icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
14. říj 2020

@ilonne no to víš studie se účastnili lidé z Irska, Španělska, Mexika, Spojených států a Spojeného království a tam to mají špatné špatné i s jinou než jen s matematickou gramotností...

meesha
14. říj 2020

@werumka no prave. Myslim, ze budeme radi, kdyz to zacne klesat do dvou mesicu. :/ Best in Covid vejde do dejin :/

hojda
14. říj 2020
marcicek84
14. říj 2020

@hojda průměrný věk zemřelých u nás je 78 let...vesměs to vezme lidi, které by úplně stejně vzala i chřipajzna... neuděláš s tím nic...možná ten Babiš takto svérázně řeší důchodovou reformu, ničeho jiného ve vládě totiž nebyli doposud schopni...🙈🙉🙊

odula
14. říj 2020

@marcicek84 s tímto budu pozdravovat mojí mamku. Že kdyby náhodou covid, tak ať nefňuká, že už neuvidí vnoučata, že by jí stejně vzala chřipajzna, což? 😠 to jsou kecy toto.

marcicek84
14. říj 2020

@odula nepoznáš ironii a sarkasmus?
nakonec je zajímavé, že nikdo takto nevyšiloval u horších chřipkových sezon a teď se z toho skoro dělá skandál, myslím, že by se lidé měli trochu vzpamatovat, smrt je součástí našeho života a je jasné, že potká každého z nás...od určitého věku nikdy nevíš co přijde, nebude to covid, může to být rakovina, infarkt, mozková příhoda...a to může přijít ze dne na den...

marcicek84
14. říj 2020

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/konec-doml...
Dohled na povinnost nosit roušku v MHD si za svoji prioritu vzala pražská městská policie. „Jen od 1. do 13. 10. řešili pražští strážníci celkem 1780 případů porušení povinností mít zakryté dýchací cesty v MHD, většinu vyřešili domluvou,“ sdělil včera Právu ředitel pražských strážníků Eduard Šuster.
a prý že se to v Praze dodržuje, prdlajs...však to ilustruje mou vlastní zkušenost, kdy mě místní přesvědčovali, že podle jednoho dne to nemůžu hodnotit, tak asi můžu, jak vidno...

odula
14. říj 2020

@marcicek84 no tak to s tou duchodovou reformou možná jako sarkasmus vypadalo. Jinak co se týče toho, že smrt je součást našeho života - dobrý den. Už jsem měla tu "čest". a ještě jednou dobrý den - co přijde nevíš nikdy, ne "od určitýho věku", ale jaksi od narození. No a? A stejně a právě proto opakuju - říkat, že by "je stejně vzala chřipajzna" je v souvislosti s covidem do nebe volající pitomost. Protože prostě mojí mámu chřipajzna zřejmě ještě nevezme , zatímco covid by klidně mohl. To že by jí zejtra mohlo zajet auto je irelevantní. COVID totiž není chřipka a krátí život lidem, kteří by tu i se svýma "komorbiditama" mohli bejt pro svoje blízký ještě i pěkných pár let. A možná, až ti bude přes sedmdesát, i když budeš smířená se životem a s klidem zenového mistra budeš očekávat smrt (která je přece součástí našeho života) možná, jenom možná si uvědomíš, jak je každej den navíc dar, jak je skvělý být s vnoučatama o měsíc, neřkuli o půl roku nebo o rok dýl.a že i když každej z nás může natáhnout bačkory klidně zejtra, tak prohlásit "no jo, dyť by stejně jednou umřel" a "stejně by je vzala chřipajzna" není v téhle souvislosti sarkasmus , ale vrchol cynismu.

hojda
14. říj 2020

@marcicek84 Jenže ti lidé zavalí nemocnice a je jedno kolik jim je, zablokují je pro ostatní, já nevím, co na tom pořád nechápeš....

meesha
14. říj 2020

@marcicek84 uz zase se mi chce zvracet....

marcicek84
14. říj 2020

@meesha tak rychle utíkej na záchod a tam to pusť...

meesha
14. říj 2020

@hojda nepochopi, mele si porad to svoje a pleveli zajimavou diskuzi tema blabolama. Furt dokola dokolecka, kdyby to slo aspon nejak nastavit jako na fb a odfiltrovat, ale nejde to. Ted to zase zacne nanovo, zase se do nas pusti, zase rousky, zase, ze ji to omezuje kvuli tem, co by stejne umreli a skonci to knikajicimi...kymkoliv.

