Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@babanci Tak už se píše o tom, že s respirátorem se karanténě vyhneš. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-...
Tak aktuální situace s testováním. V pátek se kamarádka dozvěděla, že syn ve škole přišel do styku s Covid-pozitvní osobou 4. září, takže teď je jakoby v karanténě, aniž ví, zda je pozitivní nebo negativní a po 158 pokusech dovolat kvůli termínu testu, se dozvěděli, že na test mají přijít v sobotu odpoledne (je to již ten výstupní test z karantény). Takže starosti někoho v Ostravě, že musí nosit roušku, když má bílo mi přijdou fakt směsné.
Těch 158 je reálný počet pokusů!
@hojda co to zase plácáš, v Praze to máte v pr...no jo, tak my to tady takto měli v létě, taky jsme to přežili...teď čtu nové firemní nařízení, kdokoli kdo má symptomy covid, od silné rýmy po teplotu, bolest v krku, bolest hlavy atd. má požádat o práci z domu a bude mu vyhověno. Tomu říkám rozumný přístup.
@hojda tak hlavně, jak vidíš, dokážu se chovat zodpovědně i bez nějakých nařízených roušek, jsem nemocná sedím doma, nemocné dítě mám doma, dnes v kanclu a do firmy jsem si roušku vzala, páč jsem nemocná, že jo, ale nevím na co to nosí zdraví lidi, fakt ne...jinak mělo by být pro zaměstnavatele samozřejmostí, že všude kde to jde, posílat nemocné dělat z domu, nebo naopak měřit teplotu u vstupu na pracoviště a nemocné ve fabrikách posílat domů, protože pak by nikdo nemocný do té práce ani nezkoušel přijít. Ale protože nejsem zarytý rouškař, asi je můj přístup pro mnohé málo, prostě tuto věc vidím jinak...
@marcicek84 Problém je v tom, že by v těch fabrikách za chvilku už nikdo nemusel být, takže pořád lepší nosit roušky preventivně, než hasit, co se bez nich navaří....
@marcicek84 A nemluvím o Praze, toto je stav zelené dle semaforu!
Já dneska absolvovala naprosto běžnou návštěvu nemocnice, odběr krve před screeningem. (Někdo sice uvažoval o odkladu těhu kvůli koroně, ale my nad tím takhle neuvažovali.) Info si mohli vytáhnout z databáze, je to moje čtvrté těhotenství, kromě jednoho porodu se všechny týkající se záležitosti odehrávaly v této nemocnici - všechno tudíž měli v databázi. Krev odebrána během nekecám necelé půl minuty, fantastická sestřička. Ale krev mi mohli brát kdekoliv, na to mě snad nemuseli tahat do nemocnice. Papíry vyplňovali hlavně z databáze totéž, co už jsem opakovala mockrát. Během mě návštěvy tam jednou všichni zmizeli někam dozadu, nekecám, všichni, necelých deset minut jsem tam čekala a přemýšlela, jestli jim pobliju klávesnici, nebo to vydýchám. Asi se tam něco rozdávalo, protože jsem zaslechla "*pojď si taky vzít". Další zádrhel byly telefony a přihlášení do databáze, pět minut řešení, kdo je kde přihlášený, protože nelze objednat pacientku čekající na telefonu. Ok, software umí být mrška, ale koho to zajímá? U mě v práci, ale to je samozřejmě soukromá firma, to bylo zákazníkům myslím celkem buřt. Další telefon, z mě neznámého důvodu zvedla sestřička, která se mnou datlovala tu veledůležitou zprávu. Takže dalších pět minut jsem poslouchala o cystě na vaječníku. Následovali stezovani si kolegyni, že paní nezná rozdíl mezi operací a zákrokem. Sorry, já ho taky neznám. Pětkrát tamtudy důležitě prošla sestřička/doktorka? s rouškou někde v prdeli, protože žrala jogurt. Sice reálně nic nedělala, ale na to jídlo se zvedla od stolu, asi aby se prošla. Teplotu změřili všem příchozím, kromě mě. To je asi fajn, já od dcery chytla nějaké nachlazení či co a lehce teplotu mám. Celkový čas od vstupu a výstupu z budovy byl cca padesát minut, a to si uvědomuju, že jsem měla štěstí, protože jsem nečekala v čekárně, celkový čas skutečné činnosti bylo deset minut. Všechny dámy, se kterými jsem přišla do styku sice třebas pomalejší ale příjemné. Nicméně systém jako takový děs běs, ustrnutý nejspíš v době mého narození. Když jsem konečně odcházela, maně mě napadlo, že tohle je jejich běžný den - IT problémy, organizační problémy, co jsem tam vyslechla ohledně přeposílání jakýchsi vzorků. A jestli je takhle báječné organizované naše zdravotnictví celkově, i s tím, co si člověk občas přečte na internetu za historky o čekacích dobách, omylech na příjmu atp., jestli je tohle vzorek práce, tak pokud jde o koronu, jsme v prdeli.
