icon

Mám dát starší dítě do školky při rodičovské dovolené?

el1994
1. bře 2025

Asi nejspíš skočím do jámy lvové, ale chtěla bych znát Váš názor.
Mám syna, který v červenci bude mít 3 roky, v červnu se nám má narodit druhé dítě.
Mám dát staršího od září do školky? Co jsem tak četla, tak se hodně lidí rozčiluje, když žena, která je na rodičáku s mladším, tak staršího má mít doma, protože zabírá místo ostatním...
Děkuji za Váš názor a přeji krásný den 🙂

Strana
z2
janule0123
1. bře 2025

@el1994 brala bych to z jinyho pohledu - prcek bude malej, starsi furt nemocnej … do pul roku bych nechala doma, protoze starsi parkrat smrkne a mensi ma 38 horečky a 3 týdny rýmu 🤣a nez se uzdraví, jedete druhy kolo … nechávali jsme doma dceru na větší část skolkovyho roku, ikdyz prvni rok uz mela odchozeny, na doporučení detske … tento rok jsme uz stihli covid, chřipku A, streptokoka, hemofila a střevní parádu … za druhé- start ve skolce a maly sourozenec dohromady veci, ktery casto nesou dost spatné samy o sobě .. natož zároveň … Jinak z pohledu pracující matky 😎neštvali me ty maminky co dávají dítě do školky a jsou doma… ale ten system, kdy se musim ve třech vracet do práce, jento nejpozdější termín kdy se můžu vracet do práce, pořad chtěj motivovat k dřívějšímu návratu než ve třech letech .. a ono dostat tříletý dítě do školky loterie a nebo nutnost soukromé školky 🧐takze to, ze bys někomu zabírala místo ve školce, bych nezohledňovala ve vyberu …

daasqua
1. bře 2025

Já jsem starší dceru dala do školky až v 4 letech. Zaprvé se mi nechtělo každý den ráno vstávat a řešit kromě ní i mimino a kojení (a případné nevyspání), zadruhé jsem nechtěla mít doma školkové bacily, zatřetí byla dost introvert a na mě fixovaná (takže by se jí ve školce stýskalo).
Takhle jsem měla pohodu, vše jsem si přes den dělala podle sebe, vstávali jsme, kdy jsme chtěli, dcera se necítila odstrčená. Byli to super roky. Navíc u nás je takový přetlak, že ji sotva vzali do nejbližší školky v těch 4 letech.

petamaskova
Autor odpověď smazal
petaov
2. bře 2025

Já bych nedala. U nás byla školka za trest, byl pořád nemocný. Ve školce vždy jen na pár dní a pak zase doma s další nemocí. Miminko pak všechno chytí. Ve školce byly samé nemluvící děti a syn už mluvit uměl, takže pro nás to byl spíše krok zpět, protože pak napodoboval ty děti. Navíc z tvého popisu mám pocit, že dětský kolektiv nijak nevyhledává, spíš bude chtít být doma s tebou a se sourozencem, takhle by mohl začít žárlit, že ho hned po narození miminka dáváš do školky. Dala bych ho tam až za rok. Ve třech letech mu nic neuteče.

utrikocku
2. bře 2025

Starší v létě 3 roky, když se narodil sourozenec. Do školky šlo po 6N od října a krásně si to sedlo hned od začátku. Chodí jen na 4 hodiny a po obědě vyzvedávám. Dobře jsem udělala, doma náročné mimi a není čas na zajímavé aktivity. Do školky se těší každý den

utrikocku
2. bře 2025

Jinak vidím, že do školek u nás běžně vodí maminky, co jsou na RD doma s malým dítětem jako já. Je nás tedy dost. Bála jsem se nemoci, ale v pohodě

mourovatakocka
2. bře 2025

@el1994 Řídila bych se starším dítětem. Starší už ve dvou letech lomcovala plotem jeslí, že chce za dětmi. Tak šla, i když se mi v druhém pololetí narodil mladší. Mladší být na jejím místě, zůstal by se mnou doma, protože školku nerad a spí tam relativně nové jen jednou týdně. Úplně jiná povaha 🤷

