Navýšení rodičovského příspěvku. Nevíte, jestli bude?

adela1399
21. zář 2022

Ahoj,nevíte jak je to s rodičovským příspěvkem? Měli ho od ledna 2023 navyšovat a najednou se o tom přestalo mluvit?

martiniquest
21. zář 2022

Nic se navysovat nebude, byl to chvilkovy vykrik. Z ceho by to statni kasa asi tak zaplatila?

saarunka
21. zář 2022

@adela1399 🤷🏻‍♀️

30bar
21. zář 2022

@martiniquest ja si myslim,ze do roku dvou navysi. A kde se na to vezme? Asi tam,kde se bere na navyseni duchodu, 5tis.na dite. Zadluzujeme se vic a vic. Nevim teda jak moc se situace zmenila v posledni dobe,ale cetla jsem,ze patrime mezi nejméně zadlužené staty v EU.

bereni
21. zář 2022

@martiniquest Je mi smutno z toho zadluzovani…

levandulovy_caj
21. zář 2022

Nevím proč má vláda problém se zvýšením rodičáku... Holt přídavky na děti musí alespoň trošku vykompenzovat tuhle drahotu...

30bar
21. zář 2022

@levandulovy_caj od ledna se ma zvysit opet životní minimum,takze na pridavky na deti dosahne zase vice lidi. To je taky rozhazovani a zadluzovani. Kdyby se zvýšil rodicak,na pridavky by zase dosahlo mene lidi.

adela1399
autor
21. zář 2022

Je to fakt šílený co se děje…já jsem s dcerou sama a musím si hledat druhou práci abych vše utáhla. Bída

petramana
22. zář 2022

furt ze se stat zadluzuje.... tak snad je lepsi zadluzeni statu nez rodin, ne????

lencaa11
22. zář 2022

@adela1399 o něco se pokoušeli ale zatím nic teď je ticho jako vždy

bereni
22. zář 2022

@petramana Nemyslim si. Pri tomto smeru smysleni jak to bude v budoucnu zde vypadat? V cem budou zit nase deti a jejich deti? Ja u RD pracovala castecne, abych tehdy me a dceru uzivila…tak to proste je, chces penize=pracuj. Stat nam umoznuje byt pomerne dlouhodou dobu doma. Dite si porizuju po uvazeni zda na to mam a budu mit i bez chlapa.

bramarfi
22. zář 2022

@30bar No, sice jedni z nejméně zadlužených, ale zároveň ti, jejichž zadlužování se roste raketovou rychlostí – a to je zásadní problém. Pokud se nedupne na brzdu, tak narazíme.

30bar
22. zář 2022

@bramarfi Tak ja jsem opravdu zvedava jestli tato vlada na tu brzdu dupne a zadlužování se zpomali. Nevěřím tomu.

ellyem
22. zář 2022

@bereni Nikdy nevis, jaka bude doba. Ted na dite mit muzes, ale za rok uz ne.

bramarfi
22. zář 2022

@30bar ja tomu taky nevěřím. A pekne me to točí...

bereni
22. zář 2022

@ellyem Ne to nevíš. Proto jsem musela při RD do práce.

alice180
23. zář 2022

Mělo by se pomáhat jen těm co to opravdu potřebují a ne nasypat plošně všem. Oni vědí, jaký kdo má příjem. Takže by nebylo těžký pomoc zaměřit na pravě lidi, kteří to opravdu potřebují. A ne populisticky kroky nejprve 5000 všem seniorům. Ano, někteří potřebují, ale někteří ne. Následně zase 5000 rodinám s dětmi.

uzivatelkapetra
23. zář 2022

@alice180 otázka jak chceš odlišit ty co potřebují pomoct, protože se nehodlají snažit sami a ty co jsou opravdu v úzkých ne až tak vlastní vinou. Tohle prostě nikdy nejde vyřešit ke spokojenosti všech

alice180
23. zář 2022

@uzivatelkapetra vláda přece vidí kdo má malý příjem. Jestli je to matka samozivitelka. Je na mateřské a nebo rodina, co nepracuje ani jeden rodič a válí se doma. To je rozdíl a jo musel by se překopat trošku systém. Já teď myslím jednorázové dávky všem. Jako sypat všem plošně je dle mého názoru nesmysl. Ta pomoc má být cílená.

levandulovy_caj
23. zář 2022

Já bych ten rodičák zrušila úplně... Státní kase by to určitě pomohlo. Vždyť každá z nás máme jistě partnera, který z jedné výplaty zvládne vpohode uživit celou rodinu a ještě zbyde. A když ne, má ještě volné víkendy na další práci, popřípadě je jistě prostor na třetí práci po nocích 😆
Nebo nemusíme trčet na doma s dítětem. Vždyť doma jsme prospěšné jen tomu dítěti, v práci budeme prospěšné určitě vícero lidem 😆
Výchova dětí je naprosto nedůležitá věc, prostě co nejrychleji šoupnout dítě do jeslí a jít makat. Dítěti jesle nic nedají ba naopak, to je ale vedlejší, hlavně že nebudeme pobírat žádný rodičák.
Taková máma s devíti tisícovým rodicakem je fakt zátěž na státní kasu. 😆😆😆

alilali
23. zář 2022

@levandulovy_caj Předpokládám,že ironie. No, ty napíšeš, že žena s 9000,- rodicakem je přítěž pro kasu, ale už asi nevidíš, že je to třista tisíc pokaždé když se narodí dítě, že? Zápřah pro státní kasu to je, ale ty děti jednou budou také chodit do práce a také odvádět daně.

