Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
K tématu doporučuju rozhovor DVTV s doktorkou Soňou Pekovou ze soukromé laboratoře, kde podchytili ty první pražské případy. Zajímavej bod je, že od nákazy více než 100 lidí nemá smysl dělat preventivní karanténní opatření, protože už to tu prostě koluje. Apelovala na normální chování, chození do práce atp. Jinak podle mě smysl má izolovat seniory a odpustit si veškeré zbytné cesty, home office podle mě má smysl.
Zdravotníci z rodiny jsou toho názoru, že stát selhává v plánu pro zdravotnická zařízení- smysl má hlavně chystat je, tj. přesouvání materiálu a personálu a přístrojů do vybraných míst. V současné době dochází roušky, respirátorů mají i ve velké nemocnici v Praze nedostatek, nevystačí pro personál. Vojtěch mluvil v TV o dodávce roušek za dva týdny- to je zoufale pozdě. Zdá se, že MZ to příliš neřeší, dělá kroky na efekt pro uklidnění veřejnosti, ale ne pro to, co nutně nastane.
@odula Tak tak... ale jsem silně přesvědčená o tom, že takto daleko to nezajde. Jistě, když
na to přijde, špagety navíc se budou hodit, ale nic defacto neřeší a jak jsem už psala, nevěřím, že pojdeme hlady.
Já si začínám říkat, když to všechno tak čtu, že i když to celé je průšvih, velkej průšvih, tak možná si o to koledujeme už dlouho. A to křečkování s tím souvisí. Jsme pohodlní, všechno máme na dosah ruky, jídlem se plýtvá, západní společnost si vůbec neuvědomuje co má a jak dobře se má. Ač si to nepřeju, možná je čas na změnu priorit. Možná je potřeba si uvědomit naše bohatství, naše možnosti a nějak si srovnat i to, jak nakládáme s jídlem (hlavně masem a zvířaty). Dneska se máme až moc dobře. A často si to neuvědomujeme.
@bbm 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Jinak není možný, abychom po včerejším průběhu byli dnes na stejném čísle, jako včera večer. Spíš byla magická stovka překročena a teď už to nebude mít valný význam počítat.
Tak prosím pěkně.. po zavolání na 112 že byl kontakt s nakaženým - oznámili dejte si slivovici a uvidíte co se bude dít... ne to není sranda, to se fakt stalo... je to příslušník mé rodiny.. kdyby měl nahraný hovor tak to je na udání!
Updatovala jsem info na svym profilu kdyby vás to zajímalo. Nechce se mi to sem kopčit, jsem na mobilu. Jinak - počet lůžek intenzivni péče je ve Švédsku na 100 000 obyvatel... Mě by fakt zajímalo co si myslíte. Tipnete si?
@dor pls dej sem návod 😉 (dokud je technicky líh)
@journals s tim, ze si o neco takoveho koledujeme dlouho, zcela souhlasim. na planete se plytva vsim. jakej dobytek jsou asiati i americani, nemluve. afrika se vymyka vsemu. evropa proste nemuze spasit , ochranit a nakrmit vsechny .
dokonce si myslim, ze by mela byt hodne omezena migrace lidi, at si kazdy zustane v tom svem bordelu. proc by se mela zrovna evropa starat o kde jakou havet. at si zustane tam, kde si ten bordel zapricinila. to je jedine reseni, jak je donutit, aby situaci menili a vylepsovali tam u nich. nikdy jsem nepochopila ten boom a ruseni hranic. jak by se ted mnoha zemim hodily. stejne tak zruseni povinne vojenske sluzby. pri pruseru bude nasi zem branit kdo? vidim to daleko vice na starsi generaci a tricetileti spratci se budou schovavat za mamincinu sukni.
kazdopadne nesouhlasim s tim, ze lide nemaji mit zasoby potravin a bezne potrebnych veci. v nasi zemi je dlouho klid. lide uz zapomeli. staci zaplavy, vichrice, snehova kalamita a dalsi. pocasi zacina byt zase krasne rozmanite a dle vseho bude hur. je lepsi byt pripraven, nez pak behat po sousedech a prosit o rohlik pro dite. a ja opravdu nechci videt sve deti plakat hlady. nikdy. pripada mi sobecke, spolehat se na zbytek rodiny (ktera treba predzasobena je sama pro sebe na tyden ci dva) a pak ji tam prijet s tim, ze doma holt nic nemame. a vyzrat je. navic pokud jde o starsi osoby. spolehat se na souseda? v pripade nejake krize? vzdyt ho kolikrat nepotkam celou zimu. jo, v dobe, kdy bude nouze, urcite bude otevirat dvere. tezko. a spolehat se na kohokoli z rodiny, ze bude riskovat (ze pri epidemii chytne nekde nemoc ci ze treba pri zaplavach nekde utopi auto a pod), to jako fakt? za prve se v takove dobe spousta lidi na ostatni vybodne. za druhe mam svedomi a nebudu ohrozovat nikoho dalsiho. za treti za svou rodinu jsem zodpovedna jen ja sama.
