icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

alcar
20. zář 2020

@marulu kde prosim reaguji agresivne? 😃

alcar
20. zář 2020

@hojda to vsechno se dodrzuje. Takze ti “nekteri” podle tebe muzou za to, ze tady ta cisla rostou? Ti “nekteri” budou moci za to, ze se tady vse omezi? Neblbni...

marcicek84
20. zář 2020

@jelenice_zavodnice nevim o tom,ze bys s nami zila,aby ses vubec mohla relevantne vyjadrit k nasemu zdravi nebo nemocnosti,ale ze ty porad musis do me sit,to je neuveritelne jak jsi mnou zaujata a jak moc ti lezim v zaludku,dej si pohov.Psala jsem to i v jinem vlakne,ze jak koronu nemusim,ze jedine dobre na tom bude,pokud budou vykazovat nemocne deti i s rymou ze skolek,ze konecne ty deti budou zdrave.Mmch pokud mas potrebu spatnych dedukci a prektucovani, tak nam rekni ty,zda tobe chodi deti do skolek a jak casto marodi,vc.rymy.Jestli ty jsi nejsi zase silna na puse.

@marulu podle sebe soudim tebe?To se tak snadno zapomina na ten nouzovy stav?Celkovou situaci jako izolace,rousky apod.,kdyz se slo do kolektivu mimo zahradu rouska a moc dobre vis protoze jsem to tady resila,ze u nas reditelka nakazala deckam rousky ve tride hned po opetovnem otevreni skolky,dcera mela stit,rousku jsem ji nedala,ale de facto je videt,ze ji ta imunita zase spadla a ted si predstav prvni trida pred nama parkrat to jeste zavrou a to jsem zvedava jak bude zdrava s budeme vsichni happy,protoze moc zameskanych hodin mit nemuzes.Hlavne porad nosme rousky a budou z nas vsech chronici.

alcar
20. zář 2020

@marulu divadlo, koncert... to zrovna neni ukazkovy prototyp omezeni a preventivniho opatreni v boji s covidem, za ktery tady brojis. 😃

hojda
20. zář 2020

@alcar vtip je v tom, ze se to musi dodrzovat neustale, u nas nebylo nic a kdyz se melo zase zacit, tak tu byl rev, ze to nici svobodu a ja se omezovat nebudu.

alcar
20. zář 2020

@marulu jo a pro me ziti v omezenich a prikazanich neni “normalni ziti” jak to nazyvas. Byla jsem ochotna se tomu podvolit na jare, jeste i ted na podzim jsem ochotna dodrzovat ta jejich narizeni. Ale uz tedy nezkousnu, kdyby se mely plosne zavrit skoly na dalsi 4 mesice a 3/4 naroda muselo na očr za 60%. Nezkousnu, kdyz decka ze skol nebudou moci jit ani do divadla nebo mit nejakou skolni akci, protoze se jich nemuze sejit naraz 20 v jedne mistnosti a dospelych pritom 5x tolik v divadle muze.

alcar
20. zář 2020

@hojda proc by se to melo dodrzovat neustale? Do konce zivota?

hojda
20. zář 2020

@alcar ano, ti nekteri k tomu velmi silne prispivaji.

marcicek84
20. zář 2020

@hojda jak kvuli cemu,kvuli tomu na co si tady hrajeme,snahu zastavit nejaky virus,ktery s nami stejne zustane,bzmez ohledu na nasledky tskovehoto pocinani.Ja bych rada aby moje dcers mela nejakou budoucnost,ne aby zilan z ruky do huby a pak na duchod ani nemela narok,proroze se budou splacet dluhy z doby covirove.Tohle by mel chtit kazdy rodic pro sve deti a prijde mi divne,ze radeji vymenime budoucnost nasich deti za prodlouzeni zivota kolikrat lezaku v domovech,nebo lidi se spatnym zdravotnim stavem,kdy by se zabila i pouha chripka.Ano izolujme a chranme, ale neni mozne prestat zit ve stylu tak rostou cisla a lehke pripady ano rostou i tezsi,ale radeji zas vsechno zavreme,at ti zdravi prijdou o praci a pak ani nanty duchody soucasnych duchodnu nebudr,to nam bude opravdu dobre...

alcar
20. zář 2020

@hojda kolik jich je? Tech “nekterych”. Mas to nejak relevantne spocitano?

werumka
20. zář 2020

@marcicek84 Takže ta základní otazka: co se dá dělat, aby to nepolozilo ekonomiku, včetně zdravotnictví?

