Mám dát starší dítě do školky při rodičovské dovolené?
Asi nejspíš skočím do jámy lvové, ale chtěla bych znát Váš názor.
Mám syna, který v červenci bude mít 3 roky, v červnu se nám má narodit druhé dítě.
Mám dát staršího od září do školky? Co jsem tak četla, tak se hodně lidí rozčiluje, když žena, která je na rodičáku s mladším, tak staršího má mít doma, protože zabírá místo ostatním...
Děkuji za Váš názor a přeji krásný den 🙂
Já měla rozdíl 3 roky a do školky jsem dala. Syn byl společenský, potřeboval kontakt s vrstevníky, doma se mnou a s miminem by se unudil. Školka je především vzdělávací instituce, přišlo by mi nespravedlivé ochudit dítě o kontakt s vrstevníky jen proto, že maminka je doma s miminem
Názor ostatních jsem vůbec neřešila. Mladší se narodil o prázdninách, starší normálně šel. Jediné, oc bych řešila jsou nemoci, které ti bude tahat domů, ale tomu se prostě nevyhneš.
Jsem už alergická na to, že by měl být starší sourozenec omezován proto, že má mladšího doma. Záleží samozřejmě na dítěti, ale syn kolektiv potřeboval. A já potřebovala pozornost věnovat svému 2,5 kg miminku a soustředit se jen na něj. Školka mi moc pomáhala, byla úleva mít pár hodin jen na miminko.
Navíc mysli na to, že školka není hlídání, je to předškolní vzdělávání 🙂
@veruuu_kubesovic Je pravda, že synovi se nechce mluvit. Mezi sebou se domluvíme, ale ostatní, i třeba z rodiny, moc neví, co po nich chce. Když jsme na hřišti, tak se s dětmi moc nebaví a nejraději si hraje sám nebo se mnou a manželem. Já bych si ho klidně nechala doma, ale uvažuji i nad tím, zda by mu školka nepomohla i třeba s tím mluvením.
@el1994 ahojky tak teď musím podpořit , děti mám od sebe 22 měsíců a kluk šel normálně ve třech letech do školky a já jsem doma,samozřejmě, když ve školce potřebují nechám si ho doma ,nedávám do jiné skupinky za každou cenu. Chodí jen na dopoledne po obědě si ho beru domů. Hrozně nám školka pomohla ,rozmluvil se a často už přijde že školky a chce věci dělat sám ,že to tam vidí u starších dětí. Jedna nevýhoda jsou ty nemoce ,ale zase za nás muži říct ,že ze školky byl nemocný od září jednou ,většinu nemoci pak chytnul od babiček a tety,protože ty jsou nezodpovědné a jsou schopny k nám dorazit na návštěvu "pro ně s malým kašlem " a nebo jen ráno měla prujem ,pak v poledne dobrý a odpoledne teta dorazí a my pak dva dny virózu se zvracením . Takže u nás vidíš sama ,je větší zlo na nemoci ta rodina, než školka. To jen pro příklad 😉
To je přece úplně na tobě. Já měla děti doma, chtěla jsem aby si upevňovali vztah mezi sebou. Nejstarší šel do školky na povinný předškolní rok. A po pravdě i s miminkem pro měl byl příjemnější režim v klidu podle sebe než vypravovat děti na přesun do školky a zpět.
Ostatním po tom může být ... Nárok na to máš. Já jsem to udělala, dcera maximálně spokojená, že byla v kolektivu. Ovšem problém nastal, že ze školky začala tahat skolkitidy, miminko neukojene a chytlo to i miminko a skočili jsme v 6-ti týdnech s těžkou laryngitidou na JIP , následně zápal plic a už se to vezlo a mladší od té doby neustále nemocné, opakovaná ATB.... Navíc jsem nemoci chytala i já. Byla to chyba a starší jsme měli dát do školky později. Takže spíš než co je ostatním po tom, jestli máš doma další dítee bych řešila toto.
Tak za 1. Komu je co do toho jestli jsi doma nebo ne. Ja kopu za dat, protoze obe moje deti sly ve 2 letech. Srovnam to s neteri. Ta byla delsi dobu doma a videla jsem, ze ji rodice nemuzou uz dat to, co by potrebovala. Prihlas ho, odhlasit ho muzes vzdycky a nechat doma a hlavne ze zacatku bude skoro furt doma.
Rozhodni se určitě podle sebe a dítěte. Kvůli mluvení, či vzdělávání bych to asi neřešila. Jsou prý děti, které se nemohou dočkat až do školky nastoupí. A jsou matky, které v pohodě zvládnou zabavit starší dítko, aby se doma nenudilo a neprudilo, případně si dítko hraje samo v koutku s kostičkama. Já neměla ani jedno, dítě jsem do školky dala, úplně se mu to nelíbilo, ale zvládl to.
