icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

odula
13. říj 2020

@meesha já nevim. to se mi nějak nezdá. Ukázali nějaký data k tomu? bylo by spíš logičtější konrétně školy nezavírat plošně (protože to přináší další problémy pro rodiče, pro zdravotnickej personál atd), ale hlídat nějaký místní ohniska... nevím no.

marketka_m
13. říj 2020

@odula neukazali data 😀 bláboly o ničem a dokola :D žáný vysvětlení nic.. jenom prostě nebudete nebudete.. jediný plaga řekl já vás prosím.

meesha
13. říj 2020

@odula Ukazali ta data asi pred tydnem? Mozna dele, mne to splyva. taky mi to totiz splyva s tema stredoskolakama, ti v jednu chvili vedli. Ale mam pocit, ze tech zakladkovych deti bylo 20% z dennich prirustku. Ze by nas jinak moc zavalovali datama, to teda ne :D Ale popravde si myslim, ze tohle bylo tak kontroverzni opatreni, ze by se do toho nikomu jen tak bezduvodne nechtelo.
Ono v te nasi situaci budes tezko hledat ohniska :/ My jsme vsichni jedno velke ohnisko, nevim snad o skole, kede by se to nesirilo.

meesha
13. říj 2020

@odula Jenom v rychlosti jsem nasla tuhle tabulku https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/deset...
jako zdroj novinky, uznavam, nic moc :D ale jen, ze tady ta debata byla a urcite padla nejaka data i na pocatku rijna. A rozhodne nebyla prizniva :/

odula
13. říj 2020

@meesha jenže mám za to, že podíl mladých mezi 6-14 bude pořád ještě trochu jinde než mezi 15-19. Teenageři se chovají jinak děti na základce, mladí plnoletí lidé zase jinak než teenageři. Jo - koukám, že to tam je rozepsaný v textu. Těch nakaženžených u dětí od 14 let je významně víc. nevím. Připadá mi, že základky konkrétně se daly řešit jinak než kompletním uzavřením... ale to už je ted opravdu jedno.

hojda
13. říj 2020

@odula No rozčlenit to měli více u těch dětí první stupen, druhý stupen a střední a vysoké.

odula
13. říj 2020

@hojda no, taky myslím. navíc starší děti už vydrží nějakou dobu doma sami.

hojda
13. říj 2020

@odula Koukni na tuhle diskuzi je tam hodně o šíření ve školkách https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/prenos-koronaviru-zkusenosti/

odula
13. říj 2020

@hojda já ale nepochybuju o tom, že děti jsou přenašeči. zrovna třeba v tý školce je ale myslím větší riziko než ve škole - kontakt těch dětí je mnohem, mnohem užší a učitelky při třiceti dětech to nejsou schopný uhlídat. Třeba tady to bylo celkem v klidu, v jedný třídě je tu 12 dětí, děti jsou věčně venku, učitelky s s každým z nich mejou pečlivě ruce atd... ale chápu, že obecně je to těžký. Jinak u nás ve školce taky pár dětí chybělo, ale jestli měli covid, to asi nikdo neřešil... 🙊 spíš normální nachlazení. ale třeba na těch základkách už se s těma opatřeníma dá taky pracovat jinak. Příklad u nás - ve školce pokud vím se žádný přenos nekonal, na základce měli u nás 2 lidi covid, a nechytl to nikdo. Strašně záleží i na vnitřní organizaci tý školy (už jsem to tu někde psala - děti seděly v lavicích dost daleko od sebe, přeorganizovali jídelnu aby se mohly držet odstupy, jedlo se na víc etap, fronta s odstupama a děti každou přestávku venku. Taky tady bylo - a je - pár outbreaků na školách, ale pak se vždycky zavře konkrétní škola a kontroluje se ten konkrétní outbreak. no. ale chápu, že je to těžký. Zvlášt když ta epidemie je už nějak rozjetá.

hojda
13. říj 2020

@marcicek84 roušku nebo štít v MŠ? Tak to už sepisuješ petici a podáváš žalobu, protože na to nemají oprávnění, ne?

meesha
13. říj 2020

@odula Jak jsem to sledovala, tak mi prislo, ze nejdriv byl problem spis stredoskolaci, pak se to zacalo presouvat nize. Ale presn...,ted je to uz jedno. A popravde treba me to usnadnilo rozhodovani, protoze vzhledem k situaci doma, tak uz prevazovala rizika nad prinosy. Kdyby zustala cisla na tech z pocatku zari, tak to bylo prijatelne riziko. Ale ja taky nejsem objektivni v tom, ze se doma stejne ucim se synem, staram se o mimino, tak to pro me neni takovy problem. Jen jsem nestastna z toho, ze se ditku ve skole enormne libi a ted zase nic. Kdybych resila existencni problemy, tak bych na to mozna byla citlivejsi.
Porad jeste se vetsina z nas ma dobre, je to takova fesacka karantena, to se prezije. (Srovnano globalne se skolni dochazkou a podminkami treba v obastech postizenych valkou apod., porad jeste povetsinou mame svetlo, teplo, nepadaji nam strely na hlavu a mame co jist a nemusime se klepat jestli se blizci vrati vecer domu nebo zustanou nekde v sutinach) I to skolstvi se zmatori. Byla horsi obdobi v dejinach lidstva

odula
13. říj 2020

@meesha tak o školství nepochybuju. Já jenom myslím na samoživitele, lidi, kteří prostě nemají kdo by jim mohl děti pohlídat, jsou na příjmu (plným příjmu) existenčně závislí, nebo si prostě nemůžou dovolit z práce (už zase ) vypadnout, protože jim šéf hrozí vyhazovem a najdi si novou práci při korone, že jo. a nemluvě o dětech, který mají doma peklíčko... prostě. ale snad se ta čísla brzo pohnou a budou školy zase moct otevřít.

