icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

mourovatakocka
10. bře 2020

Jsem zvědavá, jak budou místní hrdinky hlavněžádnoupaniku, domažádnétrvanlivépotraviny, nicsepřeceneděje reagovat na první mrtvé. Nejspíš se dozvíme, že jsou to JEN staří lidé a tudíž nás to musí zajímat, protože se dá umřít na všechno. A pokud tam náhodou budou nějací mladší lidé, tak to bude asi jen statistická odchylka, protože smrt k životu patří atd.

ajja87
10. bře 2020

61.... nebála bych se říct, že ve skutečnosti už to bude mnohem víc,dle mého názoru to číslo tak rapidně stouplo jen z toho důvodu, že už se testují i lidé co nemají že zahraničím nic společného...

werumka
10. bře 2020

@mourovatakocka Muzu se zeptat, jaká je ta správná reakce na úmrtí člověka na koronavirus?

llluckaaa
10. bře 2020

@mourovatakocka A jak budeš reagovat ty? 😉

marcicek84
10. bře 2020

@myleii Tak pak jsou sheldoni asi vsichni co delaji ta "zbytecna" opatreni,vid. Proboha na co si tu zase hrajeme? Tak vime,ze se to siri geometrickou radou,ze se to siri i komunitne,ze to postihuje plice a ano muze na to umrit i mlady doposud zdravy clovek o tech starych ani nemluvim,1,6 m odstup uz neoplati,kdyz Cinani zjistili,ze se to siri i na vzdalenost kolem 4 metru a vydrzi ten virus ve vzduchu i 30 min.,na povrsich i 12 dni,dokaze se sirit od bezpriznakovych jedindu,inkubaxni dona 14 dni,nekdy i vice,takze je zrejme,ze o nem jeste hooodne moc toho nevime a teda jakoze tady nekomu prijde zdrava obezretnost jako nejaka komicka figurka z priblbleho serialu 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Tak ja nevim,mozna si ty dusledky dokaze asi predstavit jen par malo jedincu...
Opet dalsi bagatelizace,ta opatreni neodpovidaji jen horsi chrioce,vime o svedectvi zahranicnich lekaru,jak hrozne to muze byt,ne cesky narod se neomezi v cestovani,na lyze se apriori muselo,no tak ted asi vsichni na nejaky cas dojezdime...
Jako tak ja nevim co vic se tady chce za dukazy,kolik by vam stacilo mrtvych 10 nebo 100 nebo 1000 a co se bude dit pak?Jak daleko ta nase spolecenska neozdpovednost a bagatelizace muze jeste zajit?
Ale je to marny,je to marny,je to marny...

marcicek84
10. bře 2020

@eviicka rakovina???proc se tady plete rakovina...to muzeme psat i o poctu infarktu,mozkovych prihod,treba o poctu umrti na meningokoka nebo zanetech mozkovych blan,tak to jeste musime vytahnout??? Ohleduplnost vuci okoli?Jakoze nebudeme o tom psat a problem zmizi??? Hmmm tak to ja mam radeji svobodu slova...

odula
10. bře 2020

@mourovatakocka to je zajímavý, takže hlavnezadnoupaniku znamená jsemuplneblbanevimcosedejeaprotovsechnonechamnanahodeanebudusledovatsituaciadomavespazjcekulovyavsechnojemijednoprotozejetojenomchripkaanicsenedeje?

werumka
10. bře 2020

@marcicek84 “virus vydrží na povrsich 12 dni.” Kde prosím tuto informaci mas? V ideálních podmínkách byly prokázány 3 dny.
”dokáže se šířit od bezpriznakovyvh jedinců.” Odkud tato informace? Naopak se teď ukázala jako velmi nepravděpodobná.
“Inkubační doba 14 dni, někdy i více.” Zdroj prosím? Průměrná inkubační doba je 5 dni. Nejdelší potvrzena 12 dni.

mourovatakocka
10. bře 2020

@odula Asi stejně jako když tady někdo projeví strach, nebo jen je realista, je označený za panikáře.

eviicka
10. bře 2020

@marcicek84 ohleduplnost k okolí je např. nejezdit do rizikových oblastí, dodržovat karanténu, neohmatávat pečivo atd. Ne opravdu jsem tím nemyslela, že se o tom nebude psát, to jsou zase nějaké tvoje dedukce...

llluckaaa
10. bře 2020

@odula Neraď 😀

odula
10. bře 2020
blackhole
10. bře 2020

V Itálii je momentálně situace již taková, že hrozí, že lékaři budou muset vybírat, kdo má větší šanci na přežití a tím pádem si "víc zaslouží" pobyt na JIP, zbytek by měl prostě smůlu... Kapacity dochází, poptávka je enormní a pomalu není kam ty lidi dávat.

marcicek84
10. bře 2020

@werumka - vsechny zdoje jsou v diskuzi,postupne jsem je pridavala,ale jak jsem psala vlivem systematickeho ocernovani cokoli pridam je apriori pro nektere mimo,protoze jsem oznacovana za panikare a nevim koho jeste,tak se na me nezlob,ze se mi nechce zpetne prochazet celou diskuzi a radit ti pod sebe zdroje...

blackhole
10. bře 2020

https://www.ilfattoquotidiano.it/2020/03/07/cor...

