icon

Jak zvládnout deprese po preventivní hysterektomii?

sedmikrasa
22. zář 2024

Ahoj, jsem již skoro rok po hysterektomii a stále to nemůžu nějak psychicky zpracovat, kdy jste si na to holky zvykly vy? Neměla jsem s dělohou problémy, u mě to byla operace vyloženě preventivní kvůli riziku rakoviny, tak mi teď prostě chybí a jsem stále smutná...

Strana
z4
sedmikrasa
autor
22. zář 2024

@lucie7411 aha,tak mi tam zřejmě porušili nějaké nervy🤷

lencaa11
22. zář 2024

@sedmikrasa spíš než nervy to opravdu bude hodně v hlavě a vše jak jste psala na ememinu jsou ženy které též měli tento pocit a přišli na to jak to změnit a užít si to ...

lencaa11
22. zář 2024

@lucie7411 mám to stejně užíváme si to víc než předtím 😆

sedmikrasa
autor
22. zář 2024

@lencaa11 no v hlavě to není,prostě tam ty nervy porušené jsou...,je fajn,že vy to tak nemáte,třeba i to se zlepší časem😉

kitty_cat34
22. zář 2024

@sedmikrasa Aha to mě mrzí, že nepomohl… možná zkusit jiného? Musela jsem taky změnit pár psychologů, než jsem našla “tu pravou”…
Jinak chápu, že jsi smutná… jak říkáš, nestihla ses s tím srovnat před operací a po operaci je to ještě horší… navíc se ti ještě nejspíš nějakou dobu budou srovnávat hormony.. ale určitě se to časem zlepší ❤️ čas hojí každou ztrátu

sedmikrasa
autor
23. zář 2024

@kitty_cat34 ale jo,snad si to časem sedne,děkuji😉

jolcap
23. zář 2024

@sedmikrasa za mě nejlepší, co se mi mohlo stát a spíš si vyčítám ty pokusy to nějak odvrátit, jak říkal muj gynekolog děloha je zbytný orgán svůj účel splnila ( odnosila mi děti) a již 6 let si užívám, že nemusím řešit kdy na dovolenou, jestli mi při menzes bude zle. A co se týká sexu to je úplně paráda .

sedmikrasa
autor
23. zář 2024

@jolcap doufám,že za 6 let už taky budu v pohodě😃🙈,já jsem asi moc přecitlivělá, intimní život jako takový je v pohodě, s manželem to funguje bezva, ale vadí mi ty přerušené nervy vzadu a orgasmus bez děložních stahů je prostě jiný,není špatný,je i podobně silný,ale je to prostě zvláštní, někdo to třeba ani nepostřehne,rozdíl to velky není, ale pro mě to je prostě zásah,jakoby mi někdo ukradl kus zážitku🙈,takže mě netrápí žádné odstranění orgánu jako takového,ale spíš mi chybí ten původní sex🤨,ale zvyknu si doufám😉

sedmikrasa
autor
23. zář 2024

@lencaa11 a neměla jste také prosím náhodou robotickou operaci? Říkám si, jestli to take není tím, že ten robot je prostě asi k těm nervům o něco šetrnější no...

sedmikrasa
autor
Autor odpověď smazal
swan42
24. zář 2024

@sedmikrasa je mi jako tobe a kdyby to slo, necham si ji vyndat hned, je akorat k vzteku. Menzes me fakt nebavi a resit antikoncepci taky ne 🤷‍♀️

lencaa11
24. zář 2024

@sedmikrasa ne měla jsem laparo + spodem oni žádné nervy nepřerušuji u žádné operace vyndají to je zdravotně potřeba

sedmikrasa
autor
24. zář 2024

@lencaa11 tak snaží se samozřejmě zachovat co nejvíce nervu,ale ne vždy se to povede,mluvila jsem o tom i s primářem a ten mi potvrdil,že ta nervova zakončení prostě být poškozená mohou🤷,tak ono to je i logické,když něco rozříznou a sešijí,tak to nebude prostě tak citlivé jako to bylo, je fajn,že někdo to třeba nepociťuje,ale já to pociťuji hodně,myslím,že je to i tím,že každá žena je inervována jinak,to v tom také asi hraje roli...,u mě se asi toto úplně nepovedlo,i když jiné problémy nemám,nic mě neboli a tak,ale toto mě mrzí no....musím si zvyknout

