icon

Jak ovlivní práce mezi rodičovskou a mateřskou finance?

molu18
14. črc 2025

Ahojte, nevíte jak je to s penězi, kdybych šla do práce na 1-2 měsíce mezi rodičovskou dovolenou s jedním dítětem a odchodem na mateřskou dovolenou s druhým dítětem? Jsem totiž na začátku 2. trimestru, stále na RD s dítkem 2 let. Zaměstnavatel by byl rád, kdybych nastoupila do práce alespoň v září, říjen na 1 den v týdnu. V polovině, nebo koncem listopadu (záleží zda se rozhodnu jít 6-8 týdnu před porodem) bych nastoupila na mateřskou.. No teda nevím..jim by to pomohlo, ale pokud jsem to správně pochopila,tak pokud přejdu plynule z RD na MD tak výše příspěvku v době MD bude jako u prvního dítěte, ale pokud začnu chvíli pracovat, nebude se mi to pak počítat z toho nového příjmu + z rodičovského příspěvku? A to by byl dost velký rozdíl, protože rodičovský příspěvek mám teď něco kolem 5 000 kč... Poraďte, jak je to?

eviicka
14. črc 2025

Pokud se nic nezměnilo, tak to bylo tak, že když porodíš do 4. narozenin, tak se u stejného zaměstnavatele dává ta vyšší mateřská. Z rodičáku se snad mateřská nevypočítává nikdy.

mia_von_prag
14. črc 2025

Nejvíc výhodný je pro tebe přechod mezi RD a MD bez návratu. Mateřskou budeš mít stejnou, jako první. Zkus napsat zde do poradny

gruyerre
14. črc 2025
@eviicka

Pokud se nic nezměnilo, tak to bylo tak, že když porodíš do 4. narozenin, tak se u stejného zaměstnavatele dává ta vyšší mateřská. Z rodičáku se snad mateřská nevypočítává nikdy.

@mia_von_prag jak jsi na to přišla? V čem by to nělo být nejvýhodnější? Je to, jak píše @eviicka

drep
14. črc 2025

Pokud porodíš do 4 let věku předchozího dítěte, tak se ti PPM počítá z toho, co je výhodnější, buď vyměřovacího základu před mateřskou nebo až po ní, bere se ten vyšší. S malým úvazkem asi vyšší nebude, ale to nevadí, nicméně budou to nějaké peníze navíc k rodičovské, takže to je podle mě výhodnější varianta

alubif
15. črc 2025

Rozhodně se nevracet, mateřská se ti počítá z posledních odpracovaných 12m , tím pádem se ti poníží o ten zkrácený úvazek. Já jsem tak měla 5 m mezi si návratem do práce a další mateřskou a protože bych nesloužila, tak bych měla o dost menší plat a tím pádem menší mateřskou, takže jsem zůstala na neplaceném volnu a mateřská se mi počítala z výdělku před prvním porodem.

j.a.n.i
15. črc 2025
@alubif

Rozhodně se nevracet, mateřská se ti počítá z posledních odpracovaných 12m , tím pádem se ti poníží o ten zkrácený úvazek. Já jsem tak měla 5 m mezi si návratem do práce a další mateřskou a protože bych nesloužila, tak bych měla o dost menší plat a tím pádem menší mateřskou, takže jsem zůstala na neplaceném volnu a mateřská se mi počítala z výdělku před prvním porodem.

@alubif Mozna by to chtelo si nejdrive neco nastudovat a pak radit... Pravdu maji prispevky nad tebou, kdy pri nastupu na materskou do 4 let veku předchozího ditka se vymerovaci zaklady porovnaji a mateřská se pocita podle toho vyššího.

alubif
15. črc 2025
@j.a.n.i

@alubif Mozna by to chtelo si nejdrive neco nastudovat a pak radit... Pravdu maji prispevky nad tebou, kdy pri nastupu na materskou do 4 let veku předchozího ditka se vymerovaci zaklady porovnaji a mateřská se pocita podle toho vyššího.

@j.a.n.i jsi velice milá 😉. Ale určitě s výpočtem se jedenim měsícem zkráceného úvazku nebude mit v víc než bez návratu. Popravdě bych ani neuvažovala se kvůli jednomu dni v týdnu na dva měsíce se vracet do práce těhotná a užila bych si ,,klid" s jedním dítětem.

j.a.n.i
15. črc 2025
@alubif

@j.a.n.i jsi velice milá 😉. Ale určitě s výpočtem se jedenim měsícem zkráceného úvazku nebude mit v víc než bez návratu. Popravdě bych ani neuvažovala se kvůli jednomu dni v týdnu na dva měsíce se vracet do práce těhotná a užila bych si ,,klid" s jedním dítětem.

@alubif Ale bude mit vic o tu mzdu z prace. A co bys delala ty, je zakladatelce dost jedno, ona se ptala na postup vypoctu.

molu18
autor
16. črc 2025

Ahojte, moc děkuji za odpovědi. Samozřejmě, že se mi moc nechce od čerstvého dvouletáka v 6 a 7 měsíci těhotenství znova do práce, zbytečně nás stresovat, dítě dávat do jeslí... Ale dost na mna v zaměstnání "tlačí" tak potřebuji vědět jak je to, abych nebyla finančně ještě na tom i stratová..

alubif
16. črc 2025
@j.a.n.i

@alubif Ale bude mit vic o tu mzdu z prace. A co bys delala ty, je zakladatelce dost jedno, ona se ptala na postup vypoctu.

@j.a.n.i jsi opravdu velmi velmi milá 😚

pipi_puncocha
16. črc 2025
@eviicka

@molu18 nebudeš, je to jak psala @drep a
@eviicka když to je do 4 let věku, tak se vypočítává ta vyšší, tedy v praxi budeš mít stejnou výši mateřské, jako jsi měla s prvním dítětem. Mám vlastní zkušenost, šla jsem jako těhotná na 0,4 úvazek na pár měsíců od dvouletého a bylo to tak. A šla jsem dobrovolně, nechtěla jsem úplně na 6 let ztratit kontakt s oborem a bylo to super. ☺️

j.a.n.i
16. črc 2025
@alubif

@j.a.n.i jsi opravdu velmi velmi milá 😚

@alubif Co jineho s temi, kdo ani nejsou schopni si precist prispevky nad sebou a zamyslet se, a misto toho cpou do faktické diskuze naprosté bludy a tim ji akorat pleveli.