meesha
14. říj 2020

@marcicek84 hahaha
jsi nechutna...ne, to by bylo brano jako urazka...ten nazor je nechutny

marcicek84
14. říj 2020

@hojda no však v těch nemocnicích se ta vlna zase přežene...to nebude na furt...jenom nesmíš umírat zrovna v tom přetlaku...
@odula tak jo a ty víš koho co ze dne na den skolí? to nikdo neví, nevím to ani já, ale může se to stát, od určitého věku roste právě riziko infarktu nebo mozkové příhody, takže covid není jediná hrozba...

hojda
14. říj 2020

@marcicek84 To je názor....Není lepší se chovat tak, aby tam ta vlna nebyla??? Ono to totiž jde, koukni do některých jiných států.

jelenice_zavodnice
14. říj 2020

@marcicek84 A už máš spočítané ty procenta z nedávných příspěvků, kde jsem ti vysvětlovala, kolik procent Pražáků v létě dostalo pokuty? Pokud ano, počítej i teď, třeba to bude ještě nižší číslo, spousta studentů je tady, chalupáři jsou zpátky, to jen, kdyby ti to přišla krátká doba ty dva týdny v říjnu.
Jestli náhodou nemají s tou matematickou gramotností pravdu...🙂

marcicek84
14. říj 2020

@jelenice_zavodnice no jo holka, když nemáš pravdu, tak nejlíp osobní útok, to známe, u tebe typický jev...

odula
14. říj 2020

@marcicek84 a taky tě může zajet auto, nebo tě dostat leukémie, nebo spadnes že židle a zlomíš si vaz, nebo tě trefí z pitomych příspěvků na koňovi.... Já vím. Těch možností je spousta. No a? Stejně to je cynický co jsi napsala. A pak tu samozřejmě je to, co psala @hojda, totiž že chřipka, autonehody, úrazy spojeny se židlema, případně srdeční příhody při brofsení konika neochromi nemocnice, covid pacienti ano

jelenice_zavodnice
14. říj 2020

@marcicek84 Jaký osobní útok? Minule jsme skončili u těch procent, že to ve finále je nepatrná setina, teď znova tady operuješ rouškami v Praze, tak ti píšu, že to propočítej. Nebo to mám udělat já?
A shodou náhod tady někdo dnes sdílel článek o tom, že matematická gramotnost vs. hoaxy spolu hodně souvisí, tak to ověříme 🙂

meesha
14. říj 2020

Ja vas obdivuju, po kolikaty to vysvetlujete. Po dvacaty? 🙈

marcicek84
14. říj 2020

@jelenice_zavodnice no ta matematická gramotnost vs. hoaxy se ale nezjišťovala v ČR, takže možná si zkus přečíst ten článek celý a pak dělat závěry a nečíst jen ten nadpis... 😉

