Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 to je ten jeden článek. Ty ostatní zdroje jsem nenašla... ani na googlu ani tady. Proto se ptám 🙂
@marketka_m já jsem možná trochu omezena, ale fakt jen já vidím rozdíl v tom, když napisu “přenos je nepravděpodobný” a “přenáší se z bezpriznakovych pacientů.”?
@flyhigh stránky ministerstva
@marcicek84 ta studie vychází z případu jednoho autobusu a byla stažena. Proč, to nevím. A prave proto si počkám, jak se k tomu postaví WHO. Jsem daleka tomu to označovat jako danou skutečnost.
@mourovatakocka není zač 😉
@werumka no jo,to jsou informace uz z drivejska,skoda ze ta predchozi diskuze byla smazana bylo hodne i tam... Kazdopadne jde o to,ze vedci porad upresnuji a sami nevedi jak to presne je,to me utvrzuje v tom,ze jsou veci,ktere zdaleka nemaji podchycene a jako jestli veris WHO tak po tom fiasku,co nebyli schopni vyhlasit pandemicky stav a stacily na to 2 zasazene svetadily,tak je ta organizace zvela nefunkcni a rozhodne neni smerodarne co tam da,jak jim jako chces verit,ze zas nekecaji? Jako koukat na to z okna jak se to siri je fakt na nic a i ty procenta umrtnosti uzavrenych pripadu jsou jina a vyssi...
@marcicek84 Já prave čtu aktualizované informace a proto se ptám - protože to, co jsi psala, jsem momentálně četla jinak (ten přenos z bezpriznakovych, inkubační doba..) všechny ty informace se vyvíjejí.
@werumka Včerejší článek z německého SWR Wissen říká tohle: Jak dlouho přežije na površích, to zatím není známo. Vychází se pouze ze srovnání s podobnými viry. Šíření od bezpříznakových jedinců? Taky zatím ne. Existuje pouze jediná čínská studie, která říká, že děti mohou šířit virus i když mají pouze málo symptomů, nic víc. Nikdo jiný zatím nic jiného nestudoval. Inkubační doba? 5-6 dní, v některých málo případech max. 14 dní. Zdroj https://www.swr.de/wissen/Neuartiger-Coronaviru...
Pokud budu mít čas, mohu udělat přeložený souhrn článku.
@llluckaaa vzhledem k tomu, ze nejsou zavreny skoly tak zakaz navstev nema smysl, takze to ne e. zvysena hygiena samozrejme, neberu je do obchodaku,chystali jsme se do bazenu, tak to pada, prochazky do lesa to jisti. chodim nakupovat mimo spicku. jinak jeste - svklikame se z kalhot mikin a vseho co je "exposed" hned na chodbe, mame svrsky oddelene, pripadne hned peru. 😉 hysterka no. Ale já byla dycky. Mám to po mamince. 😀
@jelenice_zavodnice Super, díky! To bys byla hodna! Já čtu jen WHO.int
@werumka tak ano vyviji se to a je mozne ze to je vsude jinak,proto vime,ze se nic moc o tom nevi...
@odula 🤷🏻♀️🤦🏻♀️🤷🏻♀️🤦🏻♀️🤷🏻♀️ to obleceni myslis vazne a pry ja jsem panikar,tak takhle teda nevyvadim...
@marcicek84 To si taky myslím, proto by bylo fajn nepouštět se do poplasnych zpráv. Nevím, jak staré mas ditko, mne v tomhle syn vyskolil perfektně. Pokud bych mu řekla nějakou takovou informaci, je schopny si sednout k počítači a dohledat si to. A pak mi říct, ze moje informace byla nepřesná, protože to má ještě tyhle a tyhle proměnné. Takže si holt v zachování rodičovské důstojnosti musím ověřovat aktuální informace napříč weby 🤣🤣
Já mám dítě školkové, do práce od zítra nemusím (dělám jen na dohodu, jsem 23tt), takže jsem ho ze školky stáhla. Jinak veřejnou dopravou jedu když musím (třeba příští týden mám ve městě doktora), ke kamarádce na návštěvu zítra taky půjdem, ale jinak budeme převážně jen venku v přírodě nebo na zahradě. Včera jsme byli i na nákupu, ale opět jen menší město. A jinak to oblečení "mezi lidi" také teď častěji peru.
