icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

alcar
21. srp 2020

@marcicek84 tak at si je ty uzkostne povahy nosi samy a nevnucuji je tem, kteri maji cely covid na salamu.

marulu
21. srp 2020

@alcar to je zřejmě tvůj způsob vnímání světa, že bys každého s jiným názorem hned poslala někam. Mně dodržování pravidel přijde jako elementární slušnost.

marcicek84
21. srp 2020

@babanci normalni to proste neni,to netvrdim,bohuzel tahysterie kolem nove nemoci je tak silna,ze to nekteri opravdu ocekavaji a to je prave ten kamen urazu...

marcicek84
21. srp 2020

@alcar jak jsem psala babanci jde o tu skupinu,kteri ocekavaji,ze to tak budeme delat,vetsi cast tech bojacnych zrejme ridi tento stat a ti to proste ostatnim narizuji,kdyz to nekteri vidi jinak...

alcar
21. srp 2020

@marulu tak pro me je spis elementarni slusnost si problemy resit sama se sebou a nezatahovat do toho ostatni a jeste si myslet, ze to udelaji automaticky. Tak to v zivote fakt nechodi.

alcar
21. srp 2020

@marcicek84 bohuzel... a to narizovani (az vydirani) zastiraji slovem slusnost.

marcicek84
21. srp 2020

@alcar mame v planu grilovacku,v Ostrvae zacaly radit rotaviry,tak jedna rodina nedojde,protoze jedno dite lehlo v nedeli,druhe ve stredu a chytlo je to dost,ze to neni nejaka jednodenni vizorka,takze i s prujmem blitim a teplotama.Pak mame dalsi rodinu,ti se vratili min. vikend z Chorvatska a ti nam rekli,ze jejich syn mel ve stredu strevni problemy s prujmem a blitim a teplotou,ale od ctvrtka vse ok,ji uplne normalne,jak by mu nic nebylo,nikdo jiny nic nema,neonemocnelo ani druhe dite,no tak byt paranoidni,tak jim reknu at nejezdi,ze muzou mit vsichni covid,ze byli v tom Chorvatsku.No a maji u nas dokonce spat,koupat se v bazenu,ale pokud vim ty rychle strevni chripky,u nich nakazlivost mizi do 48 h po vymizeni priznaku,tak si myslim,ze v sobotu vse ok,kdyby jim onemocnela dcera,tak samozrejme jsou jasni,ze ten nedojdou...Prijde mi to takto rozumne...Mne totiz prijde,ze ted vsichni resi jen koranavirus a jsou az paranoidni,dokonce muj manzel,ktery je bacily celkem opatrny rikal,ze to nehodla resit,ze dela s lidma v okresu F-M,jezdima normalne na vylety,ja jsem s lidmi v praci a ti se vraceji ze zahranici,nekteri si tam berou i kaslajici deti,jezdim v MHD,takze kdyz to ma prijit je tolik moznosti odkud,ze proste rikam nejde to tak resit

meesha
21. srp 2020

@marcicek84 no tak jste miliontypadesaty poplacaly po raminkach jaky jste borci neohrozeni, co to "nehodlaji resit", Jen ti preju, at nikdy nejsi v situaci, abys musela poslouchat, jak se ostatni "nehodlaji omezovat" v ramci prevence nemoci, ktera ti muze z deti udelat sirotky, pripravit te o prarodice, zabit velmi blizkou osobu (protoze je po tezke hematolecbe) nebo zabit dite (protoze je tezce postizene). Je to sakra neprijemne. A pri vedomi, ze ta prevence je tak jednoducha....normalni slusnost

Jestli chces operovat tim, ze se muze stat cokoliv blablabla - ano, muze a je milion veci, ktere neovlivnis, muze na me spadnout kvetinac, ale zrovna tady riziko muzeme snizit my vsichni celkem jednoduchym zpusobem. V aute se taky poutas, tehotnym nikdo pod nos nehuli, na kolo si vezmes helmu, pred tetanem se oockujes. Taky muzu rikat proc: kdyz je tak mala sance, ze se neco stane.

