Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 mno. Ale i když zrovna teď jsou u kormidla nekompetentní lidi a poněkud to potento, tak ty máš stejně povinnost dohledávat informace a chovat se zodpovědně, že jo. To co poznáváš jako smysluplný vzhledem k situaci (dodržovat distanc, hygiena rukou atd.). Rovněž máš povinnost ověřovat prameny a pokusit se odlišit informace z ověřených zdrojů od různých konspirací a fake news. nejde říct "lidi jsou nezodpovědný protože nedělaj tototototo" - protože neznáš jejich přístup k informacím a jak jsou schopní je zpracovat, a stejně nejde říct - "já tohle dělat nebudu protože vláda". Na špatný řízení se taky nelze vymlouvat, když člověk k informacím přístup má. Nekompetentní vláda nemá sloužit jako alibismus, naopak, pokud o tom člověk ví, tak to zavazuje k ještě větší občanský odpovědnosti - jak ve vyhledávání informací, tak v zastavení šíření desinformací, tak vlastní odpovědnosti co se týče zastavení šíření covidu.
@marketka_m ja to pisu pri prednasce 🙈😀 nesnasim online prednasky ,jeste když máš přednášejícího uspávače hadů. A když ten uspávač mluví švédsky. To je deadly 😴
@hojda cítím v tom sdělení Prymuly stejný rozdíl jako @marketka_m jací nezodpovědní lidé a pokud 40 procent populace něco nebude dodržovat a to se dá nějak měřit, nebo to je jen ten alibismus jakože my víme, že na to dlabete (a třeba na to lidi dlabou, ale určitě ne ve 40 procentech...) tak a tady vám to všechno pozavírám...masakr fakt, to u demokracie ani neleželo...
@jelenice_zavodnice Ten podíl pozitivních testů je velmi nepříznivý na veškeré odhadování situace, my vůbec nevíme, kolik těch nakažených máme. Takoví Němci o tom přehled mají. Ale s reprodukčním číslem u Covidu je to vůbec složitější. Proč tomu tak je se dočteš např. tady https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3197343-klic... nebo lépe tady https://www.theatlantic.com/health/archive/2020...
@puhelin já jsem si toho všimla. Taky se jednu chvíli Babiš dušoval, že do toho prymulovi nebude kecat, prymula chtel zavest roušky, Babiš prohlasil DO TISKU (ne prymulovi - rovnou veřejně) že to je blbost, a prymula řekl že to byl jen návrh. Tomu psychopatovi (Babišovi) jde jenom o sebe a vlastní mediální obraz.
@odula kdo má povinnost si dohledávat informace a kolik těch osob z těch 10 mil. to zvládne? :D A víš to, že ty lékařské informace nepřelouská jen tak někdo, v každé studii je něco napsáno, ale většinou nejde o komplexní věc je to zaměřeno jen úzce, takže si ani nevybereš. Hygienik ti řekne, vždyť to jsou jen o trochu horší spalničky, buďme v klidu, svět a politici šílí, smrtnost klesla oproti jaru ze 3 procent na nějakých 0,5 procenta a začíná se blížit chřipce, ale my se tu tedy budeme izolovat a zavírat jak blázni, zadlužíme všechny generace po nás??? Za mě u stačilo s touto fraškou. Lékaři ordinují jen online, pacienta ani nevidí a co na tom, že sem tam někdo umře na po telefonu nerozpoznaný infarkt, co na tom, že lidé se bojí chodit na preventivky a pak ty zanedbané problémy nás všechny doženou ještě více...
@marketka_m Ty svatby jsou prý kvůli magickému datu 10.10.2020 🙂, ono je to spíše v tom, že lidé už mají plno věcí nasmlouvaných a zaplacených a teď to narychlo rušit je komplikované, tak nechávají ještě nějaký prostor.