@hojda Drsné číslo! Mají bludišťaka za trpělivost 💪
@hojda vidíš a my máme zrovna bílo, proč to plošné opatření máme, na základě čeho? Oni překračují své pravomoci, nemůžou nařizovat v regionech, kde je bílo, tedy žádný stav epidemiologie, nemají na základě čeho žádat ochranu veřejného zdraví, to dá rozum.
@mourovatakocka čemu se divíš, tos byla poprvé v nemocnici? Ale u 4. dítěte bys už na to mohla být zvyklá. A určitě jít tam nemocná, to zrovna nebyla ukázka ohleduplnosti...
Vzhledem k tomu, ze i kdy je vetsina lidi bezpriznakovani, prenaset Covid nevedomky mohou, jsem za plosne rousky rada.
@marcicek84 A ty myslíš, že naše zdravotnictví ten zvýšený počet pacientů zvládne bez problémů?
@marketa11112 ten díl byl práve udelaný přímo pro seniori.Pani Jílková tam pozvala lékaře a Prymulu .Z jediného dúvodu aby se senioři přestali bát.V domovech umřeli lidi stesky po rodine.My si to asi neuvedomujeme ale jsou staři lidé hodne vydešeni.Jsem ráda že pani Jílková tenhle díl udelala .Je to opravdu zajímavé.Doporučuji se na to podívat.A tímto nechci psát že covid není nic je to nemoc máme mít respekt poslouchat odborníky ale zároveň být(v nadhledu).Stesk a psychika je nekdy horší než covid.
@hojda nekde funguje neco bez problemu? Je jasne, ze kdyz bude nemocnych vice, ze to bez problemu nebude. V Italii to taky nebylo bez problemu a nakonec to vlastne nejak zvladli. Ale nase zdravotnictvi je uplne jinde, nez v Italii. Myslim, ze na chodbach ci v telocvicnach tady umirat nikdo nebude. Ale dnes ti to asi nikdo nerekne. Lidi by si meli uvedomit, ze i zdravotnici jsou jen obycejni lide a ne roboti.
@blondynka400 jasne,chapu,jak to myslis. Ale pokud mohu nekoho svym chovanim ochranit i ja,udelam to. Kdyz mam chripku, nelitam po navstevach. Kdyz ridim,venuji se rizeno a necumim do mobilu a pod. Proste pokud mohu prispet k tomu,ze je riziko nizsi,udelam to. A je vlastne fuk,zda jde o mou ci cizi rodinu. Proste minimalizuji riziko, co to jde.
@shaun40 porad jsem nevidela. Pro stare lidi to urcite bylo na jare hrozne. Spatna zprava je,ze pro mnogo z bich,mozna vetsinu, to pokracuje.
U nas ve vedlejsi vesnici vcera zavreli skolu a skolku. Muj syn tam chodil prvni rok do skolky. Od lonska mi chodi deti jinam. Uf. Coronu ma ,,byvala,, vychovatelka meho syna. Par deti od nas do tamni skoly dojizdi. Ted se budou schazet ve vesnici na hristi. Hadejte,kam nepujdeme na prochazku? Ja vim,je to venku. Ale na lavicce se s rodinymi prislusniky dobre klabosi.
@hojda tak naše zdravotnictví je rozhodně jinde než to v Itálii, problémy jsou od toho, aby se řešily...
