet, abys měla nárok na rodičák. Mně to prostě fakt logické nepřijde. Předtím, než tuhle změnu zavedli, brala se rodičovská jako ideální doba, kdy odjet s rodinou do zahraničí - žena je doma s dítětem, dostává rodičovskou, takže si práci v zahraničí musí najít pouze muž. Takže žena roky pracovala, odváděla daně, pak mateřskou a pak se sebrali a odjeli. Teď má v takovém případě rodina smůlu. Jsou lidé, kteří svůj život fakt neřídí podle toho, jestli dostanou od státu 220 tisíc nebo ne. Jsou lidé, kteří kvůli nim nebudou lhát, bydliště je bydliště, je to místo, kde trávíš nejvíc času, i když je to třeba jen 60 %. Jo, spousta žen podvádí, odstěhují se, ale protože porodily tady, nikdo na to vlastně nepřijde a ony rodičák pobírají dál, byť neoprávněně a s rizikem, že je někdo práskne a ony ho budou muset vrátit. Ale logické to teda není, to fakt ne ☹

zuzineckah
16. dub 2018

@rebe a nevztahuje se tohle jen na porodné? (Kromě výše příjmu)

vita_
16. dub 2018

@rebe Hele, co myslíš nemůžu tušit, čtu to, co vidím, nedokážu číst myšlenky. Samozřejmě, že měsíční výše se odvíjí od základu, ale celkově je suma naprosto totožná, ať bere 10 nebo 100 T. Nevím, z jakého důvodu vidíš pobírání rodičáku a zároveň pobývání v zahraničí, s tím, že dokážu prokázat, že v ČR něco platím, vracím se sem, žila jsem zde dřív a do budoucna budu taky, jako podvádění, stát o nic neokrádáš, asi díky tomuto pohledu si rodičák nedostala, potom nechápu na co si vlastně stěžuješ, takhle sis to zařídila sama.

rebe
16. dub 2018

@zuzineckah Nevím, co máš na mysli, podmínky porodného neznám. Ale pro rodičovskou je poměrně nově zavedena podmínky bydliště v ČR. Ne trvalého pobytu nebo přechodného pobytu, tento institut byl zrušen, ale bydliště, tedy místo, kde bydlíš.

@vita_ Nemám chuť znovu opakovat, myslím, že už jsem to vysvětlila opakovaně. Nicméně podmínkou rodičovské je mít tu bydliště, tedy bydlet tu a trávit zde převážnou část času. Proto považuji předstírat, že tu trávím převážnou část času, když ji trávím někde jinde, považuji za podvod. A ne, tohle jsem si nezařídila já sama, tahle pravidla nastavil stát, a mně připadají nespravedlivá. Jasně, mohla jsem se vykašlat na pobyt s manželem v zahraničí a raději sedět sama s dětmi v Česku a bylo moje rozhodnutí, že mi to za to nestálo. Ale to nic nemění na tom, že mi to připadá nespravedlivé. Myslím si, že na rodičovskou by měl mít nárok ten, kdo měl nárok na mateřskou, i v případě, že během této doby bydlí v zahraničí. Chápu, že máš jiný názor, ale připadá mi, že jsem dost zřetelně vysvětlila, co se mi nelíbí a proč, víc už k tomu asi vážně nemám co dodat.

vita_
16. dub 2018

@rebe Nevysvětlila si prakticky nic, ani jednou jsi nenapsala důvod proč si rodičák nedostala, jak dlouho si žila jinde, zda si se sem vracela a na jak dlouho a zda si zde něco platila a tedy měla možnost prokázat, že tu žiješ (jen tak mimochodem pro potvrzení stačí smlouva z práce, což se tě sice jako OSVČ netýká, ale nemusí být dokládání spojené s bydlením), jen dost pleteš pojmy. Prostě ať už je systém nastaven spravedlivě či ne, ani jednou jsem netrvdila, zda je, či není, jen, že je to logické, že se stát brání živit někoho, kdo tu nebydlí, tak ses sama rozhodla nesehnat si podklady pro to, abys rodičák dostala (obzvlášť v tvém případě, jak jsem z útržků pochopila, na tom nevidím nic špatného-žilas tu před, žiješ po a asi ses i vracela ze zahraničí a tedy tu pobývala) a teď se strašně cítíš dotčeně, a v druhé větě píšeš, že ne každý si orientuje život podle 220 T, neorientuj si ho tak tedy, ale potom si nestěžuj. Systém je takový jaký je, nemusí být dobrý, v mnoha věcech systém není v tomto státě dobrý, ale takový prostě je, buď běž do politiky a změň ho, nebo se mu přizpůsob a nebo ho respektuj i když máš jinou možnost (a s čistým svědomím!), ale potom si nestěžuj, nevím, co v tom hledáš za vědu. Měj si vlastní názor, já budu mít svůj, ale znovu ti říkám tato diskuze není o tom, co se tobě líbí, ale na co má tazatelka nárok.