hojda
13. říj 2020

@odula Je to taky hodně o lidech, tady mi přijde, že se všichni snaží opatření nějak ošidit a dělat jen to nejnutnější. Chybí mi ta osobní zodpovědnost☹. Jasně vláda to zmastila to je jasný, ale lidi tomu moc nepřidávají☹. Syn měl třeba zítra jet vlakem na exkurzi do muzea a ve čtvrtek měli mít ve škole nějakou besedu. Mělo by to být ve společnosti tak, že je normál opatření dodržovat. Tady mi to přijde spíše opačné, kdo dodržuje, tak je divný a moc se bojí☹.

odula
13. říj 2020

@hojda tak pak se zas nedá dělat nic jinýho než to utáhnout. Situace na h***o

meesha
13. říj 2020

@odula O tom zadna. Trochu jsem doufala, ze tyto skupiny budou "prirazeny" k tem skupinam, ktere se staraji o "kritickou infrastrukturu", protoze pro ty by se mela vytvorit mista, kam deti mohou umistit. mluvilo se o tom, ale jak to dopadlo, nevim. (já vím, ze to bude asi jen "hlidarna", optimalni to urcite neni) Tim, ze se zmatori skolstvi jsem teda myslela, ze i celkove spolecnost, ze bych nemela obavy, ze tu kvuli roku bezvladi zavladne obecna negramotnost a nebude dostatek vs vzdelanych lidi.

odula
13. říj 2020

@meesha obecna negramotnost nezavladne, to urcite ne. Politicka uz tu vladne dlouho, takze ty zase neni treba se bat... ale ne, treba to lidem fakt otevre oci a uz si rozmysli, jestli daji nekdy hlas nekompetentnimu, trestne stihanymu byvalymu stbakovi... 😠 pardon, ale me tak pije krev ten clovek. Mno.
jeden koment https://nazory.aktualne.cz/komentare/babis-doma...
fendrycha nesleduju, nevim jestli to je levicak, pravicak, jakejkolivcokolicak, ale tohle se mi celkem libilo.

hojda
13. říj 2020

@odula Jj na jaře euforie, jak to společně zvládnem a na podzim jděte už s Covid někam, já chci žít normálně. To chceme všichni, ale bohužel okolnosti jsou jiné a tímto přístupem tu situaci jen zhoršujeme☹.

hojda
13. říj 2020

@meesha jo bylo by to logický, aby lidé, kteří se dostávají do finančních potíží byli v nějaké zvýhodněné skupině, aby třeba jejich děti mohly jít do školy mezi prvními. Už na jaře tu byl koncept studijních skupin, volných prostor je ve školách dost, tak by šlo vytvořit nějaké menší skupinky dětí a k ním jeden dospělý (nemusí to být ani učitel, prostě někdo, kdo jim bude pomáhat s tou distanční vyukou,

https://www.youtube.com/watch?v=Nwtk1qbM2p0
meesha
13. říj 2020

@odula presne tak :/ zodpovednych je hodne, ale AB nese nejvetsi podil, minimalne moralne, uz jsem pochopila proc novinari psali, ze paralela Trump/Zeman neni presna, ze u nas je tim "Trumpem" Babis.
@hojda Tohle melo byt prave vsechno pres leto pripraveny. Preskupit system vzdelavani "ted". Grrrr.

meesha
13. říj 2020
hojda
13. říj 2020

@meesha jj mělo☹, stát přece musí vědět, které rodiny jsou na dávkách, pokud chtějí nějakou cílenou pomoc. Babiš chce teď dělat studii na Isoprinosin, jestli opravdu pomáhá. To taky už mohlo dávno běžet, mluvilo se o něm už delší dobu. A kde jsou vlastně ty testy z slin???? To taky už mělo být, ne?

odula
13. říj 2020

@meesha já trumpovi už dlouho říkám "babišozeman" :D

marcicek84
13. říj 2020

@hojda nemají, tak člověk se podvolit nemusí...jednoduché...

hojda
13. říj 2020

Info ke skupinové imunitě, snad bude těch studií více, tohle moc pozitivní není: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3204988-braz...

marcicek84
13. říj 2020

Jaky ty zavrene skoly jsou fakt masakr,zahledla jsem nejaky plan rozvolnovani opatreni a ti je maji do konce ledna,tak asi do jara nas budou mordovat,to jsme zvedava jak to lidi vydrzi...

meesha
13. říj 2020

Jenom pripominam diskuzni forum PřF UK prave ted! Stoji to za to, myslim. (Nepamatuju si, kdo to sem nasdilel, ale diiiky)

hojda
13. říj 2020

@meesha Dáš link?

hojda
13. říj 2020

První stupeň se má vrátit 2.listopadu ať je situace jakákoliv: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/plaga-skoly-...

puhelin
13. říj 2020

@hojda Tomu se tezko veri

Strana