icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

bombat
5. říj 2020

@jelenice_zavodnice Když tvoří pozitivní testy i sedmnáct procent (včetně duplicitních!), tak už z toho reprodukční číslo nikdo odpovědný nemůže spočítat. To je od Prymuly jen takový žvást, musí to vědět.

odula
5. říj 2020

@meesha prosím jaká petice? Co mi uniklo? Resp. Tohle mi taky uniklo? Můžeš prosím hodit odkaz? Díky

marcicek84
5. říj 2020

@bombat tak ono i ten počet nakažených je žvást, když vědí kolik je procent pozitivních v těch testech...

odula
5. říj 2020

@meesha hele tak už jsem to našla. A musí říct, že ačkoliv nesouhlasím úplně se vším, tak maj v dost věcech docela point. Jako pozorovatel z vnějšku to asi vnímám trochu jinak, ale tedy postup vlády je jeden velkej chaos, stejně tak zavádění opatření - bez odůvodnění. způsob informování o COVID-19 je taky žalostnej - tolik dezinformací případně rychle se měnících informací, tolik rozhovorů s pseudokapacitama, tolik "fear mongering" už jsem v tom českým kontextu dlouho neviděla. Když se člověk kouká na americký media, tak je na to už celkem zvyklej. Způsob informování o koronaviru v cechach mi připada tentokrát nanestesti dost podobnej tomu americkymu modelu informovani verejnosti. a to je celkem bezprecedentní a - strašidelny. Jo a ještě jedna věc - naprostá neschopnost zodpovědných přijít s ucelenou strategií a nějak věcně a přístupně ji odůvodnit. Pak se opravdu nelze divit, že lidi nerozumí, nechápou a nesouhlasí. Babiš předpokládá že jsou všichni idioti, kteří budou prostě plnit příkazy. Něco jako jeho zaměstnanci? a podle toho vystupuje. Ale oni nejsou. mno - když na to tak myslím, tak je možná ještě strašidelnější skutečnost, že všude kromě prahy zase vyhrálo ANO... 😨

hojda
5. říj 2020

@odula Bohužel nám tu chybí někdo jako tento pán☹. https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nemecky-vi... Vláda spoléhá na to, že lidi ta opatření chápou, ale bohužel tomu tak není☹.

marcicek84
5. říj 2020

@odula to víš, asi lidi pořád čekají, že s tím ANO bude líp. Jen trochu nechápu z čeho tak soudí, s těmi naplánovanými schodky? To asi těžko, to bude o dost hůř...Ale nakonec na tom zase budou nejhůř ti nejchudobnější (jejich aktuální voliči), protože se to nejvíc dotkne jich, ti co mají z čeho šetřit, si něco jsou schopni odložit...No, kdo chce kam...

odula
5. říj 2020

@hojda ty jo, to je slušná kapacita. 👍 ano, někdo takový by byl opravdu potřeba. jeden jeho postreh : "Ale 80 až 90 procent populace opatření zná a respektuje je. Tak velké podpory se dá dosáhnout jenom tehdy, když se drtivá většina lidí nad těmi opatřeními zamyslí a pochopí je." já se obávám že úplně selhalo PR. A nebo - když něčemu sám nerozumíš, tak to pak ani nemůžeš srozumitelně vysvětlit... 🤐 někdo tady nedavno postoval nějaký rozhovor s člověkem který pracuje někde v nějakým krizovým nečem. chápu že to není uplně vyčerpávající popis :D myslím že někde na íděsu to bylo. Nevíš náhodou o koho se jednalo? neumím to dohledat. O strategii při krizových situacích

odula
5. říj 2020

@marcicek84 ekonomika mi úplně unikla. Nesleduju jí. Co mi ale stačí je pozorovat způsob jakým se babiš a spol. potýká s krizí. Je naprosto nekompetentní, chaotickej... tenhle člověk se do veřejný funkce nikdy neměl dostat. A pokud se tam dostal, tak tam neměl dlouho vydržet. A pokud tam vydržel, tak by měl vypadnout (ztratit podporu) okamžitě jak se v krizi projeví jeho nekompetentnost. ale ne, český člověk zase zvolí stranu, v jejímž čele je tenhle.... 🙊