Jestli chces operovat tim, ze se mame chranit my a ty se tim nehodlas zabyvat, tak to je sice hezke, ale i my, veeelmi rizikovi, musime chodit do prace, posilat deti do skoly, obcas si nakoupit. A tak nam ta drobna ohleduplnost dost pomuze. Muzeme onemocnet, jiste, ale naproti se mi tomu nechce.

Jo a se svou nemoci muzu zit stastne do konce zivota, v pripade koronace mam pomerne solidni sanci, ze to tady balim nebo budu mit trvale nasledky. ALe umiraji jenom stari a nemocni., prirodni vyber, tak co,

A jakkoliv to zni melodramaticky, tak to je proste realita, jen vam damy opravdu preju, at to nikdy nemusite resit.

autor
21. srp 2020

@meesha 👍

marcicek84
21. srp 2020

@meesha opravdu melodrama s velkym nastupem...ale nejak se to samozrejme nepotkalo...jsou jine zpusoby jak resit tyto osoby jak jsem psala klidne bych jim na tu individualni ochranu prispela,nez abych byla v rousce do konce svych dni. Ruku na srdce,jak dlouho si myslis,ze bude pro vetsinou spolecnost tato sarada akceptovatelna nevidic svetlo na konci tunelu?Mozna je na case zacit uvazovat o te individualni ochrane a necekat,ze to budou delat do konce svych dni ostatni a prestanou zit...vzhledem k tomu,ze se zacina demonstrovat,je zrejme,ze uz tohle omezovani vetsiny bude muset skoncit...snad te spasi ockovani...

meesha
21. srp 2020

@marcicek84 no jo, jenze za teto situace ten zivot holt melodramaticky je. Nikdo nechce, abys prestala zit, chce po tobe jen elementarni slusnost a mozna trochu diskomfortu ve prospech tech slabsich. To je pro tebe fakt takovy problem si ten hadr dat na hubu kdyz jdes nakoupit, neporadat pul roku megaparty, jednou za zivot se treba trosku omezit v cestovani a ve fronte stat metr a pul za tim pred sebou? Jde o par mesicu... Protoze nam vsem jde o jedno, aby se podarilo ten virus zvladnout tak, aby nebyl ohrozujici v takove mire. A ono se to jiste povede - ja treba verim, ze hodne by pomohly jednodussi testy, doplnkove ockovani a testovani novych typu lecby. Ale nesmi se nam to vymknout z rukou, protoze ver, ze pak na tom muzes byt bita i ty - az budes mit treba i jiny zdravotni problem a odmitnou te osetrit, protoze korona a nestihaji nebo nemas test a nebo "radsi sem vubec nelezte".

Rada se dam poucit, jak se mam chranit. Dam ti priklad: v zari pujdou deti do skoly. To mam pak jako chodit doma s respiratorem? Pokud nebude denne zastup nakazenych, ale budou pribyvat v radu jednotek - je to pro me prijatelne riziko, asi jako ze me srazi auto, ale pokud se bude sirit tempem jako ted ve skolach v Izraeli - jak se jako mam chranit. Inspiruj, rada si poctu.
A ver, ze tri respiratory mesicne me ted stoji kazdy mesic kolem 7OOkc, jsem rada, ze je mam a osobni zodpovednosti se nezrikam. a penez nelituji, ale ono to proste vzdycky nejde.

marulu
21. srp 2020

@marcicek84 doufala jsem, že osobní zkušenost někoho potencionálně ohroženého povede alespoň k zamyšlení, ale evidentně ne, pořád si pojedeš tu svou, hlavně já ať se nám dobře, ostatní mi jsou ukradený. Jo, smutně se to čte......a ještě se vysmíváš...."melodrama s velkým nástupem....."

