Zvýšení rodičovského příspěvku: Má teorie o ekonomice smysl?
Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?
U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.
Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.
2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.
Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?
Výše rp u mě roli nehrála. První dítě v době krize, narozené 2010, rp přes otce 7,5 tis tuším, varianta od porodu do 3 let. Druhé 2012, těsně se dalo využít navýšení rp, využila jsem 2,5 měsíce, schválili to pozdě. O možnosti doplaceni rp v případě narození dalšího dítěte dřív, jsme se neodvažovali ani snít. Pobírala jsem pak 6111 Kč, zas od porodu do 3 let. Takže jsme si pohoršili. Třetí se narodilo 2019 rok před covidem. To už jsem měla mateřskou a pak rp rozpočítány do září,kdy šel do školky, 8 tis měsíčně. Naštěstí jsem mohla začít pracovat už půl roku před nástupem do školky a brala jsem plat a rp. To bylo super. Děti jsme si pořizovali bez ohledu na to, jak to zrovna ve státě fungovalo.
@rebe zase na druhou stranu moje produktivní doba po vysoké škole je skoro 40 let, tak snad není problém ubrat pro výchovu svých dětí pár let 🙂 od zítra nastupuji po rodičáku do práce. Než půjdu do důchodu strávím v práci 30let, které mužů věnovat honění se za kariérou a odvádět do státní kasy nemalé daně...
@hanka_12345 tak u me by to na rozhodovani melo teda roli. Kdybychom meli dilema, zda to obdobi, kdy bude chybet druhy plat, zvladnem a nebo ne. Jasne ze decko bude stat v budoucnu dalsi finance, ale tady jde o to preklenovaci obdobi. Jestli bychom to zvladli utahnout z jednoho platu. A pokud ne a prispevek by byl mnohem stedrejsi, tak pokud by jedina prekazka stala na strane financi, urcite by nas to ovlivnilo.
Ale podelat se může cokoliv. Chlap může přijít o práci, onemocnět, mít úraz.. nedá se počítat s tím , že 3-4 roky ten jeden plat bude a k tomu vyšší rp. Může se stát kdykoli cokoli,co s tím původním plánem a propočtem zamává.
@andelka muze samozrejme. Vsak jsme momentalne v tehle situaci. Vsechno se strasne zdrazilo. Kdyz jsme se rozhodovali, zda jit do tretiho, tak jedna velka obava byla, zda to financne zvladnem. Pak bum, je draho jak prase a uz to neni tak “vesele” jake by to mohlo byt pred zdrazovanim. Ale furt mame rezervy, kde ze svych naroku ubrat. Nezijeme na hranici chudoby, to ne. A furt mame moznost toho druhyho platu, kdyz by to bylo neunosne, tak zkratka jdu makat. Takze “pojisteni” v tomhle smeru jsme. Kazdopadne treti jsme chteli, protoze jsme to tak citili, ale finance tady na to obdobi 3-4 roky, hraly v rozhodovani velkou roli.
Jo no, když jsem vloni na jaře nastupovala do práce, tak jsem si myslela,že peníze navíc půjdou na úplně jiné věci, než saturaci zvyšování cen všeho. Jít do dalšího (4) dítěte by mě nedonutilo nic, ani kdybych byla mladší. Každé dítě bylo s tím, že jsme ho chtěli, i s těmi riziky,co mohou kdykoliv nastat. Pouze zvýšení příspěvku nic neřeší a motivace to nikdy nebyla ( ale příjemné to bylo, zažila jsem to poslední zvýšení u třetího).
@iva_kucerova však si buď doma klidně 10 let, ale usetri si na to. Nechtěj po státu zvýšit RP.
@iva_kucerova a bývalý rezim do toho netahej. Takhle dlouha RD není snad nikde ve světě.
@levandulovy_caj Otázka je, čemu říkáš problém. Když má žena dvě děti a každým je doma 3-4 roky místo 1-2 a jsou takových žen statisíce, tak z hlediska státu už je to sakra velký problém. Nebo spíš takhle, byl by to sakra velký přínos, kdyby to bylo jinak. Víš, ono opravdu nejde o to nutit vrátit se do práce ženy, které nechtějí. Ale umožnit návrat do práce těm, které to chtějí nebo potřebují.
@rebe kdo se chce brzo vrátit do práce, tak se vrátit může - ze své zkušenosti v tom opravdu nevidím problém.
@levandulovy_caj mám stejnou zkušenosti👍
@levandulovy_caj to bych neřekla, většina národa chodí do práce na šestou a ne zřídka na směny, neříká se Česku montovna evropy jen tak.
A najít si jinou práci taky není vždy easy, přece jen nemůžeme všichni mít flexibilní pracovní dobu anebo HO.
@uzivatelkapetra i v té “montovne” se dá domluvit, jen to chce najít vstřícného zaměstnavatele. Popřípadě holt změnit obor.