Pokud jde o řeči - jako jasně, chápu argumenty, ale co tak řešit příčinu plných školek - dotazovat se u zřizovatele. Protože řešit, kdo má na co "právo", to je cesta do pekla.

sarka49
2. bře 2025

klidně dávej do MŠ. nějaký tetky z okolí ať si kecaji co chtějí,když ho dáš, zabiráš místo ostatním, když nedáš, tak si najdou něco jiného. vždyť tam můžeš dávat dítko na několik dní v týdnu a třeba jen do oběda. s cizími lidma se vůbec nestresuj, co je komu po tom, jak si co děláte,pokud cítíš, že to tak chcete, udělejte to.

el1994
autor
2. bře 2025

Mockrát Vám všem děkuji za názory a rady. Po dlouhém přemýšlení a debatě s manželem jsme usoudili, že si malého necháme doma a do školky ho dáme až příští školní rok, kdy bude mít 4 roky 🙂

vitezove
2. bře 2025

Zabírat místo bych neřešila, maximálně vás nevezmou. Dala bych tam dítě pokud by CHTĚLO. Dcera šla ve 3 do školky, protože mě celé léto prosila, že tam chce. Miluje to, strašně jí to baví. Ona potřebuje ty děti, kolektiv, úkoly od paní učitelek (jako malovat tohle a tamto). Ale kdyby byla jako váš syn, tak bych jí určitě nedala. Mě byly 4 když se narodil brácha a do dnes nechápu, proč mě máma nenechala doma. Nutila mě chodit do školky a přitom byla doma. Já nerada vstávala, ve školce se mi v té době moc nelíbilo... a už v té době jsem jí to dost vyčítala a chápala, že teda ona je doma a ne v práci. A že tam tedy být nemusím.

verca1212
3. bře 2025

@el1994 na ostatni se vykaslete. Zalezi jak chcete vy. Pokud je ve skolce malo mista a nevesla by se maminka ktera potrebuje jit do prace, meli by to zohlednit oni, neni to vas problem. Pokud jste vy i maly pripraveni na skolku smele do toho. Miminku se pak budete moci lepe venovat a na strasiho budete mit vice enrgiie az se vrati ze skolky domu.

miryp
3. bře 2025

Na to bych měla jediný argument - ukažte mi zákon, podle kterého jsem povinna nechat si dítě doma z důvodu, že jsem na MD/RD s mladším sourozencem. Je to naprostá kravina. Řídila jsem se pouze tím, jak zralá byla dcera v daném věku. Ta se na školku klepala a moc se tam těšila, bohužel se jako tříletá nevešla, bylo hodně odkladů a nastupovalo hodně dětí starších než ona. Jako čtyřletá se pak už dostala a já tou dobou stále byla doma s mladším. A ne, opravdu jsem se necítila ani trochu blbě...

kacka1994
3. bře 2025

Neresila jsem co chteji ostatni v okoli, ale co nejvic prospeje mym detem 🙂 Nejstarsi chodil od 2,5 let do 3,5 let do lesni skolky, prostredni i kdyz je lednovy sel ve 3letech (vzali ho mesic pred narozeninami) do statni 🙂 u obou jsem doma s mladsim ditetem a je to fajn, ze kdyz jsou starsi nemocni, necham je doma i dyl po nemoci, nenechavam je tam kdyz jsou prazdniny a provozy skolek se slucuji do jedne, obvykle je tam nenechavam spat, ale beru si je po obede domu, protoze s nimi chci stravit odpoledne a uzivat si je dokud muzu 🙂 Ve skolce je to hodne bavi a hlavne se tam uci byt beze me, fungovat s ostatnimi detmi, za ten den toho stihnou tolik 🙂 Ale zas mi prijde smutne kdyz je nekdo s ditetem doma a druhe tam necha skoro kazdy do zaviracky 🤷🏻‍♀️ ale kazdeho vec no...

