Jak ovlivní práce mezi rodičovskou a mateřskou finance?
Ahojte, nevíte jak je to s penězi, kdybych šla do práce na 1-2 měsíce mezi rodičovskou dovolenou s jedním dítětem a odchodem na mateřskou dovolenou s druhým dítětem? Jsem totiž na začátku 2. trimestru, stále na RD s dítkem 2 let. Zaměstnavatel by byl rád, kdybych nastoupila do práce alespoň v září, říjen na 1 den v týdnu. V polovině, nebo koncem listopadu (záleží zda se rozhodnu jít 6-8 týdnu před porodem) bych nastoupila na mateřskou.. No teda nevím..jim by to pomohlo, ale pokud jsem to správně pochopila,tak pokud přejdu plynule z RD na MD tak výše příspěvku v době MD bude jako u prvního dítěte, ale pokud začnu chvíli pracovat, nebude se mi to pak počítat z toho nového příjmu + z rodičovského příspěvku? A to by byl dost velký rozdíl, protože rodičovský příspěvek mám teď něco kolem 5 000 kč... Poraďte, jak je to?
Nejvíc výhodný je pro tebe přechod mezi RD a MD bez návratu. Mateřskou budeš mít stejnou, jako první. Zkus napsat zde do poradny
Pokud se nic nezměnilo, tak to bylo tak, že když porodíš do 4. narozenin, tak se u stejného zaměstnavatele dává ta vyšší mateřská. Z rodičáku se snad mateřská nevypočítává nikdy.
@mia_von_prag jak jsi na to přišla? V čem by to nělo být nejvýhodnější? Je to, jak píše @eviicka
Pokud porodíš do 4 let věku předchozího dítěte, tak se ti PPM počítá z toho, co je výhodnější, buď vyměřovacího základu před mateřskou nebo až po ní, bere se ten vyšší. S malým úvazkem asi vyšší nebude, ale to nevadí, nicméně budou to nějaké peníze navíc k rodičovské, takže to je podle mě výhodnější varianta
Rozhodně se nevracet, mateřská se ti počítá z posledních odpracovaných 12m , tím pádem se ti poníží o ten zkrácený úvazek. Já jsem tak měla 5 m mezi si návratem do práce a další mateřskou a protože bych nesloužila, tak bych měla o dost menší plat a tím pádem menší mateřskou, takže jsem zůstala na neplaceném volnu a mateřská se mi počítala z výdělku před prvním porodem.
Rozhodně se nevracet, mateřská se ti počítá z posledních odpracovaných 12m , tím pádem se ti poníží o ten zkrácený úvazek. Já jsem tak měla 5 m mezi si návratem do práce a další mateřskou a protože bych nesloužila, tak bych měla o dost menší plat a tím pádem menší mateřskou, takže jsem zůstala na neplaceném volnu a mateřská se mi počítala z výdělku před prvním porodem.
@alubif Mozna by to chtelo si nejdrive neco nastudovat a pak radit... Pravdu maji prispevky nad tebou, kdy pri nastupu na materskou do 4 let veku předchozího ditka se vymerovaci zaklady porovnaji a mateřská se pocita podle toho vyššího.
@alubif Mozna by to chtelo si nejdrive neco nastudovat a pak radit... Pravdu maji prispevky nad tebou, kdy pri nastupu na materskou do 4 let veku předchozího ditka se vymerovaci zaklady porovnaji a mateřská se pocita podle toho vyššího.
@j.a.n.i jsi velice milá 😉. Ale určitě s výpočtem se jedenim měsícem zkráceného úvazku nebude mit v víc než bez návratu. Popravdě bych ani neuvažovala se kvůli jednomu dni v týdnu na dva měsíce se vracet do práce těhotná a užila bych si ,,klid" s jedním dítětem.
@j.a.n.i jsi velice milá 😉. Ale určitě s výpočtem se jedenim měsícem zkráceného úvazku nebude mit v víc než bez návratu. Popravdě bych ani neuvažovala se kvůli jednomu dni v týdnu na dva měsíce se vracet do práce těhotná a užila bych si ,,klid" s jedním dítětem.
@alubif Ale bude mit vic o tu mzdu z prace. A co bys delala ty, je zakladatelce dost jedno, ona se ptala na postup vypoctu.
Ahojte, moc děkuji za odpovědi. Samozřejmě, že se mi moc nechce od čerstvého dvouletáka v 6 a 7 měsíci těhotenství znova do práce, zbytečně nás stresovat, dítě dávat do jeslí... Ale dost na mna v zaměstnání "tlačí" tak potřebuji vědět jak je to, abych nebyla finančně ještě na tom i stratová..
Pokud se nic nezměnilo, tak to bylo tak, že když porodíš do 4. narozenin, tak se u stejného zaměstnavatele dává ta vyšší mateřská. Z rodičáku se snad mateřská nevypočítává nikdy.
@molu18 nebudeš, je to jak psala @drep a
@eviicka když to je do 4 let věku, tak se vypočítává ta vyšší, tedy v praxi budeš mít stejnou výši mateřské, jako jsi měla s prvním dítětem. Mám vlastní zkušenost, šla jsem jako těhotná na 0,4 úvazek na pár měsíců od dvouletého a bylo to tak. A šla jsem dobrovolně, nechtěla jsem úplně na 6 let ztratit kontakt s oborem a bylo to super. ☺️