mourovatakocka
14. říj 2020

@meesha
@odula
Tak abych se vrátila k tomu povídání PřF a co jsem si z toho odnesla. Zaujalo mě, že skutečně existuje rozdíl, jak velkou dostane člověk virovou nálož, což z mého pohledu prostě velmi jednoznačně mluví pro rozestupy a roušky. S tím pro mě souvisela zmínka, že i člověk, který je jakoby bezpříznakový a podle testů je vlastně negativní, tak jeho imunitní systém reagoval a částečně si mohl vytvořit krátkodobou imunitu. Což třeba v případě jednoho pozitivního člena domácnosti může částečně pro mě vysvětlit, proč to nechytí ostatní - mají určitou imunitní reakci, ale protože mají kliku, neonemocní a jsou částečně krátkodobě chránění. Absolutně jsem netušila že existuje více druhů imunit, nebo jak to říct, prostě třeba termín buněčná imunita jsem myslím slyšela poprvé v životě a rozhodně dostuduju. Překvapilo mě, a to hodně, že třeba pacienti léčící se s HIV nejsou náchylnější na nějaký těžký průběh, za sebe bych očekávala, že pokud berou nějaké léky na imunitu a celkově nejsou moc v pořádku, tak že je to pokosí. To je myslím docela povzbudivá zpráva pro různé imunosupresivní pacienty, pokud to píšu dobře. Oproti jiným virům, zmiňovali tam chřipku a HIV (Jako sorry ale fakt jsem netušila, že je více mutací HIV, co lítají světem, jsem strašně nepolíbená tématikou virů, prostě jsem to vždycky brala, jo jasně prostě HIV) koronaviry obecně méně ochotně mutují. O tom, jak ráda mutuje chřipka nás každý rok ochotně přesvědčuje a proto je tak obtížné sestavit pro ní účinnou vakcínu na každou sezonu. Protože jak pravili, biologie je o pravděpodobnosti, tak si naivně představuju, že pokud méně ochotně vytváří různé mutace, tak třeba bude méně ochotný vytvořit i ohavnější mutace. A protože se jedná o respirační onemocnění, tak vlastně virus nemá zájem dostat se do krevního řečiště a dál do těla. To je pro mě trochu strašák, občas projede zpráva, jak to napadá CNS a z toho mám strach. Jizvy na plicích jasně žádná hitparáda, já nejsem se stavem svých plic moc spokojená, ale že občas u těžkých případů útočí na mozek je ošklivé. A tady říkali, že to není jeho primární cíl, jelikož se z krve nikam nerozšíří, jeho cílem jsou prostě dýchací cesty, kde se namnoží a pokračuje dál. Zaujalo mě určitě možnost znovu nakažení. Naivně jsem věřila, že když si tím člověk jednou projde, byťby třeba s velmi mírným průběhem, tak podruhé už nemoc není tak těžká. Jsou zaznamenané všechny možné varianty, nejdřív těžký, pak lehký, nejdřív lehký, pak těžký, oba průběhy lehké. Vida, asi jsem přehlédla, že by oba průběhy byly těžké... Každopádně ani po nakažení a prodělání prostě není nikde psáno, že to i podruhé bude k přežití s rozumným průběhem.
Hodně mě zaujalo, jak se občas mluví o vitamínu d a c. Tak nějak jsem myslela, že by to mohlo pomoci i v případě, že už člověk má nějaké příznaky, ale opravdu se jedná jen o prevenci, pak už je prostě v podstatě pozdě běžet pro nějaké doplňky stravy. A jak ten zlý vědec, kterého nemáme rádi, protože je to chytřejší člověk a bú, poznamenal, není třeba dělat si krevní testy, protože touhle dobou už nikdo nemáme dostatečné množní déčka, takže předávkování fakt nehrozí. Mluvili tam o různých lécích, které hlavně v začátcích tohohle cirkusu doktoři používali. To mě zajímalo, protože jsem nechápala, proč na to proboha zkoušeli třeba lék na malárii. Vypadá to, že to je celkem běžné, objeví se něco nového, tak šup tam se vším dostupným a třeba se něco chytne. Konec konců, když se zkoušel fialkový olej, tak vlastně proč ne. Postupně se ukázalo, že jediné momentálně spolehlivě použitelné je remdesivir, ty ostatní léky vypadly v případě použití u většího vzorku pacientů. A i ten remdesivir nasadit brzo a ne až jako poslední naději hned po králičí pacičce. Tak jsem konečně pochopila, proč Trump ho dostal hned, nebylo to z protekce, jak jsem si myslela, ale prostě poroto, že se ukazuje, že je účinnější na začátku. Pokud jde o ty zastavené klinické testy vakcín. Muž říkal, že to je blbý, že se to zastavuje, že to znamená, že tam je nějaký problém. Já bych po zralé úvaze řekla, že je to blbý, že je tam něco špatně a strašně dobře, že to zastavují, aby to vychytali. Nevíme, o co u těch vedlejších účinků jde, ale jen ať to vychytají. Co mě osobně u vakcíny trochu děsí jsou čísla potřebná pro její uznání a široké použití - 3000 lidských morčat (pro mě prostě málo), 50% protekce (zase pro mě málo, myslela jsem, že vakcíny mají mít setsakra lepší číslo) a sledování dva měsíce (jakože cože, dva měsíce, to není ani jedno roční období, prostě pro mě děsivě málo, to přece nevysledují u těch lidí nic). Ale tak asi ví, co dělají. Snad. Každopádně se k mé nelibosti všichni nenápadně shodli na tom, ž prostě vakcína je cesta z průseru. Nikdo to neslyší rád, nám doma srst taky neroste, abychom ze sebe dělali morčata. Otázka je, jestli bude jiná cesta. Ale to se uvidí, nejsem vyznavač alobalu, abych ve všem viděla spiknutí, ale současně nevidím ve farmaceutických firmách žádné nezištné filantropy dychtící zachránit lidstvo. Ale zase se nesnažím zasírat si hlavu věcma, které momentálně nemůžu nijak ovlivnit. Shodli se na tom, že je silně nepravděpodobné, že by SARS-COV2 někam zmizel tak, jako se tomu stalo u podstatně smrtnějších jeho kámošů SARSu a MERSu. Bylo by báječné, kdybychom to nějak přečkali a stala se z toho "dětská nemoc", kterou prostě prodělají děti jako malé, pak si schovají vzorek velmi oslabený v těle, aby s ním imunita uměla pracovat, a dál se s tím nic nedělo.
Jinak jsem samozřejmě naprostý laik, nevylučuju, že jsem si něco špatně vyložila, asi bych dokázala napsat i delší elaborát :D, ale i tak je to prakticky nečitelný souhrn myšlenek, za jejichž pravdivost neručím :D. Rozhodně je tam spoustu věcí k nastudování, čímž se hodlám zabavit v dalších dnech. Pokud jde o vyhledávání termínů na webu. Myslím, že podstatně větší ostuda je tvářit se jako mistr světa, multioborový odborník omylem uvíznutý na čekačce na nobelovku, než na férovku přiznat, že nějaké slovo si musel vyhledat, protože kolem něj možná nikdy ještě neprošlo.