1772
3. bře 2025

Kàzdeho vec, ale argument, jak se děti do školky těší, mi připomíná pozdější argument- maminko, v tom domově důchodců se ti bude líbit, budou tam kamarádky, program, bude to bezva🙂.

sticker
alice180
3. bře 2025

@1772 já bych z toho zase nedělala strašáka. A naše malá se opravdu těšila. Těch prvních 14 dní do školky běhala. Pak se jí moc nechtělo, pak se zase těšila. Teď se jí zase moc nechce.

mourovatakocka
3. bře 2025

@1772 To by mě zajímalo, co bys teda řekla dítěti, co ve dvou letech pláče u jeslí, že chce za dětma 🤷 Trochu absurdní srovnání s duchoďákem 🤔

1772
3. bře 2025

@mourovatakocka Spíš bych přemýšlela, proč je tak malemu dítěti lépe někde jinde než doma s maminkou a sourozencem. Jasně, že za plotem jsou děti lákavé, ale v tomto věku netuší, že je to povinnost na celý život🙂.

alice180
3. bře 2025

@1772 proč hned lépe ?

prejeta_zaba
3. bře 2025

To platilo dřív, že do školky chodí jen děti zaměstnaných rodičů. Teď už to zdaleka tak není. Řekla bych, že dobře polovina školky má aspoň 1 rodiče doma, buď na mateřské nebo nějaké zkrácené úvazky, homeoffic, směny apod. Je sice pravda, že to trošku blokuje místo rodičům, co opravdu musí do práce, ale prostě systém už je tak nastavený, tak proč držet dítě doma, když může do školky. 🤷‍♀️ Já jsem třeba při zápisu vyloženě řekla, že pokud by někdo místo pro dítě potřeboval víc, klidně přenechám, ale u nás není takový přetlak jako ve velkých městech. První dítě jsem touhle logikou doma držela až do předškoláku a zpětně to nehodnotím dobře. Druhé už jsem dala (byla jsem doma se 3.) a byla mnohem lepší adaptace a dítě se úplně jinak zabavilo (pořád jsem si říkala, že doma ho přece taky umím zabavit a má dostatek podnětů, ale bandu vrstevníků a motivovanou paní učitelku prostě jedna matka s miminem nenahradí). A ruku na srdce, proč se doma přetrhnout, když může být dítě v klidu chvíli hlídáno jinde, že jo...nedávala bych jen v případě, že by to bylo hodně na sílu, dítě by evidentně do školky nechtělo a mělo by to špatně nést, tak to bych úplně přes koleno nelámala.

1772
3. bře 2025

@alice180 Protože pláče, že chce za dětmi. Podle předchozích úprav. Dvouleté dítě netuší, že nejde o půl hodinku s dětmi, ale několikahodinový pobyt bez maminky.

mourovatakocka
3. bře 2025

@1772 Povinnost 😁 Jsem nevěděla, že je školka povinná pro dvouleté prcky, to mi něco uniklo. Asi se ti to nehodí, ale prostě jsou děti, které v kolektivu být chtějí.

prejeta_zaba
3. bře 2025

@1772 K tomu důchoďáku - a víš, že možná jo? Znám plno důchodců, co do DD šli vyloženě dobrovolně, za vrstevníky a službami u nosu, než někde sami hospodařit v chalupě. 🤷‍♀️ Vidíš to moc jednostranně. Každý není spokojený introvert doma s maminkou. Moje děti třeba milují aktivity, kolektivy, pohyb, hluk, snad od té doby co zvedly hlavu. Takže ano, nejdřív jsem furt objíždela hřiště, kroužky, kamarády, dílničky...než mi došlo, že to všechno krásně vykryje školka za zlomek námahy a ceny. Nikde není psáno, že tam dítě musí být od svítání do večera. Dá se vyzvednout ve 12, takže proč toho nevyužít. 🤷‍♀️ A teda neznám zdravé tříleté dite, které by potřebovalo maminku 24 hodin za zadkem. Spíš naopak. Pleteš sem dvouleté, to akorát překrucuješ, dvouleté se s tříletým samozřejmě nedá srovnávat. Zakladatelka se ptá na 3leté.