sedmikrasa
autor
Autor odpověď smazal
lencaa11
25. zář 2024

@sedmikrasa tak zas lékař který tu operaci děla jsou před rozhodnutím zda vám zachrání život nebo sex to je asi to nejdůležitější myslím že hodně žen si sex umí užít a najít nove body v sexuálním životě lékař řekne komplikace operace ale sex řeší nejspíš jiný typ lékaře ano pokud není důvod tak zena má mít čípek i když to taky není výhra a není jisté jak dlouho ho bude mít jsou i též záludné věci kolem čípku který zůstane samotný ...každý zákrok je něčím pak v mínusu ...jste naštvaná na lékaře polož te si otázku co bys te řekla lékaři kdyby vám časem přišla nemoc každý den to vidím na fb jak ženy bojují o život vidím tam příběhy i kdy to už nešlo a mladé ženy od děti jsou jinde ...zdraví je jen 1 a sex se dá i jinak prožívat přece zapracovat na sobě jsou různá videa na netu ...atd ..

sedmikrasa
autor
25. zář 2024

@lencaa11 já vím, ale proste u mě je problém,že jsem byla v malém riziku na rakovinu děložního čípku,jsem očkovaná,HPV test čistý,nikdy jsem neměla špatnou cytologii,tak proto mě to mrzí, a sex je přeci jen důležitý pro kvalitu mého života, prostě to tak cítím a nic s tím neudělám🤷, a přijde mi,že se o tom celkove málo mluví,proto o tom prostě mluvit veřejne chci...,rakovina děložního čípku se dá i snadno hlídat,když člověk chodi každý půl rok na kontroly přeci...

lencaa11
25. zář 2024

@sedmikrasa jsem zrovna ukaz že cytologie je na💩 ještě mesic před odběrem HPV cytologie v pořádku a pak už to šlo HPV pozitivni a nález konizace atd ...očkování není na 100% působí jen na 9 typu HPV je cca 150 druhů a působí cca 5-7 let pak už žena zase jede od 0 ...a návštěvy každých 6 měsíců jsou sice ok ale jak se tam něco ukáže nikdo neví zda to není dál kdyby to bylo tak super v hlídání neumírá rohlík žen na to ...to samé skrze to BRCA máte k tomu věrsi krok k rakovině všeobecné naco čekat až se to aktivuje pak bys te ten sex neměla myslím vůbec po léčbě je hodně taky problematické opravdu to chce čas spojit se s někým kdo to má stejne ...

sedmikrasa
autor
25. zář 2024

@lencaa11 máte pravdu,přiznávám,že mi z toho vážně hrabě,ale ten HPV test by měl být přeci přesnější,ne? Vím,že klasická cytologie selhává,ale toto by měla být pry na pár let celkem záruka...

lencaa11
25. zář 2024

@sedmikrasa https://facebook.com/groups/1318908758303405/ třeba tady se najde hodně žen které to mají stejné nebo podobné ..https://facebook.com/groups/493182907961878/ úplně záruka to též není jelikož ten test najde jen ty co o nich lékaři ví já měla HPV 45 + ostatní ( to jsou ty co lékaři neznaji ) a jsou ženy ve skupince na fb kdy měli nález na čípku a HPV negativní jinak je lepší když si žena dělá místo klasické cytologii tu lepší LBC cytologie ...