marcicek84
14. říj 2020

@odula hele já nevím, moc si to bereš, bylo to myšleno v ironii a se sarkasmem, tys to vzala jinak, tak ok, tady se teď hrotí kde co...
@hojda lidé se chovají normálně, tedy jako lidé...ano a dokonce to většina z nich i dodržuje, ale čísla pořád rostou, možná to bude i o tom, že to ministerstvo z těch statistik nevyčleňuje opakovaně testované, pak je otázkou jak je to s pozitivními, zda jde o opakovaně testované pozitivní u nemocných nebo jak to teda vlastně je, a tou velmi hrubou a nepřesnou statistikou se tady strašíme a mále strachem někteří nechodí do práce, že na ně skočí covid, lidé přemýšleli jak to udělat, aby neposlali děti do škol atd. a je toho bohužel více, takže tak...

jelenice_zavodnice
14. říj 2020

@marcicek84 Nemáš špetku fantasie, že by sis vymyslela vlastní žoviální projev a nekopírovala ten můj, co ty na to?

hojda
14. říj 2020

@marcicek84 Na počty pozitivních už nemá cenu se koukat, dívej se co se děje v nemocnicích, odkud se tedy ti lidé berou??? a proč jejich počet pořád roste??? Koukni se včerejší čísla, jak to skočilo a to to v nemocnich teprve začíná! https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/pr...

marcicek84
14. říj 2020

@hojda tak to můžeš být ráda, že máš ten home office 😉 Jinak asi těžko s tím něco teď honem uděláme...
@jelenice_zavodnice ale no tak, ty už fakt nevíš co vymyslet...něco originálnějšího by nešlo, to už tady taky bylo, takže kázat vodu a pít víno asi nebude to pravé ořechové...🙈🙉🙊

hojda
14. říj 2020

@marcicek84 A ty ho nemáš?😉

jelenice_zavodnice
14. říj 2020

@marcicek84 Marci, nechytáš se.
Když ty umíš lidem tak úžasně nahrát na smeč 🙂
Ale já vím, nuda, corona, matky zavřené s dětmi a teď když se to dotkne i školek páč učitelky také mají děti a občas onemocní, tak to bude zase představení.

pratensis
14. říj 2020

Ano, těžko s tím teď honem něco uděláme. Tak super, že už si konečně rozumíme. O tom tu byla od začátku září řeč.

pratensis
14. říj 2020

Jinak děkuji za sdílení odkazu na včerejší debatu na YouTube. Nezvládla jsem sledovat on-line a u záznamu jsem v půlce. Jen doplním jeden postřeh k léčivům. Taky neručím za to, že jsem to pobrala správně, ale pochopila jsem, že vedle remdesiviru se rýsuje ještě jedno léčivo (nepamatuji se, na jakou původně nemoc). Oproti remdesiviru nemá tak silné nežádoucí účinky (r. je rhenotoxický - škodí ledvinám), ale x covidu má slabší účinek. Zaznělo tam, že v počátcích nemoci nebo u méně závažných průběhů má potenciál.

Strana