@marketka_m chápu správně, že místo, aby ho dali do karantény a testli, tak jen dejte si půlku?
@odula u Vás to mají pěkné na háku koukám
Dneska se to nejak zastavilo ne??Ze by zadnej nakazenej??
@marketa11112 Jedna věc je zodpovědnost, jiná je sobectví. Na tom se asi shodneme. Dál komentovat nebudu, nemá to zde cenu. Já pád civilizace neočekávám 😉
@journals take neocekavam pad civilizace. jeste ne.🙂). to, co jsem psala, neber jen jako nazor, ktery vznikl kvuli koronaviru. mam ho i v obdobi ,,bezvetri,,.
@marketa11112 Rozumím, já s tím víceméně souhlasím, ale...
Dál se do debaty pouštět nebudu, nechci aby se to zase spamovalo jiným dohadováním.
@journals klidne my rekni to ale. nemam s tim problem. pokud to bude v mezich slusneho chovani. chapu, ze lide maji ruzne nazory. chapu, ze nekdo nechce plasit a ze jiny ma strach. kazdy mame jine informace, zijeme na jinem miste, mame jine zvyky...
@natysnovec Bez debat jsou další, pustí informace až později odpoledne. Hlavně žádnou paniku, tak radši žádné informace.
@marketa11112 Amen. Ale zodpovědnost je u mnoha lidí asi tak očekávatelná jako soudnost.
@marketka_m To jako fakt? Tak slivovice se hodí vždycky, ale jakože cože? Myslela jsem, že se vyšší místa poučila...
@marketka_m no tak jako dá se to říct jinak (pokud to řekli takhle a není to vytrženo z kontextu), ale zatěžování linky 112 kvůli kontaktu s nakaženým bych asi "žalovala" spíš...
@natysnovec Určitě jsou další, číslo pustí, až vymyslí další kroky. Vláda jedná od rána, takže bych tipovala, že to číslo bude o hodně vyšší.
A jinak ta 112, je přesně to o čem tu my označené "jsemfurtdesnevklidu" píšeme. Není panika zrušit dovolenou, nejít na zábavu, koupit o dvě kila mouky víc, nechat školkové dítě doma. Je panika zatěžovat zdravotní službu tam kde to není na místě, vykoupit roušky a respirátory, že nezbyde na potřebné, nebo koupit mouky 50kg a neumět ani péci.
@eviicka Řešit, že se nemá volat na číslo, na které jsme zvyklí běžně volat, je opravdu zábavné. Ano, máš pravdu, je speciální linka. Navrhuju tomu volajícímu zatrhnout příděl čokolády.
@journals hezky napsaný,ale myslím, že spousta jedinců si to neuvědomí (bohužel)!!vidím to kolem sebe, lidé co přijeli z Itálie se tu promenaduji po vsi a je jim to jedno,u mamky v práci se tomu všichni jen vysmívají a ještě začnou před tebou schválně kašlat....je mi z těch lidí na zvracení...ta neokázalost,ta jistota, že jich se to netýká a po ostatních jim je kulové... teď jsem tedy odbočila od toho,co bylo myšleno tvym příspěvkem,ale ono to souvisí jedno s druhým
@mourovatakocka ty jsi zvyklá běžně volat na tísňovou linku když nejde o vteřiny a akutně o život?
@eviicka Volala jsem dvakrát. Když mi v 15tt praskla voda, já vůbec netušila, co to znamená. Dáma na lince řekla "no tak jste asi potratila no a co jako my s tím". Podruhé když měla dcera úraz hlavy a nebyla k utišení. Ještě něco bys chtěla vědět?
Je to linka jeden čas propagovaná jako sdružující různé složky záchranného sboru a hodně lidí jí má zažitou pro krizové chvilky. Proto pro mě není nepochopitelné, když tam někdo zavolá, ačkoliv byla zřízena speciální linka. Nepochopitelná pro mě je spíš reakce někoho, kdo má být školený.
no prostě že mají tolik hovorů že nemají čas řešit každého na vyšetření... takže se nedivme že tu bude epidemie hned..
@eviicka z kontextu to není vytržený.. přímo, dobrý den, měl jsem kontakt s nakaženou osobou, necítím se dobře... dejte se slivovici pane, my tu máme tolik telefonátu tisíce. uvidíte zda to pomůže...
@marketka_m tohle ma resit s praktickym lekarem a ne s tisnovou linkou.
@alcar praktický mu řekl at se nebojí že to určitě není korona... zajimavé... po telefonu to poznal.
@eviicka tak oni tuším psali, ať lidí kontaktují 112, ale 155 ať nechají volnou

@podaji ale jo, to nerozporuji, jen je to něco jiného, když to ten vědec opravdu zkoumá a má nějaký výstup, nebo jen opakuje vyjádření, které si někde přečetl. A vyjádření postavené na dohadech, ne na pořádném výzkumu. O to jde.