icon

Je nutná gastroskopie při opakovaném refluxu?

lujhu
1. zář 2025

Ahojky, bohužel musím jít na to nechutný vyšetření, bude to po prvý, ale co jsem četla v jiných diskuzích atd, tak se bojím ještě víc, četla jsem že je možnost i injekce na oblbnuti ale byla by radši kdyby mě úplně uspaly a probudila bych se až po zákroku což jsem nikde nenašla že je to možné?? Přemýšlím že bych se na to vyprdla ale mám strach jestli nemám něco nebeznenyho s refluxem vrátil se mi po druhé, po prví to bylo v dubnu, a teď zase po omeprazolu se mi to zlepšilo ale brala jsem ho jen 12 dní tak možná se mi to vrátilo 🤔 příznaky jsou : říhání pocit uviznuti jídla v krku zakuckávani v noci to mám obcas ne každý den, a někdy pálení záhy ale to taky není pravidelný... Je to podle vás nutné??

sayast
1. zář 2025

Ja byla pred lety u nas v okresni nemocnici v anestezii. Stacilo to nahlasit pri objednání, sebou pak samozřejmě doprovod s odvozem 🙂

1pomnenka
1. zář 2025

Jen jdi, kamarádka říká, že je to jen nepříjemné, ale ne bolestivé. Nedali jí ani injekci, prý než zabere, bude vyšetření hotové. Takže sprej do krku. Je to rychlovka, prý jí koukla i na žlučník a slinivku.

kakba
1. zář 2025

Zrovna tohoto vysetreni se neni ceho bat. Je to jen neprijemne. Doporucuju nic o tom necist. Udelas tim lip. Hodne dela psychika. Nalad se na to a bude ro dobry.

utrikocku
1. zář 2025

Já jsem se toho strašně bála, ale strašně! A to mám za sebou různé operace 😅 já si teda oblbovák dala a měla jsem i ten sprej do krku. Je to nepříjo, ale je to fakt rychlý.

odula
1. zář 2025

Cus, ja byla asi pred rokem, bez oblbovaku. Neni to vubec tak hrozny. Koloskopie byla horsi.... umrtvi ti krk, to jo. To bylo asi nejvic neprijemny, ale zhruba asi jako kdyz si striknes do krku stopangin.
Pak jsem se jenom soustredila na dech a sestra za chvilku povida "hotovo". :D Nic nebolelo, jenom me stvalo chvilku to umrtveni. Pohoda. Necti diskuse ;)

luhana
1. zář 2025

@lujhu
Ja se předem omlouvám, nechci působit nějak nepřátelsky, ale vůbec nechápu, jak se takové ,,prkotiny,, může vůbec někdo bát. Ja na tom byla někdy ve dvaceti, byl to fofr, nic strašného. Ani mě nenapadlo, že bych na vyšetření nešla. Není čeho se bát.

lucie7411
1. zář 2025

Ja na to chodim pravidelne, ani sprej mi do krku nedavaji. Je to otazka 2-3min, kdyz budes dychat tak jak Ti budou rikat🙏🏾

eviicka
1. zář 2025

Já si oblbovačku píchnout nechala, mám docela silný davivý reflex. No u vyšetření jsem stihla asi i zdřímnout, nějak si ho ani nepamatuju 😀.

teryem
2. zář 2025

Neboj se🙂 byla jsem dvakrát, úplně vyděšená...ale ta oblbovacka je parádní 😁 vyšetření rychlý, nepříjemný pocit, ale při tom oblbnuti je to dobrý ☺️ určitě jdi, i jen s oblbovackou je to v pohodě snesitelný

levandule_k
2. zář 2025

Ten strach z vyšetření bývá většinou horší než samotné vyšetření. Nebyla jsem na tom, takže to tvrdí ta pravá... Byla na tom před lety mamka a říkala, že je to trochu nepříjemné, neměla ani oblbovačku.

Hecni se, ať víš, co máš/nemáš za zdravotní problémy. Máš dítě, tak má smysl být tu v dobré kondici, co nejdéle pro něj.

Jen pro zajímavost, nedávno jsem viděla reportáž, že se gastroskopie dá udělat i pomocí malé kapsle, kterou pacient spolkne a lékaři ji pak ovládá pomocí magnetu, akorát to není hrazeno z veřejného pojištění a je to celkem darda, viz třeba tady https://www.endohope.cz/kapsle/magneticky-navig...

petrufa86
2. zář 2025

Byla jsem na tom cca před 3 lety. Měla jsem strach, ale zbytečně. Oblbovak jsem nedostala. Byla to otázka 2 minut. Je to nepříjemné, ale neboli to. Já se zaměřila na správné dýchání a to mě fakt pomohlo.

pe_tu_ss_ka
2. zář 2025

Já byla vloni.. nechala jsem si píchnout oblbovák a dalo se to zvládnout v pohodě, sestřičky byly moc hodný. Jinak byl pak nutný odvoz.

dyechampion
2. zář 2025

Ahoj, určitě jdi. Já chodím každý rok, protože mám reflux a pravidelně beru omeprazolové léky. Nepříjemný je jen začátek, pak už je to minuta a hotovo. Kdyžtak si klidně řekni o oblbovák, ale pak je potřeba, aby s tebou někdo šel domů. Já už to zvládám i bez něj – jen mi nastříkají něco do pusy, zavřu oči a hluboce dýchám. Po zákroku mě trochu pobolívá krk, ale jinak dobrý. To vyšetření je ale nutné, jinak se ti reflux může zhoršit a skončí to operací. Já už si musím do konce života hlídat jídlo – žádné kořenění, alkohol… opruz, no.

lujhu
autor
2. zář 2025
@dyechampion

Ahoj, určitě jdi. Já chodím každý rok, protože mám reflux a pravidelně beru omeprazolové léky. Nepříjemný je jen začátek, pak už je to minuta a hotovo. Kdyžtak si klidně řekni o oblbovák, ale pak je potřeba, aby s tebou někdo šel domů. Já už to zvládám i bez něj – jen mi nastříkají něco do pusy, zavřu oči a hluboce dýchám. Po zákroku mě trochu pobolívá krk, ale jinak dobrý. To vyšetření je ale nutné, jinak se ti reflux může zhoršit a skončí to operací. Já už si musím do konce života hlídat jídlo – žádné kořenění, alkohol… opruz, no.

@dyechampion děkuji všem za rady určitě to zvážím ale spíš asi půjdu páč mě to začíná obtěžovat