hojda
20. zář 2020

@alcar ne do konce zivota, mozna bude lek, mozna ockovani, mozna se dostatecne promorime, ale rozhodne ne nerizene. Zkus se zamyslet, kolik se treba operuje slepaku za rok? Kdyz se to rozlozi, tak se nic nedeje a jaka bude situace, pokud ten slepak budou mit vsichni najednou? Mozna je nebude mit, kdo operovat mozna uplne zbytecne umre plno lidi, ktere by v normalnim stavu bylo mozne bez vetsich problemu zachranit. Jedine o co se snazime je nezahltit zdravotnictvi, aby se mohli lecit i pacienti s jinymi nemocemi.

alcar
20. zář 2020

@hojda vsichni najednou slepak ani covid mit nebudou. 😉 Ted je aktualne nakazenych 0,2% lidi a z toho dalsi mizerne promile tech, kteri potrebuji lekarskou peci. A to je ted udajne “drama” za ktere muze udajne absence opatreni. Tak ted tu ta opatreni mame, tak nam to uz tak neporoste (za predpokladu, ze to budou vsichni, ale opravdu vsichni ☝️ dodrzovat). 😁

hojda
20. zář 2020

@alcar to ne, ale kdybych jich bylo min, tak treba nemusis resit, jak se bude tvoje dite ucit, jestli s rouskou nebo bez a jestli doma nebo ve skole.

jelenice_zavodnice
20. zář 2020

@marcicek84 Neziju s tebou v domacnosti to je snad jasne ale ty tady na MK reportujes vas zdravotni stav od pocatku korony. A tehdy si uvadela, ze dcera je porad nemocna ze skolky a ted, ze dlouho nemocna nebyla a ted po zahajeny dochazky je znovu a ze za to muzou rousky. No ale treba nemuzou a dcera muze mit jiny problem jenom si natolik zaujata antirouskovou kampani ze sis toho nevsimla. Ne neboj, nejsem tebou zatizena, ja dokazu bez sledovani korony zit ale obcas se nad tvymi prispevky zamyslim a nektere veci nesedi. A k tvemu dotazu, prvni dcera chodi tretim rokem do skolky a nejvic marodila ten druhy, protoze to bylo ve statni a ve velkem kolektivu no a ted se uvidi co bude s timto rokem. A u druhe dcery zatim nemam vetsi statistiku, tak zhodnotim az po prvnim roce ale dost veci si absolvovala jiz s tou starsi ten druhy rok ve skolce. A k tomu dodam at to mas ode mne kompletni, nechci aby se zavirali skolky, skoly i univerzity, protoze jak vidis, bude to mit vliv na dcery i mne. Takze budu doufat, ze ucitele, kantori i moji prednasejici budou fit a hlavne budou ohleduplni aby kvuli par bojkotum systemu, se nemuseli zavirat vsechny instituce, hranice a pripadne cela ekonomika.

ilonne
20. zář 2020

@marcicek84 Zdaleka ne všichni lidé, kteří trpí např. rakovinou, nemá ještě naději na delsi život, ale Covid jim ji výrazně ubírá. A ty tu řešíš důchod své dcery, který nebude mít tak jako tak.....

alcar
20. zář 2020

@hojda ty jsi jak kolovratek. 😃 At jich je klidne vic, ale je absurdni nutit decka ucit v rouskach a zavirat jim plosne skoly. Skoly fungovaly i za valky.

hojda
20. zář 2020

@marcicek84 hmmm a co dceri odpovis, az se te zepta, jestli nosit rousku v MHD a v obchode bylo opravdu tak silene omezeni svobody, ze kvuli tomu se ma tak spatne?

alcar
20. zář 2020

@hojda takze rouska = budeme se mit dobre?

alcar
20. zář 2020

A nemusis mi odpovidat. To byl jen otoceny recnicky obrat, abys pochopila, ze jsi napsala totalni kravinu. 😃

hojda
20. zář 2020

@alcar ne to tu nikdo netvrdi, ale v soucasne situaci je to jedno z mala levnych opatreni, diky nim mame sanci, ze ta ekonomika pobezi.

marketa11112
20. zář 2020

Tak pokud se corona udrzi jakymkoli zpusobem v urcitych mezich,ktere bude zdravotnictvi stihat, mame vsichni nadeji na ,,normalni,, zivot. Nam chybi koncerty, ale opravdu ted na zadnej nepachneme, nebudu ohrozovat zbytecne mou rodinu. Muziku si holt pustime doma. Vcera tu bylo obecni mecheche a narvano lidmi. Nesli jsme. Manzel jel kolem- pokud by tam bylo par lidi, sli bychom. Takhle jsme se na to vybodli. Ve vsi vedle nas je corona,zavrena skola a ty lidi se prisli bavit k nam. Skvela situace. To je ale presne ten duvod, proc se to siri. Cesi dodrzuji jen prikazy, bez nich nefunguji normalne. Doporuceni u nas nikdy fungovat nebude.