sedmikrasa
autor
25. zář 2024

@lencaa11 děkuji,máte se mnou trpělivost🙈

lencaa11
25. zář 2024

@sedmikrasa v pohodě chápu to každá žena se snaží najít viníka a v hlavě to popirat hledat na koho by to hodila já jsem něco podobného dělala když mi volali před 4 lety z nemocnice a řekli manželovy že moje mamka zemřela na Jipu ( bylo zrovna období COVID 19) nemohla jsem se rozloučit a v tu chvíli jsem začla hledat viníky a pak když po roce a něco přišlo to skrze čípek zas jsem hledala viníka a sex mi po konizaci taky nesel čípek mě pri orgasmu bolel jako 🐮 brečela jsem u toho nic extra jsem z toho neměla hnus byla jsem naštvaná proč jsem tam šla manžel mi říká a ty bys radši řešila rakovinu a já ne ale sex je teď úplně o ničem koukala jsem různé videa sama si hrála i tak to bolelo jak prase jeden lékař mi řekl že mám čípek ok a že za to může manžel ať neprirazi tolik a moje dr ať mi dá hormony 😵‍💫 jako vážně ...ale opak byl pravdou čípek byl špatně srostli a měla jsem dal HPV aktivní pak se rozhodlo že bude operace i právě že 45 leze do čípku a bylo to tak byl tam malí nalez a sex teď je úplně jinde hodně dělá opravdu hlava po operaci a před operací jsem taky řešila jaký to bude co manžel co když to bude makové takové atd ...první mesice to bylo takové že jsme se oba bali manžel pořád byl opatrný a teď je to jiný dokážeme si to užít a nikdo z nás nestradame ...dej te si čas ...já zas třeba hodně obdivuju ženy právě které maji po operaci prsu když to vidím jak bojují a jsou to lvice tak oproti nám co jsme byli na hysterektomii je to min ...

sedmikrasa
autor
25. zář 2024

@lencaa11 děkuji za upřímnost, prostě čípek hraje při sexu roli a vadí mi,že každý říká,jak je to po operaci super, což i tak může být,po nějaké dobe,když si člověk najde jiné způsoby a srovna si to v té hlavě, tak věřím,že je to výrazně lepší, ale prostě kdyby se o tom více mluvilo,tak by třeba někdo přišel na nějaké reseni, když každý bude říkat,jak je to skvělé,tak se nic dít nebude...já to řešila i přímo s primářem a dal mi za pravdu,že jsem mu dala silný motiv zjistit u žen,jak to doopravdy mají a ze by se o tom před operací mělo více mluvit a ještě mi děkoval,že jsem mu dala důležitou zpětnou vazbu,kterou obvykle od žen nemá...

sedmikrasa
autor
25. zář 2024

@swan42 díky za příspěvek,ty bys obětovala kvůli menzes snížené zážitky ze sexu,jo?

swan42
25. zář 2024

@sedmikrasa Klidne. Neni stoprocentni, ze veskery pozitky zmizi. A ano, klidne bych to riskla. Jsou dulezitejsi veci, treba citit se dobre porad a nejen pri orgasmu 🤷‍♀️

sedmikrasa
autor
26. zář 2024

@swan42 veškeré prožitky nezmizí,to ne,jen se trochu změní😉

sedmikrasa
autor
1. říj 2024

@levandule_k no právě si nejsem jistá těmi nejnovějšími vědeckými poznatky,každý onkogynekolog říká něco jiného,jeden ze je lepší vzít vše i s dělohou a jiný,že stačí jen vaječníky...a teď si má člověk vybrat...no já si vybrala špatně..

sedmikrasa
autor
3. říj 2024

@kitty_cat34 dnes jsem si přinesla antidepresiva,mám z toho zákroku takové noční můry,že takto se žít neda,tak uvidíme,snad to pomůže...

lencaa11
3. říj 2024

@sedmikrasa držím palce aby vám to pomohlo i když tyto léky jsou jen překrývání problémů myslím že je to spíš hodne uvnitř vás celkové ne ani tak děloha ,čípek ale celkově ta situace prsa a to ostatní ....držím palečky ☘️☘️

renatka16
3. říj 2024

Já jsem na odstranění byla ve svých 30 (5let zpět), nebylo to jednoduché, ale snažila jsem se na to dívat pozitivně. Žádná MS, nemusim brát antikoncepci, menší riziko rakoviny spodku atd.. děti mám dvě, ikdyž jsem třetí trochu chtěla, tak jsem ráda, že nemusim váhat zda ano nebo ne :D duležitá je zdravá máma..
A Jsou daleko horší věci 😇 zkus chodit cvičit/ běhat/ dělat něco s dětmi… proste zaměstnat hlavu 🙂

sedmikrasa
autor
4. říj 2024

@lencaa11 děkuji,ale píšu už několikrát,že prsa mě vůbec netrápí,naopak,ty jsou supr,ale deloha mě trápí hodně moc....už bych si ji vzít nenechala...

Strana
z4