@alcar
@marcicek84 @alcar Tak máte pravdu, že naše zdravotnictví je jinde. Zatím mám to pořádně ani nezačalo a on je problém umístit covid pacienty. Trošku to připomíná to lednové, že roušek máme dostatek. O místech pro covid pacienty to říkají taky.... https://neovlivni.cz/zachranky-maji-problem-kam...
@hojda ježíííííííííííiš, tak jo, jsme v loji a všichni do jednoho pomřeme, aspoň nebudeš mít žádné starosti...🙏🙊🙉🙈
@marcicek84 Ne, všichni určitě nepomřeme, někdo se zavře doma na HO, že? 😉
@hojda Ono se ty mista budou postupně zase obnovovat, je jasny, ze pres leto, kdy bylo hospitalizací minimum, neslo z ekonomickeho hlediska drzet prazdna luzka....a jaksi ten cas se i vyuzil (doufam) na neurgentni veci, ktete byly ve skluzu z jara, lecba jinych nemocí (není jen covid), odsunute operace atd. Problem je, ze "nikdo" necekal, ze to poroste takhle hnedka zkraje zari, jeste neni ani pulka září za nami. Ti nahoře toto ocekavali mozna tak v listopadu a ze mezitim se to postupne obnoví ta luzka.Ted se musi jednat rychle a predevsim je potreba komunikovat nemocnice vs. MZ mezi sebou! Coz jak je videt, je zas problem...A nejaky ten centralni registr volnych luzek mel byt uz davno taky, jako fakt nechapu, co na tom ministerstvu v lete delali....doufali,ze jaro uz se proste opakovat nebude?
Ale jedno je fakt, to tam taky bylo zmineno, mit dostatek luzek je jedna vec, je ale treba mit i dostatek personalu (a pokud budou sestry hromadne chodit na osetrovacky pri zavrenych skolkach a skolach...muzeme mit luzek, kolik chceme, nebudou lidi)
@hojda tak ty uz ses pozavirala,tak to asi prezijes,gratuluju 😜 🙏
@marcicek84 Jj HO máme obě, ale je v tom trošku rozdíl. Já tu nevedu kampaň, že roušky jsou blbost a berou nám svobodu a nedávám kázání maminkám, který ten HO nemají a je pro ně dost složité nechat si to dítě doma (udělat to nějak musí, protože jim dítě nevezmou). To se to krásně radí, když se pěkně schováš doma a ještě se tu pěkně pochválíš, jak jsi zodpovědná (o peníze nepřijde, o práci taky ne.....) 😉. Opravdu neuvěřitelná obětavost.

@shaun40 Ale taky tam ten jeden senior rikal, ze pokud muze neco udelat pro druhe, rousku si vezme... ze je to malickost a chce byt zodpovedny.
@ninive211 Já si myslím, že bylo hlavní vydržet do voleb, aby si všichni mysleli, jak je vše zalité sluncem, že vláda prostě spoléhala, že to do těch voleb vydrží. Jenže bohužel viru je trošku jedno, kdy ty volby jsou a díky naší nezodpovědností jsem dost věcí dost urychlili a znásobili. Třeba v Motole některé odborné ordinace vůbec nefungovali, dost jsem se divila, když celé jaro se všechna prevence zrušila a místo, aby se to přes prázdniny dohnalo, tak měli volno. Zase třeba mamograf někde začal fungovat i o víkendu, aby ty odložené prevence dohnali, takže jak kde.
@hojda ano je v tom rozdíl, já ho mám proto, že jsem nemocná a nechci šířit bacily, ty sedíš zdravá doma na HO. Takže zase trochu vedle, prosím tě, stále ti v této době přijde normální, posílat nemocné dítě do školky/školy? Na Ostravsku a to je tady bílo začínají ze škol chodit e-maily, že učitele vědí, že to pro děti nebude lehké, ale aby měly roušku raději i ve vyučování tj. 5-6 h v kuse, možná i dýl, to mi fakt normální nepřijde, ani my to takhle nenosíme, ale oni by rádi, jsem zvědavá, který rodič na tohle přistoupí.

@babanci Na počasí si, ale musíš stěžovat jinde než u vlády🙂.