Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@natysnovec Taky jsem byla v kontaktu a nic se nestalo, neboj, není to pravidlo, že kdyz se setkáš, nákazis se 🙂
@werumka jj... 😞nemam s toho dobry pocit😢
@natysnovec A jaký ten kontakt byl? Kde? Jak dlouho?
Tahle situace je těžká pro psychiku, zvlášť ten náraz, kdy se nákaza ukáže blízko. Ale pořád to neznamená, že je to průšvih. Kup si vitamin D, je teď určitě dobrý na obranyschopnost 🙂 Výborný je také Imunocomplex - je to český výrobek. Je to aspoň hmatalená věc, kterou pro sebe můžeš udělat 🙂
@marcicek84 Já už jako začínám trochu žárlit na tu Prahu. Furt jen Praha, Praha... ale že my se ve středočeským kraji taky "snažíme", to jako nic 😀 Jo, a horníky jsme tu měli! 😀
Nebudu Tě shazovat argumentačními fauly, ale já už někdy fakt nevím, co myslíš jako narážku a co vážně...🙊
@ilonne Hygiena na tom má lví podíl, i přes pokyny vlády a MZ nedostatečně navýšily svojela kapacity, prostě spoléhaly na to, že POKUD se objeví druhá vlna, tak to nebude nic horsiho nez na jare, nektere krajske hygieny tvrdosijne odmitaly napojit se na centralni call centrum a vse si radsi chteli resit po svym (=papir tuzka)...a dale kdyz hned ze zacatku zari uz bylo videt, ze trasovat nestihaji, tak se baly ozvat a vydupat si posily, opet tvrdosijne trvaly na tom, ze "vse zvlafaji a vse je vlastne OK", ono totiz priznat si pochybeni by asi znamenalo prijit o odmeny, ze...pak samozrejme to, co vlada udelala az snad nekdy minuly tyden nebo kdy, ze vyzvala tel. operatory a velke firmy, co maji zajetá call centra, aby poskytla lidi...tohle meli udelat uz o ten mesic driv, minimálně, resp. mit tento pripadny scenar podchyceny a nasmlouvano uz behem leta, pak by stacilo jen zvednout telefon, kdyz by bylo treba...opet, zaspali. Ale hodí se to na lidi, ze nechteli rousky, tak se rousky nezavedly...
@ninive211souhlas,hlavne,jak se to snazi hodit na lidi,ehm a kolim lidi tomu uz i veri,jen tato diskuze je toho zivym dukazem...
@werumka bojujete s Prahou o prvenstvi,ju? tak to ja vam do toho zasahovat nebudu,vedete si moc dobre,jen tak dal...
PS: cetla jsi ilonee doly a hornici za to muzou,tak uz vis odkud se vam to tam vzalo,asi z toho farani u vas 🙊🙉🙈
@marcicek84 Jako ja jsem pro rousky a za me mely byt rousky od1.9.povinne ve vsech verejnych vnitrnich prostorach (kdy y to AB nezrusil, protoze PR...), ale nelibi se mi, ze se odpovednost vlady a dalsich cinitelu hazi na obycejny lidi, ze "vy nedodrzujete pravidla, tak my bohuzel musime zprisnit a vse zavrit" (pritom drtiva vetsina je dodrzuje, byt ano, brblá, ale dodrzuje to). Ono co neni zakazano, je dovoleno a prumerny cesky obcan nebude dodrzovat neco, co není narizeno, proc taky (ja taky v lete rousky nenosila, protoze jsem nemusela...kdyby naridili je nosit, tak je nosim dal, byt si v soukromi muzu nadavat). A o to jde, vlada je plně odpovedna za svá rozhodnutí, která udelá, má kolem sebe xy odborníků a data a informace...ale kdyz se vláda řídí podle diskuzí laiků na idnesu...
@marcicek84 no jen k tomu "házení na lidi". Případ pár týdnů starý z mého (českého, širšího) okolí." A do háje, bolí mě klouby, ale teplotu nemám. Taky jsem ztratil čich a chuť, ale nemá za mě kdo sloužit tak pujdu do práce. Ani mě nenapadne jít na testy. Nemám příznaky podle seznamu stránek ministerstva. Volal jsem šéfovi, že má kašel ale taky jde, protože nemá kdo makat." Prosím tohle není urban legend, je to z ověřenýho zdroje. Dotyčný naštěstí nakonec nešel, ale díky vládním opatřením. Tak jenom pro představu. Kolik lidí mělo/má podobnej přístup? I když samozřejmě - mohli mít jen virózu. Ale... Stejně. Strašidelný.
@ninive211 no a vidis my je tady pulku leta nosili,nektere okresy cele leto a stejne se dostavame pomalu tam kde vsichni,do pr...usetrilo nam to max. 14 dni ani to ne,tolik to mu noseni rousek,proto s tim nesouhlasim,vidim jaky to nemelo efekt,temer nulovy,to uplne o tech rouskach nebude...ale ano odpovednost nese vlada,to je pravda,oni totiz preci jen meli v rukou ty slavne statisticke modely a vedelo kudyma se to ubira a meli zodpovednost za pripravenost nemocnic ci hygien,za chytrou karantenu...