marcicek84
5. říj 2020

@odula tak teď to byly krajské volby a tam sice vyhrál, ale začínají se tvořit koalice bez něj,kdyby to tam dopadlo za rok, tak i kdyby vyhrál a ostatní by udělali koalici bez něj, tak se to vyřeší, on by musel mít velký náskok aby se udržel a to mít nebude, aspoň doufám, protože udržovat tam tohohle pána, to opravdu normální člověk nepochopí a napsali jsi to přesně, jenom příkazy bez vysvětlení, nikdo pořádně neví proč a jestli zase za týden bude jinak nebo jak to je, takže jako divíš se, že jim nikdo nevěří, já ani ne, ve mě to taky nevzbuzuje důvěru, navíc co si tam dotáhl Prymulu, dalšího člověka ve střetu zájmu, tak co chceš k tomu dodat. Co se týče ekonomiky letos schodek 500 mld., příští rok dalších 350 a prý to může být víc a další roky taky plánují obří schodky, to rozhazování se jim opravdu zalíbilo...Já chápu, že superhrubá mzda je blbina s jejím zrušením souhlasím, ať ji zruší a dají jen hrubou, ale ať sníží daňové odpočty, aby je to tak nebolelo, stačí stáhnout poplatníka, nevím o co jde....proč dělat další schodky 78 mld., když na to teď nemáme, je pěkně přidat před volbami lidem, další vlády jim to ale vezmou a stejně nakonec lidé za toto zaplatí mnohem vyšší daň, ale některým to prostě nevysvětlíš.

jelenice_zavodnice
5. říj 2020

@bombat Urcite, ale neco rict musi. Jenomze ono je to plus minus ve vsech statech stejne co se “neadekvatnosti” cisel tyce. Nekde se testuji jenom nejtezsi pripady ve zdrav. zarizenich a ostatni se leci doma bez pritomnosti v jakekoliv statistice (UK), nekde se netestuje vubec (GR), nekde se testuje za par stovek a otestovat se necha kde kdo (FR), nebo nekde se testuje masivne (DE) a podle toho se delaji vystupy. Nevyberes si 🤔

hojda
5. říj 2020

@odula TAk to bohužel nevím. Já chápu, že chtějí jednat rychle, ale pokud se ta opatření pořádně nevysvětlí, tak pak nefungují, ne každý je schopný a ochotný si informace dohledat sám☹.

marcicek84
5. říj 2020

@hojda a ty si myslíš, že ten pán https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kdyz-nebud... který nám vyhrožuje přitvrzením, už dávno nemá v hlavě plán, co bude dále??? a bude to bez ohledu na dodržování či nedodržováním opatření...

marketka_m
5. říj 2020

@marcicek84 souhlasim..proste za tyden vyhlasi..lidi jste idioti..nedodrzujete pravidla..ja si to spocital..60procent z vas na to kasle a tak pritvrdim...neboli..bylo jasne ze pritvrdim ale hraju si jeste na dobraka ktery vam da moznost

odula
5. říj 2020

@marketka_m a při tom by podle mě stačilo říct to na férovku. "Lidi - čísla rostou, je potřeba zavést tohle a tohle a tohle. funguje to jinde (příkladně v německu) a tak to zkusíme tady a to z těchto důvodů. Vydržte to dva týdny, budeme vás informovat jak se to vyvíjí a pak nastavíme další směr. " (takže CO,PROČ,JAK, JAK DLOUHO). ten největší problém nejsou opatření, ale to, že se na lidi nahlízí buď jako na debily, který stejně nic nepochopí, takže nemá cenu vysvětlovat, nebo na nezodpovedne spratky, kterým je potřeba hrozit aby poslechli. A a podle toho se jedná 👎

hojda
5. říj 2020
hojda
5. říj 2020

@marcicek84
@marketka_m A ona se při nezlepšování situace někde ve světě uvolňují pravidla? 😲

marulu
5. říj 2020

@odula hele, teď jsi mi otevřela asi úplně novej pohled na věc. Mně vůbec nenapadlo, že by lidi nechápali ta opatření. Jako to co předvádí vláda je žalostný, Adam mluvil sice hezky, ale netušil o čem, Prymula ví o čem mluví, ale zase to neumí moc podat, Babis je populista, to ani nemá cenu komentovat. A do toho se k tomu vyjadřuje každej a každej si myslí, že tomu dokonale rozumí. Ale doteď jsem si říkala, že na to lidi kašlou a kritizují to proto, že jsou nezodpovědní a je jim prostě jedno, jak to tu bude vypadat, ale vůbec mi nedošlo, že možná těm opatřením vůbec nerozumí a proto ta neochota. Ono občas něco je úsměvné a nedává to smysl, ale ono to nikdy nejde úplně vyladit dokonale, vždycky bude někdo nespokojen.

marketka_m
5. říj 2020

@hojda podotxkam ze prymula rekl o nepoclouchani lidi ne o rustu cisel...aha

marketka_m
5. říj 2020

@odula neco urcite na tom pravdy bude..ale nektera opatreni jsou smesna..a myslim ze by to nedokazali vysvetlit..