marcicek84
21. srp 2020

@meesha tak jinak,ja rozestupy v radach dodrzuju,megaparty nenavstevuji,ridinne oskavy jsne pul rok temer nemeli,ani ted bude u nas maka akcicka a za to bys me nejradsi zlyncovala,nezlob se,ale nenecham se,nechodim do kin ani divadel ani velkych bakupnich center,do ochodu sporadicky,dodrzuje vsechna platna narizani vyt si o tom myslim sve a tobe to koukam malo.Cestuju rada a do zemi,kde je riziko mensi nez u nas,necpu se tam do davu a jsem rozumny,riziko nakazy je nulove...Myslim,ze se chovam zodpovedne.Tema rousky nehodlam akceptocat z duvodu bile mapy na semaforu,kdy nehrozi komunitni prenos a tudiz nejsou v teto chvili zcela mimo misu.No a tedy pokud vim,v ochode i ve skolach nastesti ten hadr na hube mit nemusime.Ja nam za sebou uz par mesicu zivota s hadrem na hube,my to v jraji melinpovinne temer cele leto,takze si myslim,ze stacilo a dale uz bezpredmetne nosit nehodkam,ja se nemela cas 2 mesice bez toho prodycgavat hako jini v CR.Pri predstave teto haderky od zari az do brezna z ni chytam panickou ataku a kdyz bude nejhuz adi si zaridim diagnozu,ktera me od teto povinnosti oprosti legalnim papirem.
Co se tyce tce rodiny,meli byste tedy nosut redpiratory vsichni a nejlip i venku,at teda mas to riziko na prijatelne urovni...nebo cekas, az to rizikovym skupinam naridi vlada? Spolehat se na druhe,kteri to maji na parku,nosi to pod nosem,to zrovna asi nebude nejlepsi reseni...Jo anpredstav si,ze uz ve skolach bude i povinne distancni vzdelavani,treba detem z rizikovych rodin umozni vlada tuto formu vzdelavani,ono moznosti jsou,jen je treba chtit

marcicek84
21. srp 2020

@marulu problem je ten,ze ja na pandemii nehraju,ani ty cisla neodpovidaji epidemii,takze opatreni jsou prehnana

meesha
21. srp 2020

@marcicek84 taková drsňačka a máš panickou ataku z hadříku? Wow :D :D :D

A dík za radu, to se vzdycky hodi :D

marulu
21. srp 2020

@marcicek84 no ty sice na pandemii nehraješ, ale problém je v tom, že ona tu skutečně je....

marcicek84
21. srp 2020

@meesha urcite ji budu mit na papiru,kdyz to zacne byt neunosne 😜😜😜a nebudu zdaleka jedina 😜😜😜

@marulu bohuzel neni,cisla v CR neodpovidaji ani bezne epidemii

meesha
21. srp 2020
marulu
21. srp 2020

@marcicek84 než tady začneš druhé poučovat, tak si nejprve přečti definici pandemie 😀

marketa11112
21. srp 2020

@marulu sobeckost a neohleduplnost lidi k jinym me vytaci neskutecne.

@marcicek84 Vis,pro me je strasne zvlastni tuhle diskusi sledovat. Ja neslysim nikde zadne stiznosti na rousky, jen zde na mk. Opravdu. Tady nikdo nema problem nasadit si rousku pred lekarnou ci nemocnici. Vzdy jsem si rikala,ze zde ziji sama hovada. Ale ,kdyz ted vidim, jak jsou lide k sobe ohleduplni, jak se boji o blizke - zrovna u nas je mesto,,stare,, , same duchodaky a pod. Fakt zde nikdo neremca. Spis slysim,ze se lide neboji o sebe, ale o pribuzne,rodice, babicky a pod. U nas v rodine jsou stari lide. Jsem ohleduplna k nim a respektuji jejich strach. Jsem ohleduplna ke svym detem, hlavne k synovi. Jsem ohleduplna k duchodcum,ktere potkavam pri nakupovani napr. v kauflandu nebo k postizenym detem,ktere potkavam nekolikrat v tydnu... A nejde jen o virus, jsem ohleduplna take k jejich strachu a respektuji ho. Jo a tesim se,ze konecne nebudou ve skolce unudlane deti a nebude to odnaset muj syn. Dokonce na me nebude nikdo chrchlat mezi regaly pri nakupu a nebude slintat nad ovo-zel v pultu ci prskat na rohliky. Huraaa. Nesnasim to. Jo, trosku hygieny lidem prospeje.
Libi se mi,jak tu par lidi krici,ze jsou vsichni proti rouskam. Vsichni?

