icon

Častá migréna-spouštěč. Dokážete ho vypozorovat?

martina468
9. čer 2021

Dobrý den maminky,chci se zeptat na vaše zkušenosti,zdalipak dokážete vypozorovat spouštěč migrény?jsem v tom,, nováček"migréna mě trápí teprv od února,ale mívám ji často a je to někdy peklo.Mam za sebou vyšetření ale výsledky budu mít příští týden,ale už poprvé mi neurolog řekl že to chce vypozorovat,co to spouští a já samozřejmě vůbec nevím 🤷Děkuji za vaše odpovědi ☺️

Strana
z2
antoinet
10. čer 2021

V naší rodině se migréna dědí, mě to naštěstí minulo, ale nejčastější spouštěče u mých blízkých jsou:
- HA, to je naprostá tutovka
- masáž krční páteře
- světelné vjemy (typu blikání, různé efekty na diskotéce apod.)
- vynechané jídlo, třeba mít po kapsách a v autě různé trvanlivé svačinky
- příliš mnoho povinností a aktivit, následné přetížení a stres a nedostatečný odpočinek

ovin
10. čer 2021

@martina468 jak už tu někdo psal, když se to rozjíždí, dát nejdříve lék na nevolnost a pak až na bolest hlavy, protože pak hrozí, že lék vyzvracim dřív, než stihne zabrat. Na nevolnost mám čípky Torecan hned v nočním stolku, takže když se probudím a cítím, že migréna začíná, vezmu čípek a nevylezu z postele,dokud mi není líp.

nikoulinka
10. čer 2021

A já teď přidám svou zkušenost. Dva roky jsem takto chodila s "migrenou". Rezonance, RTG páteře, nic nepomohlo. Prasek nezabíral absolutně žádný. Běžná analgetika vůbec, výjimečně mi pomohl Sumatra. Měla jsem k tomu i nějaké čípky, taky bez efektu. Spouštěče jsem žádné nevypozorovala. A to jsem si už psala i denicek ať snaze dohledem, kdy a proč se to opakuje. Neměla jsem nic. Nakonec se ukázalo, že to bylo očima. Nafasovalá jsem brýle, hlavně s cylindry (ne dioptrie) a měsíc na to přišla úleva. A to mě mudr a spol přesvědčovali o migréně.

martina468
autor
10. čer 2021

@nikoulinka tak to je teda mazec🤦já jsem nositelka brýlí a jako první jsem byla na očním,tam nic

martina468
autor
10. čer 2021

Maminky a mivate tik v oku?mě začal zlobit asi měsíc je to,a vždy když si při migréně vezmu ten sumatriptan tak dá chvíli i pokoj ten tik🤷

amazonkajanik
10. čer 2021

@nikoulinka tak od očí to bývá celkem časté, se divím, že vás na oční neposlali hned mezi prvními vyšetřením. Kamarádka si též stěžovala na bolest hlavy, hlavně při řízení, tak jsem ji poslala na oční a dostala hned 3 dioptrie na obě oči (ve 22letech),se divím, že se za tu dobu nevybourala. Já mám astigmatismus v levém oku a když byly právě špatné brýle, dělalo to taky neplechu. Ale při přechodu na čočky a drobet změna životosprávy a byl klid. Občas to přijde, ale to je od krční páteře, máme špatnou postel a novou nechceme pořizovat,jelikož mám jinou, ale nevejde se mi do současného bytu 🙄

ruzka1
10. čer 2021

Já ji mám už od 15, přestávky byly akorát v těhotenství, u mě ji spouští 2 den menstruace a pak vydrží i 3 dny, na to se dá připravit, ale hlavně nekvalitní spánek, ne že bych musela spát dlouho, to ne, ale kvalitně, to je pak migréna zaručena, na jídlo jsem nevypozorovala, ale mám dost omezený jídelníček, takže moc neexperimentuji.

hojda
10. čer 2021

Kamarádce pomohla tradiční čínský medicína a akupunktura.

gujduska
11. čer 2021

@anetka9 Samozřejmě ne u každého je to způsobeno geny, ale moje mamka trpí na migrény snad co pamatuju celý život, a jestli cyklus měla, trpěla a i když už je po přechodu, trpí na ně furt. Tak trošku se potýkám s černými myšlenkami i já. A lékař na EEG mi tu genetickou dědičnost z části i potvrdil.

baraskaska
13. čer 2021

U me to spousti ovulace vzdycky. Pomohl mi kontryhel ale musela bych ho pit asi uz na porad protoze jsem ho ted mesic nepila a prisla migrena zas.
V nejhorsi sile jsem.ji zazila jen jednou, od te doby mam mzitky bez bolesti hlavy ale ty mzitky jsou fakt neprijemny. No teda aspon si myslim ze to je migrena zatim jsem se k dr nedostala. Jediny co mi zabwre snad do 5 minut je nejakej tvrdej. Je to divny ale proste polknu slivku pockam a mzitka s kterou se trapim hodinu klidne, tak je jako mavnuti kouzelnym proutkem pryc. U nas ji nikdo v rodine nema snad ani babicky dedove, nevim o nikom. Ja to mam od druheho tehotenstvi, ale to bylo myslim.jen jednou pak treba dvakrat za rok a ted iz pravidelne kazdy mesic s nastupem ovulace. 🤦

svha
13. čer 2021

Několik let jsem jakž takž v pohodě, většinou byla spouštěčem únava, stres a cítila jsem kouř, i když bylo nepravděpodobné, že by byl ve vzduchu.
Poslední migrénu mi spustil krb doma. Hlídám si to a větrám, pokud v krbu topíme.
Jinak si musím hlídat pitný režim.

eithelwing
13. čer 2021

Pár ano. Migréna se mi zhoršila s těhotenstvím, takže ji nemám vlivem ms, jak mi neustále neuroložka podsouvá.
U mě je to kofein, nepiju kávu, ani kolu, vadí mi šumivé sladké nápoje typu Radler, ochucený birell.
A pak zátěž na záda. S tím mi docela pomohla jóga, už mě tak neboli trapezy a šíje.

Strana
z2