icon

Jak zvládnout úzkost a strach o zdraví?

17. led 2025

Zdravím děvčata!😄
Jdu sem možná s trochu neobvyklým tématem, ale myslím, že jsem došla do bodu, to začít řešit… vždy jsem měla sklon k větším obavám o své zdraví avšak teď už to je moc.. během 2 měsíců jsem si diagnostikovala 4 závážná onemocnění.. létání po doktorech byla šílenost a v závěru jsem zdravá jako řípa.. nakonec jsem začala zpochybňovat zkušenosti doktorů a dostala se do šíleného kolotoče. Chronický stres = únava, nechutenství, vyčerpání, změny nálad = příznaky vážných nemocí. Bohužel už to přeteklo přes nějakou hranici trpělivosti a úzkosti, které zažívám jsou čím dál horší. Vyšetřili mě 4 doktoři, avšak teď si říkám, že je má nemoc v počátečním stadiu a nelze ji ještě rozeznat. Je to hrozné. Když to přejde, dokážu si říct, že je to z mé hlavy hlavně, ale úzkost jako taková mě třeba přinutí číst příběhy lidí o těch nemocech a porovnávat se. Začíná se mi to projevovat do normálních činností a omezuje mě to. Jednu dobu to by takový stav, že jsem se smiřovala se svým koncem a chtěla trávit čas s nejbližšími. Od přírody jsem přátelský a optimistický člověk.. ještě studuji a mrzí mě, že mě toto ovlivňuje od běžných studentských aktivit. Každé zakašlání, zívnutí, svědění těla mě děsí. Mám takový strach, že se tak dlouho zkoumám a mačkám až má modřiny. Vím, že každá si řekne “tak to nedělej”, “nesoustřeď se na to”… já si to říkám v klidu též, ale bohužel má hlava je silnější a pak tomu začnu věřit. Nemáte některá zkušenost? Věřím, že na to nejsem sama.. nemáte tipy na nějaké praktiky, jak ten stres a úzkost zvládnout? Momentálně jsem rozhodnutá už navštívit ordinaci opravdu odborníka, který by mi mohl pomoci tyto stavy zvládnout. Pokud je tu ještě někdo takový, ráda posdílím zkušenosti a pocity!😊 hlava je šílená věc a je těžké rozeznat co je realita a co ne. Moc díky! Mějte se krásně a přeji hodně zdraví!

klokanka31
17. led 2025

Já na svoje zdraví vždycky kašlala, bylo mi to tak nějak jedno. Jenže co se mi narodila dcera, tak se to otočilo, a začala jsem se taky někdy až přehnaně bát 🤔 Ale pozor na stres, ten umí pěkně zavařit, může ti udělat problémy se žlučníkem, panické ataky...Zkus si najít psychologa...

konidana
17. led 2025

Psycholog nebo psychiatr. Pokud mas vazne problemy, tak spis i ten psychiatr, ten muze dat i leky. U psychologa to je "jen" psychoterapie. Ta je potreba, ale nekdy to bez leku nejde.

xxx3d
17. led 2025

psychiatr, protože léky, ono nějakou dobu - asi - bude trvat, než si to sedne a až budeš v pohodě, tak potom psycholog, resp. terapeutický psycholog a pracovat na sobě a na tom, abys to postupně zvládla bez medikace, až do úplného klidu.
🍀

janule0123
17. led 2025

Psychiatr, léky a dat se dohromady … nečíst tyhle články, nehledat… kamarády co dělají ve zdravotničtí požádat ať se nebaví i tématech nemoci, příznaky, atp.. jinak nerozumim jak to dávají doktoři a jim podobné uz jen učit se o jednotlivých nemocech .. stačilo me kamarádit se s medikama.. a umírala jsem na nejakou nemoc i par let poté.. protoze jsem si pamatovala co tehdy říkali 🤣 jinak, mozna by nebylo spatny si promluvit s nějakým tim doktorem co te vyšetřoval .. pro uklidnění… ty treba přečteš a vidíš příznaky … ale uz nevis ze by k tomu bylo neco dalšího, pripdne jine načasování, intenzita …

nikoulinka
17. led 2025

Mám manžela, co toto má poslední 3 roky. Po nějakém roce se mi podařilo jej dostat k psychiatrovi - byla to chyba! Možná jen špatný výběr (ale recenze neměl špatné). Ale bylo to celé o tom, že jen přišel, zeptal se, co jej trápí. Chlap ve velké kostce popsal, Mudr kývl, napsal prášky, a že se má ukázat za 3 měsíce. Přišel tedy na kontrolu, Mudr se jen zeptal, jak se má... A chlap, aby nemusel nic říct, odpověděl jen - dobrý... Psychiatr napsal další recept a zase kontrola za 3 měsíce... Prášky ale odmítal užívat - bylo mu z nich viditelně zle. Jeho ataky se stupňovaliy, už jej omezovaly v běžném životě... Proto jsem jej, bez jeho vědomí, objednala k terapeutovi, který se tím vyloženě zabývá. A ejhle. Měl zatím teda 4 sezení, vždy po hodině, a už opravdu vidím velký pokrok. Začíná se hlavně ulevovat i mě. Protože mít 40 hovoru do práce denně, nechceš.... Terapeut to s ním rozebírá opravdu do hloubky, bez prášků. A používá i hodně dobré argumenty.

levandule_k
17. led 2025

Osobní zkušenost nemám, ale jak se píše výše chce to psychologa a možná i psychiatra, přijde mi, že se trápíš fakt hodně.

Jako svépomoc můžeš zkusit meditace, dechová cvičení, knížky a přednášky z oblasti osobního (duchovního) rozvoje, ale fakt to řeš s odborníkem.