alcar
20. zář 2020

@hojda no prave ze to tvrdis. A noseni rousek rozhodne neni zarukou toho, ze ekonomika pobezi.

pratensis
20. zář 2020

@alcar Máš pravdu, nakažených je stále málo, z toho v lékařské péči ještě míň. Ovšem důležité jsou přírůstky a míra jejich postupného zvyšování. Doporučuji ti projít znovu video se zombíky o exponenciálních křivkách. Plus vzít do úvahy, že v současnosti hospitalizovaní jsou ti, kteří byli nakažení před třemi a víc týdny, tedy v době několikanásobně menšího počtu nakažených a jejich přírůstků... Nekopu jen za roušky, ale za jednoduchá opatření jako celku (= roušky, důsledná hygiena, rozestupy, ohleduplnost, selský rozum) u každého jednoho člověka. Až bude hospitalizovaných tolik, že ti to začne připadat hodné pozornosti, tak bude pozdě. Pak už žádná jednoduchá a levná opatření tu exponenciálu nezbrzdí. Jsem zvědavá, o čem se tu při současném stavu věcí bude diskutovat za 3-4 týdny. Ráda bych byla pesimistou.

hojda
20. zář 2020

@jelenice_zavodnice marcicek si asi nevsimla v jake oblasti zije, ze mozna na zdravotni stav jeji dcery bude mit nejvetsi vliv to co dycha. Ostravsko ma nejhorsi detskou nemocnost z pohledu respiracnich onemocneni. Zajimalo by me, jak resi situaci, kdy se vyhlasuji omezovani vychazeni a vetrani kvuli spatnemu stavu ovzdusi. To je taky velky zasah do osobni svobody, ne? Takze asi otevira okna v celem dome a krici, ze ji nikdo omezovat nebude.

alcar
20. zář 2020

@pratensis ok, budeme diskutovat za 3-4 tydny. Nyni je diskuze, aspon tedy pro me, bezpredmetna. Me stanovisko jsi tady tedy cetla, kdyz na me reagujes. 🙂

alcar
20. zář 2020

@hojda ziju na Ostravsku od narozeni a nikdy tady nikdo nedodrzoval nejake omezeni vychazeni. 😉

pratensis
20. zář 2020

@alcar jj, se zájmem si počkám a budu ráda, když ty přírůstky nepůjdou po exponenciele.

werumka
20. zář 2020

@pratensis Je otázka, jestli ta doba, kdy jsme jen krok od toho, aby se všechno zase zařízlo, nenastala právě teď... tohle není čtení, který by člověk chtěl:
"Pokud přibude další tisícovka pacientů nakažených nemocí covid-19 vyžadujících intenzivní péči, nebudou v Česku již žádná záložní lůžka. V případě denního nárůstu 4000 nakažených a více, budou muset nemocnice začít omezovat péči o pacienty, kteří trpí jinými onemocněními. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Podle něj by mohla tato situace nastat již na konci příštího týdne. „Pokud ten systém zatíží dalších 1000 pacientů vyžadujících intenzivní péči, tak jsme na nule záložní kapacity,“ uvedl Černý. V současné době je tedy podle něj v záloze zhruba tisícovka lůžek intenzivní péče a 720 lůžek s možností podávání kyslíku. Volných je zhruba 25 procent kapacity."

Takže co dělat, aby mohlo zdravotnictví v pohodě fungovat i přes vysoký čísla?
Já si třeba říkám, že by fakt nebylo od věci, kdyby restaurace a bary fungovaly na stejném systému jako ty německé. Chceš tam jít? Nahlaš svoje údaje. Protože bary a anonymní shromáždění jsou prostě vždycky největším průšvihem. V Chorvatsku letos v létě nepustili lidi na hudební festival do areálu, pokud na sebe nenechali kontakt a iniciály..
Bohužel v naší zemi, kde se lidi bojí stahovat i eRoušku, se k téhle důslednosti nikdy nedopracujeme ☹

hojda
20. zář 2020

@alcar a byla jsi nekdy na vysetreni plic? ja kvuli alergii ano a vim, ze plice mam v poradku a rouska mi v lete problem v MHD nedelala.Jako prijemne to neni, ale ze bych se dusila, to tedy ne. Pokud by mi rouska delala takove problemy, tak bych se tedy do promorovani opravdu nehrnula a nechala si prekontrolovat plice.

Strana