procsenajednoumusimregistrovat
Autor odpověď smazal
gabrolo
18. dub 2018

@michaelaladym Tak to už se stane, že to člověk občas nepromyslí, myslím tu změnu práce. Můžeš se zkusit zeptat i na Ossz pod kterou spadáš, jestli by jsi měla nárok, tam záleží jestli jsi se podílela na zdravotním pojištění. Vlastně vše se odvíjí od příjmů, tedy kromě rodičovského příspěvku, ten dostanou všechny.

michaelaladym
autor
25. čer 2018

Milé dámy, ješte jednou všem dekuji za tady a tiny.

Človek míní, život meni a tak jsem poslední has par tydnu mela shon, dostala jsem necekanou, ale neodmitnutelnou nabidku peace ve Španelsku, takze se vela rodina koncem cervence stehujeme.
Chlap bude s detmi doma, ja v praci. Tesim se, mam obavy, ale bude to vyborna zkusenost a alespon ne moc daleko od rodiny.

Díky moc, do ČR snad tedy až za pár let 🙂

blahova_andrea
25. čer 2018

@gabrolo jen oprava. neodvíjí se to od zdravotního pojištění, ale od nemocenského...jestli je tedy řeč o ppm 😉

blahova_andrea
25. čer 2018

@michaelaladym gratuluji k takové nabídce. no snad vám bude v novém působišti dobře a chlap unese pobyt doma s dětmi 🙂

michaelaladym
autor
26. čer 2018

@blahova_andrea to bude taky zajimave, ale určite to pujde, hlavne musime myslet pozitivne. Dekujeme 🙂

martina2511
6. črc 2019

Zdravím všechny, i když diskuze je rok stará, hodím sem dotaz 🙂
dočetla jsem se dost, jen bych si to chtěla ujasnit. Mám trvalý pobyt v ČR i zaměstnání, od srpna nastoupím na mateřskou, ALE pobývat budu v Rakousku, kde budu i rodit. Přítel není Čech a v Rakousku pracuje. Jak jsem pochopila, na mateřskou nárok mám, ale na rodičovskou mít nebudu, protože budu v zahraničí (?). To mi ale "nevadí", protože s přítelem budeme žádat v Rakousku o Kinderbetreuungsgeld (rodičovská). A pokud by rakouský rodič. příspěvek byl nižší, než v ČR, tak můžu zažádat o dorovnání, ano?
Mockrát děkuji 🙂

hanka_12345
Autor odpověď smazal
anetkabirkova
25. led 2024

@barchen zdravím chtěla bych se zeptat. Před porodem( který byl v NL)jsem pracovala nějakou dobu v ČR. Poté jsme se s přítelem rozhodli odjet pracovat do NL kde jsem zjistila své těhotenství, následně jsem zde porodila, brala mateřskou která je v NL 16 týdnů. V případě, že bychom se rozhodli odjet zpět do ČR z důvodu problému najít si bydlení, vznikl by mi nárok na vyplacení rozdílu RP? Děkuji za odpověď 😅😅

barchen
8. únor 2024

@anetkabirkova Museli byste se realne prestehovat, zajistit verejne zdravotni pojisteni pro sebe a dite, dolozit, ze v CR doopravdy jiz pobyvate, sehnat dokumenty, kolik penez a v jakem obdobi ti vyplatilo NL a to vsechno stihnout do tretich narozenin ditete.

Strana
z2