odula
5. říj 2020

@hojda v indii :D :D Indie není pro začátečníky :D

odula
5. říj 2020

@marketka_m jaký konkrétně?

odula
5. říj 2020

@marulu nebo nerozumí tomu proč a proč ted. Myslím, že je taky špatně, že se o to nestará nějaká grupa expertů. Máte nějakou skupinu expertů? která by byla úplně apolitická? Pak by bylo celkem jasný, že pokud by navrhovali opatření ke schválení, tak by je uměli dobře odůvodnit a zároveň by je snad nikdo nepodezříval ze střetu zájmů (zvlášt kdyby to byly takový makovice jako Drosten.

hojda
5. říj 2020

@marketka_m A nedodržován pravidel zlepší čísla?

hojda
5. říj 2020

@odula O nějaké skupině expertů se mluví, ale asi je nikdy nikdo neviděl.... Nebo spíš mediálně o nich vůbec nevíme☹.

marketka_m
5. říj 2020

@hojda jde o to jak o nas lidech mluvi

odula
5. říj 2020

@marketka_m měla bys prosím konkrétně nějaká ta opatření, která jsou směšná?

hojda
5. říj 2020

@marketka_m Asi přesně nechápu, co myslíš? Já to chápu tak, že když se nebudou dodržovat pravidla a situace se zhorší, tak budou následovat silnější opatření.

marcicek84
5. říj 2020

@odula přesně tak, opravdu si připadám jak nějaký malý spratek, absolutně nevím proč se teď má co dělat, nevím co je ještě opodstatněné a co už jejich výmysl, hele kdyby mi řekli, tak uděláme lock down na 14 dní dokud to má smysl a pak to zase uvolníme, aby to pak nebylo jak na jaře a ukážou čísla a proč a co a jak, tak jsou všichni v klidu, ale my nevíme dne či hodiny, co se vymyslí a nebo zavede a jak dlouho to pak bude trvat, nemyslím si, že jsou lidi nesvéprávní, jsou ústupky, které udělat lze, ale když vidíš, že oni sami pořádně neví co dělat, tak to opravdu není jen o neochotě, ale o tom, že ani lékaři nejsou tato opatření vysvětlit své lékařské obci proto ta petice a co se pak čeká od veřejnosti, poslušnost? Jako to jsme v diktatuře, nebo v demokracii, já teď de facto nevím nic, všechno se tají, prosakují věci, které ti řeknou, že čísla pro veřejnost jsou nepřesné, ale podle nich se dělají opatření, mám mít k tomu důvěru??? ne, tak to opravdu nemám a nelze ji mít. Ale žádní masoví mrtví nejsou, všichni stíhají, lékaři dementují výhledově obsazenost nemocnic a hraniční kapacitu, tak kde je pak ta chyba??? Ano protože ti nakažení z domovů důchodců nejsou zpět umístitelní, tak jsou v nemocnicích, ale ani by tam být nemuseli...Takže opravdu bych chtěla něco průhledného jasného a přesného, ne něco mimo a na základě těchto čísel dělat drakonická opatření...S tímto může souhlasit opravdu jen blázen.

marcicek84
5. říj 2020

@odula ano je nějaká skupina expertů, ale kdo přesně, odkud a jak, nevíš, hlavní hygienici nejsou schopni trasovat, podceňují to, mluví o tom sami jako o slabších spalničkách a na nich teď systém má viset? Opravdu je to k pláči, max. se odhalil zákon o ochraně veřejného zdraví, ten znají jen odmítači očkování, ale ten odhalil, že můžou k tomu očkování dle něj lidi přinutit pod pokutou 3 mil. Kč. A plno lidí v klidu, že to nebude povinné, zatím nemají dost vakcín, tak to povinné nebude, ale až jich bude dost, co bude pak?

marketka_m
5. říj 2020

@odula tedkom momentalne to nemam nastudovano..ale jenom co jsem v radiu slysela..treba zakaz shromazd.lidi..ale svatby zakaz az od 19 rijna..to me pobavilo..v lete me pobavilo ze jak jede bus z karvine do ostravy tak jakmile bude znacka karvina tak vsichni rousky nasadi ve stejnem buse se stejnyma lidma..ja chapu ze se delaji opatreni typu rouska..(i kdyz nejsem zastance) ale opatreni a vyjimky ve mne vzbuzuji neduveru..jak me napadne enco napisu..ja nestiham zde byt porad..takze se spozdenim ;)

Strana