K pochopení pointy stačí i Google překladač, staří lidé tam za chvíli prostě budou mít smůlu.

marcicek84
10. bře 2020

@blackhole a to se tam udalo behem mesice...zacalo to stejne jako u nas komunitnim prenosem...

mourovatakocka
10. bře 2020

@odula Díky za kvalitní příspěvek.

myleii
10. bře 2020

@marcicek84 a ja nekde pisu, ze je to jenom chripka? Ze vsechna opatreni jsou zbytecna? Dekuji za vypsani informaci, neboj vsechno to taky sleduju. Ja rozhodne nic nebagatelizuju a mam z toho respek, opravdu mam. Ale podle me se nic nema prehanet a ty tvoje zpravy tady jsou uz celkem extrem, zdravou obezretnost si predstavuju jinak. Na co mi jakou budou zasoby na 14 dni, doma se zabarikadovat nemuzu a predstav si, ze bydlim v Praze. Pritel jezdi denne mhd do prace a ani ja nejsem s deckem porad doma. Lidi, co musi za kazdou cenu ted cestovat me serou a nadavam na ne. Ale vysilovani mi pomuze presne jak? Vsechna doporuceni delam, zvysena hygiena rukou, zbytecne na nic venku nesahat, koukam po chrchlajicich lidech a jsem pripravena zdrhat, jime hromadu ovoce a zeleniny, vic vitaminu atd. Ale co jako muzu vic delat? To ze tady budu porad psat, jak jsme v prdeli a jak to tady bude strasny fakt nikomu nepomuze.

marcicek84
10. bře 2020

@myleii ty zasoby vyuzijes,kdyby ti nekdo na tu sobu naridi osobni karantenu,ze teda budes ohleduplna a nebude kazdy den chodit do obvhodu,kdyz se tady dovolavaji mnozi ohleduplnosti 🤦🏻‍♀️ a ani nebudes muset obtezovat okoli,tolik tech hasivu neni,ze by v pripade vice lidi obstarali vsechny...

marketka_m
10. bře 2020

všude to začínalo stejně jako v čr.. je otázka dnů, kdy se budeme bát setkat i s vlastními členy rodiny.. hold je to tak.. ale nic s tím neuděláme..a jjá mám o malého strach. nějaká informace, že na děti nejde virus mi je tak někde.. nejde nejde.. a pak najednou bude info že jde.. tak jak že stačí 1 metr odestup od lidí.. a už to jsou 4... JÁ VĚŘÍM V JEDNU VĚC: INFORMACÍ NÁM PŘEDAVAJÍ TAK 20%, TAKŽE HOVNO VÍME O KORONAVIRU, O POČTECH LIDÍ, O PŘENOSU ATD...a tímto se utěšiju :D takže je to pohoda. jinak by byla panika jak nic.

werumka
10. bře 2020

@marcicek84 Tak třeba ten přenos na delší vzdálenost - studie i článek byly staženy, zbyl jen text na Novinkách. To mi přijde na nějaký jasný tvrzení malo. K ostatními jsem tady žádné zdroje od Tebe ani od ostatních nenašla. Proto se ptám (dala jsem si tu práci, abych je hledala). Pouze svůj prolink na brief ředitele WHO, který říká, ze přenos z bezpriznakovych pacientů je nepravděpodobný.

marketka_m
10. bře 2020

@werumka většinu pravdivých informací na netu nenajdeš.. však by začala panika.

marketka_m
10. bře 2020

@werumka a nepravděpodobnost neznamená nemožný 🙂

llluckaaa
10. bře 2020

Jinak teda něco pragmatického... zavřené školy na neurčito, takže je jasné, že se bude omladina houfovat jinde ☹ Moje děti dostaly přednášku, co může nový virus způsobit, že jim neublíží a ani ho na nich nemusíme poznat, ale že když pojedou k dědovi, že právě on by od nich mohl něco chytit, že starší organismus se s touto nemocí vyrovnává hůř a mohl by mu ublížit. Zákaz návštěv kamarádů u nás doma (a že se nám to tu občas namnoží, že se nestačím divit 😀), ven můžou, ale budou venku a k nikomu domů, nebudou chodit mezi skupinky více dětí a starším lidem se vyhnou. Hygiena jako obvykle, při kašlání nebo kýchání schovat nos do loketní jamky.
Jak to dětem podáváte vy a co za opatření jste doma přijaly? 😉

flyhigh
10. bře 2020

Nevíte náhodou někdo, zda jsou někde na netu dostupné informace o počtu pozitivních případů rozdělených podle krajů? Díky 🙂

blackhole
10. bře 2020

@marcicek84 jj, průšvih je i to, že pokud ty místa na JIP budou obsazena těmi lidmi s akutní dechovou nedostatečností, tak bude problém ošetřit např. pacienty po infarktu a x dalších, kteří ten JIP potřebují z jiných důvodů než kvůli komplikacím koronavirové infekce. Myslím si, že takovéto informace by měly být podávány plošně v médiích. Dovedu si představit nejednoho "čecháčka", jak by vyváděl, kdyby zjistil, že např. pro jeho příbuzného po mrtvici v nemocnici prostě není místo. Žaloby by lítaly, ale asi by to stejně k ničemu nebylo.

marcicek84
10. bře 2020

@werumka verejnost se nedovi plnou pravdu,jestli se neco stahuje a clanky mizi,za to uz opravdu nemuzu...

marcicek84
10. bře 2020

@blackhole hlavne nesmime klast otazky a zamyslet se nad problemem,jinak bychom mohly sirit paniku a to jsi tady necetla,ze to je prece spolecensky nekorektni...

Strana