Je normální vyžadovat hygienu před opravou zubů?
Dobry den, byla jsem u sveho zubare, s tim ze potrebuju opravit dva zuby kde mi vypadly dvě plomby a zacina mi kaz, a on mi rekl ze mam dost zubniho kamene a poslal me prvni na hygienu a pak mam prijit k nemu??? Je to normalni? Vezme mě vůbec hygienista ksyz jeden zub mam trosku ulomeny a nevadi ten kaz při osetreni?
@martinka_33 jo, tak na cíga a kafe jsem úplně zapomněla, to taky jede ve velkém 😅 je to nějaká přírodní nespravedlnost nebo co 😝
@angelinie to je nejaká anomálie 😃
@martinka_33 Ano, je to hodně o genetice, manźelův děda si pořádně zuby nečistil a na zubní hygienu taky nechodil (tehdy nic takového nebylo) a do svých 60 prý neměl jediný kaz.
Mně osobně se nelíbí vydírání zubařů, že bez předchozí návštěvy dentální hygienistky tě nevezmou. Jako doporučit návštěvu, ano, ale podmínit tím absolvování ZÁKONNÉ preventivní prohlídky? Návštěva zubní hygienistky je hrazená pacientem nemalou častkou začínající na 1000/půl hodiny, je to NADstandardní péče, která jako taková z principu podle mě nemůže být vůči pacientovi vynucována! Kdyby to byla standardní péče, uvedená ce vyhlášce, že pacient kromě zubních prohlídek má nárok na prohlídku u DH, má to být zdarma. Ano, většna pojišťoven sice přispívá ZPĚTNĚ nějakou částkou na DH v rámci svých preventivnch programů, ale nepokryje to celou cenu a předem to prostě zaplatit musìš. Ještě 20 let zpátky žádní zubní hygienici nebyli a odstranění zubního kamene (pravda ne asi v takové kvalitě) bylo SOUČÁSTÍ každé preventivní zubní prohlídky. A teď se na tom rejžujou velký prachy...
@ninive211 tohle mi přijde celkem easy. Buď se bude zubař hodinu otravovat s odstraňováním plaku, kamene a jinýho bordelu při každý prevenci než vůbec ty zuby vyšetří. Nebo k němu přijde pacient s připravenými zuby, on vyšetří, udělá rentgeny a za čtvrt hoďky hotovo. Ten druhý udělá těch prevencí 4x víc a tedy má kapacitu na mnohem víc pacientů. Vzhledem ke konstantnímu pláči i zde na koni, jak zubaři nejsou, mi přijde jako naprosto absurdní po nich chtít práci, kterou může udělat dostupnější “míň kvalifikovaná” odbornost.
@leiladelly a ono není odstranění zubního kamene součástí preventivní prohlídky? (To není nic proti DH, jen jsem si myslela, že to tak je)
@ninive211 Kde pracuješ a jakou profesi děláš? Že bych, pokud děláš něco, co se mi hodí, zašla a využila Tě zdarma? Protože sorry, ale rejžovat prachy na druhejch je hnus...
To jsem hnusná, co? Nicméně dentální hygiena je normální práce, za kterou je normální dentální hygienistce zaplatit. Pokud si někdo nedokáže tak dobře vyčistit zuby, že je nutné čas od času je profesionálně dočistit, tak holt na tu hygienu půjde. Že to nebylo před 20 lety - no, před hromadou let se standardně rodilo tak, že jsi mimino mohla ukázat leda tak z okna a vozili Ti ho jen na kojení.
Zubní plak se tvoří i v prostoru mezi dásní a zubem, tam ho zubař fakt nevyškrábe. To "odrbání" kamene srpkem, co dělávali zubaři dřív při běžných prohlídkách, není snesení kamene, to je odrbání jen toho nejhoršího. Pokud se to má udělat pořádně, tak to neoškrábeš za 5 minut, to trvá podstatně dýl. A přesně, jak píše @drep, to není odborná práce zubaře. Mimochodem zrovna ta hygiena patří k prevenci, taky proto na ni pojišťovny přispívají v rámci svých preventivních programů.
@ninive211 Pojišťovna dávno nehradí kvalitní zubní péči. Znám zubařku "chudých", která delá vše na pojišťovnu ale ta péče je proste zastaralá, taková jakou pojišťovna hradí. Na jednu stranu strasny, ale na tu druhou, dobře za ní - má narvanou čekárnu, proč kdyz cpe do zubů dávno přežité plomby? Protože k ní chodí lidi, co by jinak nemeli žádnou zubní péči, protože na jinou nemají peníze...
@somalicats nivie211 myslim pracuje ve státní správe, coz je ppodle tabulkových platů mnohdy charita...