@odula no jako jo,tohle je sila,ale treba u nas neexistuje i s rymou mel byt clovek doma na home office...za xhcilu to bude strilet kolem nas vsech,ten a tam a v praci...takze je jen otazkou kdy u nas,treba se s tim smirit a pripravit se na to nevyhnutelne...
@odula Jn, pripad z sirsiho okoli - segry svagrova, nachlazena-trochu ryma. Jede na navstevu k rodině, po par dnech ztraci cich, tak jde na testy a samozrejme pozitivni. Ze byla u sestry, neuvede, aby nemela pruser, ze s "priznaky" nekde trajdala a nebyla doma. Nicmene rodinu informuje, ze TO ma a at se hlídaji a pozorují. Její svagr pocituje rymu, vola sefovi - mam rymu, byl jsem v kontaktu se svagrovou, ktere potvrdili covid, asi zustanu radsi doma. Sef-zadny takovy, kdyby kazdej, kdo ma trochu rymu, mel zustat doma, tak nemaka nikdo, hezky do prace. Tak teda jde, ale radsi pro jistotu jde na testy. Negativni, uff, jsem z obliga! Dva dny na to problemy ma manzelka (sestra nakazené) - "to nic neni, to jen nachlazeni, vcera jsme byli venku a zmokli jsme, to je asi z toho, vsak jsem doma na RD, nikam nechodim, proste budu jen opatrnejsi, nic to nebude". Po par dnech taky ztraci cich, tak zacne podezreni, ze to teda ten covid asi je, tak test a ono ejhle, pozitivni. Takze cela rodina karantena, chlap par dni na to dalsi test a tentokrat taky pozitivní...
@marcicek84 Myslím, že v září byla "startovací pozice" v krajích podobná. V Praze je to vždycky rychlejší velkou kumulaci obyvatel, jak jsem psala dřív.
V létě na tom ale horníci část dílu viny nesli. Byl o tom tehdy nejaky clanek. Ze velka cast se jich nenakazila v práci, ale na pivecku o šesté, kam chodili i přes karanténu. Což je asi takovej náš českej kolorit 🤣
@puhelin oni ti praktici dodnes nemajo jednotne manualy jak postupobat koho ondikovat n testy a koho ne,takze si to dela kazdy podle sebe...
@marcicek84 Evidentně jsi mě nepochopila.
@werumka az na to,ze oni se dovedeli,ze jsou pozitivi az dalsi den,ze je nepustili do prace,protoze hygiena je nebyla schopna vcas informovat nebo jim vcas nenaridila karantenu...to je pak tezke to hazet jen na horniky...
@marcicek84 Chytra karantena, ktera nikdy nefungovala a fungovat nebude, byt nam jeste zacatkem zari tvrdili opak. Jinak za me asi i dulezitejsi jak rousky je socialni distanc. Protoze ano, rousky nejsou 100%. No a vsude se to rozsirilo se rychle i proto, ze se vraceli zaci do skol, lidi do prace, no a u vas v MSK mohly byt hlavní dva faktory, ze to tak rychle "dohnal" - jeste vetsi nasranost lidí na rousky skrz léto nez ve zbytku republiky - > vetsi tendence porusovat pravidla ("uz toho mame dost te buzerace, jsme na semaforu bili, jsme z obliga") a prave to uchlacholení, ktery z tebe cele zari ciselo "MSK je bilej, my jsme ted v pohode, podivejte se TAM U VAS v Praze, tam mate problem, tak proc MY mame na VAS furt doplacet".
@ninive211 jenze ono to tak tady skoro cele zari bylo,semafor byl bily a na konce zari teprve zezelenal a to uz Praha byla cervena dobrych 14 dni a pak tez zoranzovel...navic nam rikali,ze mantra je semafor a pak bac plosna opatreni,ale ze by udelali plosna kvuli dolu to ne,tak to se asi nelze divit,ze lide v MSK byli a jsou na toto nasrani,taky bys byla,kdybys videla,jak se na vas kraj z vysoka kali a jesti tak budou narizovat neopodstatnene nesmysly a popirat vlastni semafory,nechapu proc to zavadeli,kdyz se to dodrzovalo jen v MSK v lete a chvili v par jinych okresech a pak cely koncept byl hozen do kose,prorkze pomoooc maticka Praha...A to je chyba vlady,ze dle semaforu nezavedla ry rousky v Praze driv,abychom videli,ze to nebyla jen srmaforova buzersce vybranych regionu,hold spatne si to kluci naplanovali a hodne spatne budou menit nazir spplecnosti za celou koronavirovou pandemii,kdyz uz pulka naroda toho ma vcelku dost,jeste nekteri to toleruji,ale polovina z nich uz ani to ne a cim dyl to potrva budou odpadat dalsi a dalsi...
@marcicek84 ono to prijde.