biedronka10
23. zář 2022

@adela1399 Pekarka prohlasila, že si lidi mají najít tři práce. Tak holt dojde na to no.

levandulovy_caj
23. zář 2022

@alilali ano, byla to ironie.
To je právě ono, každý vidí 300tis, ale je potřeba si uvědomit, že si to většina rodin vybere v růběhu dvou a půl let. Ročně to už tolik peněz není...
Tři sta tis. je fakt relativní pojem.

chrystyanna
23. zář 2022

@alice180 upřímně? Znám případ, kdy žena oficiálně žije samé s dítětem, otec bydliště jinde. Žiji spolu, on jezdí kamionem po EU a ona má přídavky.. Takže samoživitelka na oko
@levandulovy_caj a provoz těch jeslí by stal víc tisíc měsíčně stát s rodinou. Plus žena u toho obstará domácnost, zahradu, má brigádu..
Jesle a školky jsou nacpané, zkráceně úvazky jsou v říši fantazie,podpora rodin je akorát volební slib. A někomu furt vadí, že za starost o dítě (domácnost) žena bere půl minimálni mzdy měsíčně.

30bar
23. zář 2022

@chrystyanna
@levandulovy_caj souhlasim s vami. Uz jsem to tady psala nekde. Segra mela rodicak v roce 2009 7tis.a ja v roce 2017 taky. K navyseni doslo az v roce 2020,to uz jsem chodila do prace. Segra navic dostala porodne,dostávali vsichni. Životni minimum se neustale zvysuje, tim padem i narok na pridavky. Skonci to tak,ze na ty pridavky bude mit narok cim dal vice rodin,kde je zena na RD.

levandulovy_caj
23. zář 2022

@chrystyanna Ještě přičti náklady na výplaty očr...

Nevím, kde se vzal ten trend, že místo aby se podporovaly mámy, které se starají a vychovávaní děti, tak se jim podsouvá, že jsou dlouho na rodičáku, že mají tři sta tisíc a kdo ví co ještě.
Asi si nikdo moc neuvědomuje, že pro spokojené dítě bude vždy lepší, když s ním bude máma doma, než aby ho strčila do jeslí a chvátala do práce. Sice bude pak opěvována na sociálních sítích, jak je nezávislá a nesosá stát, ale kdyby se třeba někdo zeptal dítěte, jak je on spokojený, tak by se třeba lidi divili.

@30bar já ještě u Teuš rok nar. 2018 měla rodičák 7100😀...

bereni
23. zář 2022

@alice180 To je naivni predstava. Vis kolik lidi je na davkach a vali se doma a vydelava nacerno? Urcita sorta lidi si vzdycky najde cesticku. Ja treba na prispevek 5.000 nedosahla - ne ze bych ho nepotrebovala, ale v ramci toho, aby se nase rodina mela lepe jsem k praci jeste chodila na brigady, ktere jsem v ramci dan.priznani vsechny uvedla do dan.priznani. No a ten milion jsme jako rodina presahli cca o 6.000… ironie … takze ja na prispevek nedosahla, protoze jsem nam chtela behem roku prilepsit jinak a praci. Nic nemuze byt spravedlivy, ale osobne se mi nelibi stale navysovani vseho. Nejsou na to prachy, tak proc to delat. Jsou lidi co to potrebuji a jsou v situaci nechtene…ale vetsinu co vidim, tak jsou lidi co to neresi.

30bar
23. zář 2022

@levandulovy_caj takže od roku 2009 je to 9 let a stále stejná výše,silene

chrystyanna
23. zář 2022

@levandulovy_caj přitom tohle bylo za socialismu a jak to dopadlo že.

levandulovy_caj
23. zář 2022

@30bar zvedli ho po 12letech.... 😀

@chrystyanna dřív se budoval socialismus, ted se buduje vlastní kariéra - pro dítě odložené do jeslí žádná změna 🙂

alice180
23. zář 2022

@bereni jo vzdycky jsou lidé, kteří to budou zneužívat. Ale já znovu mluvím o celoplošné pomoci. Nevím proč ji dávat plošne zbytečně zadlužovat. Proto je lepší zaměřit pomoc konkrétně. Proč všem důchodcům 5000. Ano jsou takový kteří jsou na tom špatně ale je i mnoho takových co si jezdí v nových autech. Systém NSS to je debata na delší debatu.