@terulin Není.
@somalicats Napsala jsi to polopaticky a zcela pravdivě. Já po práci už na toto energii nemám, takže díky.
@terulin Podle těchto stránek je součástí preventivní prohlídky i odstranění zubního kamene: https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/preventi...
@leiladelly vidíš, já vycházím z dob, kdy ještě táta ordinoval, tak co jsem měla odposlechnuto, že se v rámci prevence dělá(mě asi nikdo zubní kámen nikdy neodstraňoval) a pak VZP to pořád ve výčtu úkonů, které jsou součástí v rámci prevence uvádí.
Me dela zubařka prevenci 1x rocne a vzdy mi po kontrole doporuci navstevu DH, nevnucuje,ale kdyz píchne do dasne ktera v nekterem miste trosku zakrvaci,tak to nerozporuju a dentalni hygiena je proste potreba. Hygienicka je moc prijemna, zuby pekne ocisti,rekne,ze to neni top,ale je videt,ze se staram a ze jednou rocne je pro me hygiena dostacujici. Technologie jdou dopredu,stejne tak se proste vyviji pece. Dokud to nemusim platit uplne vse ze sveho,ale.jen cast,asi nebudu protestovat
@terulin Teoreticky to obsaženo je, ale fakticky, časově řádná dentální hygiena obsažena není, to absolutně nijak nevychází, i samotná prohlídka je podhodnocená, pokud člověk udělá vše, co udělat má, aby dělal řádnou hygienu, to by opravdu dotoval ze svého. Ono to tady vše už padlo výše, starý versus nový koncept. Nejde dělat moderní práci za zlomek peněz a pak to dotovat, stomatologie je hodně finančně náročný obor. Ten obor se poměrně hodně změnil, je dobře, že vznikl obor dentální hygieny, se současnými materiály se vůbec nedá pracovat v nevyčištěném, nezdravém, krvácejícím terénu.
@leiladelly a co děláš pokud si třeba pacient hygienu nemůže dovolit, nebo jí odmítne navštívit (nevím proč, ale stejně)? Ošetříš a modlíš se, že to vydrží? Nebo neošetříš? (Protože to při čtení může znít rýpavě… já se ptám, protože mě to zajímá. Ne protože bych cokoli hodnotila, nebo zpochybňovala.)
@terulin Je to pacientova volba, nelze mu něco diktovat. Většina lidí jsou přistupni vysvětlení argumentů. Nákladné práce do nevčištěného terénu nedávám, jde to i z logiky věci, kdo nechce DH, nechce ani nákladné práce. V zásadě najdu vždy řešení, abychom se domluvili. Ono opravdu hodně motivující je fakt, že lidé sami cítí velký posun k lepšímu, když to zažijí, mají tendence si tento dobrý stav udržovat. Ono, víš, já nejsem hrotič, nemám ráda polarizaci čehokoliv, ani v našem oboru. Vždy bude skupina lidí , kteří nemají zdraví svého chrupu na významném místě, a tak je to potřeba brát, a třeba to ani nehodnoti, protože máme různé starosti v životě a někdy prostě jiné starosti převáží nad těmi zubními starostmi. Tak třeba někdo nechce žádnou péči v duchu prevence, ale když pak potřebuje ošetření, protože se zub rozpadl, tak péči dostane, péče znamená zbavit bolesti.
@martinka_33
@somalicats já měla skvělou zubařku a ta měla v čekárně info, kde krásně vysvětlovala, proč je někdy potřeba si připlatit. Měla tam příklady toho, co hradí pojišťovna - metody a čas a co a kolik času je potřeba, aby se to udělalo tak, aby se problém opravdu vyřešil a ne jen zaplácnul. Nicméně souhlasím s @ninive211že pokud pacient nemá peníze nebo zájem, pak by to měl doktor respektovat a provést to, co je hrazené pojišťovnou. To není o tom, že by dělal něco navíc zadarmo, ale hádám, že nějaké základní ošudlání zubního kamene je v rámci prevence pořád ještě hrazené a to, že je to nedostačující, je holt problém a zodpovědnost pacienta...

@klpoiu zuby se kazí i špatnou imunitou,proč by sr jinak víc kazily při častém užívání antibiotik? Nebo pri autoimunitních onemocnenich kdy je potrebw imunitu umele snizovat? Plaku a kameni muzes predejit dostatecnou hygieniu ale stejne tak to nemeni nic na tom ze nekomu se tvoří víc (a musí ho pečliveji drhnout) a jinému méně a stačí mene kvalitní hygiena. To je asi mysleme to ze nekdo na to vic trpí...