@marcicek84 já bych do toho demokracii netahala. Resp. záleží na tom, jaký koncept demokracie máš na mysli. Protože demokracie není cochcárna, alebrž vláda volených zástupců lidu. Tihle volení zástupci mají pak moc zákonodárnou, to znamená, že pokud něco vyhlásí jako zákon, případně předpis, tak máš povinnost to respektovat. Pokud tihle zákonodárci vyhlásí nouzový stav nebo jak se to jmenuje, tak je potřeba respektovat dočasný nouzový stav. a to i stím, že ti částečně a dočasně omezí tvoje občanský svobody (například svobodu shromažďování). Pokud to nebudeš respektovat, tak přijdou sankce. To že jsou tihle lidem volení zástupci neschopní s lidmi komunikovat, jsou nekompetentní a nejsou schopni zvládnout krizi - to je smutný. Každopádně je potřeba na to reagovat v rámci pravidel demokratický společnosti - to jest pokud možno komunikací. otázka je, kdy už začíná být přípustná občanská neposlušnost. 😕 možná by stálo za to si zkusit vybudovat nějakou platformu i mimo koníka - pokud jsi skutečně přesvědčená o správnosti tvýho názoru - buď slyšet, přines konstruktivní řešení. 😉 BTW - to s těma 40 procenty je pitomost. to každopádně.
@hojda vidíš. a když to napíše @marketka_m , tak to zní jako totální paskvil. Když se k tomu přidá vysvětlení tak to začne dávat smysl.
@odula ty platformy už jsou, už se bojuje s návrhy u soudů, ale soudy jaksi na ty žaloby mají čas a moc se jim nechce do toho říznout, máme tedy ještě nějaký funkční právní aparát a nějakou kontrolou zneužití moci, nebo už dostali bianco šek na svoje úlitby a sviňárny...nouzový stav lze respektovat, je časově omezený, to je v pořádku, ale nevím, zda to, co si dělali předtím bylo v souladu s právem, myslím si, že ani moc ne.
Opravdu zajímavá myšlenka ohledně kvazikomunikace ze strany ministerstva a jejího přijímání veřejností. Díky za ní, tohle mě nenapadlo. Myslela jsem, že je každý soudný a je schopný si dohledat informace sám 🙈 Ale to skutečně asi nelze předpokládat 😟 Každopádně ještě jednou díky za tuhle myšlenku.
@marcicek84 je to situace uplne na ... fakt mě nenapadá, jak z toho ven. Protože opatření jako taková mají smysl. Nelze si říct, že na všechno se bude kašlat a budem cajk. (protože prostě coronavirus není chřipka a nebude, je to jinej virus, organismus napadá jinak, ovlivnuje orgány jinak, způsobuje dlouhodobý následky) Na druhou stranu jaká zavést, jak a kdy tak, aby to lidi a chod společnosti omezovalo pokud možno co nejmíň a zároveň to bylo účinný...
@mourovatakocka taky jsem myslela, že je jednoduchý dohledat info. Ale pro hodně lidí není, nebo nemají čas. docvaklo mi to u toho článku o Drostenovi nebo jak se jmenuje. a navíc - myslím si, a v tomhle má @marcicek84 dobrej point, že je hodně těžký se teď už v tý situaci zorientovat. PRotože těch informačních kanálů je teď už tolik, dává se prostor tolika "odborníkům", že už člověk pomalu neví, čemu věřit. A kde ty informace získat. ucelenej narativ od expertů (kterej vůbec ale nevylučuje diskusi) chybí.
@marketka_m dobrej point. spíš mi šlo o to, že když se podá aspoň nějaký vysvětlení, tak máš prostor se nad tím aspoň zamyslet. i když je to vysvětlení nedostatečný. a není to takový ... plnění rozkazů.
