icon

Zkušenosti: Manžel na mateřské a já na úřadu práce?

lenkaor
5. dub 2022

Má někdo zkušenost? Jsem na ÚP, na mateřskou nemám nárok. Na mateřskou bude nastupovat manžel od 7. týdne po porodu. A mě zajímá, jak to bude se mnou? Do porodu budu vedena v evidenci na ÚP, ale ode dne porodu po celé šestinedělí? Kdybych přešla na rodičák je to jasné, ale takto? Díky za postřehy, kdo ví.

j.a.n.i
5. dub 2022

@lenkaor Asi se budes muset nahlasit na ZP jako osoba pecujici o dite.

anetka1701
5. dub 2022

Nevím jestli chce manžel na mateřské pracovat - tam záleží jak manželovi vyjdou vstříc, protože pracovat u mateřské na původní smlouvu nelze. Je to dávka z nemocenského pojištění, takže vlastně podobně jako neschopenka. Určitě bych to důkladně prokonzultovala. Řešila jsem to nedávno v práci s kolegou a není to sranda.

Nicméně se to dělá tak, že matka nastoupí na rodičovskou dnem porodu. Pokud by pak nastupoval manžel na mateřskou, tak se rodičovská přerušuje a musíš opět na UP, nebo si za sebe platit sama zdravotní pojištění. Po ukončení mateřské se vrací manžel do práce, matka pokračuje v rodičovské.

j.a.n.i
5. dub 2022

@anetka1701 Což je naprosto zbytečné, když se stačí nahlásit jako osoba pečující o dítě a o rodičovský příspěvek požádat až po jeho PPM.

anetka1701
5. dub 2022

@j.a.n.i když jsem to řešila s kolegou, osoba pečující o dítě nemůže být, pokud je na to samé dítě pobirana mateřská někým jiným.... Aspoň podle paní na socialce...

j.a.n.i
5. dub 2022

@anetka1701 No, pani na socilce muze tvrdit co chce, podstatné je, co tvrdi zakon a ten nic takoveho nezakazuje. A realne se to resi se zdravotní pojostvnou, takze te je taky fuk, co si mysli pani na socialve.

jajulin
5. dub 2022

@anetka1701 tazatelka už má 2 děti, takže je to jasné, bude mít napsanou péči o ně.

j.a.n.i
6. dub 2022

@jajulin I kdyby mela prvni, tak to na veci nic nemeni. Jedine, co neni mozne, je to, aby oba rodice byly osobou pecujici o dite do 7 let, ale jakakoliv jina kombinace pece o jedno dite mozna je.

lenkaor
autor
6. dub 2022

Děkuji za zapojení.

lenkaor
autor
6. dub 2022

@j.a.n.i Díky tahle varianta mě nenapadla, a myslím že je nejlepší a nejméně komplikovaná, vzhledem k tomu, že bych chtěla požádat o rodičovský příspěvek až po skončení manželovy PPM.

petbem
Autor odpověď smazal
j.a.n.i
6. dub 2022

@petbem Ano, může.

petbem
Autor odpověď smazal
lani1
6. dub 2022

Meli jsme to stejne, ja jsem teda do porodu pracovala, pak musi byt na materske matka 6 tydnu, to jsem cerpala rodicak od porodu a ne materskou a pote se to stopli a cerpal otec materskou a ja byla jen nahlasena na uradu prace, ze pecuji o dite a pak jsem zase mela rodicak

j.a.n.i
6. dub 2022

@petbem Ne, nebude, to, že je někdo osoba pečující o dítě fakt neznamená, že má druhý rodič zákaz se o dítě starat. To pouze znamená, že má zákaz na delší dobu tu péči přehazovat na instituce, ale i tak instituce smí 4 hodiny denně pečovat za ni.

petbem
6. dub 2022

@j.a.n.i děkuji, opravdu mě to zajímalo.

oliver11
7. dub 2022

Já byla v těhotenství taky na UP. Po porodu jsem si normálně vyřídila rodičovský příspěvek a jsem doma na řidičáku v balíčku 300k.

petrasipkova1
7. dub 2022

@oliver11 to ano, ale paní chce zapojit manžela, aby vyčerpali peněžitou pomoc v mateřství. A až potom požádá ona o rodičovský příspěvek.

oliver11
7. dub 2022

@petrasipkova1 tak to samozřejmě ano.