@veroniquecz no s tou vstřícnosti to není úplně jednoduché. Pracuji ve firmě 13 let, na směny a když jsem teď potřebovala vyjít vstříc kvůli 1 hodině, tak to prostě nejde.
@veroniquecz když jede 24 hodinový provoz a lidé se tak střídají, tak to opravdu domluvit nejde. A změnit obor se snadno říká, ale nejsou všude prázdné kancly čekající na úřednice bez konkrétního vzdělání.
Taky pracuji v montovně, ale ne na lince, po prvním dítěti se i díky několika šťastným náhodám dala domluvit flexi a jen ranní, ale teď na druhém rodičáku vím, že moje odd zanikne a vlastně se nemám kam vrátit. Docela mě to štve, měla jsem tu práci ráda a netuším, kam mě to odnese, ale malá má zatím půl roku, takže počkám a uvidím.
@levandulovy_caj Nevidíš problém. V pohodě, ale tím ten problém nezmizí. 😉
@ilone Nic takovýho po státu nechci, jen jsem odpovídala na otázku. Bohužel jsou tu pindy, který se hned všeho chytí a nerespektují cizí názor.
@veroniquecz jsou oboroy kde je technicky nemožné upravit pracovní dobu. Zmena oboru možná je, a jak známo, na mámy se školkovými detmi všude čekají s otevřenou náručí (ironie) 😂 V první řadě budu žádat o poloviční úvazek a budu doufat, že mi v práci budou ochotni dávat smeny do mužova volna, tak jak to delají teď, když chodím na výpomoc...
@rebe já netvrdím, že tak jak je to nastavené teď, je to super. Spíš naopak.
Ale teď se spíš tlačí na to, aby všichni dávali děti brzo do školek a šli pracovat.
@uzivatelkapetra ten směnný provoz je fakt blbej☹
Tam moc možností není. Vždycky to bude jen o ochotě zaměstnavatele jestli bude chtít vyhovět...
@levandulovy_caj Kdo na to tlaci? Jak brzo do skolek, kdyz skolky berou od 3 let a jeste nemaji pro vsechny trilete misto? Kdo teda tlaci a koho presne?
Uvedomujes si, ze uz tu nekolik let sdilis prispevky vcetne popisu toho, jak je slozite sehnat brigadu na prividelek a popisu tvojich veceru a vikendu v McDonaldu, protoze jindy neni kdy, kdyz se musis starat o deti? Na co si tu hrajes, ze tu ted radis, jak je jednoduche vratit se do prace a tys to tak udelala?
@ai30 už jen tím, že chtějí vyplácet rodicak jen do tří let - už to je tlak na to jít do práce.
Tenkrát když jsem psala o tom, že je těžké najít brigádu, tak to bylo v době kovidu po všech lockdownech, teď je situace trošku jiná.
@levandulovy_caj Aha, no tri roky je vazne strasne malo, to je tlak jak blazen, meli by platit minimalne do deseti let. 🤦♀️
Kdy ses teda vracela do te prace, kdyz s tim mas zkusenost, jak jednoduse to jde?
@ai30 už mám za sebou dva návrtaty z rd
@ai30 nehledě na to, že řešit práci nebo dočasnou brigádu je rozdíl. Kvůli brigádě si nebudu platit hlídání v soukromé školce
Tak si dáme trochu matematiky. Průměrná žena, studuje min do 19, casto nějaká nastavba, takže začne participovat na systemu ve 22 letech. Po 5 letech ma deti, je 2x3roky doma. Návrat ve 33 a pak dělá 30 let. Umře v 80. Takže do systemu přispívá 35 let, cerpa z něj zbylých 45 let. Pokud by byla doma dohromady roky 3 a ne 6, tak hnedle o 10% prispeje vic...a těch žen máme stovky tisíc. To jen k tomu oblibenemu argumentu "cely život jsem pracovala a ještě pracovat budu, tak snad můžu zustat 3 roky doma".
@ferda90 to mě mrzí, že ti nevyšli vstříc s tou hodinou. Jak si to teda vyřešila?
@20190418 nezapomen, že během třech let, co do žena doma. vychovává dalšího danového poplatníka...
Vlastně ani moc nechápu, proč ti vadí tři roky doma? Ona ta péče o malé děti trvá nějakou dobu.
@levandulovy_caj jj, hlavně ty, co jsou doma 4 roky, ty tech poplatniku vychovají 😁 Copak daňového poplatnika nemůžeš vychovat i za 1,5roku na full time doma?

@iva_kucerova no a me proste ne :D a uprimne takovy lidi nechapu. Tak snad si delam dite bez ohledu jaky je prispevek. Kdybych se mela ridit tim ze pridali tak si v zivote decka neporidim. Pri prvnim sem brala 7000 to je fakt terno