@marcicek84 mně přijde, že o tom, že jsi panikář, tady dokolečka píšeš hlavně ty sama...
@werumka jop, mám sušičku. Jenže děcka stejně chodí ze školy jak prasata... :D tak musím prát tak jak tak. Navíc já uplně nenávidím, jako z duše, když se chodí po bytě v oblečení z venku. PRostě fakt to mám takhle nabouchaný do hlavy z dětství. Takže jediný co děláme navíc je, že se teda svklíknem na tý chodbě. no. Mno... hysterka prostě. Jooo - ta dezinfekce covece - po tý se musím poohlídnout. To je přesně to co potřebuju k prohloubení svojí prádelní obsedantně kompulzivní poruchy 😀👍
@odula S tím oblečením to máme stejné. Ale dělám to doma fakticky od školy, byla jsem k tomu vedena a vedu k tomu i děti. Akorát se svlékám v koupelně a tam je na ty věci koš, děti to mají v předsíni. Zejména v zimním chřipkovém období peru častěji ty svršky ale v létě také se mi hnusí sednout si ve stejných džínách na polstrovanou sedačku v metru nebo tramvaji a pak doma na gauč, uf. Viděla jsem za ty léta v Praze již ledacos, kdo neviděl, neuvěří. Desinfekci používat nechci, starší trpěla na ekzémy než jsem to odbourala a tak trochu se snažím o non toxic.
@werumka Některé části se odkazují na WHO ale zítra udělám souhrn.
@jelenice_zavodnice přesně. Někdy je to strašněj kef. já peru všechno co jde na 60 a doufám, že to stačí. jop - tesim se na souhrn článku. Zkusim se mrknout co píšou tady.
@odula Tak pro obsedantne kompulzivní typy je skvělý DMko, jestli mate u vás. Dezinfekce do prádla (dává se místo avivaze), která ničí i viry (obzvlášť ty blitkosrackovy) a pak mají dezinfekci na povrchy a tkaniny ve spreji. Tím to vezmu, když zrovna nestíhám prát.
Synovi je deset. Ale syn novináře, tak se nemůžu divit 😀
@eviicka no to je jeste slusne napsane,co uz jsem se tady o sobe docetla...🤦🏻♀️
Jinak já teda vrchní oblečení z venku z města, z práce také hned doma svlékám, nesnesu v tom být v bytě, ale neperu to po každém použití (myslím třeba kalhoty, sukni).
@marcicek84 ano, vím, je to šokující, ale i člověk, který se snaží nešířit paniku může přistoupit k preventivním opatřením proti šíření nákazy😉.
@mourovatakocka no tam jsem našla jen počty karantén podle krajů, ne počty pozitivně testovaných osob podle krajů
@eviicka jo, to ja taky ne. Ty dětský většinou jo, protože to se nedá... :D jenom to máme odděleně teď a opravdu striktně trvám na tom, aby se - zvlášť děti - svlékly hned na té chodbě. Protože oni prostě potom zapomenou, začnou lítat po bytě, hledat věci, prásknou sebou na gauč a ... ble. 🙊
@flyhigh Aha, tak teď nevím, na co jsem v polospanku koukala 🤷 Teď me napadla taková konspirační myšlenka, ze to mezitím stáhli, ale spíš jsem se spletla.
@30bar Bude to trvat spíš déle, hádám tak tři měsíce. Základní doba vývoje té epidemie je daná inkubační dobou, delší by to u nás mohlo být kvůli tomu, že máme jinou strategii boje: Potřebujeme nemocné rozhodit do co možná delšího období, aby zcela nezkolaboval zdravotní systém a měli jsme dostatek lůžek intenzivní péče. Číňani to řešili jinak, nemocnice postavili, přivedli armádní lékaře atd., čímž se ta doba boje s tím virem zkrátila. Tyto možnosti my nemáme.

@werumka https://echo24.cz/a/SnLqY/cinska-studie-virus-s... moc prace sis s tim hledanim nedala.to nebylo jen na novinkach