Rozhodně bych se neřídila tlakem okolí. Ani "jsou mu 3 do školky musí". Ani "co je to za matku je doma s mladším a starší musí do školky". Kecy lidi budou mít vždycky, co by taky jinýho dělali.
Ostatní neřeš, škola má nějaká pravidla a pokud ti dítě přijmou, tak ať se ostatní třeba zblázní.
Já všechny dětí dávala do školky po třetím roce a chodily jen na dopoledne, tak nám to vyhovovalo, já si je užila, ony si užily mě a pohrály si dětmi. Za m ideál.
Rozhodni se podle toho, co je to pro syna dobré. Zkuste ho dát do školky, když bude spokojený, ať chodí, když se mu tam nebude líbit, chodit přece nemusí 🙂
Představ si situaci, že je dítěti šest a má se narodit miminko. Necháš si staršího doma? Ne, půjde do školy. Protože je ZŠ povinná.
Ano, MŠ není (krom posledního ročníku), ale její princip je stejný. Je to vzdělávání dětí, konkrétně předškolního charakteru. Školka dá dítěti hodně, mnohé doma nenahradíš. Školka není hlídací zařízení. U mladší dcery došlo vstupem do školky ve 3 letech k obrovskému posunu, nejvíce v řeči. Tažení vrstevníky je obrovská motivace. A věk od 3 do 6 je z hlediska rozvoje nesmírně dynamický a tvoří obrovský základ pro další rozvoj.
Vykašli se na všechny. Řešte to jen a jen doma. Pokud cítíš, že na školku není připraven, nech si ho ještě rok doma. Pokud ale cítíš, že by ho mohla posunout, neohlížej se na to, zda jsi stejně doma a dej ho tam.
Vůbec bych neřešila zabírání místa (měla jsme dva roky sama dítě ve státní školce jen na dvě dopoledne v týdnu), ale promyslela, jestli to má pro dítě přínos. Nechce se mu moc mluvit (chodítě na logopedii?) bude opravdu velmi čerstvě tříletý a bude hodně těsně po velké změně. Bude nosit ze školky nemoci, které bude chytat ten mladší... Navíc teda syn kolem tří let chytil takovou separačku, že fat nešlo odloučit ode mě. Prostě mi to přijde nešťastné načasování s oheldem na rodinu a dítě.
Možná bych se zkusila ve školce zaptat na dvě věci:
1) jak by se tvářili, kdyby chodil opravdu třeba dvě dopoledne v týdnu (po formální stránce to státní školky neumí, platit budete školkovné celé... ale ono je stále nižší, než kdybyste v podobném režimu chodili do soukromé. Jde o to, jak se na to budou tvářit učitelky.)
2) co třeba nástup až od druhého pololetí - šel by? (ano, zapsaný by musel být od září a platili byste od září, ale reálně by tam nebyl)
I si tím oťukáte, nakolik se školka snaží vyjít vstříc potřebám rodiny a dítěte a nakolik si stojí za svými předpisy.
Syn mohl jit na 3,5, ale mela jsem doma miminko a jednak sem nechtela resit nemoci a hlavne sem si chtela syna dele uzit. Sel az na 4,5 a bylo to nejlepsi rozhodnuti. Deti kolem sebe jsme meli tak jako tak.
@el1994 určitě ho prihlas,aby šel od září, když se dostanete. Jako co spolu rok budete dělat doma?? To si slyšela od koho, že se takhle nekdo na maminky kouka?? Určitě ať klidně chodí pul roku jen na dopoledne,nemusi tam hned travit celý den,ale najde si kamarady,osamostatni se,u nas ta řeč byla ze školky určitě užitečná..nevahala bych!
@el1994 mam mezi dětmi rozdíl cca 2 roky, starší šla ve 3,5 letech do školky, chodila jen do oběda. Má to tak spousta maminek kolem. Dopoledne jsem tak měla prostor s mladší poresit domácnost, roční to nevadilo a pro mě to bylo jednodušší. Odpoledne jsme pak měli prostor na sebe čeká rodina. Navíc do školky chodila ráda, měla tam kamarády 🙂. Je to samozřejmě složitější ráno všechny vypravit na konkrétní čas, ale zase byl důvod se hned zrána dát dohromady a vyvětrat chvíli hlavu 😁. A nemoci žádné extra netahala.
Dcera se mi narodila v srpnu a syn v září do školky normálně šel. Chodil jen do oběda a byla jsem za to ráda 😇
Já osobně bych zapsala, ale až třeba z nástupem po novém roce. Moje zkušenost byla, že druhý syn se narodil koncem srpna a prvorozený nastoupil v září do školky a pořád nosil domu nějaké bacily 🤦🏼♀️ takže třeba v šestinedělí měl druhorozený laryngitidu :( pak donesl sedmou nemoc a pořád něco. Stejně byl v nakonec víc doma než ve školce.