@ninive211 jo a jeste jinak model byl
Brezen - pulka kvetna rousky vsude i na verejnem prostranstvi
2.pol. kveten - cerven rousky vsude uvnitr
Cervenec - srpen (pro vetsinu bez rousek,jen MSK celka cast leta a de facto ty nejvetsi vedra rousky ve vsech vnitrnich prostorach)
2.pol Zari - rousky v MHD
Od 9.9. rousky ve vsech vnitrnich prostorach
Polovina rijna rousky navic na zastavkach
Lide v MSK jsou nuceni byt 7 mesicu bez poradne pauzy v rouskach,museli tako byt v tech nejvetsich vedrech a budou nuceni s tim pokracovat dalsich 6 mesicu a mozna dyl...Po tech 7 mesicich toho opravdu mame dost a jestli vydrzime dalsich 6-8 mesicu do leta,nedej boze jeste vice? No odpovez si sama....narizeni budou psat na papir a bude to pekne cteni pro vic a vic lidi....Jestli si to vlada neuvedomuje,tak good luck,ale tuto pandemii neuridi dosavadnim stylem ani nahodou,totez plati s dalsimi narizenimi.Doted neni to co nam Prymula slibil nejaky davny patek vydat - jake opatreni se planuji pro zhorsovani situace a kdy a za jakych podminek se bude uvolnovat,zase z nas delaji nesvepravne ovce,tak pak at se nedivi,ze se lidi podle toho budou chovat...neni motivace,narod nevidi zadne cile,nevi zase dne a hodiny a tak ceka co prijde...nepoucili se vubec a z niceho...
Uz jste slyseli novy Babisuv song?
https://www.youtube.com/watch?v=F3Cp-zksFDoDnes po delší době čtu nové studie a poslouchám nějaké rozhovory a je tady něco rovnou za humny, kdyby to někoho zajímalo.
https://science.orf.at/stories/3202279/
Rakouská stanice ORF má na svých web stránkách sekci věda, a článek s novou studii provedenou v Rakousku, kde zkoumali, kolik coronavirů způsobuje samotnou infekci a rozvoj nemoci covid-19.
Dovolím si sem vložit trochu překladu, snad to bude srozumitelné. Nic pro antirouškaře a vlastně nic nového, o čem by se už nemluvilo, název zní, „asi 500 coronavirusů vede k infekci“.
A. Bergthaler z výzkumného centra molekulární medicíny ve Vídni uvádí, že covid-19 nemocný člověk dostal cca 500 coronavirusů (počet těch virusů). A právě tento vysoký počet virusu může vyvolat nemoc. Pravděpodobně jednoduché opatření jako nošení roušek a udržování odstupů jsou úspěšné proto, že zamezují rozšíření pandemie, snižují počet virusů, které se vypustí do prostoru. Úkolem bylo zjistit, kolik virů se při infekci přenáší z člověka na člověka.
Pokud infikovaný nosí jen několik málo virových variant od člověka, který ho nakazil, znamená to, že je nebezpečné přijít do kontaktu už s malým počtem virů. Pokud ale tento člověk nosí v sobě hodně variant virů, je potřebné mít hodně virů, aby nemoc vypukla. Vědci sečetli, že v průměru je potřeba dobrých 500 virů, aby se infekce přenesla. Do této doby ještě podobná data neexistovali. Ve srovnání s jinými virovými infekcemi, je toto číslo hodně vysoké.
Dále je zmiňované srovnání s HIV, to myslím, že už se někdy řešilo. A to, že u HIV infekce se vychází z toho, že stačí jeden vir na rozvinutí infekce (i když tady je přenos těžší a potřebné jsou jiné tělesné tekutiny). A při chřipce A, která je jediným chřipkovým typem, který se může celosvětově rozšířit, existují různá čísla a různé studie. Někteří vědci mluví o jediném chřipkovém viru, jiní zase o desítkách až stovky virů, které spouští onemocnění.
Jestli a jak silně někdo onemocní na covid-19, může vysvětlit právě tohle „zkoumání čísel“, tj. pokud dostaneme málo viru, onemocníte slabě nebo vůbec. A k tomu může dopomoct fyzikální opatření jako ochrana pusy a nosu a dodržování odstupů. Zejména, pokud není možné vyhnout se kontaktu s onemocněním, je možné počet virů redukovat.
Tuto studii potvrzuje i případ prvního corona případu ve Vídni na přelomu února a března, kde se virus rozšířil v rodině a následně na to v kanceláři a fitku.
Tak asi tolik k tomu.
@werumka Neboj, Praha už nevede. Pár okresů se poctivě snaží urvat si to prvenství a jde jim to dobře 🙂
@jelenice_zavodnice presne tak. V usa snad byla kampan (nebo co, nevim presne) : rouska vas pred coviden s jistotou neochrani, ale ochrani vas od navstevy jip.
U te chripky se rika, ze pokud mate zdravotni dispozici 10 castic staci, to mnozstvi nutne u sars-cov-2 me prekvapilo
A tady dalsi priklad nadutosti hygieny,pomoc nepotrebuji,lidi maji dost...ale v realu to tak nevypada,cim to??? https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3207439-o...

@ilonne kteří horníci, v Praze jsou doly kde, prosím tě, že o nich nevím...