marcicek84
21. srp 2020

@meesha to vi i male dite,nic to nemeni na tom,ze v CR nemame ani covidovou epidemii,natoz si tady hrat na pandemii svetoveho formatu...

@marulu kdo chtel pochopit vyznam pochopil

@marketa11112 abys videla co vidim ja,nesmela bys sedet doma a musela vyjit ven,me zase fascinuje,jak damy na materskych,kterych se to primo az tak netyka a skoro si to nevyzkousely,maji plnou pusu reci o ohleduplnosti...ono se to pak z domu mluvi a druhym narizuje,jen co je pravda...je tu i petice proti rouskam,tam za 24 h pribylo pres 20 tis. podpisu,takze bohuzel rousky jsou otravne a i spatne pouzivane verejnosti,aby mohly mit efekt...

hojda
21. srp 2020

@marketa11112 Petici podepsalo necelých 23 tisíc lidí, to je opravdu málo na to, že se roušky týkají téměř všech.

meesha
21. srp 2020

@marketa11112 tak ja budu melodramaticka podruhe: potesilo 🙂

marcicek84
21. srp 2020

@hojda ale za poslednich 24 h a pak to radeji zmirnili,aby zastavili planovane demostrace a aby i lide prestali vyjadrovat nazor v peticich,takze i 23 tis.podpisu bylo k necemu jak vidno....😜 De facto zrusili rousky v obchodech a skolach 🙂

hojda
21. srp 2020

@marcicek84 za posledních 24 hodin?

Podpisy
2020-08-21 889
2020-08-20 4784
2020-08-19 8814
2020-08-18 7846
2020-08-17 450
2020-08-09 1
2020-08-08 1
2020-08-06 1
2020-07-26 3
2020-07-24 1

marcicek84
21. srp 2020

@hojda se podivej,ze dost nez to zrusili,mmch co ty dalsi 3 petice na podobne tema,taky rostly, ve vysledku je videt okamzitou reakci lidi na planovana opatreni a vyjadreni nesouhlasu 🙂

hojda
21. srp 2020

@marcicek84 Já reaguji na konstatování, že to bylo za posledních 24 hodin. Když vidím, jak mohutně je to diskutované téma, tak mi ta čísla přijdou opravdu zanedbatelná. Dle diskuzí na internetu bych čekala, že jich budou minimálně statisíce.

marcicek84
21. srp 2020

@hojda kazdopadne je to jasna zprava,lide zareagovali hned a odmitli to,vlada ustoupila...
Jinak byly to jen 3-4 dny,kdy se intenzivne plnilo,kdyz se podivas na pocty,teprve se to rozjizdelo,ohledne navratu deti do skol se podpisy sbiraly snad pres mesic,po zmene pravidel na rousky je videt ubytek podpisu a zas jak se nebude neco lidem libit podpisy pribudou to se nebojim,ze ne...myslim,ze se k tem statisicum pak hrave muzeme dostat...
Jeste k te zanedbatelnosti,o te skolske petici jsme si mysleli totez a nakonec skolnin dochazku takova petice udelala dobrovolnou...

meesha
21. srp 2020

@marcicek84 a ty myslis, ze je spravny, aby vlada vladla podle toho co se lidem libi? Babisak na tom jen honi body, jak jsou ti epidemiologove zli a jak on osobne ae vsemi mluvil a jak to zaridil 😂 se snazi urvat co se da.

Strana