alice180
3. bře 2025

@1772 no, ale to furt neznamená, že mu bude lépe ne.

me_druhe_ja
3. bře 2025

@1772 představ si, že každé dítě je jiné. Stejně jako je každý dospěly jiný. Jsou introverti, kteří si na celý víkend zalezou s knížkou a jsou nejspokojenější a jsou takoví, kteří potřebují společnost, akce, návštěvy....A stejně i děti. Myslím, že každá matka zná nejlépe svoje dítě. A to, že tvoje po školce netoužily neznamená, že ostatní taky nemohou.
A prostě i kdybych se rozkrajela, tak nemůžu školku a školní kolektiv děti nahradit. Doma musím taky něco dělat (vařit, uklízet....furt něco), takže fakt není možné se dítěti 100% věnovat a vytvářet program, jako to dělají učitelky, protože ony uklízet a vařit nemusí. Navíc mají zkušenosti a pedagogické vzdělání, což já nemám. A i kdybych se nakrásně snažila brát dítě pořád do společnosti, aby mělo nějakou akci, takže hernicky, kroužky atp...tak to fakt leze do peněz ze. Navíc zakladatelka bude mít malý mimino a klidně se může narodit uřvaný a neodlozitelny ďábel, se kterým se nebude dát skoro nikam jít (měla jsem jeden takový exemplář doma), takže starší dítě se bude echt nudit doma.

stepanka56
4. bře 2025

Moje zkušenost. V září mám narozené 3tí dítě doma dvouletou a čtyřletá si od jara přála školku. Tak měla nastoupit od září, ale to se opozdilo o měsíc protože něco chytla. Do školky jsme ji chtěli dát hlavně proto, aby se naučila být v kolektivu. Je strašně hodná na jiné děti a oni na ni ne. Ale spolu s nástupem do školky přišli i záchvaty agrese když přišla domů. Všechny ty potlačované emoce ze školky doma bouchly. Časem to odeznělo školka ji začala bavit. Teď naopak vidí jak bráška roste a chce být s námi víc doma. A ostatní se tomu divý. 😏 Zpětně bych dceru dala do školky asi až by bylo miminko starší. (Dost jsme zápasili s kolikou tak jsem byla po ránu spíš jak chodící mrtvola co ji tam každé ráno vede) Ale původně ještě než jsem měla další děti jsem ji plánovala tam dát až na ten povinny rok.

1772
4. bře 2025

Školka od 4 let bohatě stačí. I extrovertní dítě se dobře zabaví s maminkou a mladším sourozencem a je správné, že se i podílí na běžném rodinném životě. Ale každý má na to jiný náhled.

alice180
4. bře 2025

@1772 a od čtyř už to není jako domov důchodců?

1772
4. bře 2025

@alice180 Rozdíl mezi tří a čtyřletým dítětem je velký. Navíc nový člen rodiny vyvolá žárlivost a právě intuitivně si tříleťák může spojit pobyt ve školce s miminkem. A málekterý prcek jde rád do školky každý den, když maminka je doma s malým novým vetřelcem.

alice180
4. bře 2025

@1772 fakt z toho děláš zbytečně velkýho strašáka. Všechno nemusí být apriori problém.

kacka1994
4. bře 2025

@1772 jsou rozdily i mezi triletymi a ctyrletymi mezi sebou 🙂 takze nekomu vyhovuje byt doma, pro nekoho bude vic vyhovujici se rovzijet v detskem kolektivu. Rodic, ktery je doma ma tu vyhodu, ze se podle toho muze prizpusobit svemu diteti - dat ho do skolky, nebo nechat doma tak jak jim vsem vyhovuje 🙂

Strana
z2