icon

Jak řešit nástup do práce při těhotenství?

habakuk22
20. kvě 2025

Dobrý den, prosím poradí mi někdo jak postupovat. Syn bude mít v srpnu 3 roky, měla bych tedy nastoupit do práce, ale jsem těhotná, termín v prosinci. Jak dál postupovat? Budu mít zase mateřskou a potom rodičák nebo jak to je? Do práce bych pravděpodobně nenastupovala a domluvila se s Dr na neschopence. Děkuji

zezule007
20. kvě 2025

A mas u zamestnavatele jeste smlouvu?ja bych si asi protahla rodicak,abys nemusela na neschopenku…
Jinak bys narok na materskou mela mit a pak zas rodicak..

habakuk22
autor
20. kvě 2025
@zezule007

A mas u zamestnavatele jeste smlouvu?ja bych si asi protahla rodicak,abys nemusela na neschopenku…
Jinak bys narok na materskou mela mit a pak zas rodicak..

@zezule007 ano mám smlouvu na neurčito. No ale rodičovská dovolená je do 3 let dítěte nebo se pletu? příspěvek mám až do prosince.

hennrietta
20. kvě 2025

Doktor mi vystavil neschopenku. Smlouva na neurčito a pak jsem znovu nastoupila na MD.

ele_nka
20. kvě 2025
@habakuk22

@zezule007 ano mám smlouvu na neurčito. No ale rodičovská dovolená je do 3 let dítěte nebo se pletu? příspěvek mám až do prosince.

@habakuk22 můžeš v práci požádat o neplacené volno a být ještě na rodičáku. Já si nedovedu představit být s malým prckem doma na neschopence omezená na vycházky. Nehledě na to, že nemocenská je pro zdravotní komplikace.

linducha90
20. kvě 2025

@habakuk22 normálně můžeš jít na neschopenku, pak mateřskou a znova rodicak, taky jsem to teď tak měla...

habakuk22
autor
20. kvě 2025
@ele_nka

@habakuk22 můžeš v práci požádat o neplacené volno a být ještě na rodičáku. Já si nedovedu představit být s malým prckem doma na neschopence omezená na vycházky. Nehledě na to, že nemocenská je pro zdravotní komplikace.

@ele_nka máme dům, zahradu, žijeme na vesnici, takže v tom problém nevidím, navíc prcek půjde od září do školky na dopoledne.

ele_nka
20. kvě 2025
@habakuk22

@ele_nka máme dům, zahradu, žijeme na vesnici, takže v tom problém nevidím, navíc prcek půjde od září do školky na dopoledne.

@habakuk22 tyjo, tak my tohle všechno máme taky. Na neschopence jsem musela být 2 měsíce a myslela jsem, že se zblázním. Vycházky vlastně jen na odvedení a vyzvednutí dítěte a nikam v létě ani na dovču, ani výlet.

kristyn86
21. kvě 2025

Zkusila bych se nejprve dohodnout v praci na neplacenem volnu. Jestli tam za tebe nekoho maji,tak by to nemusel byt problem. To mi prijde fer. A vyhodnejsi nez resit vychazky apod. Tykaji se i vikendu a z vlastni zkusenosti vim,ze je to silene omezujici...

hennrietta
21. kvě 2025
@ele_nka

@habakuk22 tyjo, tak my tohle všechno máme taky. Na neschopence jsem musela být 2 měsíce a myslela jsem, že se zblázním. Vycházky vlastně jen na odvedení a vyzvednutí dítěte a nikam v létě ani na dovču, ani výlet.

@ele_nka Byla jsem na neschopence září - listopad a teda menší výlety po okolí i návštěvy kámošek jsem s dítětem zvládala během vycházek, když mi zrovna bylo lépe. 🤷‍♀️
Kdyby si roztáhla rodičák, případně byla na VZP jako osoba pečující o dítě do 7 let nebo ne placeném volnu, tak je otázkou, jak by na tom byla finančně...
Během nemocenské jsme jeli na víkend k příbuzným a lékař jen přepsal na tu dobu adresu. Hodiny jsem samozřejmě dodržovala.
S dítětem ve školce... ráno někdy vedl manžel a taky jsem si napsala jen půl hodiny z vycházek. Ale máme školku kousek. No a zbytek hodin odpoledne a hned po školce jsme právě mohli někam bez problémů na pár hodin jet.

ninive211
21. kvě 2025

Normálně v práci vysvětli situaci, sami tě na ty ani ne dva měsíce nebudou chtít určitě zaměstnávat, než by ses do toho dostala zpět, tak jsi zase na další mateřské, takže podle mě ti úplně bez problémů na žádost schválí neplacené volno do doby nástupu na druhou mateřskou a navíc nebudeš omezena vycházkami, můžeš kdykoliv kamkoliv, i o víkendu....pokud teda nemáš opravdu zdravotní problémy, že ta nemocenská je opodstatněná.

krisstina93
21. kvě 2025

Když máš příspěvek do prosince, tak si v práci proste domluv neplacené volno. Je to nejsnazší pro všechny, oni by tam stejně asi nechtěli tehuli na nějaké dva měsíce ne?