Navíc @hojda myslím netvrdila, že to tak opravdu mysleli 😉
@odula a o tom to je...už se nedá zorientovat, už se nedá věřit nikomu ani ničemu a pak se jen tak rozhlédneš a selským rozumem vidíš, žádní odpadající lidé na ulicích, žádné masové hroby se nekonají, lidí se snaží žít dále...a plno jich to vypouští a už o tom nechtějí ani slyšet...a proč, protože toho mají dost a tak i ta opatření tolik nesledují a nevnímají, tak pak je asi ani tak moc nedodržují, protože jsou pro ně dost složitá, nedokáží se orientovat...a pak se vyjeví Prymula a místo aby popřemýšleli nad tím, jak to udělat jednotné a přehledné, tak to mění tam a zase zpátky, něco vyhlásí, že má platit a odpoledne to odvolají a pak ti napíše, že pokud to nebude 40 procent lidí dodržovat tak může přijít např. lock down, to tu situaci chaosu opravdu vyřešilo :D
@marketka_m jj, některým ještě svatby povolí, dalším ne, rozdíl 14 ti dní a nestačilo by mít povinnost na svatbě respirátor, pokud by tam bylo více než 30 lidí, ať se to lidem úplně nezničí??? Já nevím večerka je stejně ve 22h, tak to moc o juchání nebude...A zase některé nevěsty jsou těhotné a prostě se vzít chtějí, už to jednou posouvali, pak už nebyly termíny, protože to posouvali všichni, teď zase nemůžou...
@odula Já myslím, že je tu množina kverulantů, co prostě budou nadávat vždycky. Samí jsou líní i přemýšlet, natožpak aktivně vymýšlet řešení. Je fakt že vyznat se v různých informacích je složité 🤔, ale snad pro myslícího člověka je nemožné. Tak uvidíme, je každopádně třeba více lidí jako je ten německý frajer 😀
@marketka_m
@odula On je asi největší problém v tom, že na ty svatby jim lezou ze statistik jako místo, kde se nakazí hodně lidí a rozvezou to do všech koutů, proto to regulují, jinak by si jich asi nevšímali.
@marcicek84 Co Prymula vyhlásil a pak tu zrušil?
@mourovatakocka těch kverulantů ale není tolik, může jít jen o takových 5 procent anarchistů nebude dodržovat nikdy nic, je rozdíl psát o něčem, že s tím nesouhlasíš, ale zároveň ta opatření respektovat, nebo nadávat a nerespektovat nikdy nic a nikoho...
@hojda narážím na situaci Prymula vs. Babiš...
@marketka_m Ti s termínem o 14 dní později mají už více času na to to přeorganizovat, když to o 14 posuneš, tak se zase někdo bude ptát, proč zrovna od tohoto data. Tohle není snadný vyhlašovat a v podstatě můžeme být rádi, že ještě vůbec můžeme nějaké termíny plánovat, že to není tak, že se řekne a od zítra šlus pro všechny.
@marcicek84 Co myslíš konkrétně?
@hojda jenže víš o tom, že restaurace chtějí zálohy a někdy při přerezervaci ti řeknou, že už nevracejí a že bud ti za to navaří jídlo nebo smolík...to se teď stalo známému, který si přesouval oslavu 60 z jara na podzim a teď je omezení pro 10 osob, ale další posun my již nebyl umožněn, mělo to být jídlo, alkohol a všechno pro 40 osob, takže 15 tis. záloha v tahu a jak to bude v případě svateb?
Co tím myslím?O tom psaly holky nade mnou, jeden chce něco zavést, ale špatná odezva, druhý mu to zatrhne...
@marcicek84 Psala jsi: něco vyhlásí, že má platit a odpoledne to odvolají, tak se ptám, co konkrétně to bylo?
@hojda viz můj příspěvek výše 🙊🙉🙈
@marcicek84 Je tu 278 stran a na 99% z nich figuruješ ty. Nevím tedy, co myslíš, tím výše, zkus třeba použít ctrl+c a crtl+v.

@hojda pro me osobne je rozdil pokud nekdo rekne..hele vzroste cislo na 4 tisice denne a zprisnujeme...nebo nekdo rekne..hele pokud 40 procent populace nebude dodrzovat pravidla tak zprisnime..citim.jenom ja v tom rozdil nebo jeste nekdo?