Já jsem dala, protože potřeboval mezi děti. Doma už se nudil. Nelituji, byl spokojený a chodila jsem si pro něj vždy po obědě. Ve třech letech už má "právo" jit školky, i když ty jsi doma. To by se jiní rodiče mohli zlobit i na děti s odkladem, že zabírají místo...
Tohle je asi na tobě a na tvém dítěti. První 2 děti mám od sebe 21m. Synovi bylo 3,5 když šel do školky, hrozně se těšil a chtěl. Půl roku o ničem jiném nemluvil. Byla jsem s dvouletou doma. Nikdy nikdo nic neřešil. V srpnu se narodil nejmladší syn. Dceru vzali do školky od září i přesto, že ji byli 3 až v listopadu. Hrozně se těšila i presto, ze jsme měli doma miminko. Zatim jsou teda dos často doma, kvůli nemocem, ale i tak jsem za tu školku ráda. Ale určitě kdyby nechtěla, tak bych ji nenutila. A nikdo neřeší, že mám děti ve školce a jsem doma.
Záleží na dítěti...syn spíše introvert, inteligentní, hloubavý, chodil jen na 2 dopoledne a i to by si klidně odpustil, doma byl spokojený, školku bral jako nutné zlo. Dcerku jsem po této zkušenosti dávat do MŠ hned nechtěla, když se nám narodila třetí, ale ona tam prostě chtěla a chtěla - společenská, extrovertka, ráda má frmol kolem sebe a pozornost ostatních...od prvního dne spokojená, chtěla chodit každý den - nejlépe i o víkendu 😁
Nedala bych, ve třech letech mu to vzdělávání a socializaci můžou vytvořit rodiče a navíc se vytvoří i rodinné a sourozenecké vztahy. Tříleté dítě nutně kolektiv nepotřebuje.
1) záleží na dítěti: dcera se od dvou let už doma extrémně nudila, šla ve dvou a půl a pecka. Obě moje děti školku milujou a oběma dává strašně moc. Já bych se jim doma nemohla tolik věnovat i kdybych se rozkrajela. Nemám pedagogické vzdělání a navíc doma musím vařit, uklízet atp což učitelky ve školce nemusí.
2) rid se podle sebe a ne podle toho, co by řekli ostatní.
Jednou pro vždy: školka NENÍ, NEBYLA a nikdy NEBUDE hlídací zařízení pro pracující matky. Je to vzdělávací zařízení a každé dítě má na ni stejné právo i kdyby jeho matka po cas školky seděla doma a rypala se v nose.
Máme děti 20 měsíců od sebe. Starší šla do školky cerstve tříletá. Hrozně se těšila, moc se jí tam líbilo. Chodila domu celý rok po obědě. Taky jsem od pár lidí poslouchala, jak si to usnadňuji (i od detske dr). Přitom pro mě to bylo logisticky náročnější než ji mít doma. Školka byla ve vedlejším městě a já pro ni musela jet autem vždycky v době, když mladší měl dobu na spaní 🤷🏻♀️🤦♀️ Kdyby se jí tam nelíbilo, vůbec by tam nemusela.
No a mladší šel ve 2 letech a 4 měsících do dětské skupinky (2x spal,2x sel po obede a 1 den doma) . Dostala jsem skvělou nabídku na částečný úvazek (letos mi ho uz zvedli na plny). Tak jsem pak zase byla krkavci matka 😀 Dovolila jsem si jít do práce dřív než ve 3 letech, když by nás to finančně nezruinovalo 🤦♀️🤷🏻♀️
Takže na lidi bych se neohlizela, těm se zavděčit nejde 😀 Udělala bych to podle dítěte.
@el1994 to záleží na vás, naše první dcera šla do školky ve 4 letech. Ale druhá dcera je od malinka hodně akční a potřebuje pořád něco dělat, malovat, tvořit, chodit ven, tancovat, zpívat atd. Takže ta šla do školky ve 3 letech a nedokážu si představit, že bych jí měla doma. Měla jsem v jejím věku doma ještě 1 rok starého syna.

@el1994 a co chceš ty? Nebo starší dítě?
Ja mám věkový rozdíl mezi dětmi necelé 4roky a cíleně jsem si starší dceru nechávala doma, když jsem porodila mladšího syna, takže starší dcera šla až v 5letech coby predskolacka do skolky, bylo to nejlepší rozhodnutí 👌
Co si o tom kdo myslel, mi bylo upřímně fuk 🤷♀️ já jsem nechtěla zažívat ty stresy, že mi ze školky cokoliv přinese a furt řešit nemoci z kolektivu u miminka...